| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ziemniaki

piątek, 17 listopada 2017

Długie zimowe wieczory przy grzanym winie, mroźne popołudnia, zabawy na śniegu ...walka organizmu z duszącym smogiem... ...no tak idzie zima! Na zimę najlepsza jest zapiekanka ziemniaczana z zaskakującym składnikiem. Ktoby pomyślał że można użyć w takim daniu ...kiełbasy...

przepis na zapiekankę ziemniaczaną

*Zapiekanka z kiełbasą*

  • kiełbasa - 300g
  • żółty ser starty - 150g
  • cebula - 150g
  • olej - 20g
  • ziemniaki plastry - 850g
  • woda - 600g
  • mleko - 120g
  • śmietana 30% - 50g
  • jajka - 2 sztuki
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • pieprz - szczypta świeżo mielonego
  • tymianek - łyżeczka lub dwie

 

Do naczynia miksującego wkładamy cebulę ćwiartki cebuli i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Siekamy całość 5s/obr.5 Dolewamy olej i dusimy 5m/120 stopni/obr.1 Po zakończeniu przekładamy do osobnego naczynia.

przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Ziemniaki układamy na dolnej i górnej części Varomy. Wlewamy do naczynia miksującego wodę i parujemy ziemniaki 20m/Varoma/obr.2 Ziemniaki odkładamy thermomix czyścimy.

Do naczynia miksującego wlewamy mleko, śmietanę, wbijamy jajka. Dodajemy sól, pieprz i przetarty w dłoniach tymianek. Na koniec do naczynia trafia połowa z porcji sera tartego. Miksujemy całość 10s/obr.4

przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Układamy na dnie plastry ziemniaków. Muszą szczelnie przykryć dno. Na ziemniaki układamy kiełbasę z cebulą. Kolejna warstwa ziemniaków. Zalewamy mieszanką mleczną i zasypujemy resztą żółtego, startego sera. Wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i zapiekamy bez pokrycia około 40 minut.

Po zapieczeniu pozwalamy zapiekance trochę ostygnąć by mogła stężeć i by łatwiej ją można było porcjować. Zimne piwko i poezja smaków...

 

 

wtorek, 20 stycznia 2015

Był wczoraj przepis na dietetyczne jedzonko dziś wręcz przeciwnie: potrawa taka jaką misie lubią najbardziej. Zapiekanka ziemniaczana ale inna niż wszystkie mi do tej pory znane. Ziemniaki gotowane w mleku zapieczone w dojrzewającym serze... dla mnie bomba i to nie tylko kaloryczna.

przepis na zapiekankę

*Zapiekanka ziemniaczana*

  • ziemniaki - 1 kg obranych
  • mleko - 250 ml
  • śmietana słodka - 250 ml
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • ser dojrzewający twardy (olender, dziugas lub parmezan)
  • masło - 50 g
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • gałka muszkatałowa
  • szczypior

Ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Cebulę i czosnek siekamy w pióra. Wszystko zalewamy w garnku mlekiem i śmietaną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przelewamy całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

przepis na zapiekankę

Posypujemy gałką, startym żółtym serem i pokrojonym masłem. Piekarnik należy rozgrzać do 220 stopni Celcjusza. Zapiekamy ziemniaki przez około 25 minut.

przepis na zapiekankę

Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem z lekką (dla równowagi) sałatką z piersi kurczaka na szpinaku.

środa, 24 lipca 2013

Dzisiejsza sałatka ziemniaczana idealnie nadaje się na upalne dni. Orzeźwiający smak świeżego ogórka doskonale komponuje się z polskim ziemniakiem w tej łatwej do przygotowania sałatce.

przepis na sałatkę

*Sałatka ziemniaczana z ogórkiem*

  • ziemniaki - 10 sztuk średniej wielkości
  • ogórek świeży - 20 dag
  • ogórek kiszony lub małosolny - 5 sztuk
  • cebula
  • szczypiorek - pęczek
  • majonez domowy -  3 łyżki
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Wybieraj do sałatek gatunki spójne nie rozgotowujące się i dające się pokroic w ładną kostkę po ugotowaniu. Ogórki świeże i kiszone (lub małosolne) kroimy w kosteczkę. Cebulę  siekamy w drobną kostkę i mieszamy z resztą warzyw.

przepis na sałatkę

Pozostaje już tylko dodać domowy majonez i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

 

piątek, 10 maja 2013

Powolutku "ryneczek" wypełnia się nowalijką. Pierwsze koperki, szczypiorki, botwinka i inne pyszności czas więc zacząć wprowadzać w tegoroczne menu. Na pierwszy ogień pyszna zupa z botwinki podana z gotowanymi ziemniakami.

przepis na botwinkę

*Botwinka*

  • pęczek botwiny
  • burak czerwony 2 lub 3 sztuki
  • śmietana słodka 100ml
  • koperek - pół pęczka
  • sól
  • pieprz
  • ocet do smaku
  • porcja rosołowa

 

Na porcji rosołowej gotujemy mięsny wywar. Na gotowy płyn wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę 2 lub 3 małe buraki i buraczki z botwinki.  Pierwsze pęczki botwinki mają za małe bulwy by uzyskać atrakcyjny kolor zupy stąd w przepisie dodatkowe buraki.

Gdy zmiękną dodajemy do zupy pokrojone łodygi i liście botwinki, które nadadzą zupie genialnego aromatu. Właśnie w świeżych, wiosenny liściach tkwi cała tajemnica botwinki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz octem. Zabielamy zupę zahartowaną śmietanką i podsypujemy posiekanym koperkiem. Wystarczy ją już tylko chwilę podgotować.

przepis na botwinkę

Zupę podajemy z całymi gotowanymi ziemniakami lub na przykład jajkiem na twardo.

 

środa, 27 marca 2013

Ziemniaki się mogą znudzić jako dodatek do obiadu każdemu. Sposobów na podanie tego warzywa są setki ale my odkryliśmy niedawno całkiem fajny i nowy sposób. Sałatka ziemniaczana z dodatkiem octu balsamicznego pasuje nawet do najzwyklejszego kotleta.

przepis na sałatkę ziemniaczaną

*Balsamiczna sałatka ziemniaczana*

  • ziemniaki ugotowane - 1kg
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Ugotowane ziemniaki (najlepsze będą gatunki sałatkowe) kroimy w plastry. Cebule siekamy w piórka i mieszamy z ziemniakami. Natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy do sałatki. W słoiczku przygotowujemy dressing. Rozgniecione ząbki czosnku mieszamy z oliwą. Dodajemy ocet balsamiczny, zamykamy słoiczek i energicznie mieszamy nasz sos. Po otwarciu doprawiamy go solą, pieprzem i polewamy sałatkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Młody młócił takie kartofelki aż mu się uszy trzęsły.

środa, 27 lutego 2013

Aneta na diecie musi ich niestety unikać. Placki ziemniaczane smażone na solidnej porcji tłuszczu odpadają gdy człowiek chce się lekko odżywiać. Jej placki z cukinii i selera pieczone w piekarniku bez udziału tłuszczu są pyszne ale nie ma to jak porcja porządnych placków ziemniaczanych. Takich z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

przepis na placki ziemniaczane

*Placki ziemniaczane*

  • ziemniaki 2 kg
  • czosnek 3 ząbki
  • jajko - 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

 

Obrane ziemniaki ścieramy, w zależności tego jak lubimy, na większych lub małych oczkach tarki. Osobiście preferuję placki ziemniaczane starte na większych. Utarte kartofle przekładamy do sitka, pieluchy lub gazy. Delikatnie dociskając usuwamy z masy nadmiar płynu. Nie chodzi o wyciśnięcie ziemniaków jak w przepisie na kartacze lub szare kluski ale masa ziemniaczana nie może być zbyt mokra. Unikniemy dodawania mąki, która jest obecna  w wielu przepisach na placki.

przepis na placki ziemniaczane

Dodajemy do odsączonej masy jajko, starte 3 ząbki czosnku i doprawiamy solidnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Placki ziemniaczane smażymy na oleju roślinnym z obu stron.

czwartek, 21 lutego 2013

Litewskie kluski z mięsem czyli kartacze.

Nic tak nie wzbudzało przerażenia w wojskach historycznych armii jak kartacze. Pociski budziły strach swoją bezwzględną skutecznością. W dzisiejszych czasach kartacz kojarzy nam się już jedynie z ziemniaczaną kluską wypełniona mięsem, którą podzielił się z nami naród litewski. Jednak nadal budzi strach - tym razem wśród dietetyków mających obsesję w temacie typowego dla Słowian jedzenia. W XXI wieku kartacze to także bomba - tyle że cholesterolowa. Czy na pewno?

przepis na kartacze

Domowe kartacze przygotowane z ziemniaków i mielonego, gotowanego mięsa wołowego wcale nie są przerażającym pociskiem dla naszego zdrowia. Kaloryczność ziemniaków już jakiś czas temu odczarowano, a wołowina (do tego ugotowana) jest zdrowa i wcale nie gorsza niż  drobiowe pieczone mięso. 100g gotowanej wołowiny to około 200 kalorii natomiast grillowana  pierś kurczaka bez skóry to około 150 kalorii. Czy to jest aż tak znacząca różnica? Jedzmy wszystko ale  z rozsądkiem wtedy nic nam się złego stać nie powinno.

No dobrze rozpisałem się a pewnie czekacie na przepis. Kartacze z mięsem musiały się na blogu pojawić skoro pojawiły się śląskie tarte kluski. Przygotowanie jest bowiem bardzo podobne.

*Kartacze*

  • około 2 kg ziemniaków obranych
  • mąka ziemniaczana - 1 lub 2 łyżki
  • cebula - duża sztuka
  • mięso wołowe gotowane - 60 dag
  • olej
  • sól
  • pieprz kolorowy

Obrane ziemniaki dzielimy na pół. Jedną część gotujemy w osolonej wodzie natomiast drugą ścieramy na tarce. Starte ziemniaki pakujemy do pieluchy tetrowej lub złożonej na pół gazy. Wyciskamy solidnie sok do miski. Ziemniaki muszą być dokładnie odciśnięte by kluski się udały. Sok w misce odstawiamy aby obecna w nim skrobia zdążyła się osadzić na dnie. 

przepis na kartacze

Ziemniaki które ugotowaliśmy musimy przestudzić i zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Mieszamy ziemniaki surowe z ugotowanymi dodając skrobię z miseczki. Odlewamy delikatnie wodę z miski tak by na dnie pozostał biały wilgotny proszek. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli jest zbyt klejące się do rąk i miski dodajemy mąki ziemniaczanej. Nie każdy ziemniak ma wystarczająco dużo skrobi w sobie. Smaku nie zepsujemy, a ułatwimy sobie lepienie i gotowanie kartaczy. Masę doprawiamy odrobiną soli.

przepis na kartacze

Mięso mielimy w maszynce. Użyliśmy pręgę wołową, która nam została po gotowaniu krupniku. Cebulę siekamy w drobną kostkę i złocimy na 2 łyżkach oleju. Usmażoną cebulę i pozostały tłuszcz mieszamy z mięsem. Wyrabiamy masę rękami aż stanie się elastyczna i łatwa w formowaniu mięsnych kulek. Doprawiamy solidnie pieprzem kolorowym i solą.

przepis na kartacze

Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości męskiej dłoni bez palców. Na każdym placku układamy owal mięsa. Zamykamy ziemniaczany placek podobnie jak przy robieniu pierogów. Łączymy brzegi i delikatnie formujemy z klusek charakterystyczny dla kartaczy kształt owalu. Stąd też prawdopodobnie inna nazwa tych litewskich klusek czyli cepeliny.

przepis na kartacze

Gotujemy kluski na osolonej wrzącej lecz nie hulającej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z cebulką lub skwarkami.

sobota, 15 grudnia 2012

Jak na Śląsku w soboty nie miało się pomysłu na bardziej skomplikowany obiad robiło się bratkartofle. Mój ojciec robił najlepsze choć to oczywiście moja subiektywna opinia. Ja piekę ziemniaki w inny sposób - pieczone kartofelki - co możecie zobaczyć z zalinkowanym wpisie.

W każdym bądź razie ojcowe pieczone ziemniaki z cebulą, szklanka porządnego kwaśnego mleka i jajko sadzone na patelni było jednym z fajniejszych posiłków w sobotę.

przepis na pieczone ziemniaki

*Bratkartofle*

  • ziemniaki (tyle ile użyłbyś/abyś na standardowy obiad)
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • czerwona papryka suszona
  • majeranek
  • koperek 

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Nie możemy ich rozgotować. Mniejsze muszą być ugotowane w całości, a większe w połówkach. Gdy ziemniaki będą gotowe odcedzamy je i zostawiamy do ostudzenia. Na patelni lub w woku szklimy pokrojoną drobno cebulę na odrobinie oleju. Zimne ziemniaki kroimy w grube plastry lub kawałki.

przepis na pieczone ziemniaki

Smażymy ziemniaki na dużym ogniu, ciągle przewracając łopatką lub robiąc  charakterystyczne hoopy. Ziemniaki nie mogą nam się dusić, mają się usmażyć na rumiano. Dlatego ogień musi być duży, a my musimy kontrolować ich stan by zapobiec przypaleniu. Ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pod koniec smażenia dodajemy sporo posiekanego koperku. Podajemy je z jajkiem sadzonym i kubkiem zimnego kefiru lub zsiadłego mleka. Mój ojciec  podaje bratkartofle  z kawałkiem galertu - czyli galaretki ze świńskich nóżek. Też dobre i też kiedyś Wam przepis podam.

przepis na pieczone ziemniaki

BTW ...jeśli ktoś z Dąbrowy Górniczej chce namiar na pewne, prawdziwe mleko zsiadające się w 2 dni to pisać na email widoczny w lewym, bocznym pasku bloga.

środa, 07 listopada 2012

Brak pomysłu na prosty i tani obiad ? Dziś rozwiązanie - danie tak proste w przyrządzeniu, że każdy lubiący brokuły może je zrobić w trochę ponad 30 minut. Najczęściej jadaliśmy brokuły lub kalafiory z masełkiem i uprażoną bułka tartą jednak od czasu gdy poznaliśmy sos czosnkowy to właśnie on stał się dodatkiem do ugotowanych brokułów.

przepis na brokuły

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru by zachował zielony piękny, kolor. Gotujemy go al dente - musi być lekko chrupiący, a nie rozlazły. Sos czosnkowy przygotowujemy z :

*Sos czosnkowy*

  • jogurt naturalny duży
  • czosnek 2 ząbki
  • majonez 1 łyżka

Składniki mieszamy dokładnie i polewamy różyczki brokuła. Danie podajemy z pieczonymi kartofelkami:

 

*Pieczone kartofelki*

  • ziemniaki 2 kg
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • majeranek świeży
  • papryka czerwona suszona

przepis na brokuły

Nieobrane ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Nie obieramy ich bo to co najlepsze w ziemniaku tkwi tuż pod jego skórką. Obieranie usuwa z ziemniaków znaczny procent wartości odżywczych. Należy ziemniaki jedynie dokładnie umyć, a podczas krojenia możemy usunąć wszelkie uszkodzenia skórki i oczka. Ćwiartki ziemniaka kąpiemy w łyżce lub dwóch oliwy i doprawiamy przyprawami oprócz soli. Układamy kartofelki w blaszce na papierze do pieczenia i smażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut na dolnej półce. Po około 15 minutach łopatką musimy przemieszać ziemniaki, posolić i blaszkę ustawić na wyższej półce pod grzałką lub w środku. Ewentualnie włączyć termoobieg. 

środa, 26 września 2012

Dziś placki ziemniaczane w sosie tzatziki. Dietetyczna wersja placków dostępna jest tutaj ale dla tych co nie boją się kalorii mamy coś pysznego. Amerykańskie naleśniki, które obiecałem na Facebook'u muszą poczekać. Nie byłem zadowolony ze zdjęć. Czeka nas powtórka i jakoś się z tego powodu nie denerwuję - były pyszne więc zjem ze smakiem jeszcze raz. 

przepis na placki ziemniaczane

Do przyrządzenia potrzebujemy kilku składników.

*Placki ziemniaczane* 

  • 1 kg ziemniaków
  • 100ml mleka
  • 15 dag mąki
  • 1 jajko
  • pieprz
  • zielona pietruszka

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jest szkoła gotująca ziemniaki w mundurkach, które obiera się po ugotowaniu. Ta wersja jest nawet lepsza ponieważ pod samą skórką ziemniaków zbierają się wszystkie najważniejsze składniki. Obierając ziemniaki przed gotowaniem wycinamy tą swoistą kumulację do kosza.

Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody, ugniatamy na gładkie pure i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy ziemniaczanej dodajemy jajko i mleko. Pietruszkę zieloną szatkujemy i również trafia do miski. Mieszamy naszą masę dodając stopniowo mąki. Masa nie może być ani za gęsta ani za rzadka. Placki podobnie jak z utartych surowych ziemniaków smażymy na oleju z obu stron aż nam się pięknie ozłocą. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

przepis na placki ziemniaczane

Placki są przepyszne a grecki sos tzatziki pasuje do nich genialnie. Przygotowanie go nie jest trudne więc zróbmy to sami. Kupne sosy to morze chemii i sztucznych zapychaczy.

*Sos Tzatziki*

  • 400g naturalnego jogurtu (gęsty grecki byłby idealny)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 2 ogórki zielone
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

przepis na sos tzatziki

Zielone ogórki obieramy tniemy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy ogórki na tarce. Do naturalnego jogurtu dodajemy rozgniecionego czosnku. Czosnek nie może zdominować sosu więc dobieramy ząbków wprost proporcjonalnie do ich ostrości. Im lepszy czosnek tym mniej musimy go użyć. Do uzupełnionego smakiem czosnku jogurtu dodajemy nasze utarte ogórki i sok z cytryny. Najpierw wyciskamy pierwszą połówkę, solimy i pieprzymy sos i ewentualnie dodajemy kolejną porcję soku.  Całość uzupełniamy koperkiem i oliwą z oliwek. Dzięki dniom greckim w naszych delikatesach mieliśmy możliwość zakupu dobrej greckie oliwy Lygourio Asklipiou produkowanej z oliwek Manaki. Powiem Wam że długo jej zapas w naszym domu chyba nie postoi bo dodaję ją do wszystkiego oprócz kawy :)

Ziemniaczane placki w tej wersji mnie osobiście smakują najbardziej na zimno ale to kwestia gustu.