| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: czosnek

środa, 04 czerwca 2014

Szybkie i proste danie jednak wyraziste i bardzo smaczne. Sos śmietanowo-łososiowy podany z dobrze ugotowanym makaronem ma prawo się stać hitem biwaku. Niewiele potrzeba by stworzyć szybki i smaczny posiłek nawet jak mamy w czasie letnich eskapad ograniczony dostęp do świeżych produktów spożywczych. Puszkowanego łososia zawsze możemy mieć w swoim kulinarnym arsenale.

przepis na łososia z puszki

Firma Graal z Wejherowa poczęstowała nas swoim produktem i właśnie dzięki niej zapraszam Was dzisiaj na doskonałe kokardki z sosem śmietanowo-łososiowym.

*Sos śmietanowo-łososiowy*

  • łosoś w oleju Graal - 150g
  • makaron kokardki - 400g
  • pomidory krojone w zalewie - puszka 400g
  • świeży szpinak - 150g
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Na łyżkę oleju wrzucamy posiekane ząbki czosnku. Jak tylko zacznie unosić się charakterystyczny zapach a czosnek się zarumieni wrzucamy na patelnię posiekany szpinak i dobrze całość mieszamy. Jak tylko objętość liści szpianku zacznie się zmniejszać dorzucamy odsączone z zalewy pokrojone pomidory oraz rozdrobnionego i odsączonego z oleju łososia. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dusimy chwilę. Wystarczy już tylko zagęścić, powstający dzięki puszczającym sok pomidorom sos, śmietaną. Mieszamy i ewentualnie sos jeszcze doprawiamy.

przepis na łososia z puszki

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. Po odsączeniu przelewamy zimną wodą, żeby przestał się na durszlaku gotować. Zapobiegniemy powstaniu nieapetycznej papki. Makaron powinien teraz trafić na patelnię z sosem gdzie należy go z nim wymieszać. Podajemy makaron z gorącym sosem, odrobiną posiekanej natki lub bazylii i obserwujemy cieszących się jak dzieci domowników.

 

sobota, 31 maja 2014

Ciecierzyca to roślina popularna w kuchni przedewszystkim śródziemnomorskiej. Przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu gdzie od tysięcy lat była podstawą hummusu - pysznej pasty do smarowania pieczywa lub mącznych placków. W Polsce możemy ją w sklepach spotkać w formie konserwowej i własnie ona posłuży nam do przygotowania kotletów. Dodatek odpowiedniej ilości przypraw spowoduje, że dość mdławe ziarna staną się ciekawym doznaniem kulinarnym. 

przepis na ciecierzycę

*Kotlety z ciecierzycy*

  • ciecierzyca konserwowa - 2 puszki
  • czosnek polski - 3 ząbki 
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • olej roślinny

Odsączoną cieciorkę (lub jak kto woli groch włoski) blendujemy na gładką masę. Wciskamy 3 ząbki czosnku. Wbijamy jedno małe jajko (chociaż w zasadzie spokojnie można z niego zrezygnować - dobra wiadomość dla wegan). Doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy do masy sporo posiekanej natki pietruszki. Gdyby konsystencja była za rzadka dodajcie trochę bułki tartej. Formujemy z masy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. 

Kotlety można podać z różnymi dipami. Myślę, że na przykład tzatziki będą do nich pasować. My zjedliśmy kotleciki z gęstą mizerią. Kotlety dobre ... choć nie radzę podawać ich zgłodniałemu górnikowi po szychcie na grubie, który  spodziewa się solidnej porcji tradycyjnych śląskich karminadli :)

piątek, 02 maja 2014

Przedstawiamy obiecane w komentarzu naleśniki ze szpinakiem. Pyszne, delikatne, zapieczone pod mieszanką żółtego i koziego sera.  Przy okazji całkiem nowy przepis na naleśnikowe ciasto. Doskonałe do właśnie tego typu kulinarnych eksperymentów gdzie naleśniki poddawane są innym procesom czyniącymi je jeszcze bardziej mniam mniam.

przepis na naleśniki

*Naleśniki ze szpinakiem*

Ciasto

  • mąka z pełnego przemiału - 200 g
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • oliwa lub olej roślinny - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól 

Farsz

  • szpinak - 500 g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • żółty twardy ser - 150 g
  • kozia gouda - 50 g
  • przecier pomidorowy - 500 g
  • ser typu feta - 150 g
  • sól
  • pieprz

Składniki na naleśnikowe ciasto łączymy z pomocą miksera dodając szczyptę soli. Warto ciasto na kilka chwil odstawić przed smażeniem. Placki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Nieodzowna w tym przypadku jest patelnia teflonowa. Odpada nam stres, który tak często jest obecny podczas smażenia naleśników. Jeszcze gdzieś w pamięci mam moje pierwsze placki smażone na zwykłej stalowej patelni ... nie wiem jak Wy ale ja tam lubię postęp technologiczny i zupełnie mi on nie przeszkadza.

przepis na naleśniki

Usmażone naleśniki odkładamy na talerzyk i przygotowujemy farsz ze szpinaku. Na łyżce oleju lub oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajcie by go nie przypalić. Na patelnię dodajemy posiekany świeży lub mrożony  szpinak. Dusimy kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem chociaż z solą ostrożnie bo w naleśniku będzie jeszcze ser feta.

Wspomniany wyżej sałatkowy ser kroimy w kostkę. Natomiast żółty ser oraz kozią goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Każdy naleśnik smarujemy porcją szpinaku. Układamy na każdym kilka kostek fety i zawijamy w rulon. Układamy naleśniki w wysmarowanym olejem lub oliwą naczyniu żaroodpornym (forma do tarty będzie w tym przypadku doskonała). Polewamy naleśniki przecierem pomidorowym i obwicie zasypujemy startym serem kozim i żółtym.

przepis na naleśniki

Naleśniki zapiekamy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 40 minut. Ser musi się porządnie na złoto zapiec. Z podanych składników zrobiliśmy 7 naleśników ale to w zupełności wystarczy  bo są bardzo syte.

Od siebie dodam, że kozi ser naprawdę daje radę. Od lat miałem obawy co do aromatu i smaku tego sera. Siostra miała w dzieciństwie kłopoty z alergią białkową i kozie mleko było długo jedynym jakie mogła pić ... miałem traumę z tym związaną ale do wczoraj. Kozia gouda w połączeniu z czosnkowym szpinakiem mnie z niej wyleczyła. Było pysznie.

 

piątek, 28 marca 2014

Ledwo się wiosna za oknami przepięknie objawiła słońcem i ciepły wiatrem, a już zła zima przystąpiła do desperackiego kontrataku. Przedwczorajszy ranek przywitał nas czterema stopniami mrozu, a reszta dnia wcale dużo cieplejsza nie była. Na rozgrzewkę w taki czas najlepsza jest dobra zupa. Pyszna, gorąca zupa jarzynowa z dodatkiem kaszy manny i antybiotycznego czosnku  na te wczesnowiosenne zmiany pogody.

przepis na zupę

*Zupa jarzynowa z kaszą manną*

  • porcja rosołowa
  • marchew - 2 spore sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • seler - 1/2 sztuki
  • por - biała część
  • brokuł lub kalafior - kilka różyczek mrożonego lub świeżego
  • kasza manna - 15 dag
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
  • śmietana
  • ser twardy dojrzewający

przepis na zupę

Na porcji rosołowej gotujemy wywar usuwając zaburzyny. Gdy płyn będzie klarowny dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Jedynie por kroimy w talarki. Gotujemy całość do miękkości warzyw z liściem laurowym i zielem angielskim. Zupę zagęszczamy śmietaną i kaszą manną. Podgotowujemy zupę jeszcze ze 3 minutki doprawiając w tym czasie solą, pieprzem i startym czosnkiem.

przepis na zupę

Zupę przed podaniem dekorujemy dużą ilością startego sera dojrzewającego i posiekanym koperkiem.

15:56, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 06 lutego 2014

Pieczony kurczak to danie bardzo popularne w polskich domach. Można piec go na różne sposoby. U nas hitem jest kurczak pieczony na soli, który już prezentowaliśmy. Tym razem podajemy inny sposób równie popularny - kurczak pieczony w piwie. Mieliśmy zaszczyt spróbować tego dania u naszych przyjaciół z Chorzowa. Pamiętacie przepis na kapustę kiszoną ze szpyrką? Tam właśnie obiecałem przepis na tego równie dobrego kurczaka.

przepis na kurczaka

*Kurczak pieczony w piwie*

  • kurczak - 1 sztuka
  • piwo jasne - 250 ml
  • sól
  • pieprz
  • czosnek - 4 ząbki
  • papryka wędzona
  • kostki rosołowe - 3 sztuki
  • olej - 2 łyżki

Umytego kurczaka nacieramy solidnie solą i czosnkiem. Z oleju, pieprzu, wędzonej papryki robimy pastę, którą smarujemy całego kurczaka. Do środka wkładamy 3 rozkruszone kostki rosołowe. Pieczemy w kurczaka w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190 stopni Celcjusza około 1,5 godziny. Czas zależy od wielkości kuraka jaki będziemy mieli.

przepis na kurczaka

Po 30 minutach od wsadzenia do piekarnika podlewamy go piwem. Na 20 minut przed końcem gdy skórka będzie mocno zrumieniona obracamy kurczaka na drugą stronę by również druga strona mogła się mocno przypiec. Co jakiś czas można mięso podlać mieszanką piwa i tłuszczu.

Podany z doskonałą kapustą kiszoną ze szpyrką kurczak pieczony w piwie będzie stanowił pyszny niedzielny obiad.

sobota, 21 grudnia 2013

Jak już wspominałem lubię włoską kuchnię za jej prostotę i doskonały smak. Pizza margaritha, która stała się ambasadorem tego pięknego kraju na świecie jest kwintesencją tego o czym piszę. Prosty przepis, minimalna ilość składników i doskonały smak cieszący nasze zmysły jeszcze długo po konsumpcji. Zjeść taką pizzę w małej  pizzerii gdzieś na prowincji włoskiej Campanii lub przy stoliku stojącym na gwarnej uliczce Neapolu to takie moje małe marzenie. Z tych realnych do spełnienia. Przyjdzie na to czas ale dziś zróbmy sobie margarithę w domu.

przepis na pizzę

*Pizza margaritha*

  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • letnia woda - 1 szklanka
  • sól - łyżeczka
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek lub olej - 3 łyżki
  • drożdże - 5 dag
  • mozzarella w kulce - 3 sztuki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pomidory świeże polskie lub włoskie z puszki (ewentualnie z kartonu)
  • bazylia

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże z  cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Do płynu dolewamy olej lub oliwę z oliwek. Rozmieszany zaczyn odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlewamy go do mąki i wyrabiamy intensywnie ciasto. Początkowo dość mocno klei się do dłoni ale nie przejmujmy się tym. Gdy przestanie zamieni się w aksamitną i delikatną masę doskonałą do przygotowania pizzy.

przepis na pizzę

Blachę piekarnika smarujemy olejem lub oliwą i posypujemy  mąką. Jeszcze na stolnicy delikatnie rozciągamy ciasto i nakładamy je na blachę. Rozmasowujemy ciasto na blasze tak by wypełniło ją całą, a na brzegu pojawił się charakterystyczny dla włoskich placków rant. Rant zabezpieczy zawartość pizzy przed wypłynięciem podczas pieczenia. Powierzchnię ciasta smarujemy oliwą lub olejem. Całość dość gęsto nakłuwamy widelcem.

przepis na pizzę

Aby przygotować tradycyjną włoską margarithę  powinniśmy zrobić doskonały sos pomidorowy. My od jakiegoś czasu ułatwiamy sobie ten etap używając tylko świeżych polskich pomidorów lub doskonałej jakości włoskich tomat bez skóry, które można dostać już na naszym lokalnym rynku bez żadnego problemu. Delikatnie posiekane pomidory równomiernie rozkładamy na pszennym placku i posypujemy posiekaną bazylią lub jej przetartą w dłoniach suszoną wersją. Obrany czosnek siekamy drobno i rozrzucamy na pizzy. Kulki mozzarelli odsączone z zalewy kroimy w plastry i układamy na pomidorach. Całość  dość intensywnie posolić solą morską i odrobiną świeżo mielonego, kolorowego pieprzu.

przepis na pizzę

Piekarnik rozgrzany już do 250 stopni Celcjusza więc możemy wkładać pizzę na pierwszą półkę od dołu i piec jakieś 15 minut. Na 5 minut przed końcem można wyłączyć dolną grzałkę jeśli spód już się dobrze przypiekł. Sprawdzamy to delikatnie podnosząc pizzę łopatką.

przepis na pizzę

Pizzę jeszcze gorącą kroimy specjalnym nożem i podajemy na przykład z sosem czosnkowym lub najzwyklejszym ketchupem. Chociaż powiem szczerze sama w sobie bez zbędnych dodatków margaritha jest doskonała czy to na ciepło czy już na zimno.


 

czwartek, 21 listopada 2013

Banalny przepis na smaczne spaghetti. Uwielbiam włoską kuchnię. Jej prostota i doskonały mimo to smak urzeka od lat cały świat. Włoscy kucharze potrafią wyczarować cuda z zaledwie kilku składników. Wszelakie pasty rozsławiły włoską kuchnię a dzisiejszy przepis to nasza przeróbka najprostszego włoskiego spaghetti.

przepis na spaghetti

*Spaghetti polacco*

  • makaron spaghetti - 500 g
  • czosnek polski - 5 ząbków
  • olej roślinny ( użyliśmy ciekawej propozycji "Kujawskiego" - czosnek i bazylia)
  • papryczka chili - 1 ostra sztuka
  • sól morska
  • ser dojrzewający - olender
  • pietruszka natka - pół pęczka

 

Doskonałe danie do przygotowania w zaledwie 10 minut. Gotujemy makaron aby był al dente. Trafił nam się doskonały prezent prosto z Włoch więc dzisiejsze spaghetti choć odrobinę pachniało tym pięknym krajem. 

W tym czasie na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekane ząbki czosnku i papryczki chilli. Odkryliśmy ostatnio smakowe oleje Kujawskiego, które śmiało mogą konkurować z dostępnymi w Polsce oliwami. Czosnek nie może się spalić bo gorycz zdominuje smak spaghetti, które stanie się niejadalne. Specyficzny zapach smażonego czosnku da nam znać, że już ma dość.

przepis na spaghetti

Odcedzony makaron (może na nim pozostać trochę wody - danie będzie lepsze) dorzucamy na patelnię i mieszamy całość dosypując posiekana natkę pietruszki. Pozostało już tylko makaron dosolić morską solą, posypać bogato startym serem (biedronkowy Olender potrafi zaskoczyć smakiem) i delikatnie skropić po podaniu olejem smakowym lub oliwą.

Boskie jedzenie! ...ot takie nasze polskie spaghetti...

niedziela, 27 października 2013

Przepisów na pierś kurczaka znajdziecie już na naszym blogu sporo. Dziś do sekcji pierś kurczaka dołączamy kolejny. Tym razem delikatną pierś kurczaka nafaszerujemy pysznościami. Słodka żurawina i aromatyczne pistacje połączone kremowym serem pleśniowym gorgonzola w delikatnym i soczystym mięsie. Pyszne danie podane na mocno czosnkowym szpinaku z pieczonymi, mocno ziołowymi kartofelkami. Boskie...

przepis na pierś kurczaka

*Pierś kurczaka faszerowana*

  • filet kurczaka pojedyńczy - 3 sztuki
  • gorgonzola - 200 g
  • żurawina suszona - 3 łyżki
  • pistacje - 100 g
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

 

Filety myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Nacieramy solidnie solą oraz pieprzem. Nacinamy mięso wzdłuż tworząc głęboką kieszonkę, którą wypełnimy farszem.

przepis na pierś kurczaka

Żurawinę moczymy około 5 minut natomiast  pistacje obieramy ze skorupek i miażdżymy w płóciennym woreczku. Mają być pokruszone na drobne kawałki ale nie starte na mączkę. Gorgonzolę kroimy w grubsze plasterki i wkładamy do kieszonek przygotowanych w każdej piersi z kurczaka. Kieszeń wypełniamy pomieszanymi z odsączoną żurawiną pistacjami. Zamykamy pierś kurczaka wykałaczkami na tyle szczelnie by ser z nich podczas pieczenia nie wypłynął.

przepis na pierś kurczaka

Obtaczamy przygotowane piersi w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z każdej strony na rumiano. Wystarczy już tylko wrzucić tak przygotowane faszerowane piersi do brytfanki i tuż przed podaniem podgrzać je przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. 

środa, 03 lipca 2013

Czerwcowa fala upałów minęła ale zapewne nie długo powróci jeszcze intensywniejsza. Chłodnik z pieczonych buraków pozwoli Wam przetrwać najtrudniejsze dni. Przy tak wysokich temperaturach jakie się czasami pojawiają zjedzenie czegokolwiek to spore wyzwanie. W upałach tracimy apetyt tym bardziej, że żołądki wypełniają nam litry wody, którymi próbujemy się chłodzić. To niebezpieczny okres a wartości odżywcze z jedzenia są nam niezbędne by się ...nie odwodnić. Samo picie wody nie pomoże.

przepis na chłodnik

Zróbcie więc sobie chłodnik z pysznych podpieczonych w folii buraków. Ten prosty sposób spowoduje, że buraki oddadzą nam w pysznej zupie wszystko to co mają w sobie najlepszego.

*Chłodnik z pieczonych buraków*

  • buraki czerwone małe - 70 dag
  • jogurt naturalny - 500ml
  • bulion - 800ml
  • oliwa
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki

 

Buraczki myjemy i bez obierania zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy je około 50 minut w temperaturze 200 stopni.Po tym czasie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

przepis na chłodnik

Na patelni teflonowej rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej pokrojoną drobno cebulę. Do złotej cebulki wrzucamy kawałki buraków i smażymy około 10 minut. Całość podlewamy bulionem i gotujemy kolejne 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Zupę miksujemy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

przepis na chłodnik

Dekorujemy chłodnik - krem kiełkami rzodkiewki. Lekkie dające nam tylko 280 kcal danie na gorące dni.

BTW ...kolor tej zupy w rzeczywistości jest obłędny. Niestety zdjęcia zrobione moim starym kompakcikiem tego nie są w stanie oddać.

piątek, 12 kwietnia 2013

Pamiętacie scenę miłosną z bajki Walta Disney'a gdzie psi włóczęga całuje swoją wybrankę z wyższych sfer przy talerzu pysznego spaghetti z pulpecikami? Ja już zapomniałem ale wczorajszy obiad mi ją przypomniał. 

Wiosna powoli się rozpędza. Musimy więc rozpędzić także naszą miłość moi drodzy - włoskie spaghetti z pulpetami to doskonały start udanego wieczoru we dwoje. Zrobić je nie trudno więc zapraszam do kuchni.

przepis na spaghetti

*Spaghetti z pulpecikami*

  • makaron spaghetti razowy - 250g
  • łopatka wieprzowa - 60dag
  • cebula - 1szt
  • bazylia - świeża lub suszona
  • czosnek - 5 ząbków
  • krojone pomidory - puszka 
  • przecier pomidorowy w kartoniku 200g
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Dobrej jakości łopatkę mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z posiekaną drobno cebulą. Masę doprawiamy zmiażdżonymi 3 ząbkami czosnku, solą, świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. Wyrabiamy mięso rękami i formujemy z niego małe kulki, które obsmażamy z każdej strony na łyżce oliwy.

Z patelni na talerz przenosimy pulpety oraz odlewamy nadmiar tłuszczu, który się z nich wytopił. Na tak przygotowanej patelni podsmażamy 2 posiekane ząbki czosnku. Gdy czosnek zacznie specyficznie pachnieć dodajemy na patelnię krojone pomidory i przecier. Dusimy sos 10 minut  doprawiając  pieprzem, solą, bazylią i odrobiną cukru. Przekładamy do sosu pulpety i dusimy całość kolejne 15 minut.

przepis na spaghetti

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente i podajemy spaghetti z pysznymi pulpetami, aromatycznym sosem pomidorowym i startym na wierzch parmezanem.

 
1 , 2