| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: naleśniki

piątek, 02 maja 2014

Przedstawiamy obiecane w komentarzu naleśniki ze szpinakiem. Pyszne, delikatne, zapieczone pod mieszanką żółtego i koziego sera.  Przy okazji całkiem nowy przepis na naleśnikowe ciasto. Doskonałe do właśnie tego typu kulinarnych eksperymentów gdzie naleśniki poddawane są innym procesom czyniącymi je jeszcze bardziej mniam mniam.

przepis na naleśniki

*Naleśniki ze szpinakiem*

Ciasto

  • mąka z pełnego przemiału - 200 g
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • oliwa lub olej roślinny - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól 

Farsz

  • szpinak - 500 g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • żółty twardy ser - 150 g
  • kozia gouda - 50 g
  • przecier pomidorowy - 500 g
  • ser typu feta - 150 g
  • sól
  • pieprz

Składniki na naleśnikowe ciasto łączymy z pomocą miksera dodając szczyptę soli. Warto ciasto na kilka chwil odstawić przed smażeniem. Placki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Nieodzowna w tym przypadku jest patelnia teflonowa. Odpada nam stres, który tak często jest obecny podczas smażenia naleśników. Jeszcze gdzieś w pamięci mam moje pierwsze placki smażone na zwykłej stalowej patelni ... nie wiem jak Wy ale ja tam lubię postęp technologiczny i zupełnie mi on nie przeszkadza.

przepis na naleśniki

Usmażone naleśniki odkładamy na talerzyk i przygotowujemy farsz ze szpinaku. Na łyżce oleju lub oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajcie by go nie przypalić. Na patelnię dodajemy posiekany świeży lub mrożony  szpinak. Dusimy kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem chociaż z solą ostrożnie bo w naleśniku będzie jeszcze ser feta.

Wspomniany wyżej sałatkowy ser kroimy w kostkę. Natomiast żółty ser oraz kozią goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Każdy naleśnik smarujemy porcją szpinaku. Układamy na każdym kilka kostek fety i zawijamy w rulon. Układamy naleśniki w wysmarowanym olejem lub oliwą naczyniu żaroodpornym (forma do tarty będzie w tym przypadku doskonała). Polewamy naleśniki przecierem pomidorowym i obwicie zasypujemy startym serem kozim i żółtym.

przepis na naleśniki

Naleśniki zapiekamy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 40 minut. Ser musi się porządnie na złoto zapiec. Z podanych składników zrobiliśmy 7 naleśników ale to w zupełności wystarczy  bo są bardzo syte.

Od siebie dodam, że kozi ser naprawdę daje radę. Od lat miałem obawy co do aromatu i smaku tego sera. Siostra miała w dzieciństwie kłopoty z alergią białkową i kozie mleko było długo jedynym jakie mogła pić ... miałem traumę z tym związaną ale do wczoraj. Kozia gouda w połączeniu z czosnkowym szpinakiem mnie z niej wyleczyła. Było pysznie.

 

wtorek, 11 lutego 2014

Czasami człowieka najdzie nieodparte pragnienie napchania się czymś sytym i w rozumieniu współczesnej medycyny niezdrowym. Doskonałym daniem na takie chwile słabości są krokiety z kiełbasą i  serem. Kaloryczna bomba podana z ostrym czosnkowym sosem... porządne męskie żarcie na najwyższym poziomie cholesterolu. Do tego szklanica dobrego i zimnego jak diabli piwa.

przepis na krokiety

*Krokiety z kiełbasą i serem*

  • kiełbasa - 40 dag
  • pieczarki - 50 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • ser żółty twardy - 20 dag
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mleko - 2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka duża lub 2 małe
  • woda - szklanka
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny grecki gęsty
  • czosnek polski
  • majonez domowy

 

Przygotowanie zaczynamy od sosu. Powinien się przegryźć przed podaniem w lodówce. Duży jogurt mieszamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku i dużą łyżką domowego majonezu. Ilość czosnku zależy od Waszych upodobań. Kolejnym etapem będzie usmażenie naleśników, w które zawiniemy nasz kiełbasiany farsz. Mleko mieszamy z wodą i rozbitym jajkiem. Szczypta soli i miksujemy powoli całość, dosypując mąki. Naleśniki smażymy na dobrej patelni smarowanej przed każdym użyciem słoninką.

Ostatni etap pracy to przygotowanie kalorycznego jak diabli farszu. Osobom na wszelakich dietach w tym momencie proponuje przeniesienie się do odpowiedniej sekcji dieta Vitalia  bo dalsze czytanie tego przepisu grozi zasłabnięciem przed monitorem.

przepis na krokiety

Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i solidnie podsmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając. Pieczarki należy pokroić w talarki i dorzucić do kiełbasy. Przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu i smażymy aż pieczarki staną się zrumienione. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do farszu starty, żółty ser. Mieszamy wszystko aż ser się rozpuści i utworzy nam się gęsta masa. Farszem smarujemy naleśniki. Zawijamy w krokiety. Moczymy każdy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy naleśniki z każdej strony na złoto i podajemy z gęstym, czosnkowym sosem.

...od razu ostrzegam - nie da się tego zjeść za dużo moi drodzy :D

poniedziałek, 03 grudnia 2012

Co robicie z mięsem, na którym gotujecie niedzielny rosół? My zbieramy cierpliwie aż przyjdzie dzień taki jak ten. Przepyszne krokiety z mięsem i kapustą zagościły na naszym stole. Uwielbiam zawijane naleśniki z mięsno-kapuścianym farszem i solidną porcją czerwonego barszczu z najlepszych polskich buraków.Poniższe krokiety to 100% domowego jedzenia ... pycha !

przepis na krokiety

*Krokiety z mięsem i kapustą*

  • mięso wołowe 60 dag
  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula
  • oliwa lub olej roślinny
  • ciasto naleśnikowe (przepis na naszym blogu)
  • jajko
  • bułka tarta
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Kiszoną kapustę gotujemy z kilkoma ziarenkami angielskiego ziela i laurowymi listkami. Gdy kapusta zmięknie odsączamy ją i czekamy aż wystygnie. W tym czasie możemy zmielić wołowinę. Każdej niedzieli gotując rosół zostawiamy sobie w zamrażalniku kawałki użytego w nim wołowego mięsa. Kawałki antrykotu, pręgi lub innej rosołowej porcji. Raz, że nie lubimy marnować dobrego mięsa,  a dwa farsz oparty o kawałki mięsa z rosołu jest doskonały. Mięso podczas gotowania przejmuje sporą część aromatów warzyw i staje się świetną bazą farszu do krokietów.

przepis na krokiety

Zmielone dokładnie mięso łączymy z ostygniętą i pokrojoną kapustą kiszoną. Na odrobinie oliwy smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę, która także trafia do farszu. Odrobina kolorowego pieprzu oraz soli dla smaku i mieszamy farsz dokładnie.

przepis na krokiety

Z ciasta naleśnikowego smażymy nieco grubsze niż zwykle placki, w które zwijamy kilka łyżek farszu. Z podanych składników winno wyjść około 13-15 krokietów. W miseczce pozostało nam rozbełtać jajko by obtoczyć z jego pomocą krokiety w bułce tartej.

przepis na krokiety

Smażymy krokiety z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Podajemy przepyszne krokiety z gorącym, czerwonym barszczem.

przepis na krokiety

Tak więc jeśli do tej pory nie odkładaliście rosołowego mięsa to róbcie to. Warto je wykorzystać powtórnie do krokietów lub pierogów.

 

środa, 21 listopada 2012

Z dzieciństwa pamiętam jak smakowały mi cieniutkie i delikatne naleśniki z dżemem truskawkowym. Mama zawsze robiła je tak byśmy mogli wybrać - dżem truskawkowy albo powidła śliwkowe. Ten pierwszy robił na mnie zawsze większe wrażenie. Dziś wolę powidła. Dziecięce podniebienie chyba zawsze wybierają ten słodszy smak. Z wiekiem zaczynamy dostrzegać uroki bardziej cierpkich i kwaśniejszych ale za to mocno aromatycznych smaków. Sposobów na przyrządzenie naleśników jest bez liku. Od lat robię je tak samo. Prosty przepis na naleśniki:

przepis na naleśniki

*Naleśniki*

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko duże (lub 2 małe)
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • aromat lub ekstrakt waniliowy

 

Łączymy mleko z jajkiem z pomocą fyrloka. Zawsze mieszam ciasto naleśnikowe ręcznie bez użycia miksera. Drewniane mieszadła zwane na śląsku fyrlokami odchodzą w niepamięć ale trafiliśmy całkiem zgrabne mieszadło w znanym szwedzkim piekielnym sklepie z duperelami - przekleństwo mężów. Z jego pomocą mieszamy dokładnie by rozprowadzić jajko w mleku. Powoli dosypujemy mąkę ciągle mieszając. Dodajemy pod koniec odrobinę soli i kilka kropel waniliowego aromatu. Jeśli ktoś posiada naturalny ekstrakt musi uważać bo jest on bardzo silny. Oprócz smaku wanilia spowoduje, że zapachy smażonych naleśników nie będą zbyt intensywne w kuchni. Nie lubię zapachu zbyt mocno podgrzewanego oleju, a wanilia go fajnie łagodzi.

przepis na naleśniki

Pozostaje nam dodać wodę do ciasta. Jej ilość jest zależna od struktury jaką udało nam się osiągnąć. Ciasto nie może być zbyt gęste by mniejszą ilość ciasta udało nam się rozprowadzić na rozgrzanej patelni. Teflonowa patelnię smarujemy olejem przed każdym pojedynczym smażeniem z pomocą pędzelka. Ciasto nalewamy chochelką i zdecydowanymi ruchami rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni.

Nie jest łatwo dobrać odpowiednią gęstość ciasta, temperaturę powierzchni patelni jednak jest to ważne. Zbyt gorąca patelnia zbyt mocno zetnie ciasto i nie uda nam się go rozprowadzić. Zbyt rzadkie ciasto nie będzie się chciało odpowiednio szybko ściąć. Zbyt gęste spowoduje, że będziemy musieli go dać więcej co pogrubi naleśniki a nie o to nam chodzi. Powiem szczerze - kilka misek ciasta w swoim życiu zmarnowałem ucząc się doboru odpowiednich parametrów. Smażenie naleśników to jak walka z fizycznymi wzorami lub programowaniem komputerów do arcyważnych eksperymentów. Opłaca się jednak potrenować - efekty tej ciężkiej pracy są wyśmienite.

przepis na naleśniki

Gdy pierwsza strona naleśnika jest gotowa należy go przełożyć na drugą stronę. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno upieczone bo staną się twardawe. Jeśli naleśnik delikatnie rusza nam się po patelni oznacza to że można mu zrobić hopa na drugą stronę lub przełożyć łopatką. Hopy dają jednak więcej satysfakcji i kupę radochy dzieciakom. Warto się więc tego nauczyć.

przepis na naleśniki

Usmażony naleśnik układamy na odwróconym do góry dnem talerzu. Układamy z nich stos który będzie sobie dojrzewał, a te które przetrzymamy za długo na patelni dzięki temu zmiękną. Po usmażeniu wszystkich, a z podanych proporcji wyjdzie nam około 13-15 cały stos obracamy do góry i smarujemy od najstarszego powidłami lub dżemem. Zwijamy naleśniki w cienkie ruloniki i podajemy na przykład z cukrem pudrem. Pychota !

Usmażone grubiej naleśniki stają się doskonałą bazą do domowych krokietów z mięsem i kapustą. Również polecamy.

niedziela, 30 września 2012

Tak jak obiecałem  na Facebooku dziś przepis na amerykańskie pancakes czyli jankeska wersja najpopularniejszej przekąski na świecie - naleśników. Co kraj to inny przepis na naleśniki. Jednak amerykańskie mają w sobie, a raczej na sobie, coś szczególnie przyjemnego. Syrop klonowy. Zakochaliśmy się wczoraj w klonowym syropie. Nie jest tani ale czasami warto wydać trochę grosza więcej by poznać nowe smaki. Dziwi mnie trochę, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł uzyskiwania tego produktu w naszym kraju. Klonów Ci u nas dostatek, a sok można pobierać praktycznie z każdego gatunku tego drzewa. Produkcja syropu także nie jest skomplikowana bo wystarczy z klonowego soku odparować nadmiar wody i  w ten sposób zagęścić go do struktury syropu.

przepis na pancakes


Zachęceni ciekawym smakiem syropu dość szybko powiązaliśmy go z amerykańskim naleśnikami. Kto nie oglądał na amerykańskich filmach dzieciaków zajadających się na śniadanie grubymi na pół cala plackami oblanymi masłem i klonowym syropem? Do dziś pamiętam reakcję moich kubków smakowych i ślinianek na ten widok.  Zróbmy więc american pancakes w domu bo przepis jest banalny. Amerykanie uwielbiają banalne w przygotowaniu rzeczy. 

Na 20 placków o średnicy około 10 cm i grubości 1 cm potrzebujemy:

*Pancakes*

  • 3 jajka
  • 0,6 litra mleka
  • 450g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka rozbijamy do naszego pojemnika i dolewamy mleko. Łączymy jajka z mlekiem z pomocą miksera i do uzyskanego płynu wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Całość należy wymieszać na gładką masę i odstawić na około godzinkę by proszek do pieczenia mógł rozpocząć proces spulchniania ciasta. Amerykańskie naleśniki charakteryzują się przede wszystkim pulchnym wnętrzem i słuszną grubością. To różni je od typowo europejskich często cienkich jak papier naleśników. Z polskich przepisów do amerykańskich pancakes najbliżej chyba racuchom. Z resztą nasz przepis na racuchy bez drożdży jest okrutnie podobny jak go dziś z ciekawości porównałem.

przepis na pancakes

Przed smażeniem należy masę naleśnikową dokładnie jeszcze raz przemieszać bo działanie proszku do pieczenia co nieco gładką strukturę naruszyło. Ciasto musi być gęste w razie czego dosypmy trochę mąki. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni i odrobinie rozsmarowanego na jej powierzchni masła.  Ciasto nakładamy na patelnię łyżką lub chochelką. Smażymy aż cukier pięknie karmelizuje nam naleśnik na brązowo i przekładamy na drugą stronę. Ten moment sygnalizują nam bąbelki powietrza na powierzchni.  Placki układamy w słuszny stosik, na wierzch trafia kosteczka masła a całość oblewamy syropem klonowym. Piękna rzecz i do tego przepyszna. Tak zrobione naleśniki można podawać także z jagodowym dżemem lub innymi owocowymi przetworami.