| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: suszone pomidory

sobota, 08 października 2016

Prosty w przygotowaniu doskonały chleb do rwania. Delikatny, mocno ziołowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Świetny do partyjki scrabble lub do seansu w domowym kinie. Mogę przepis  tylko polecić. ...chodzi za mną jego słodka wersja z czekoladą...

Chlebek można zrobić bez Thermomix'a. Wspomniałem o tym na końcu wpisu.

przepis na chleb do rwania

*Chleb do rwania*

  • natka pietruszki
  • bazylia świeża - połowa "doniczki"
  • pomidory suszone - 6 sztuk z zalewy
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 120g
  • sól - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - 300g
  • mąka pszenna - 600g
  • drożdże świeże - 40g
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 2 łyżeczki
  • olej - 40g

Składniki na ciasto wyrabiamy interwałem około 2 minut. Po wyjęciu z urządzenia należy je rozwałkować na cienki prostokąt, a naczynie umyć.

przepis na chleb do rwania

Pora przygotować ziołowo-pomidorową pastę. Zioła miksujemy z pomidorami, czosnkiem i cebulą na ustawieniach: czas= 8s, obroty= 5. Dodajemy masło i sól. Przecieramy całość na ustawieniach: czas= 25s, obroty= 6

przepis na chleb do rwania

Posmarowane pastą ciasto należy ciąć w pionowe paski +/- 5sm szerokości. Składamy każdy pasek w harmonijkę i układamy w tortownicy lub w blaszce do ciasta. Wcześniej tortownice dobrze jest wyściełać papierem do pieczenia. Chleb do rwania pieczemy 40minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na chleb do rwania

Chlebek łatwo przygotować bez Thermomixa. Wystarczy samemu wyrobić ciasto rozpuszczając wcześniej drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Pastę natomiast łatwo przygotować w zwykłym malakserze.

przepis na chleb do rwania

Po ostudzeniu jemy chleb rwąc sobie jego kawałki stąd też zabawna nazwa. Na ostatnim zdjęciu oprócz wina widzicie miseczkę z przygotowanym specjalnie dla chleba bazyliowym twarożkiem. ...ale to już w innym przepisie :)

 

 

poniedziałek, 23 września 2013

Od dziecka uwielbiam sery pleśniowe. Te delikatne w smaku i zapachu jak brie czy camembert  jak i te ostrzejsze, mocno aromatyczne jak na przykład blue Castello - ser z niebieską pleśnią. Ser blue nadaje się to wielu potraw, a nawet sosów  ale najlepiej mi smakuje w wersji na ciepło. Dlatego  przepis na zapiekanki zawierające ser z niebieską pleśnią.

przepis na zapiekanki

Ciekawa kompozycja smaków podkreślona aromatem pleśniowego sera warta spróbowania.

*Zapiekanki z serem blue Castello*

  • bagietka
  • ser blue Castello - 100 gram 
  • suszone pomidory - garść
  • kapary w zalewie - garść odsączonych
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cebula - 1 duża sztuka
  • cukier - pół szklanki
  • masło - 3 łyżki
  • ocet winny czerwony - 300ml
  • papryczka chilli - ewentualnie
  • pieprz
  • sól

 

Rozpoczynamy od przygotowania pysznego delikatnie karmelowego sosu cebulowego. Trwa to najdłużej więc w trakcie gdy sos będzie się redukował zrobimy wszystko to co nam do stworzenia przepysznych zapiekanek potrzeba.

przepis na zapiekanki

W garnuszku rozpuszczamy pół szklanki cukru. Chociaż rozpuszczenie to za dużo powiedziane. Cukier ma puścić pierwsze "soki" - nie możemy dopuścić by zamienił się w karmel ponieważ sos po wystudzeniu nie ma nam się zamienić w lizaka. Gdy tylko zobaczymy pierwsze oznaki rozpuszczania się cukru dorzucamy do garnka 3 łyżki masła i posiekaną w piórka cebulę. Gdy masło się roztopi i temperatura ponownie wzrośnie dolewamy ocet winny. Gotujemy sos na bardzo małym ogniu aż się zredukuje - zrobi gęsty i ściemnieje.Może to zająć około 40 kilku minut.

przepis na zapiekanki

W między czasie przygotowujemy pastę którą wysmarujemy przeciętą wzdłuż na pół bagietkę. Siekamy drobno odsączone z zalewy kapary. Siekamy suszone pomidory. Starajcie się używać pomidorów suszonych, które nie mokły w żadnej zalewie. Według mnie takie suche mają dużo więcej aromatu i pozostało w nich więcej słońca. Siekamy także drobno dwa ząbki czosnku i mieszamy wszystko z łyżką oliwy z oliwek tworząc gęstą pastę. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Amatorzy ostrego jedzenia powinni użyć jeszcze dodatkowo solidnej porcji posiekanej świeżej papryczki chilli. Znajdą się wtedy na bułce wszystkie najważniejsze smaki. 

przepis na zapiekanki

Bagietki smarujemy grubo przygotowaną pastą. Na wierzch kruszymy ser blue Castello i całość polewamy sporą łyżką podgrzanego sosu cebulowego. Układamy bagietki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez chwilę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

przepis na zapiekanki

Słodycz pomidorów i karmelizowanej cebuli, kwaśność kaparów, aromatyczny ser z niebieską pleśnią i odrobina ostrego chilli powodują, że zwykła zapiekanka tańczy na podniebieniu. Boski fastfood...do tego talerz gęstego kremu z dyni i mamy pyszny posiłek na jesiennym stole.

Przepis trafił do konkursu kulinarnego więc prosimy o Wasze wsparcie:

 


sobota, 20 kwietnia 2013

Pachnący świeżym pieczywem dom to niestety rzadkość. A szkoda. Dostępne na rynku bułki to masowa produkcja bez tak ważnego dla wyrobu chleba czy bułek uczucia. Dawniej można było rozpoznać bez problemu z jakiej piekarni chleb właśnie smarujemy masłem. Zróbcie więc bułki sami.

Przepis na bułki, które Aneta upiekła ostatnio jest bardzo prosty. Mimo to dom wypełnił się przepysznym aromatem ziół i świeżo wypieczonych bułek.

przepis na bułki

 

*Bułki*

  • mąka pszenna - 50dag
  • drożdże - 40g
  • cukier - łyżeczka
  • sól - łyżeczka
  • woda ciepła - 250ml
  • oliwa z oliwek - 40ml
  • czosnek granulowany - 2 łyżeczki
  • oregano - 2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • pomidory suszone - 40g
  • płatki owsiane - szklanka

 

Pomidory moczymy w gorącej wodzie.  Drożdże rozkruszyć należy do kubeczka i zalać odrobiną wody. Dodać wystarczy już tylko cukier i łyżeczkę mąki by rozpoczęły pracę. Odkładamy kubeczek z wymieszaną zawartością przykryty ściereczką w ciepłe miejsce. Niech postoi z 15 minut.

przepis na bułki

Mąkę należy przesiać do miski i wymieszać z czosnkiem. Zasypujemy mieszankę ziołami, łyżeczką soli. Zalewamy całość oliwą oraz pracującymi drożdżami i resztą ciepłej wody. Wszystko należy dokładnie wyrobić rękami tak by odchodziło od dłoni. Odstawiamy miskę do wyrośnięcia ciasta powiedzmy na godzinę. Można  nawet i na całą noc ale wtedy lepiej miskę schować do lodówki.

Po tym czasie rozgniatamy ciasto pozbywając się nadmiaru powietrza. Dzielimy ciasto na pół. Do pierwszej połowy ciasta dodajemy pokrojone pomidory do drugiej ze dwie garści płatków owsianych.

przepis na bułki

Na papierze do pieczenia formujemy z ciasta bułki, smarujemu rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami lub odrobiną płatków owsianych. Pamiętajcie, że wypiek powiększy się podczas pieczenia. Bułeczki muszą się piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Wstawiamy je do już rozgrzanego piekarnika. 

środa, 03 kwietnia 2013

Przesyceni świątecznymi sałatkami, ciastami i wędlinami wybieramy dania najprostsze. Dziś prosty ale wyjątkowo smaczny makaron z cukinią i łososiem. Pomysł na danie podała nam Lubella, której farfalle dzisiaj przygotujemy. Chrupiąca cukinia, delikatny łosoś wędzony, a przede wszystkim suszone włoskie pomidory i parmezan tworzą genialne połączenie w smacznym posiłku.

przepis na farfalle

*Makaron z cukinią i łosoiem*

  • makaron pełnoziarnisty farfalle - 450g
  • cukinia baby - 2 sztuki
  • łosoś wędzony - 150g
  • suszone pomidory - 5 sztuk
  • pietruszka zielona - pęczek
  • parmezan (lub inny twardy ser)
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • bazylia
  • pieprz świeżo mielony kolorowy
  • sól

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na łyżeczce oliwy podsmażamy 5 ząbków posiekanego, polskiego czosnku. Gdy poczujemy charakterystyczny zapach smażonego czosnku dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Uważajcie by czosnku nie przypalić - jego gorycz zabije potrawę. Po około 5 minutach podsmażania cukinii, dorzucamy pokrojonego drobno łososia i  paseczki suszonych pomidorów.

przepis na farfalle

Mała uwaga dotycząca pomidorów. Jednogłośnie orzekliśmy w rodzinie, że zwykłe suszone pomidory  są o niebo lepsze od tych w zalewie. Od dziś będziemy używać  właśnie takich pomidorów do różnych makaronów.

Całość doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Pozostało już tylko odsączyć makaron, wrzucić go z powrotem do pustego garnka, dodać przygotowaną cukinię z dodatkami i porządnie wymieszać z posiekaną pietruszką. Makaron podajemy  posypany startym parmezanem.

przepis na farfalle

Już tylko kieliszek dobrego wina i cieszymy się pełnią smaku prostego domowego jedzenia.