Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: jabłka

wtorek, 22 sierpnia 2017

...też nie wierzę, że wrzucam przepis na kompot... ale ten kompot to nie jest zwykły kompot. To najlepszy kompot ever i Ci co mają diabelską maszynę pod nazwą Thermomix muszą go zrobić.

przepis na kompot

*Kompot*

  • jabłka - dwie sztuki
  • cytryna - połówka ze skórą
  • goździki - 3 sztuki
  • cukier - 50g
  • woda - 1700g
  • galaretka truskawkowa, cytrynowa lub pomarańczowa - pół standardowego opakowania

Jabłka kroimy na cztery części. Połówkę cytryny na dwie.  Wrzucamy do naczynia miksującego. Zalewamy wodą, wsypujemy cukier i galaretkę. Wrzucamy trzy goździki. Ustawiamy temperaturę na Varomę, czas na 15 minut, a obroty na 2.

Podajemy schłodzony. Można z miętą lub z lodem. Pyszny! Polecam...

wtorek, 22 marca 2016

Domowe smoothie czyli zmiksowane owoce w formie gęstego napoju. Bardzo popularne w niektórych knajpach typu fast-food gdzie udają zdrowy dodatek do niezdrowego jedzenia. Nic bardziej mylnego. Masowej produkcji smoothie w tego typu lokalach może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Zdrowe i pożywne owoce połączone z tanim często słodzonym mlekiem lub przesłodzonym do granic możliwości sokiem przestają być zdrowe i pożywne. smoothie lepiej zrobić sobie w domu.

przepis na koktajl owocowy

*Smoothie*

  • pomarańcza - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • woda mineralna bez gazu - kilka łyżek lub kilka kostek lodu
  • bazylia - kilka świeżych listków

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Z pomarańczy twarde pestki. Wszystko porządnie miksujemy na gładko w blenderze i podajemy schłodzone.

przepis na koktajl owocowy

Pyszny i orzeźwiający napój wspomagający nas w diecie.

czwartek, 07 stycznia 2016

Drugi dzień Świąt spędziliśmy w domu więc co nieco się trzeba było w kuchni zaangażować. Postanowiliśmy ten dzień uczcić kaczką pieczoną z jabłkami. Udało się. Kaczka mocno aromatyczna z chrupiącą skórką i soczystym mięsem.

przepis na pieczoną kaczkę

*Kaczka pieczona z jabłkami*

  • kaczka - 1 sztuka
  • jabłka reneta - 3 sztuki
  • żurawina suszona - 100g
  • morela suszona - 50 g
  • cynamon - 1 łyżka
  • majeranek suszony - 3 łyżki
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz świeżo mielony - 1 łyżeczka
  • miód - 3 łyżki + trochę na przesmarowanie

przepis na pieczoną kaczkę

Majeranek, czosnek, sól, pieprz ucieramy w moździerzu. Mieszanką nacieramy kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Jabłka kroimy w ósemki i mieszamy w misce z morelami, żurawiną, cynamonem i miodem. Owocowo miodową mieszanką napychamy wnętrze kaczki. Co zostanie będzie się piekło obok. Zamykamy wnętrze kaczki i spinamy skórę wykałaczkami by nic się z niej podczas pieczenia nie wydostało.

przepis na pieczoną kaczkę

Kaczkę wsadzamy do rękawa. Resztę owocowej mieszanki także. Kaczkę pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Resztę czasu w temperaturze 180 stopni. Pamiętamy, że każdy kg mięsa to 1 godzina. Czyli jeśli kaczka ważyła 1,5 kg to całkowity czas pieczenia wyniesie półtorej godziny z czego pół godziny w niższej temperaturze.

przepis na pieczoną kaczkę

Na 30 minut przed końcem otwieramy (rozcinamy rękaw) i smarujemy kaczuszkę miodem po wierzchu.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Zima tak na dobrą sprawę się jeszcze nie zaczeła, a już warto pomyśleć o jej rychłym końcu. Jak co roku zimowe wieczory skłaniają kobiety do artykułowania noworocznych postanowień, a zrzucenie to tu to tam staje się ich obsesją. Dlatego wychodząc na przeciw oczekiwaniom pojawi się niedługo kilka lekkich przepisów. Kurczak z jabłkiem jest jednym z nich.

dietetyczny przepis na pierś kurczaka

porcja dla jednej osoby

*Kurczak z jabłkiem*

  • pierś kurczaka - 100 g
  • cebula - 1/2 sztuki
  • jabłko kwaskowe - 1/2 sztuki
  • pieczarki - 3 sztuki
  • czosnek - 1 ząbek
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • imbir mielony - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • estargon - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny

Filet kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Suche przyprawy mieszamy i wcieramy w kawałki kurczaka. Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy na patelnię kurczaka i pokrojone w talarki pieczarki. Smażymy do miękkości kurczaka. Dokładamy pokrojone w kostkę lub większe plastry jabłko ze skórką ale bez gniazda nasiennego i chwilę całość dusimy.

dietetyczny przepis

Podajemy z puree z kalafiora i lekką sałatką

wtorek, 28 października 2014

Osoby skrupulatnie liczące kalorie w swoich posiłkach nie mają łatwo jeśli chodzi o słodycze. Dobrych deserów dla osób na diecie nie ma wcale tak dużo więc poniższy lekki deser owocowy może się Wam przydać.

przepisy na deser

*Lekki deser owocowy*

  • ananas świeży - kilka plastrów
  • kiwi
  • banan
  • jabłko
  • otręby granulowane

Każdy owoc miksujemy i układamy z masy kolorowy przekładaniec. Wierzch deseru posypujemy solidnie granulowanymi otrębami. Szybkie proste i smaczne.

sobota, 11 października 2014

Jesień w pełni więc nie może zabraknąć na blogu nowej szarlotki. Kilka jabłeczników już na naszym blogu znajdziecie. Zapraszam do sekcji ciast po doskonałe przepisy na pyszne słodkości. Ten przepis jednak powalił mnie na kolana. Ciacho jest przepyszne i zniknęło ze stołu w godzinę po upieczeniu. Na chwilę tylko wyszedłem z kuchni by po powrocie stwierdzić z żalem, że więcej nie zjem... Szarlotka na kruchym jest doskonała i ma tylko jedną wadę. Szybko znika...

przepis na szarlotkę

*Szarlotka na kruchym*

  • szara reneta - 2 kg
  • cynamon - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • masło - 100 g
  • maka pszenna - 200 g
  • cukier - 50 g
  • zimna woda - 3 łyżki
  • cukier puder
  • forma do tarty - 26 cm średnicy

Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i przesmażamy dodając cukier, cynamon i cukier waniliowy. Składniki na ciasto zagniatamy szybko pamiętając by masło do ciasta użyte było mocno chłodne. Zagniecioną kulę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.

przepis na szarlotkę

Po 20 minutach rozkładamy ciasto na wysmarowanej masłem (to co nam na papierze zostało wystarczy) i obsypanej bułką tartą formie do tarty. Tworzymy palcami na brzegach charakterystyczny boczek. Nakłuwamy cała powierzchnię widelcem. Rozkładamy na formie papier do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub groch jako obciążenie. Podpiekamy ciasto około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i wsadzamy do pieca ponownie na około 5 minut aż się ciasto zarumieni.

przepis na szarlotkę

Zarumienione ciasto już tylko czeka na jabłeczny wkładzik. Wypełniamy formę nim szczelnie i pieczemy całość 35 minut w tej samej temperaturze co wcześniej. Z części ciasta można zrobić charakterystyczną dla amerykańskiej (choć pewnie nie tylko) kuchni kratę. W sumie ładnie to wygląda.

przepis na szarlotkę

Posypujemy po ostygnięciu całość cukrem pudrem i podajemy na przykład z lodami waniliowymi... się rozmarzyłem. Trzeba znów jabłek polskich pysznych kupić....i wcale nie na złość Putinowi tylko dlatego, że są doskonałe.

 

 

sobota, 19 kwietnia 2014

Delikatna szarlotka z bitą śmietaną na biszkoptowym spodzie to doskonały deser, który potrafi skusić każdego. Gdy byłem dzieckiem jabłecznik był ostatnim ciastem, które kosztowałem przy okazji rodzinnych imprez. Serniki, ciężkie ciasta z karmelem lub orzechami były ulubione. Z wiekiem smak się najwyraźniej człowiekowi zmienia  bo szarlotki czy to te z najprostszych przepisów czy te urozmaicone budyniem i kakao, trafiają w mój gust idealnie. Zapraszam na pyszną szarlotkę z bitą śmietaną.

przepis na jabłecznik

*Szarlotka z bitą śmietaną*

  • szara reneta - 2 kg
  • galaretka cytrynowa - 2 sztuki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • blaszka - 32x21 (dno)
  • śmietana kremówka - 0,5 litra
  • cukier puder - 1,5 łyżki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • śmietan-fix - 2 sztuki
  • czekolada gorzka - 50 g

 

Białka jaj ubijamy ze szyptą soli. Gdy zacznie sztywnieć dodajemy cukier i dalej ubijając wrzucamy po kolei żółtka. Do uzyskanej masy dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni 30 minut. 

przepis na jabłecznik

Obrane jabłka ścieramy na tarce (duże oczka) i podsmażamy w garnuszku. Gdy owoce puszczą soki dodajemy galaretki i cynamon. Smażymy chwilę i odstawiamy do ostygnięcia. 

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru (używamy trzcinowego), cukru waniliowego i śmietanfix'u.

przepis na jabłecznik

Na ciasto, jeszcze ciepłe, wykładamy zimną masę jabłeczną. W ten sposób nawilżymy biszkopt. Wierzch po całkowitym ostudzeniu przykrywamy bitą śmietaną i bogato posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wystarczy już tylko schłodzić w lodówce by cieszyć się każdym kawałeczkiem.


niedziela, 07 kwietnia 2013

Gdyby przeprowadzić sondę pod tytułem "Jakie ciasta uwielbiasz?" przypuszczam, że w odpowiedziach powtarzały by się słowa - czekoladowe, z budyniem lub jabłeczniki. W każdym bądź razie jabłecznik to w naszym domu podstawowe ciasto do kawy. Poniższy przepis na jabłecznik z budyniem łączy w sobie wszystkie wspomniane wyżej smaki.

przepis na jabłecznik

Pyszne kakaowe kruche ciasto, gęsty waniliowy budyń i idealne do ciast złote renety w jednym pysznym kęsie. Pychota jak sie patrzy.

*Jabłecznik z budyniem*

  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • margaryna do pieczenia - 1,5 kostki
  • kakao - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • żółtka jaj - 4 sztuki
  • złota reneta - 1 kg
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 750ml
  • bułka tarta
  • sól
  • blaszka prostokątna 32x21x6 cm

 

Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszane suche składniki łączymy z pomocą posiekanego zimnego tłuszczu i żółtek. Zagniatamy ciasto nie wyrabiając go zbyt długo. Nasze dłonie szybko je ogrzeją i ciasto nam się będzie kleić. Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Jedna trafi do lodówki druga do zamrażalnika. 

przepis na jabłecznik

Przygotowujemy blaszkę smarując ją pozostałym na papierze tłuszczem i wysypując bułka tartą tak by przywarła na dnie i do połowy boków. Wykładamy w blaszce wystudzone przez około 10 minut w lodówce ciasto. Szybko by nie zagrzać ciasta, rozprowadzamy go na dnie blachy. Rozprowadzone ciasto posypujemy bułką tartą aby soki z jabłek i budyń nie przemoczyły kruchego spodu.

przepis na jabłecznik

Na tak przygotowany spód trafią pokrojone w plastry lub kostkę jabłka. Całość zalewamy przygotowanym na 750ml mleka   budyniem waniliowym (2 opakowania). Pozostało już jedynie zetrzeć na wierzch drugą część ciasta, która zmroziła się w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej się ciasto na tarce zetrze. 

przepis na jabłecznik

Pieczemy jabłecznik około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu niech sobie ciasto odpocznie aby budyń ponownie stężał. Najlepszy jabłecznik z budyniem jest na drugi dzień gdy kruche ciasto delikatnie zmięknie, a aromat jabłek połączy się z wanilią budyniu.

wtorek, 26 marca 2013

Pyszna sałatka z selerem konserwowym biła podczas Świąt Bożego Narodzenia rekordy popularności i padały w mailach pytania czy seler musi być konserwowy. W tamtym przepisie seler powinien być konserwowy. Dziś za to prezentujemy surówkę z  selera w jego jak najbardziej naturalnej formie. Dodatek jabłka powinien zrównoważyć ostry smak tego aromatycznego  warzywa.

przepis na surówkę

Korzeń selera to bogactwo witamin i powinny go doceniać osoby walczące o zrzucenie zbędnych kilogramów przed zbliżającym się sezonem słonecznych kąpieli. Ilość kalorii jest w selerze symboliczna. Dodatkowo seler jest świetny na przedłużającą się w tym roku zimę. Ma właściwości antydepresyjne co pozwoli Wam tą upierdliwą porę roku przeżyć bez przykrych konsekwencji z brakiem słonecznego światła związanych.

*Surówka z selera*

  • seler - 1 sztuka
  • jabłka kwaskowe - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 125g
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek

Obrany seler ścieramy na drobnych oczka tarki. To samo robimy z obranymi jabłkami. Siekamy drobno koperek i dodajemy do selerowej masy. Podlewamy surówkę jogurtem naturalnym. Doprawiamy całość solidnie pieprzem i solą. Ostrość selera i kwaśny smak jabłek wymaga już tylko odrobiny cukru. Rewelacyjny i soczysty dodatek do obiadów w kilka minut.

czwartek, 03 stycznia 2013

Jakoś tak tradycyjnie na święta czy  to grudniowe czy Wielkanocne z ciast piekę sernik z brzoskwiniami lub snikers. Ileż można? Dlatego w tym roku na naszym stole zagościł kakaowy jabłecznik z orzechami, który okazał się bardzo dobry. Myślę, że będzie częstszym dodatkiem do popołudniowej kawy. Przepis znaleźliśmy w magazynie "Gotuj krok po kroku", który polecam. Do oryginalnego przepisu dodaliśmy za radą gazety rodzynki moczone w rumie, które także według nas idealnie do niego pasują.

przepis na ciasto z jabłkami

*Kakaowiec z jabłkami*

  • 6 jabłek
  • 30 g orzechów włoskich
  • rodzynki garść
  • rum 100ml
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • soda oczyszczona -  łyżeczka
  • cynamon - łyżeczka
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • forma keksowa 38cm x 11cm (dno)

przepis na ciasto z jabłkami

Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę po usunięciu gniazd nasiennych. Orzechy włoskie należy rozgnieść z pomocą kuchennego wałka. Z pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem i do masy dodajemy olej. Przesianą mąkę z dodatkiem sody, proszku do pieczenia i cynamonem dodajemy do jajecznej masy. Mieszając powoli dosypujemy kakao, po uzyskaniu jednolitego koloru kolejne składniki takie jak: jabłka i uprzednio namoczone w rumie rodzynki.

przepis na ciasto z jabłkami

Rodzynki powinny poleżeć w alkoholu kilka godzin a najlepiej całą noc. Masę dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Na wierzchu rozsypujemy rozgniecione orzechy włoskie. Ciasto winno trafić do rozgrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni piec się jakieś 35 minut. Po ostygnięciu pozostało nam jedynie posypać wierzch cukrem pudrem

 
1 , 2