| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kolacja

wtorek, 07 listopada 2017

Jeden z lepszych przepisów na chleb jakie przerobiliśmy na blogu. Chleb na maślance zwany też chleb z gara bo piecze się go w naczyniu. My to zrobiliśmy w naczyniu żarodopornym. Przepis przystosowany do thermomix'a ale spokojnie można go zrobić w normalny sposób używając tych samych składników. 

przepis na chleb z gara

 

*Chleb na maślance*

  • maślanka - 500g
  • drożdże świeże - 30g
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki
  • woda - 70g
  • mąka pszenna - 400g
  • mąka żytnia - 400g

Maślankę, drożdże i miód wymieszać w naczyniu miksującym 3min/37stopni/ob.1

Dodać pozostałe składniki i z użyciem interwału wyrobić na ciasto przez 3min. Pozostawiamy ciasto w naczyniu miksującym na pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy ponownie interwałem przez 1min.

przepis na chleb z gara

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni i wkładamy do niego puste naczynie żaroodporne z pokrywą lub specjalny garnek do pieczenia chleba jak mamy.

Wyrobione ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i formujemy bochenek. Nożem nacinamy wierzch. Wyciągamy rozgrzane naczynie żarodoporne i wkładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 210 stopni.

przepis na chleb z gara

Zdejmujemy pokrywę i pozostawiamy jeszcze na dziesięć minut by skórką się przypiekła.

 

poniedziałek, 16 października 2017

Moda na weganizm jest w rozkwicie czy w odwrocie? Tak czy siak na blogu dziś przepis na wegański pasztet. Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej okazał się doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Ja, który z mięsa w życiu bym nie zrezygnował, zajadałem się nim ze smakiem, a już to coś znaczy. Polecam więc i Wam wypróbować poniższy przepis.

przepis na wegański pasztet

*Pasztet wegański z soczewicy*

  • soczewica zielona - 140g
  • kasza gryczana - 100g
  • marchew - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 30dag
  • papryka ostra chilli - 1/3 łyżeczki
  • majeranek suszony - 1/3 łyżeczki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

 

Zieloną soczewicę zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Gotujemy ją ze szczyptą soli do miękkości. Można skorzystać z szybkowara. Na tą ilośc soczewicy wystarczy 9 minut i to bez moczenia. Ugotowaną soczewicę odcedzamy.

Marchew i pietruszkę obieramy. Kroimy na większe kawałki lub paski. Wykładamy warzywa na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Kropimy olejem, odrobinę solimy i przyprawiamy pieprzem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczenie warzyw wydobędzie z nich wszystkie oleje eteryczne, które spowodują, że pasztet nabierze zupełnie innego wymiaru.

Gotujemy kaszę gryczaną (w szybkowarze to 9 minut). Jeśli mamy szybkowar to i kaszę, i soczewicę można ugotować jednocześnie. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Raczej podsmażamy niż dusimy całość. 

przepis na wegański pasztet

Wszystkie gotowe składniki na pasztet mielimy w malakserze dodając dwie łyżki rzepakowego oleju. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem roślinnym i pieczemy bez przykrycia 45-55 minut w 180 stopniach.

Pasztet warto podać z domowej roboty konfiturą z żurawiny.

czwartek, 08 września 2016

Od jakiegoś czasu używamy w naszej domowej kuchni niemieckiego urządzenia Thermomix firmy Vorverk. Maszyna znana od lat mająca tylu zwolenników ilu przeciwników. ...bo za drogo bo mogę to zrobić inaczej bo nie można kupić w sklepie tylko na jakichś szemranych pokazach. Sam miałem o Thermomix'ie raczej chłodną opinię uznając go za kolejny cudowny wynalazek piramidy finansowej. Jednak muszę przyznać po kilku miesiącach użytkowania, że to dobry sprzęt. Wygodny i daje wiele możliwości bez konieczności wypełniania blatu kuchennego dziesiątkami urządzeń czy przystawek. Cena? Nie mała. Choć nie robi już na Polakach takiego wrażenia jak jeszcze powiedzmy w latach 90 gdzie Thermomix mógł być dla wielu co najwyżej marzeniem bo koszt zakupu przekraczał kilku krotność miesięcznej pensji. w 2016 roku wydatek nie jest mały ale dla wielu praktycznie dostępny od ręki.

Mąka własnego wyrobu? Bez problemu. Ciasta francuskie, kruche, drożdżowe, jogurtowe? Bez problemu. Ziemniaczane placki, likiery, zupy dania na parze, chleby, bułki, masło, majonez ....i tak wymieniać bez końca. ..a wszystko w urządzeniu nie zajmującemu na blacie kuchennym więcej niż zwykły ekspres do kawy. ...a propo: kawy mielone, parzone, latte, lodowe i wszystko co do kawy i wokół kawy w Thermomix'ie na wyciągnięcie ręki. Nasz Kenwood Chef Titanium (jeszcze do kupienia na OLX) zajmował oprócz powierzchni, którą zajmuje thermomix dodatkowo dwie półki w szafce. Sprzęt rewelacyjny i tylko go mogę polecić ale Thermomix jest bez porównywania wygodniejszy i ma o wiele więcej możliwości.

Największy dla mnie w nim bajer do książka kuchenna w chipie i dotykowy ekran, dzięki któremu ugotować cokolwiek dla osoby nie mającej do czynienia z kuchnią to pestka. Krok po kroku maszyna prowadzi świeżego miłośnika kuchni przez przepis za rękę. Z czasem delikwent pragnąc urwać się spod kontroli zaczyna eksperymentować, zmieniać przepisy, adaptując nowe lub tworząc całkiem autorskie. Widzę w Thermomix'ie jedno zagrożenie: blogi kulinarne przestaną być potrzebne skoro można mieć swój własny elektroniczny blog w magnetycznym krążku wciskanym do maszyny.

Dość pisania bo ktoś jeszcze pomyśli, że to wpis sponsorowany. Zostawiam Was ze zdjęciami potraw przygotowanych w Thermomix'ie. Będzie ich na blogu sporo i pojawi się osobna sekcja z przepisami. Unikać będziemy powtarzania przepisów z książek dostępnych przy zakupie Thermomix'a. Bo to każdy właściciel tej maszyny ma od ręki. Pojawiać się będą natomiast nasze własne przepisy lub modyfikacje istniejących.

Prawdziwy razowy z mąki z własnego przemiału chleb.

przepisy thermomix

Szybkie idealnie gładkie ciasto na racuchy:

przepisy thermomix

...jak trzeba to i z własnoręcznie przygotowaną w Thermomix'ie konfiturą śliwkową:

przepisy Thermomix

Ryba na parze. Nic prostszego. W międzyczasie pod rybą gotować się może pyszna rybna zupa, a nad nią warzywa. Nie zdawałem sobie sprawy, że ryba na parze może być tak dobra. Funkcja Verona w Thermomix jest rewelacyjna

przepsiy Thermomix

przepisy Thermomix

Nie lubisz rybnej zupy? W ten sam sposób przygotujesz posiłek dla czterech osób z piersi kurczaka. Pokazowe danie sprzedawców to zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem. Pierś kurczaka marynowana i parzona z dodatkiem mrożonych warzyw na patelnię. Dwudaniowy obiad dla całej rodziny w godzinę i jeden garnek do umycia :)

Poznajecie?

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

...tak tak, pyszny likier jajeczny zwany adwokatem. Doskonały, mocny, idealnie gładki. Niebo w gębie ale jak ktoś nie lubi jajecznego to doskonale też wychodzi kukułka:

przepisy Thermomix

...i na koniec najlepsze kotlety z kalafiora jakie z naszej kuchni wyszły:

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

Pozdrawiamy wszystkich przyszłych i obecnych użytkowników Thermomix'a.

czwartek, 09 października 2014

Znacie pyszny pasztecik drobiowy z "kogutkiem"? ...ha ... kto by tam nie znał. Mógłbym to jeść non stop wymieniając jedynie dodatki w postaci musztardy, ogórków kiszonych, czerwonej papryki lub po prostu cebuli. Nie! ... to nie będzie przepis na puszkową pastę, na którą nie jeden by nawet nie spojrzał choć z czystym sumieniem mogę napisać to co napisałem wyżej. Dziś podamy Wam sposób na doskonały domowy i porządny, dobrze doprawiony pasztet z udek kurczaka.

przepis na pasztet

Tak więc zaczynajmy naszą opowieść z cyklu: "Wiem co jem bo sam sobie to robię":

*Pasztet z udek kurczaka*

  • udka kurczaka - 1,5 kg
  • wątróbka z kurczaka - 30 dag
  • marchew
  • pietruszka w korzeniu
  • seler
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • kolendra mielona
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • plastry boczku lub słoniny

 

Udka gotujemy. Gdy zbierzemy zaburzyny wrzucamy do gara włoszczyznę z przyprawami (liście laurowe, angielskie ziela, pieprz ziarnisty, sól i pieprz mielony). Wątróbkę przesmażamy z posiekaną cebulą. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka razem z warzywami i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy udka z mięsa , które mielimy z warzywami oraz z przesmażoną na cebuli wątróbką. Wbijamy do masy dwa jaja i doprawiamy połową łyżeczki kolendry i taką samą ilością muszkatołowej gałki. Ewentualnie sól i pieprz do smaku.

przepis na pasztet

Wyrabiamy masę na pasztet rękami. Smarujemy keksówkę oliwą i wypełniamy mięsną masą. Na wierzchu układamy plastry słoninki lub wędzonego boczku. Pozostało pasztet upiec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 80 minut.

Porządny chleb, żurawina i zajadamy do woli.

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Komuś będącemu na diecie trudno jest znaleźć w sklepie  z wędliną coś smacznego, naturalnego i niezawyżającego zbytnio ilości kalorii podczas spożywania śniadania lub kolacji. Domowej roboty pasztecik drobiowy z pieczarkami jest fajnym, lekkim i dietetycznym dodatkiem do razowego lub chrupkiego chleba. Warto sobie zrobić większa porcję na kilka dni.

przepis na pastę do chleba

*Pasztecik drobiowy z pieczarkami*

  • pierś kurczaka 20 dag
  • pieczarki 20 dag
  • papryka świeża 10 dag
  • cebula 1 mała sztuka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • majonez - 1 łyżeczka
  • musztarda - 1 łyżeczka

Mięso gotujemy do miękkości i mielimy  w maszynce do mięsa. Pieczarki obsmażamy na grillowej patelni bez udziału tłuszczu i gdy zmiękną siekamy drobno. Paprykę i cebulę kroimy w maleńką kostkę i całość mieszamy dokładni z natką pietruszki. Masę musimy mocno wyrobić ręką. Mięso kurczaka jest dość suche więc musi się dobrze połączyć z sokami warzyw i pieczarek. Pod koniec dodajemy jeszcze majonez, musztardę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

przepis na pastę do chleba

Dobrze wyrobiony pasztecik, kiełki rzodkiewki i koktajlowe pomidorki będą stanowić  pyszne  śniadanie lub kolację.

piątek, 23 listopada 2012

Powolutku tegoroczna jesień odchodzi w zapomnienie. Zimowe wieczory warto osłodzić pysznymi racuchami. Przepis na bezdrożdżowe racuchy babci Ewy podawaliśmy jakoś na początku jesiennego okresu. Dziś przepis na przepyszne jabłka w cieście. Najlepsza polska złota reneta w delikatnym i puchatym cieście smażona na tłuszczu z odrobiną cukru pudru. Dla nas bomba i to nie tylko kaloryczna :)

przepis na racuchy z jabłkami

*Jabłka w cieście*

  • 5 złotych renet
  • cynamon

 

  • jogurt naturalny duży (420g)
  • 2 jajka
  • łyżka rodzynek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • pół opakowania waniliowego cukru

 

przepis na racuchy z jabłkami

Jabłka obieramy  ze skórki i kroimy na grube plastry. Z każdego plastra usuwamy pozostałości gniazda nasiennego i przyprawiamy cynamonem. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie do konsystencji gęstej śmietany dodając  rodzynki. Rozgrzewamy na głębokiej patelni sporo oleju roślinnego.

przepis na racuchy z jabłkami

Każdy plaster jabłka maczamy w cieście z każdej strony i smażymy na tłuszczu z obu stron.

przepis na racuchy z jabłkami

Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy racuszki lekko ostudzone i posypane cukrem pudrem.

Wpis bierze udział w akcji na durszlak.pl:


piątek, 02 listopada 2012

Popularna na śląsku  sałatka warzywna zwana szałot nie jest ulubionym posiłkiem dzieci. Jednak podana w ciut inny sposób, pełna kolorów i bajkowej magii staje się pyszną kolacją. Podajmy sałatkę warzywną w pomidorach.

przepis na sałatkę

*Sałatka warzywna w pomidorach*

  • marchewka 4 sztuki
  • seler - pół
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • ogórki kiszone - 4 sztuki
  • jabłko
  • jajka - 3 sztuki
  • biała część pora
  • groszek konserwowy
  • musztarda 2 łyżki
  • majonez kielecki średni
  • sól
  • pieprz

przepis na sałatkę

Warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy w kosteczkę wszystkie warzywa i jabłko. Jedynie por kroimy w talarki. Ugotowane na twardo jajka również kroimy w kostkę i mieszamy z warzywami. Pozostało dodać groszek konserwowy i wymieszać sałatkę z musztardą i majonezem. Sól i pieprz do smaku. Pomidorom obcinamy czapeczki i musimy je wydrążyć z gniazd nasiennych. Nakładamy do nich sałatki i dekorujemy zieloną pietruszką. Na tak podaną sałatkę dzieciaki już nie patrzą krzywym okiem :)

20:53, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 17 października 2012

Cena brokuła leci na łeb więc korzystajmy. Sałatkę z brokuła już kiedyś Wam prezentowałem. Pyszna rzecz. Wczorajszy deszczowy wieczór spędziliśmy w kuchni przygotowując jej jajeczną wersję. Najlepszym dodatkiem do sałatki z brokułami jest moi drodzy francuska czosnkowa bagietka i to ona będzie gwiazdą dzisiejszego wpisu.

przepis na sałatkę z brokułami i bagietkę czosnkową

Przygotowanie prostej przekąski nie zabierze Wam wiele czasu.

*Bagietka czosnkowa*

  • francuska bagietka
  • 3 łyżki masła
  • czosnek
  • pietruszka zielona
  • żółty ser
  • pieprz
  • sól

Zapewne nie raz będąc w hipermarkecie lub innym sklepie, w którym znajduje się piec do podpiekania pieczywa byliście doprowadzeni do szaleństwa zapachami wydobywającymi się z takiego diabelskiego urządzenia. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Zapach świeżego pieczywa jest jednym z agresywniejszych i zniewalających ludzki umysł zapachów. Sieci sklepów o tym dobrze wiedzą i stanowiska takie wyrosły jak grzyby po deszczu w praktycznie każdym jednym lokalu handlowym. Nawet maleńkie spożywczaki osiedlowe inwestują w piece do podpiekania na wpół zrobionego pieczywa. Taka inwestycja zwraca im się dość szybko. Klienci pobudzeni zapachem pieczywa są bardziej skorzy do wydawania większej ilości pieniędzy na produkty spożywcze.

Nasze wizyty w  delikatesach często kończyły się zakupem czosnkowych lub ziołowych bagietek. Oczywiście cena tego specjału ustawiona jest dość wysoko ale kto się powstrzyma gdy przez nos przeleci zapach cudownej chrupiącej bułeczki z wilgotnym wnętrzem od czosnkowego masła? No kto?  ...tylko ten kto sobie potrafi takie cudo zrobić sam, a do sklepu na zakupy nie chodzi głodny. Pamiętajcie by na większe zakupy w hipermarketach jechać po solidnym posiłku. Zaoszczędzicie ... wierzcie mi.

Bagietkę kupić możemy wszędzie, a jej cena jest niewygórowana więc pozostaje nam stworzenie z niej aromatycznej bułeczki do naszej pysznej jesiennej sałatki. Świeże masło ucieramy z posiekaną pietruszką. Ząbek czosnku roztarty na miazgę wypełni masło aromatem, który tak nas korcił w sklepowej hali. Doprawiamy masełko solą i pieprzem. Bagietkę dzielimy na kilka wygodniejszych części i nacinamy pod skosem do połowy. Wnętrze nacięcia wypełniamy czosnkowym masłem i małym plasterkiem żółtego sera. Tak przygotowane bagietki musimy jedynie podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Termoobieg przyspieszy ten proces, a bułka osiągnie odpowiednią temperaturę i chrupkość znacznie szybciej. Myślę że 5 góra 8 minut to wystarczający czas ale to już do sprawdzenia w Waszych piekarnikach. Bułka nie może być w piecu zbyt długo bo stwardnieje i nie będzie tym co nas tak nęci podczas zakupów.

przepis na bagietkę czosnkową

Jak już wspomniałem uwielbiamy sałatki. Czosnkowe lub ziołowe bułki to idealny dodatek do solidnej porcji zdrowej sałatki. Zróbcie więc sobie korzystając z niskich cen brokuła sałatkę właśnie z tego warzywa.

*Sałatka z brokułami*

  • brokuł
  • 3 jajka
  • cebula
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • kiszony ogórek
  • kukurydza konserwowa
  • sól
  • pieprz

*Sos czosnkowy lekki*

  • jogurt naturalny 0% tłuszczu
  • łyżeczka majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, który zachowa kolor warzywa. Różyczki brokuła muszą być ugotowane al dente by nie rozsypywały się w sałatce. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w spore kawałki. Cebulę siekamy drobno i dodajemy pokrojony w kostkę pomidor. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z odsączoną  kukurydzą konserwową. Sól i pieprz doprawi sałatkę, a lekki sos czosnkowy podkreśli walory smakowe zgromadzony w niej  warzyw. Królewska kolacja ale pamiętajcie ... jemy tylko do 18:00 ... :)

niedziela, 14 października 2012

Rodzice w centrum handlowym próbują upolować coś na jutrzejszy obiad, a dzieciaki w domu stworzyły sobie swój świat. Sprzątania mamy co nie miara ale Siostra wykazała się też dość ciekawą inicjatywą. Kolacje zrobić bo Felek głodny to Siostra potrafi ale, że aż tak się postara by ją mu podać z artystycznym wdziękiem się już nie spodziewaliśmy.

Full wypas koreczki dla braciszka jak to Siostra nazwała swoje dzieło przygotowuje się wyjątkowo prosto i szybko ;)

*Koreczki*

  • chleb - kromeczka
  • żółty serek Złoty Mazur w plasterkach
  • polędwica sopocka najlepsza z możliwych
  • papryka żółta
  • ogórek zielony umiejętnie obrany
  • żurawina
  • ketchup heinza bo smaczny
  • musztarda 
  • ...no i zioła świeże dla dekoracji

Składniki kroimy na kawałeczki zdolne zostać nadzianymi na szaszłykowy patyk. Ot i cała filozofia koreczków dla braciszka. W sumie może dobrze że mu Siostra nie zdążyła dać tej papryki ze skórą bo by się Felek pięknie wywijał w nocy zapewne ;) Jednak nie to się w tym wszystkim liczy. Lubię własną inicjatywę a muszę powiedzieć że mnie dzieciak zaskoczył.

PS.  ...ale skąd skubana wiedziała jak cukrem udekorować szklankę z kompotem...

środa, 10 października 2012

Uwielbiamy pasty do chleba.Pasta z wędzonej makreli jest jedną z naszych ulubionych. Dość szybko nudzą się dzieciakom szynki, wędzonki, żółte sery. Mijają niestety ciepłe dni pełne kolorowych kanapek z dostępnych wszędzie i w przystępnej cenie pomidorów, papryk i innych letnich warzyw. Wędzona makrela jak nic nadaje się na przygotowanie pysznej pasty, której można później użyć do przygotowania śniadania bądź kolacji.



Zróbmy ją:

*Pasta z makreli*

  • 1 wędzona makrela
  • jajko
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • sól

 

Najtrudniejszym elementem przygotowania jest obranie makreli i usunięcie ości. Makrela jest rybą posiadające maleńkie ale niebezpieczne dla dzieci ości. Należy więc sumiennie ją z nich oczyścić rozdrabniając kawałki wędzonego mięsa w palcach. To najlepszy sposób na wychwycenie wszystkich ości.

Cebulkę kroimy bardzo drobno. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi. W między czasie gotujemy jajko na twardo. Składniki mieszamy w miseczce dodając majonez i musztardę ugniatając całość widelcem. Na koniec trafia do pasty posiekane jajko oraz pieprz i sól. Pasta gotowa w kilkanaście minut smakuje najlepiej z razowym chlebem lub uwielbianym w naszym domu chlebem typu Baltazar.

 
1 , 2