Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: suszone pomidory

sobota, 08 października 2016

Prosty w przygotowaniu doskonały chleb do rwania. Delikatny, mocno ziołowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Świetny do partyjki scrabble lub do seansu w domowym kinie. Mogę przepis  tylko polecić. ...chodzi za mną jego słodka wersja z czekoladą...

Chlebek można zrobić bez Thermomix'a. Wspomniałem o tym na końcu wpisu.

przepis na chleb do rwania

*Chleb do rwania*

  • natka pietruszki
  • bazylia świeża - połowa "doniczki"
  • pomidory suszone - 6 sztuk z zalewy
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 120g
  • sól - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - 300g
  • mąka pszenna - 600g
  • drożdże świeże - 40g
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 2 łyżeczki
  • olej - 40g

Składniki na ciasto wyrabiamy interwałem około 2 minut. Po wyjęciu z urządzenia należy je rozwałkować na cienki prostokąt, a naczynie umyć.

przepis na chleb do rwania

Pora przygotować ziołowo-pomidorową pastę. Zioła miksujemy z pomidorami, czosnkiem i cebulą na ustawieniach: czas= 8s, obroty= 5. Dodajemy masło i sól. Przecieramy całość na ustawieniach: czas= 25s, obroty= 6

przepis na chleb do rwania

Posmarowane pastą ciasto należy ciąć w pionowe paski +/- 5sm szerokości. Składamy każdy pasek w harmonijkę i układamy w tortownicy lub w blaszce do ciasta. Wcześniej tortownice dobrze jest wyściełać papierem do pieczenia. Chleb do rwania pieczemy 40minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na chleb do rwania

Chlebek łatwo przygotować bez Thermomixa. Wystarczy samemu wyrobić ciasto rozpuszczając wcześniej drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Pastę natomiast łatwo przygotować w zwykłym malakserze.

przepis na chleb do rwania

Po ostudzeniu jemy chleb rwąc sobie jego kawałki stąd też zabawna nazwa. Na ostatnim zdjęciu oprócz wina widzicie miseczkę z przygotowanym specjalnie dla chleba bazyliowym twarożkiem. ...ale to już w innym przepisie :)

 

 

niedziela, 24 stycznia 2016

Przepis na tak zapieczone roladki drobiowe podpatrzyliśmy w starych odcinkach pana Okrasy. Trick z folią aluminiową genialny w swojej prostocie. Na pierwszy ogień poszło nadzienie z suszonych pomidorów. Było pysznie i dietetycznie...

przepis na pierś kurczaka

*Roladki drobiowe zapiekane w folii*

  • pierś kurczaka - jedna podwójna lub dwie pojedyńcze
  • suszone pomidory z zalewy olejowej - 6 sztuk
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny - 2 łyżki
  • koperek - 1 łyżka posiekanego
  • sól
  • pieprz
  • chilli suszone
  • czosnek polski - 2 ząbki

 

Filety kroimy wzdłuż na pół i odkrajamy mniejsze pozostałości piersi. Filety rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Resztki mięsa wrzucamy do malaksera z suszonymi pomidorami, śmietaną (jogurtem), solą, świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną papryki chilli, posiekanym koperkiem i obranym czosnkiem. Miksujemy całość na pastę.

przepis na pierś kurczaka

Rozbite filety nacieramy solą i pieprzem. Kładziemy na alumiowej folli odpowiednio dociętej. Wzdłuż kotleta układamy bogatą porcję pasty pomidorowej. Zamykamy pierś (nie musi się domknąć) i zwijamy z pomocą folii w dobrze ściśniętą roladkę. Końcówki folii skręcamy. Roladki obsmażamy na teflonowej patelni z każdej strony. Nie używamy tłuszczu, a patelnia musi być dobrze rozgrzana. Przekładamy roladki do pieca rozgrzanego na 200 stopni. Zapiekamy mięso około 25 minut.

przepis na pierś z kurczaka

Podajemy z kaszą gryczaną duszoną z warzywami. Surówka z ziarnami sezamu i odrobina czosnkowego sosu przygotowanego na bazie jogurtu. Pyszne i mocno aromatyczne ale delikatne danie.

sobota, 15 sierpnia 2015

Inna wersja już prezentowanej na naszym blogu sałatki warzywnej z kuskusem. tym razem podkręcimy smak suszonymi pomidorami, które świetnie pasują do wspomnianej kaszy. Sałatka lekka, ożywcza i idealna na niekończące się w tym roku upały.

sałatka z kuskusem

*Sałatka warzywna z kuskusem*

  • kuskus - 150g
  • pomidory suszone z oliwy - 15 szt
  • oliwa z suszonych pomidorów - 4 łyżki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • ogórek długi - 1 sztuka
  • ser feta - 150g
  • pieprz
  • sól
  • czosnek - 2 ząbki
  • koperek
  • oliwa z oliwek

Kaszkę kuskus zalewamy wrzątkiem około 1cm nad poziom kaszy. Przykrywamy szczelnie i zostawiamy aż nasiąknie i się zaparzy.

sałatka z kuskusem

Warzywa kroimy w kawałki, kostkę, paski ...wedle uznania. Ostudzoną kaszę łączymy z warzywami. Do sałatki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kropimy całość oliwą z zalewy. Solimy, doprwaimay pieprzem i dodajemy czystej oliwy na tyle by sałatka nie była za sucha. Pozostało dodać posiekany koperek i odstawić do lodówki na godzinę lub dwie.

 

sobota, 21 marca 2015

Inspiracją do powstania tych śledzi były kupione śledziki w osiedlowym sklepiku. Połączenie marynowanych śledzi, cebulki i suszonych pomidorów tak nam zasmakowało, że Aneta postanowiła je odtworzyć. Wyszło przepysznie.

przepis na sledzie marynowane

UWAGA! W poniższym przepisie podaję marynatę na przygotowanie 60dag śledzi. Z tak zamarynowanych filetów zrobiliśmy później dwie porcję różnych śledzi: prezentowane poniżej śledzie z suszonymi pomidorami i zaprezentowane w kolejnym wpisie śledzie w sosie czosnkowym.

*Śledzie marynowane z suszonymi pomidorami*

Marynata na 60dag śledzi

  • woda - 1 i 1/2 szklanki
  • ocet - 1/2 szklanki
  • cukier - 100g
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • goździki - 1 łyżeczka
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 laska
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • śledź a'la matjas - 60dag
  • cebula - 1 sztuka

Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami

  • śledzie marynowane - 30 dag
  • cebula - 2 sztuki
  • suszone pomidory (suche nie z zalewy) - 8 połówek
  • olej

Najpierw nalezy śledzie zamarynować. Dzień wcześniej kroimy wymoczone w mleku lub w wodzie śledziowe filety. Kroimy je w wygodne kawałki. Cebulę kroimy w plastry.  Składniki na marynatę nalezy zagotować i ostudzić. Zalewamy w słoiku śledzie marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

przepis na śledzie marynowane

Na drugi dzień wyciągamy ze słoika około 30 dag marynowanych śledzi. Jak nam się trafi z niemi trochę gorczycy lub goździk to nawet lepiej. Suszone pomidory mielimy na proszek (ewentualnie większe drobiny jeśli nie są wyschniete na wiór). Cebule kroimy w drobną kostkę. Układamy w wygodnym słoiku lub naczyniu warstwy śledzi i cebuli. Każdą wartswę posypujemy sproszkowanymi pomidorami. Zalewamy całość olejem roślinnym. W zamkniętym słoiku sledzie powinny się przegryźć przynajmniej całą noc.

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tagliatelle ze szpinakiem. Tak podany makaron był przepyszny i postanowiliśmy temat powtórzyć zmieniając jednak przepis. Makaron ze szpinakiem w sosie serowo śmietanowym smakuje mi jeszcze bardziej. Co ciekawe dzieciakom także.

przepis na makaron

*Makaron ze szpinakiem*

  • makaron - 250g
  • szpinak - 450g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ser pleśniowy lazur - 100g
  • śmietana 18% - 150g
  • pomidory suszone (takie nie w zalewie) - 4 sztuki
  • pierś kurczaka - 200g
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ser do starcia (parmezan, dziugas, olender)

przepis na makaron

Pierś kurczaka siekamy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni. Dorzucamy posiekane suszone pomidory. Na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Łączymy składniki z obu patelni z pomocą rozdrobnionego lazura i śmietany. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na makaron

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Makaron wrzucamy do szpinaku, podlewamy odrobiną wody spod makaronu. Mieszamy całość i podajemy oprószone jakimś twardym serem dojrzewającym. Kielich czerwonego wina i kolacja jak się patrzy.

przepis na makaron

Dawid wcinał aż mu się uszy trzęsły. Niech mi ktoś powie, że dzieciaki nie lubią szpinaku i pleśniowego sera...

 

poniedziałek, 17 lutego 2014

W kilku przepisach pisałem Wam o suszonych pomidorach, których lubimy używać. Dziś kolejny przepis na danie do którego użyliśmy pachnących słońcem suszonych włoskich pomidorów. Roladki z piersi kurczaka wypełniliśmy aromatyczną pastą z suszonych pomidorów, bazylii i pysznej fety. Aby zareklamować to danie wystarczy jak napiszę, że smakowało naszej przyjaciółce, która za piersią kurczaka nie specjalnie przepada. Mimo to pochłonęła podaną jej potrawę w mgnieniu oka. Suszone pomidory mają swój niepowtarzalny urok.

przepis na pierś kurczaka

*Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami*

  • pierś kurczaka - 4 sztuki
  • suszone pomidory - 80 g
  • bazylia świeża - spory pęk
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • ser feta - 150 g
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Płaty piersi kurczaka rozcinamy tak by ich powierzchnia się podwoiła. Nacieramy płaty solą i pierzem. Bazylię, fetę, czosnek i oczywiście suszone pomidory miksujemy blenderem na pastę.

przepis na pierś kurczaka

Filety smarujemy uzyskaną pomidorową pastą i zwijamy w sporą roladę. Całość foliujemy i odkładamy na godzinę do lodówki. Rolady się przegryzą, ułożą i nie będziemy musieli ich spinać wykałaczkami.

przepis na pierś kurczaka

Obtaczamy rolady po usunięciu folii  w mące następnie panierujemy w jajku i tartej bułce. Pozostało już tylko je dobrze obsmażyć z każdej strony na małym ogniu. Rolady są spore więc za duży ogień szybko zrumieni je z zewnątrz ale w środku mogłyby zostać surowe. Lepiej więc ciut wolniej ale dokładniej usmażyć pyszne roladki z doskonałą pastą z suszonych pomidorów.

wtorek, 07 stycznia 2014

Kolejna smaczna i szybka pasta w domowej kuchni. Pomidorowe tagliatelle z aromatycznym pesto z orzechów laskowych, suszonych pomidorów i czosnku. Dodatek biedronkowego olendra lub innego twardego sera tylko podkreśli doskonały smak takiego makaronu.

przepis na makaron

*Tagliatelle z orzechami*

  • makaron tagliatelle pomidorowy - 50 dag
  • czosnek polski - 5 ząbków
  • pomidory suszone (suche bez zalewy) - 6 sztuk
  • orzechy laskowe - garść
  • oliwa
  • ser twardy dojrzewający - 10 dag
  • sól
  • pieprz

 

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną siekamy je w malakserze z dodatkiem czosnku i orzechów. Powstałą pastę podsmażamy krótko na łyżce oliwy. Zapach czosnku oznajmi nam, że czas zgasić ogień pod patelnią.

przepis na makaron

Makaron odcedzamy, przelewamy go zimną wodę by przestał się gotować na durszlaku. Wrzucamy tagliatelle na patelnię do podsmażonej pasty orzechowej. Mieszamy całość na małym ogniu doprawiając solę i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

przepis na makaron

Na koniec ścieramy do makaronu ser i podajemy kręcącej się już nerwowo po kuchni rodzince.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

W tegoroczne święta na naszym rodzinnym stole konkurować będą dwa rodzaje śledzi w oleju. Z suszonymi pomidorami i z suszoną śliwką. Pierwsze przed Państwem wystąpią śledzie w oleju z suszonymi pomidorami.

przepis na śledzie w oleju

Jakiś czas temu przy przygotowywaniu jakiegoś makaronu użyliśmy suszonych pomidorów i zostały one już w familijnej kuchni. Używamy pomidorów kupowanych bez zalewy. Według nas takie są najlepsze i zachowują w sobie najwięcej włoskiego słońca. Połączenie włoskich suszonych pomidorów i tradycyjnego świątecznego śledzia w oleju okazał się doskonałym pomysłem.

przepis na śledzie w oleju

*Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami*

  • śledź a'la Matias - 5 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • suszone pomidory - 4 sztuki
  • ziele angielskie - 4 sztuki
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • olej roślinny

Śledzie moczymy w czystej zimnej wodzie jakies 20 minut i kroimy w wygodne kawałki. Cebulę obieramy i siekamy drobno w kostkę. Pomidory suszone kroimy na mniejsze części. W wyparzonym słoiczku układamy warstwy: cebulka, śledzie, pomidory, 2 sztuki liścia laurowego, 2 ziarenka angielskiego ziela, cebula, śledzie, pomidory itd.

przepis na śledzie w oleju

Całość zalewamy olejem roślinnym pod wieczko. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na dobę lub dwie.

 

poniedziałek, 23 września 2013

Od dziecka uwielbiam sery pleśniowe. Te delikatne w smaku i zapachu jak brie czy camembert  jak i te ostrzejsze, mocno aromatyczne jak na przykład blue Castello - ser z niebieską pleśnią. Ser blue nadaje się to wielu potraw, a nawet sosów  ale najlepiej mi smakuje w wersji na ciepło. Dlatego  przepis na zapiekanki zawierające ser z niebieską pleśnią.

przepis na zapiekanki

Ciekawa kompozycja smaków podkreślona aromatem pleśniowego sera warta spróbowania.

*Zapiekanki z serem blue Castello*

  • bagietka
  • ser blue Castello - 100 gram 
  • suszone pomidory - garść
  • kapary w zalewie - garść odsączonych
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cebula - 1 duża sztuka
  • cukier - pół szklanki
  • masło - 3 łyżki
  • ocet winny czerwony - 300ml
  • papryczka chilli - ewentualnie
  • pieprz
  • sól

 

Rozpoczynamy od przygotowania pysznego delikatnie karmelowego sosu cebulowego. Trwa to najdłużej więc w trakcie gdy sos będzie się redukował zrobimy wszystko to co nam do stworzenia przepysznych zapiekanek potrzeba.

przepis na zapiekanki

W garnuszku rozpuszczamy pół szklanki cukru. Chociaż rozpuszczenie to za dużo powiedziane. Cukier ma puścić pierwsze "soki" - nie możemy dopuścić by zamienił się w karmel ponieważ sos po wystudzeniu nie ma nam się zamienić w lizaka. Gdy tylko zobaczymy pierwsze oznaki rozpuszczania się cukru dorzucamy do garnka 3 łyżki masła i posiekaną w piórka cebulę. Gdy masło się roztopi i temperatura ponownie wzrośnie dolewamy ocet winny. Gotujemy sos na bardzo małym ogniu aż się zredukuje - zrobi gęsty i ściemnieje.Może to zająć około 40 kilku minut.

przepis na zapiekanki

W między czasie przygotowujemy pastę którą wysmarujemy przeciętą wzdłuż na pół bagietkę. Siekamy drobno odsączone z zalewy kapary. Siekamy suszone pomidory. Starajcie się używać pomidorów suszonych, które nie mokły w żadnej zalewie. Według mnie takie suche mają dużo więcej aromatu i pozostało w nich więcej słońca. Siekamy także drobno dwa ząbki czosnku i mieszamy wszystko z łyżką oliwy z oliwek tworząc gęstą pastę. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Amatorzy ostrego jedzenia powinni użyć jeszcze dodatkowo solidnej porcji posiekanej świeżej papryczki chilli. Znajdą się wtedy na bułce wszystkie najważniejsze smaki. 

przepis na zapiekanki

Bagietki smarujemy grubo przygotowaną pastą. Na wierzch kruszymy ser blue Castello i całość polewamy sporą łyżką podgrzanego sosu cebulowego. Układamy bagietki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez chwilę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

przepis na zapiekanki

Słodycz pomidorów i karmelizowanej cebuli, kwaśność kaparów, aromatyczny ser z niebieską pleśnią i odrobina ostrego chilli powodują, że zwykła zapiekanka tańczy na podniebieniu. Boski fastfood...do tego talerz gęstego kremu z dyni i mamy pyszny posiłek na jesiennym stole.

Przepis trafił do konkursu kulinarnego więc prosimy o Wasze wsparcie:

 


sobota, 20 kwietnia 2013

Pachnący świeżym pieczywem dom to niestety rzadkość. A szkoda. Dostępne na rynku bułki to masowa produkcja bez tak ważnego dla wyrobu chleba czy bułek uczucia. Dawniej można było rozpoznać bez problemu z jakiej piekarni chleb właśnie smarujemy masłem. Zróbcie więc bułki sami.

Przepis na bułki, które Aneta upiekła ostatnio jest bardzo prosty. Mimo to dom wypełnił się przepysznym aromatem ziół i świeżo wypieczonych bułek.

przepis na bułki

 

*Bułki*

  • mąka pszenna - 50dag
  • drożdże - 40g
  • cukier - łyżeczka
  • sól - łyżeczka
  • woda ciepła - 250ml
  • oliwa z oliwek - 40ml
  • czosnek granulowany - 2 łyżeczki
  • oregano - 2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • pomidory suszone - 40g
  • płatki owsiane - szklanka

 

Pomidory moczymy w gorącej wodzie.  Drożdże rozkruszyć należy do kubeczka i zalać odrobiną wody. Dodać wystarczy już tylko cukier i łyżeczkę mąki by rozpoczęły pracę. Odkładamy kubeczek z wymieszaną zawartością przykryty ściereczką w ciepłe miejsce. Niech postoi z 15 minut.

przepis na bułki

Mąkę należy przesiać do miski i wymieszać z czosnkiem. Zasypujemy mieszankę ziołami, łyżeczką soli. Zalewamy całość oliwą oraz pracującymi drożdżami i resztą ciepłej wody. Wszystko należy dokładnie wyrobić rękami tak by odchodziło od dłoni. Odstawiamy miskę do wyrośnięcia ciasta powiedzmy na godzinę. Można  nawet i na całą noc ale wtedy lepiej miskę schować do lodówki.

Po tym czasie rozgniatamy ciasto pozbywając się nadmiaru powietrza. Dzielimy ciasto na pół. Do pierwszej połowy ciasta dodajemy pokrojone pomidory do drugiej ze dwie garści płatków owsianych.

przepis na bułki

Na papierze do pieczenia formujemy z ciasta bułki, smarujemu rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami lub odrobiną płatków owsianych. Pamiętajcie, że wypiek powiększy się podczas pieczenia. Bułeczki muszą się piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Wstawiamy je do już rozgrzanego piekarnika. 

 
1 , 2