Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: obiad

wtorek, 28 lutego 2017

...tytuł tradycyjnego Polaka może zdziwić. Co jak co ale rosół to z makaronem... przełamaliśmy się i podaliśmy niedzielny rosół z pierożkami. Napiszę tylko jedno: pierożki do rosołu są doskonałą konkurencją dla makaronu czy lanych klusek. Mają też dodatkowy plus: nic się nie marnuje bo są zrobione z warzyw i mięsa użytych w trakcie gotowania rosołu.

Pieroki_do_rosou

*Pierożki do rosołu*

  • mięso drobiowe lub wołowe użyte podczas gotowania rosołu
  • warzywa użyte podczas gotowania rosołu
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa
  • mąka pszenna - 500g
  • ciepła woda - 250ml
  • sól
  • masło - 1 łyżka

Podsmażamy czosnek na oliwie dorzucając po chwili zmiksowane blenderem warzywa i mięso pozostałe po przygotowaniu rosołu. Podsmażamy całość chwilę doprawiając ewentualnie pieprzem i solą.

Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki, mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.

Pieroki_do_rosou_2

 

Lepimy pierogi nakładając na kółka łyżkę farszu. Formować możemy pierożki tradycyjnie lub na przykład w uszka. W restauracji jedliśmy pierożki podane w formie ravioli. Sposób zależy od Waszej inwencji twórczej.

Gotujemy na osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia i podajemy zalane gorącym rosołem. Polecam raz na jakiś czas właśnie w ten sposób podać niedzielny, tradycyjny dla naszych polskich domów rosół. Jest pysznie i smakuje trochę inaczej.

niedziela, 13 listopada 2016

Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że świeżo złowioną rybę można zjeść w odległości ponad 600 kilometrów od plaży we Władysławowie? Najpierw świeża ryba "zaatakowała" sklepy dziś można pysznego dorsza lub flądrę kupić ot tak u rybaka... Ryby u rybaka dostarczają  świeżą rybę z połowów od niedawna na nasz familijny stół i mogę ich usługi tylko polecić.

przepis na flądrę

Pierwsza przesyłka z zamówionym dorszem i flądrą dotarła do nas 48h po zamówieniu. Czasami trzeba poczekać dłużej co jest uzależnione od połowów ale warto bo mamy pewność, że ryba trafia do nas tuż po odłowie.

Ryby_od_rybaka_11

Przesyłka zabezpieczona w odpowiedni sposób zapewniła rybom niską temperaturę co jest istotne w transporcie było nie było z drugiego końca Polski.

Ryby u rybaka

Rybki zamknięte w próżniowych workach więc nie wymieszały się swoimi specyficznymi aromatami. Dorsz pachniał dorszem, a flądra flądrą.

ryby u rybaka

Nie dużo trzeba by bałtycka flądra mogła się pojawić na talerzu. Odrobina soli, pieprzu, obtoczenie w mące i krótkie smażenie na dobrej jakości oleju lub na klarowanym maśle. Gotowa w kilka minut.

przepis na flądrę

Nad dorszem też nie trzeba było długo się napracować, a jego delikatne mięso rozpływało się w ustach. Tym razem rynka trafiła do bułczanej panierki. Młody niekoniecznie lubi jeść ryby w formach restauracyjnych :)

przepis na dorsza

Reszta zakupionych ryb trafiła do zamrażalnika, a my już planujemy kolejne zakupy bo łosoś bałtycki z sieci rybaka bije norweskie łososie hodowlane o 5 długości boiska. 

 

piątek, 11 listopada 2016

Zainspirowani sąsiadami (z tego miejsca pozdrawiamy) przygotowaliśmy dla Was przepis na kotlet schabowy z jajkiem. Porządny kawał mięsiwa, ser i całe jajo. ...no powiem szczerze bo jaglanych burgerach z poprzedniego wpisu to danie jest autentycznie nie dietetyczne. ...i bardzo dobrze. Bo jedzenie domowe musi godzić gusty wszystkich członków rodziny. Tak więc tym razem przepis dla facetów co zjeść lubią dobrze i niezdrowo :)

przepis na kotlet schabowy z kością

*Kotlet schabowy z jajkiem*

  • schab z kością - 3 grubsze kotlety
  • pieczarki - 1/2 kg
  • jajka - 4 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra suszona
  • żółty ser do starcia
  • bułka tarta
  • smalec

Kotklety rozbijamy ale nie na żyletkę. Nacieramy solą, pieprzem i papryką. Moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu z obu stron, a ż się zatumienią. Smażymy szybko bo kotlet ma dojść dopiero w piekarniku.

przepis na kotlet schabowy z kością

Obrane pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Przesmażamy na odrobinie tłuszczu. Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Układamy na nim podsmażone kotlety. Na środku każdego robimy górkę z pieczarek, a w niej natomiast robimy zagłębienie na jajo. Po wbicie do pieczarkowej górki jajka posypujemy całość startym żółtym serem.

Zapiekamy schabowe kotlety z jajkiem w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

sobota, 15 października 2016

Na wakacjach trafiliśmy do bardzo przyjemnej knajpki w Żywcu gdzie spróbowaliśmy pysznych burgerów. Aneta zamówiła sobie wegetariańskiego burgera z kaszy jaglanej. Chodził za nią do niedawna pomysł by go odtworzyć w domu. Z pomocą przyszedł nam termomix choć przepis można wykonać i bez niego. Muszę powiedzieć, że można się pomylić, a zmysły głupieją gdy stoi przed nami taki bezmięsny burger. Jest smaczny ale ...i to piszę z punktu widzenia mięsożernego faceta...ja tam wolę wołowinę :D Tak czy siak dla osób nie lubiących mięsa przepis jak znalazł.

przepis na burgery jaglane - thermomix

*Burgery z kaszy jaglanej i buraka*

  • kasza jaglana - 200g
  • buraki - 180g
  • cebula - 50g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • masło - 15g
  • woda - 340g
  • słonecznik łuskany - 50g
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony - 3/4 łyżeczki
  • ocet winny - 20g
  • cebula czerwona - 200g
  • masło - 25g
  • gorczyca - 1 i 1/2 łyżeczki
  • ocet winny - 20g
  • cynamon - 3/4 łyżeczki
  • miód - 50g
  • bułki grahamki - 5 sztuk
  • majonez domowy
  • sałata
  • cebula
  • ogórki kiszone
  • pomidor
  • papryka czerwona

Wersja na Thermomix

Obrane buraki wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy z pomocą parametrów 10s/7obr Kopystką zbieramy buraki na dno naczynia.

Tak na marginesie kto w Vorwerku wpadł na to by element kuchenny nazwać tak jak nazywa się czyścidło do końskich kopyt? ...chociaż w Krainie Podziemnej Pomarańczy czyli w Wielkopolsce  też się to słowo chyba stosuje w kuchni. Jacyś Poznaniacy na pokładzie są by to potwierdzić? :D 

Wróćmy do buraków. Teraz z pomocą parametrów 20s/10obr robimy z nich buraczaną pastę. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy z pomocą parametrów: 35s/5obr. Dodajemy masło i podgrzewamy ustawiając Thermomix na 3m/120stopni/1obr. Dodajemy wodę oraz opłukaną wcześniej kaszę i dusimy całość 10m/100stopni/1obr. Można teraz dodać do naczynia zmiksowane buraki, słonecznik, sól, pieprz, kminek i ocet. Przecieramy całość 3s/5obr.

przepis na burgery jaglane - thermomix

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celcjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy burgery i układamy na blasze. Pieczemy z obu stron po 10 minut.

W tym czasie należy zrobić pyszny chutney. Cebulę rozdrabniamy w naczyniu miksującym z pomocą parametrów 5s/5obr. Dodajemy resztę składników i ustawiamy Thermomix na 7m/120stopni/1obr

Bułki podpiekamy w piekarniku lub karmelizujemy przecięte na teflonowej patelni. Smarujemy majonezem układamy dodatki. Na każdej bułce wykładamy gorący kotlet jaglany i dajemy sporą porcję chutney. Składamy burgera i podajemy z frytkami.

przepis na burgery jaglane - thermomix

Wersja bez Tehrmomix'a

Kaszę należy dobrze opłukać z pyłu i zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Buraki przetrzeć lub rozdrobnić w malakserze. Posiekaną cebulę i czosnek poddusić na maśle i wymieszać z burakami dodając sól, słonecznik, pieprz i kminek. Mieszamy wszystko dodając ocet oraz ugotowaną kaszę. Całość dobrze wymieszać i z uzyskanej masy uformować kotleciki. Burgery pieczemy z obu stron w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza.

Cebulę czerwoną na chutney posiekać w kostkę. W garnuszku lub na patelni rozpuścić masło i dodając cebulę, gorczycę dusić jakieś 7 minut. Dołożyć ocet, cynamon oraz miód. Całość dusić około 5 minut.

Wkładamy burgery w opieczone bułeczki z dodatkami i zajadamy się wegetariańskim fast food'em

17:08, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 08 września 2016

Od jakiegoś czasu używamy w naszej domowej kuchni niemieckiego urządzenia Thermomix firmy Vorverk. Maszyna znana od lat mająca tylu zwolenników ilu przeciwników. ...bo za drogo bo mogę to zrobić inaczej bo nie można kupić w sklepie tylko na jakichś szemranych pokazach. Sam miałem o Thermomix'ie raczej chłodną opinię uznając go za kolejny cudowny wynalazek piramidy finansowej. Jednak muszę przyznać po kilku miesiącach użytkowania, że to dobry sprzęt. Wygodny i daje wiele możliwości bez konieczności wypełniania blatu kuchennego dziesiątkami urządzeń czy przystawek. Cena? Nie mała. Choć nie robi już na Polakach takiego wrażenia jak jeszcze powiedzmy w latach 90 gdzie Thermomix mógł być dla wielu co najwyżej marzeniem bo koszt zakupu przekraczał kilku krotność miesięcznej pensji. w 2016 roku wydatek nie jest mały ale dla wielu praktycznie dostępny od ręki.

Mąka własnego wyrobu? Bez problemu. Ciasta francuskie, kruche, drożdżowe, jogurtowe? Bez problemu. Ziemniaczane placki, likiery, zupy dania na parze, chleby, bułki, masło, majonez ....i tak wymieniać bez końca. ..a wszystko w urządzeniu nie zajmującemu na blacie kuchennym więcej niż zwykły ekspres do kawy. ...a propo: kawy mielone, parzone, latte, lodowe i wszystko co do kawy i wokół kawy w Thermomix'ie na wyciągnięcie ręki. Nasz Kenwood Chef Titanium (jeszcze do kupienia na OLX) zajmował oprócz powierzchni, którą zajmuje thermomix dodatkowo dwie półki w szafce. Sprzęt rewelacyjny i tylko go mogę polecić ale Thermomix jest bez porównywania wygodniejszy i ma o wiele więcej możliwości.

Największy dla mnie w nim bajer do książka kuchenna w chipie i dotykowy ekran, dzięki któremu ugotować cokolwiek dla osoby nie mającej do czynienia z kuchnią to pestka. Krok po kroku maszyna prowadzi świeżego miłośnika kuchni przez przepis za rękę. Z czasem delikwent pragnąc urwać się spod kontroli zaczyna eksperymentować, zmieniać przepisy, adaptując nowe lub tworząc całkiem autorskie. Widzę w Thermomix'ie jedno zagrożenie: blogi kulinarne przestaną być potrzebne skoro można mieć swój własny elektroniczny blog w magnetycznym krążku wciskanym do maszyny.

Dość pisania bo ktoś jeszcze pomyśli, że to wpis sponsorowany. Zostawiam Was ze zdjęciami potraw przygotowanych w Thermomix'ie. Będzie ich na blogu sporo i pojawi się osobna sekcja z przepisami. Unikać będziemy powtarzania przepisów z książek dostępnych przy zakupie Thermomix'a. Bo to każdy właściciel tej maszyny ma od ręki. Pojawiać się będą natomiast nasze własne przepisy lub modyfikacje istniejących.

Prawdziwy razowy z mąki z własnego przemiału chleb.

przepisy thermomix

Szybkie idealnie gładkie ciasto na racuchy:

przepisy thermomix

...jak trzeba to i z własnoręcznie przygotowaną w Thermomix'ie konfiturą śliwkową:

przepisy Thermomix

Ryba na parze. Nic prostszego. W międzyczasie pod rybą gotować się może pyszna rybna zupa, a nad nią warzywa. Nie zdawałem sobie sprawy, że ryba na parze może być tak dobra. Funkcja Verona w Thermomix jest rewelacyjna

przepsiy Thermomix

przepisy Thermomix

Nie lubisz rybnej zupy? W ten sam sposób przygotujesz posiłek dla czterech osób z piersi kurczaka. Pokazowe danie sprzedawców to zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem. Pierś kurczaka marynowana i parzona z dodatkiem mrożonych warzyw na patelnię. Dwudaniowy obiad dla całej rodziny w godzinę i jeden garnek do umycia :)

Poznajecie?

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

...tak tak, pyszny likier jajeczny zwany adwokatem. Doskonały, mocny, idealnie gładki. Niebo w gębie ale jak ktoś nie lubi jajecznego to doskonale też wychodzi kukułka:

przepisy Thermomix

...i na koniec najlepsze kotlety z kalafiora jakie z naszej kuchni wyszły:

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

Pozdrawiamy wszystkich przyszłych i obecnych użytkowników Thermomix'a.

wtorek, 16 sierpnia 2016

Z inspiracji sąsiadów na naszym stole pojawiła się pyszna tarta porowa. Nawet ja, który za wytrawnymi tartami nie przepadam skusiłem się i nie żałuję.

przepis na tartę

*Tarta porowa*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło - 200g (zimne)
  • jajko - 1 sztuka
  • por
  • boczek - 30 dag
  • śmietana 30% - 200ml
  • jajko - 1 sztuka
  • gałka muszkatałowa
  • czosnek polski - 2 zabki
  • pieprz
  • sól
  • pomidor
  • ser pleśniowy lazur

Mąkę z jakiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

przepis na tartę

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.

przepis na tartę

Ciasto rozkładamy na  blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.

przepis na tartę

Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.

przepis na tartę

Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi. 

przepis na tartę

Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach.

przepis na tartę

Smacznego.

środa, 27 lipca 2016

Zainspirowani restauracyjnymi przygodami na wakacjach dziarsko wróciliśmy do domowej kuchni. Na stole wylądował pyszny międzybrodzki pełnoziarnisty makaron i międzybrodzkie kurki ze zbocza Jaworzyny. Tym sposobem w kilka minut zajadaliśmy pyszny makaron z kurkami w śmietanowym sosie.

przepis na kurki

*Makaron z kurkami*

  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • małe opakowanie śmietany do sosów np 18 %
  • około 50 g startego sera typu parmezan lub gran padano
  • sól, pieprz .
  • świeże kurki - 30 dag
  • masło - łyżka

Najpierw należy przygotować grzyby, które lubią mieć między blaszkami sporo ziemi lub piasku. Można zalać je zimną wodą i odstawić na 20 minut. Można spróbować wyczyścić je szczoteczką do zębów podczas płukania. Grzyby siekamy nie za drobno by nie zaginęły gdzieś w sosie i makaronie.

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę. Dorzucamy kurki i posiekany czosnek. Dusimy całość aż odparuje większość wody. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wody z makaronu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu starty ser. Gdy się rozpuści mieszmy go z odsączonym makaronem i podajemy posypując odrobiną sera.

 

sobota, 14 maja 2016

Biały aromatyczny krem ze szparagów. Rewelacyjna zupa podana z grzanką i koperkiem zaspokoi głód nawet wybrednych. Prosty i smaczny przepis.

przepis na zupę krem

*Krem z białych szparagów*

  • szparagi - 500g
  • bulion drobiowy lub warzywny - 1 litr
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • koperek - pęczek
  • śmietana - 125ml
  • sól
  • pieprz

Pokrojone ziemniaki oraz szparagi zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości przyprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładko. Warto jeszcze przetrzeć krem przez sito bo białe szparagi lubią mieć włókna, których byśmy sobie w zupie nie życzyli. Dodajemy zahartowaną śmietanę, dorzucamy sporo posiekanego koperku i delektujemy się doskonałym kremem.

środa, 27 kwietnia 2016

Idziemy jak burza z przepisami dla posiadaczy szybkowaru. Co prawda poniższy przepis można spokojnie wykonać i w tradycyjny sposób ale z racji tego, że oszczędzające czas, energię i pieniądze urządzenie warto rozreklamować oznaczyłem go szybkowar i trafi do odpowiedniej sekcji w bocznej szpalcie bloga. Zupa krem cebulowa. Gładka, aromatyczna, doskonała. Słyszałem, że szybkie gotowanie spłaszcza smaki i potrawy nie smakują jak przygotowywane w tradycyjny sposób. Nie potwierdzam tych rewelacji - szybkowar potrafi z warzyw i przypraw wyciągać dużo więcej smaku i pozostawiać w nich dużo więcej wartości odżywczych.

szybkowar przepisy

*Zupa krem cebulowa*

  • cebula - 60 dag
  • ziemniaki - 60 dag (obranych)
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 30% do zup - 100ml
  • koper lub szczypior
  • bulion drobiowy - 1 i 1/2 litra

W otwartym szybkowarze rozpuszczamy masło - łyżeczka. Smażymy na nim posiekaną drobno cebulę na złoty kolor. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i dodajemy szczyptę mielonego kminku. Podsmażamy całość około 2 minuty. Zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela uważając by nie przedobrzyć. Jak już pisałem szybkowar nie wypuszcza aromatu z potrawy jak tradycyjne gotowanie.

szybkowar przepisy

Zamykamy szybkowar. Zwiększamy ogień. Doprowadzamy do pierwszej pary na zaworze. Zakładamy regulator i gdy zacznie z niego ulatniać się para zmniejszamy płomień. Od tego momentu odliczamy 8 minut. Po tym czasie spuszczamy parę, zdejmujemy regulator, otwieramy szybkowar.  Usuwamy listki laurowe i ziarna angielskiego ziela. Dodajemy hartowaną śmietanę i gotujemy chwilę bez zamykania szybkowaru. Całość blendujemy i podajemy posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Porządny kawał bagietki zapieczonej na tosterze i posypanej parmezanem nie zaszkodzi.

Bez szybkowaru należy jedynie dłużej gotować zupę aż zmiękną ziemniaki.

 

czwartek, 21 kwietnia 2016

Odkąd w domu zawitał szybkowar aromaty z naszej kuchni budzą zazdrość sąsiadów. Jedno za drugim dania lądują na stole do oceny domowników. Poniższym postanowiliśmy się podzielić już dziś ale planujemy utworzyć osobną sekcję dla potraw z szybkowaru. Chyba nie jadłem miększej pręgi wołowej, a przygotowanie gulaszu zajęło Anetce jakieś ... 35 minut... aż się wierzyć nie chce ale jestem naocznym świadkiem tego cudu.

przepis na dania z szybkowaru

Oto przepis:

*Gulasz z pręgi wołowej*

  • pręga wołowa - 1kg
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka suszona słodka - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • woda 
  • olej

Pręgę kroimy w większą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki. Do rozgrzanego, otwartego szybkowaru dajemy małą ilość oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy 5 minut. Dorzucamy cebulę, czosnek i przyprawy. Podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy wody aż przykryje mięso. Zamykamy szybkowar. Zwiększamy płomień. Gdy pierwsza para pojawi się w zaworze zakładamy regulator ciśnienia. Gdy zacznie pyrkac jak parowóz zmniejszamy płomień i odliczamy 25 minut. Po tym czasie zgodnie z procedurą wypuszczamy parę, ściągamy regulator, przykrywkę i delektujemy się mięciutką wołowiną w sosie własnym. 

przepis na dania z szybkowaru

Używamy szybkowaru firmy Hawkins Futura 5 litrów. Mogę go z czystym sumieniem już dziś polecać.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22