| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: cynamon

niedziela, 24 stycznia 2016

Mieliśmy już ciasto marchewkowe na blogu ale dzisiejsza wersja z orzechami i kremem cytrynowym przeniosła to proste ciasto w inny wymiar smaku. Krem cytrynowy mocno urozmaicił dość zwyczajny placek. Było pysznie.

przepis na ciasto

*Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym*

  • mąka pszenna razowa - 2 szklanki (szklanka 200ml)
  • cukier - 1 szklanka
  • cynamon mielony - 2 łyżeczki
  • sól - płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • starta marchewka - 2 i 1/2 szklanki
  • gruszka lub jabłko  - 1 sztuka starta
  • imbir - 1 łyżka startego
  • olej rzepakowy - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • rodzynki - garść
  • orzech włoski - 50g
  • serek mascarpone - 250g
  • śmietana 30%-36% do ubicia - 200ml
  • cukier puder - czubata łyżka i pół
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie (standardowe)
  • cytryna niewoskowana

 

Rozgrzewamy piec do temperatury 190 stopni. Do miski dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do bazy trafić jeszcze musi sól, cukier, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy całość.

przepis na ciasto

Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Do marchwi ścieramy jabłko lub gruszkę oraz obrany ze skórki imbir. Łączymy starte składniki z suchymi. Mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce rozbijamy jajka i miksujemy dodając na koniec powoli olej. Uzyskany płyn dolewamy do reszty składników na ciasto. Porządnie należy całość wymieszać. Ciasto przelewamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Użyliśmy kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.

przepis na ciasto

Pora na krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem. Ścieramy do serka skórkę z jednej cytryny. Ważne by nie była woskowana. Niektóre sklepy o tym informują. Na przykład sieć Lidl. Delikatnie cytrynową masę łączymy z ubita śmietaną. Tak by nie było grudek ale dobrze to zrobić ręcznie bo mikser może nam ze śmietany puścić wodę. Masę chłodzimy w lodówce i smarujemy nią grubo ostudzone ciasto. Podajemy ciasto posypane  cynamonem.

 

piątek, 23 listopada 2012

Powolutku tegoroczna jesień odchodzi w zapomnienie. Zimowe wieczory warto osłodzić pysznymi racuchami. Przepis na bezdrożdżowe racuchy babci Ewy podawaliśmy jakoś na początku jesiennego okresu. Dziś przepis na przepyszne jabłka w cieście. Najlepsza polska złota reneta w delikatnym i puchatym cieście smażona na tłuszczu z odrobiną cukru pudru. Dla nas bomba i to nie tylko kaloryczna :)

przepis na racuchy z jabłkami

*Jabłka w cieście*

  • 5 złotych renet
  • cynamon

 

  • jogurt naturalny duży (420g)
  • 2 jajka
  • łyżka rodzynek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • pół opakowania waniliowego cukru

 

przepis na racuchy z jabłkami

Jabłka obieramy  ze skórki i kroimy na grube plastry. Z każdego plastra usuwamy pozostałości gniazda nasiennego i przyprawiamy cynamonem. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie do konsystencji gęstej śmietany dodając  rodzynki. Rozgrzewamy na głębokiej patelni sporo oleju roślinnego.

przepis na racuchy z jabłkami

Każdy plaster jabłka maczamy w cieście z każdej strony i smażymy na tłuszczu z obu stron.

przepis na racuchy z jabłkami

Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy racuszki lekko ostudzone i posypane cukrem pudrem.

Wpis bierze udział w akcji na durszlak.pl: