| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: galaretka

poniedziałek, 06 lipca 2015

W zeszłym roku robiliśmy w lipcu pyszny sernik na zimno. Dziś jego inna wersja równie smaczna i równie łatwa do przygotowania. Gorące lipcowe słońce wygania dzieciaki z placów zabaw. Wracają do domów wykończone ciepłem i mocno spragnione. Najlepsze na schłodzenie są lody lub owocowe desery na zimno więc przygotujmy im coś pysznego.

przepis na deser

*Sernik na zimno z galaretką*

  • serek waniliowy homogenizowany - 300g
  • owoce - maliny lub truskawki lub nektarynki
  • galaretki owocowe - 3 kolory

Najpierw przygotowujemy galaretki. W tak upalne dni warto dać mniej wody niż to by wynikało z opisu na opakowaniu. Standardowa porcja galaretki wymaga 0,5 litra wody więc dajmy 0,4. Rozpuszczone galaretki studzimy i odkładamy do lodówki do stężenia. Jedną z nich wyciągamy wcześniej i miksujemy z serkiem waniliowym. Masę serową mieszamy z owocami i wlewamy do szklanek i odkładamy ponownie do lodówki. Gdy galaretki  się ścinać wlewamy kolejno warstwami do szklanek z sernikiem. Pozostało udekorować  owocami i podawać dzieciakom.

poniedziałek, 15 lipca 2013

Jeżeli chcemy zachęcić nasze pociechy do aktywności w domowej kuchni sernik na zimno z poniższego przepisu jest idealnym bodźcem. Łatwy - praktycznie nie można go zepsuć - deser w pysznych trzech kolorach doskonały na gorące letnie dni. Niech dzieciaki się wykażą pod naszym czujnym okiem.

przepis na sernik

*Sernik na zimno*

  • serek homogenizowany - 9 sztuk
  • galaretka cytrynowa - 2 sztuki
  • galaretka truskawkowa - 2 sztuki
  • galaretka agrestowa - 2 sztuki

Pierwszym zadaniem jest rozpuszczenie 2 galaretek jednakowego koloru we wrzątku. Ten etap musimy uważnie kontrolować by się nam dzieciaki nie poparzyły gorącą wodą. Na każde 2 galaretki potrzebujemy około pół litra wrzątku. Rozmieszane 2 pierwsze galaretki odstawiamy do ostygnięcia.

przepis na sernik

Do gęstniejącej dodajemy  3 serki homogenizowane i dokładnie mieszamy masę. Okrągłą tortownicę wykładamy folią spożywczą. Wylewamy do niej pierwszą masę serowo-galaretkową. Odstawiamy blaszkę do lodówki. Pora na przygotowanie drugiego koloru sernika na zimno. Kolejną porcję tężejących galaretek mieszamy z trzema serkami. Wylewamy je na ściętą już masę w tortownicy. Znów odkładamy blaszkę do lodówki. UWAGA - można się posiłkować zamrażalnikiem by skrócić trochę czasu przygotowania sernika. Tylko uważajcie by sobie nie zrobić owocowych lodów :)

przepis na sernik

Kolejna porcja 2 jednakowego koloru galaretek stężała już na tyle by dodać 3 serki homogenizowane. Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wyjętej z lodówki. Wcześniejsza warstwa musi być już sztywna aby kolory się nie wymieszały. Sernik powinien się schłodzić i stwardnieć w około 2-3 godziny. Pozostało go już tylko wymyślnie udekorować na przykład malinami lub bitą śmietaną. 

Prosty i słodki deser, a w domu zadowolona z siebie gromadka dzieciaków.

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Szkoda że trwa tak krótko. Delikatny biszkopt z musem truskawkowym będzie nam przypominał wszystkie czerwcowe popołudnia gdy truskawki w różnej formie gościły na naszym stole. Jakoś nie potrafię się przekonać do marketowych "prześlicznych" truskawek o zapachu świeżego dezodorantu. Mamy więc już sporo zamrożonych polskich owoców. Ciasto najlepiej smakuje gdy mus zrobiony jest ze świeżych truskawek ale przypuszczam, że można będzie je można zrobić także z naszych zapasów w jakieś zimne, jesienne popołudnie.

przepis na biszkopt

Na razie cieszmy się smakiem świeżej polskiej truskawki w pysznym cieście z galaretką.

*Biszkopt z musem truskawkowym*

  • mąka pszenna - 6 kopczastych łyżek
  • cukier - 6 płaskich łyżek
  • olej roślinny - 6 łyżek
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • truskawki - 65 dag
  • serek homogenizowany waniliowy - 40 dag
  • cukier puder - 3 łyżki
  • jogurt naturalny - 20 dag
  • galaretki truskawkowe - 3 sztuki

 

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę mikserem. Gdy piana zacznie się stawiać dosypujemy cukier ciągle ją ubijając na niskich obrotach. Kolej na żółtka. Dodajemy je po kolei do mieszanego  ręcznie  drewnianą łyżką ciasta. Kolejny składnik to olej, który dolewamy po łyżce. Na koniec dosypujemy porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu ciasta odcinamy  jego wierzchnią skórkę garotą  (specjalny nóż strunowy - całkiem sprytne urządzenie)

przepis na biszkopt

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i około 50 dag miksujemy dodając serek waniliowy i jogurt. Całość uzupełniamy cukrem pudrem. 

Dwie z trzech galaretek rozpuszczamy w 300ml wody. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy je do truskawkowej masy dokładnie mieszając. Tortownice wykładamy folią spożywczą wywijając jej brzegi na krawędzie formy. Wkładamy do niej biszkopt. Folia stworzy ciekawy wzór na bokach ciasta, a dodatkowo zabezpieczy nas przed wypłynięciem musu zanim nie stężeje do końca. Wylewamy na tak przygotowane ciasto pyszny truskawkowy mus.

przepis na biszkopt

Odkładamy ciasto do lodówki aż mus zgęstnieje na tyle by owoce, które na nim położymy nie utonęły w nim. Gdy mus będzie gotowy na wierzchu układamy połówki truskawek lub inne sezonowe owoce. Zalewamy całość trzecią tężejącą już galaretką, którą należy przygotować z ciut mniejszej ilości wody niż to zalecają na opakowaniu. Odkładamy ciasto do lodówki aż całkiem mus i galaretka stężeje, a ciasto smacznie się ochłodzi.

sobota, 02 czerwca 2012

Lepszej okazji jak koniec maja, a początek czerwca na truskawki nie będzie więc korzystajmy póki możemy. Ciasto truskawkowe z polskich truskawek powinien być symbolem polskiego cukiernictwa. Z racji tego, że nie jesteśmy wstanie przełknąć różnych hiszpańskich, greckich czy innych sztucznych produktów truskawko-podobnych nasze przygody z tym pysznym owocem są możliwe jedynie kilka tygodni w roku.


Dziś do kawy Aneta przygotowała pyszne ciasto  truskawkowe z galaretką. Tradycyjnie do truskawek robi się biszkopt lub inne lekkie ciasto. My  dziś jemy kruche. 

 

Do przyrządzenia deseru potrzebujemy:

 

*Obłożenie truskawkowe*

  • 60 dag świeżych polskich truskawek
  • 2 galaretki (dowolny smak byle czerwone)
  • 3 szklanki ciepłej wody

 

*Ciasto kruche*

  • 1 cała i 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 15dag zimnego masła

 

Składniki mieszamy i ugniatamy na masę. Wyrobione ciasto zawinięte w folię aluminiową chowamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę tortową smarujemy pozostałościami masła na papierze. Obsypujemy bułką tartą by ciasto nam się nie spiekło i nabrało przepysznej chrupkości. 

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę i truskawki. Owoce kroimy na połówki a galaretki w proszku rozrabiamy w 3 szklankach ciepłej wody. Odstawiamy ją by trochę stężała. Wyjęte z lodówki ciasto rozkładamy w blaszce i nakłuwamy gęsto widelcem. Ciasto wypiekamy w temperaturze 200 stopni w ciągu 20 minut. (czas dla piekarnika bez termoobiegu)


Na ostygnięte ciasto układamy równomiernie truskawki i całość zalewamy galaretką. Odkładamy gotowe kruche z truskawkami do lodówki. Można użyć jeszcze bitej śmietany ale w naszym przypadku już i tak pojechaliśmy na ostro z kaloriami :)

Życzymy smacznego - kruche z truskawkami spowoduje, że inne ciasto owocowe w Waszym domu może już nie zagościć. Jest rewelacyjnie lepszym deserem od tradycyjnego polskiego biszkoptu z owocami.