| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: szpinak

piątek, 13 maja 2016

Zupa w 15 minut? Jak najbardziej. Oto przepis na doskonały krem ze szpinaku i brokuła przygotowany w szybkowarze. Bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis.

 przepis na zupę krem

*Krem z brokuła i szpinaku*

  • brokuł - 1 sztuka
  • szpinak świeży - garść
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bulion drobiowy lub warzywny - 800ml
  • kasza jaglana - 3 łyżki
  • chili - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Do szybkowaru wkładamy różyczki brokuła i szpinak. Zalewamy całość bulionem dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Doprawiamy całość kurkumą i chilli. Zamykamy szybkowar, doprowadzamy do wrzenia, zamykamy zawór i gotujemy na małym ogniu około 2 minut. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną i prażymy ziarna sezamu. Po spuszczeniu pary dodajemy kaszę do zupy i całość blendujemy. Podajemy z prażonym sezamem i na przykład z gotowaną lub grillowaną piersią kurczaka.

środa, 11 marca 2015

Połączenie łososia i szpinaku przerabialiśmy już kilka razy ale poniższa tarta jest chyba najlepszym sposobem na poznanie i zasmakowanie w tym kulinarnym kolażu. Pyszne delikatne kruche ciasto z przepisu Jakubiaka i doskonały w smaku farsz serowego szpinaku połączonego z łososiem i mozzarellą. Dla mnie najlepsza wytrawna tarta jaką w życiu jadłem.

przepis na tartę

*Tarta z łososiem i szpinakiem*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło zimne - 200g
  • jajko - 1 sztuka
  • szpinak - 450 g
  • ser pleśniowy (blue, lazur) - 100 g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • śmietana gęsta 18% - 3 łyżki
  • łosoś świeży - 300 g
  • ser mozzarela - 1 kulka z zalewy

Makę sypiemy na stolnicę. Robimy kopczyk i wgłębienie na jajko. Kroimy w plastry zimne masło i całość siekamy nożem. Zagniatamy ciasto szybko by ciepło dłoni nie rozpoczeło procesu uwalniania glutenu. Odkładamy do lodówki kulkę ciasta na około 20 minut.

przepis na tartę

przepis na tartę

Łososia kroimy w kostkę i opruszamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy kawałki z każdej strony na oliwie lub roślinnym oleju. Mięso łososia ma się jedynie zamknąć i zrumienić. 5 minut wystarczy dopiecze się już na cieście.

przepis na tartę

Siekamy drobno czosnek i wrzucamy go na rozgrzane kilka kropel oliwy lub roślinnego oleju. Gdy zacznie intensywnie pachnieć dodajemy na patelnię szpinak. Dusimy całość chwilę i dodajemy rozdrobniony w palcach ser pleśniowy i śmietanę. Doprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dusimy całość kilka minut po rozpuszczeniu się kawałków sera.

przepis na tartę

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy wyjętym z lodówki ciastem. Nakłuwamy widelcem. Bardzo gęste nakłucia powodują, że nie trzeba dopiekać tej tarty z obciążeniem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza przez 12 minut.

przepis na tartę

Wyjętą tartę z piekarnika wypełniamy farszem ze szpinaku. Układamy na tym kawałki łososia, a na wierzch dajemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Pieczemy ponownie około 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie będzie gotowa do podania.

przepis na tartę

Smacznego!

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tagliatelle ze szpinakiem. Tak podany makaron był przepyszny i postanowiliśmy temat powtórzyć zmieniając jednak przepis. Makaron ze szpinakiem w sosie serowo śmietanowym smakuje mi jeszcze bardziej. Co ciekawe dzieciakom także.

przepis na makaron

*Makaron ze szpinakiem*

  • makaron - 250g
  • szpinak - 450g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ser pleśniowy lazur - 100g
  • śmietana 18% - 150g
  • pomidory suszone (takie nie w zalewie) - 4 sztuki
  • pierś kurczaka - 200g
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ser do starcia (parmezan, dziugas, olender)

przepis na makaron

Pierś kurczaka siekamy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni. Dorzucamy posiekane suszone pomidory. Na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Łączymy składniki z obu patelni z pomocą rozdrobnionego lazura i śmietany. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na makaron

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Makaron wrzucamy do szpinaku, podlewamy odrobiną wody spod makaronu. Mieszamy całość i podajemy oprószone jakimś twardym serem dojrzewającym. Kielich czerwonego wina i kolacja jak się patrzy.

przepis na makaron

Dawid wcinał aż mu się uszy trzęsły. Niech mi ktoś powie, że dzieciaki nie lubią szpinaku i pleśniowego sera...

 

sobota, 18 października 2014

Suchy indyk na talerzu? Nigdy więcej. Pierś  indyka wcale nie musi być sucha. Może być soczysta i przesiąknięta aromatem dodatków, z którymi była pieczona. Sos ma za zadanie jedynie podkreślić jej już i tak doskonały smak. Takiego indyka to ja mogę co niedziela pałaszować ze smakiem.

przepis na pierś z indyka

*Filet z indyka w paprykowym sosie*

  • pierś indycza - 1,2 kg
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • szpinak baby - 2 garście
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • szalotki - 3 sztuki
  • papryka słodka suszona
  • sól
  • pieprz
  • rękaw foliowy do pieczenia
  • wykałaczki

 

Filet z indyka rozcinamy na pół lub w inny sposób tworzymy wygodną dla farszu kieszeń. Nacieramy porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką suszoną papryką. Ważne by przyprawami pokryć całe mięso, a nie tylko otworzone wnętrze. Papryki kroimy częściowo w drobną, częściowo w większą kostkę. Małe kawałki trafią do środka indyka razem z obranymi z twardszych łodyżek listkami szpinaku. Do wnętrza piersi wkładamy też posiekany w plasterki czosnek. Zamykamy pierś i spinamy wykałaczkami. Wkładamy tak przygotowanego indyka do foliowego rękawa. Wrzucamy do worka  resztę kolorowej papryki i przecięte na pół szalotki.

Pieczemy mięso w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez 80 minut. Na 20 minut przed końcem rozcinamy worek by pierś się zrumieniła na wierzchu. Po tym czasie wyciągamy pierś na drewnianą deskę i pozwalamy jej chwile odpocząć. Mamy czas by przygotować paprykowy sos z tego co pozostało nam w rękawie. Przelewamy wszystko do garnuszka, blendujemy i redukujemy na małym ogniu. Zbyt rzadki sos można zagęścić śmietaną. nie jest tego zbyt wiele więc unikałbym mąki żeby nie zepsuć sobie smaku sosu.

Pokrojoną w plastry pierś indyka podajemy skropioną paprykowym sosem z pieczonymi ziemniakami i sałatką szwedzką własnej roboty.

...

ps ...niestety ale więcej zdjęć najnormalniej w świecie nie mam. Coś czuję, że Młody oprócz zrobienia świetnego zdjęcia do przepisu na pieczone ziemniaki zrobił przy okazji porządek w już istniejących w aparacie plikach.

 

piątek, 02 maja 2014

Przedstawiamy obiecane w komentarzu naleśniki ze szpinakiem. Pyszne, delikatne, zapieczone pod mieszanką żółtego i koziego sera.  Przy okazji całkiem nowy przepis na naleśnikowe ciasto. Doskonałe do właśnie tego typu kulinarnych eksperymentów gdzie naleśniki poddawane są innym procesom czyniącymi je jeszcze bardziej mniam mniam.

przepis na naleśniki

*Naleśniki ze szpinakiem*

Ciasto

  • mąka z pełnego przemiału - 200 g
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • oliwa lub olej roślinny - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól 

Farsz

  • szpinak - 500 g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • żółty twardy ser - 150 g
  • kozia gouda - 50 g
  • przecier pomidorowy - 500 g
  • ser typu feta - 150 g
  • sól
  • pieprz

Składniki na naleśnikowe ciasto łączymy z pomocą miksera dodając szczyptę soli. Warto ciasto na kilka chwil odstawić przed smażeniem. Placki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Nieodzowna w tym przypadku jest patelnia teflonowa. Odpada nam stres, który tak często jest obecny podczas smażenia naleśników. Jeszcze gdzieś w pamięci mam moje pierwsze placki smażone na zwykłej stalowej patelni ... nie wiem jak Wy ale ja tam lubię postęp technologiczny i zupełnie mi on nie przeszkadza.

przepis na naleśniki

Usmażone naleśniki odkładamy na talerzyk i przygotowujemy farsz ze szpinaku. Na łyżce oleju lub oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajcie by go nie przypalić. Na patelnię dodajemy posiekany świeży lub mrożony  szpinak. Dusimy kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem chociaż z solą ostrożnie bo w naleśniku będzie jeszcze ser feta.

Wspomniany wyżej sałatkowy ser kroimy w kostkę. Natomiast żółty ser oraz kozią goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Każdy naleśnik smarujemy porcją szpinaku. Układamy na każdym kilka kostek fety i zawijamy w rulon. Układamy naleśniki w wysmarowanym olejem lub oliwą naczyniu żaroodpornym (forma do tarty będzie w tym przypadku doskonała). Polewamy naleśniki przecierem pomidorowym i obwicie zasypujemy startym serem kozim i żółtym.

przepis na naleśniki

Naleśniki zapiekamy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 40 minut. Ser musi się porządnie na złoto zapiec. Z podanych składników zrobiliśmy 7 naleśników ale to w zupełności wystarczy  bo są bardzo syte.

Od siebie dodam, że kozi ser naprawdę daje radę. Od lat miałem obawy co do aromatu i smaku tego sera. Siostra miała w dzieciństwie kłopoty z alergią białkową i kozie mleko było długo jedynym jakie mogła pić ... miałem traumę z tym związaną ale do wczoraj. Kozia gouda w połączeniu z czosnkowym szpinakiem mnie z niej wyleczyła. Było pysznie.

 

niedziela, 27 października 2013

Przepisów na pierś kurczaka znajdziecie już na naszym blogu sporo. Dziś do sekcji pierś kurczaka dołączamy kolejny. Tym razem delikatną pierś kurczaka nafaszerujemy pysznościami. Słodka żurawina i aromatyczne pistacje połączone kremowym serem pleśniowym gorgonzola w delikatnym i soczystym mięsie. Pyszne danie podane na mocno czosnkowym szpinaku z pieczonymi, mocno ziołowymi kartofelkami. Boskie...

przepis na pierś kurczaka

*Pierś kurczaka faszerowana*

  • filet kurczaka pojedyńczy - 3 sztuki
  • gorgonzola - 200 g
  • żurawina suszona - 3 łyżki
  • pistacje - 100 g
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

 

Filety myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Nacieramy solidnie solą oraz pieprzem. Nacinamy mięso wzdłuż tworząc głęboką kieszonkę, którą wypełnimy farszem.

przepis na pierś kurczaka

Żurawinę moczymy około 5 minut natomiast  pistacje obieramy ze skorupek i miażdżymy w płóciennym woreczku. Mają być pokruszone na drobne kawałki ale nie starte na mączkę. Gorgonzolę kroimy w grubsze plasterki i wkładamy do kieszonek przygotowanych w każdej piersi z kurczaka. Kieszeń wypełniamy pomieszanymi z odsączoną żurawiną pistacjami. Zamykamy pierś kurczaka wykałaczkami na tyle szczelnie by ser z nich podczas pieczenia nie wypłynął.

przepis na pierś kurczaka

Obtaczamy przygotowane piersi w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z każdej strony na rumiano. Wystarczy już tylko wrzucić tak przygotowane faszerowane piersi do brytfanki i tuż przed podaniem podgrzać je przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. 

piątek, 24 maja 2013

Francuski quiche lorraine to niedościgniony wzór kruchych, wytrawnych placków z przepysznym nadzieniem i sosem śmietanowo-jajecznym. XVI wieczny przysmak francuskich arystokratów można jednak interpretować według uznania i składników dostępnych na rynku.

przepis na quiche

Nasz dzisiejszy quiche podamy ze szpinakiem, który powoli staje sie symbolem tego bloga.

*Quiche ze szpinakiem*

  • mąka pszennna - 30dag
  • masło - 16dag
  • jajka - 4 sztuk (2 ciasto, 2 masa szpinakowa)
  • woda - 3 łyżki
  • mozzarella tarta - 15dag
  • szpinak - 45dag
  • śmietana 200ml 30%
  • oliwa
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiewamy na stolnicę a w górce tworzymy dołek na inne składniki. Wkrajamy do środka dobrze schłodzone masło i wbijamy 2 jajka. Szczypta soli, trzy łyżki wody i można ciasto wyrabiać. Robimy to szybko i intensywnie tak by ciepło naszych rąk nie zrobiło z ciasta papki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dobre pół godziny.

przepis na quiche

Na łyżce oliwy podsmażamy 4 dobrze posiekane ząbki polskiego czosnku. Gdy pojawi sie charakterystyczny zapach wrzucamy na patelnię szpinak. Użyliśmy dziś mrożonego ale jeśli zdecydujecie się na  świeży, wrzućccie go na patelnię od razu z czosnkiem bez wstępnego jego podsmażania. Istnieje bowiem ryzyko, że  czosnek się przypali co spowoduje że potrawa będzie gorzka. Do uduszonego lekko ostudzonego szpinaku wlewamy wymieszaną z 2 jajkami śmietanę. Mieszamy dokładnie aż masa sie zagęści. Wszystko to na małym ogniu.

przepis na quiche

Formę do tarty smarujemy łyżką masła i posypujemy łyżką mąki. Zabezpieczy to nas przed przywieraniem gotowego quicha do formy. Łatwiej go później wyjąć. Wykładamy w niej przygotowane ciasto, które nakłuwamy gęsto widelcem. Zalewamy przygotowaną szpinakową masą. Na wierzch układamy kilka plastrów pomidora dla równowagi kolorów quicha i posypujemy tartą mozzarellą. 

przepis na quiche

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Patyczkiem pod koniec sprawdzamy brzegi ciasta czy są suche. Podajemy przystrojone szczypiorkiem lub dymką.

przepis na quiche

wtorek, 09 kwietnia 2013

Kolejna wariacja w temacie szpinak. Proste, szybkie, tanie i bardzo dobre tagliatelle ze szpinakiem. Danie tak proste, że aż trudno coś do niego więcej dopisać. Tak więc dziś tylko przepis bez zbędnego lania wody ...osolonej wody.

przepis na tagliatelle

*Tagliatelle ze szpinakiem*

  • tagliatelle pełnoziarniste - 450g
  • szpinak brykiet - 450g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • pomidory suszone - 3 szt
  • parmezan - 100g
  • oliwa 
  • sól
  • pieprz kolorowy

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Pomidory zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Czosnek siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę lub dwie oliwy. Specyficzny zapach podpiekanego czosnku da nam znać że na patelnię winien trafić szpinak. Gdy uznamy, że szpinak jest już gotowy  trafia do niego ugotowany al dente i odsączony makaron. Mieszamy całość doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Pomidory siekamy w drobne paski i dorzucamy do już prawie gotowego dania. Wystarczą mu już tylko 2 minutki na patelni.

Makaron podajemy ze startym parmezanem lub innym twardym serem, których ostatnio się w naszych sklepach pojawia coraz więcej.

BTW ...jestem przeraźliwie ciekaw dlaczego w Polsce parmezan jest tak drogi. W Berlinie można go kupić w przeliczeniu na złotówki - 60pln/1kg ...w Polsce znaleźliśmy najtańszy za ...150pln/1kg - to już jest chyba lekka paranoja. Ktoś nas moi drodzy nabija zdrowo w butelkę.

czwartek, 03 stycznia 2013

Szpinak od czasu gdy oświadczyłem, że mi smakuje rozpoczął intensywną zimową kampanię w naszym domu. Co rusz jem szpinak! ...i dobrze bo zdrowy, a skoro się do niego przekonałem można korzystać. Tym razem trafił do tarty. Aniołek zadbał w tym roku by pod choinkę trafiła wymarzona przez Mamuśkę forma do tego rodzaju ciasta. Tarta więc pewnie nie jeden raz się na naszym blogu pojawi, a dziś przepis na tartę ze szpinakiem.

przepis na tartą

*Tarta ze szpinakiem*

  • mąka pszenna szklanka
  • masło 8 dag
  • jajko
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka soli
  • forma o średnicy 24cm
  • 0,5kg szpinaku mrożonego brykiet
  • czosnek 3 ząbki
  • jajka 2szt
  • 15 dag sera żółtego
  • pomidor
  • cebula
  • masło łyżka
  • pieprz
  • sól

 

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę i dodajemy pokrojone w kostkę, dobrze schłodzone masło. Pozostaje jeszcze dodać jajko, sól i możemy ciasto wyrabiać. Dolewamy po chwili łyżkę zimnej wody i intensywnie zagniatamy. Owijamy kulkę ciasta folią i odkładamy do lodówki.

przepis na tartę

Możemy przygotować farsz ze szpinaku. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pokrojony drobno czosnek. Gdy tylko czosnek się lekko ozłoci dodajemy na patelnię szpinak. Przesmażony czosnek gorzknieje więc należy uważać. Doprawiamy uduszony na maśle szpinak solą i pieprzem. Dorzucamy do masy dwa całe jajka i intensywnie mieszamy aż się  zetną i połączą równomiernie ze szpinakiem.

przepis na tartę

Ciasto wałkujemy do średnicy formy i układamy je wewnątrz pilnując by cała forma była wypełniona po brzegi. Całość nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Na rozłożone ciasto układamy folię aluminiową i wypełniamy formę grochem lub fasolą. Ciasto nam się dzięki temu nie podniesie i będzie równe. Pieczemy tartą w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, usuwamy folię  z grochem/fasolą i wypełniamy tartę przygotowanym farszem ze szpinaku. Na wierzch układamy pokrojony w  plastry pomidor i cebulę posiekaną w piórka. Ścieramy na wszystko żółty ser i wkładamy ponownie do piekarnika na około 10 minut. Tyle potrzeba czasu by ser się rozpuścił i zapiekł. Tartę ze szpinakiem podajemy z sosem pomidorowym lub nawet z najzwyklejszym ale dobrym jakościowo ketchupem. Niebo w gębie !

 

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Nie lubiłem szpinaku od dzieciństwa. Zielona papka na talerzu pojawiała się w związku z tym rzadko żeby nie powiedzieć: wcale się nie pojawiała. Związałem się z osobą, która szpinak uwielbia i powiem Wam szczerze udało się jej mnie do szpinaku przekonać. Co prawda ponad 10 lat starań ale efekt jak najbardziej pozytywny. Jestem w stanie zjeść szpinak w zapiekankach, zupie lub podany tak jak w dzisiejszym przepisie: szpinak w cieście francuskim.

przepis na szpinak

Pyszne paszteciki z doskonale doprawionym wnętrzem przygotowane z produktów dyskontu Biedronki. Mają chyba najlepszy szpinak mrożony w brykiecie, a ich gotowe ciasto francuskie pięknie wyrasta. Korzystamy więc często.

*Szpinak w cieście francuskim*

  • ciasto francuskie
  • szpinak mrożony w brykiecie
  • ser żółty tarty
  • czosnek
  • masło
  • jajko
  • pieprz
  • sól

 

Na patelni teflonowej rozpuszczamy ze dwie łyżki dobrego masła. Smażymy na nim drobno posiekany czosnek około minuty. Szybko dodajemy na patelnię zamrożone kawałki szpinaku. Czosnek przepalony bowiem gorzknieje. Warzywo dusi się na małym ogniu około 15-20 minut, a my możemy szpinak doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy utarty ser i mieszamy dokładnie całość  do uzyskania jednolitej pasty.

przepis na szpinak

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Łyżeczką nakładamy szpinakowy farsz a rogi ciasta zawijamy do środka. Wszystkie cztery rogi sklejamy dobrze na środku. Przygotowane paszteciki smarujemy z pomocą pędzelka solidnie rozbełtanym jajkiem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.

przepis na szpinak

Szpinak w cieście smakuje dobrze i na zimno i na ciepło z dobrej jakości sosem pomidorowym lub najzwyklejszym ketchupem.

 
1 , 2