| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: żeberka

sobota, 19 października 2013

Kuchnia to takie miejsce gdzie często łączymy rzeczy, które wydawałoby się połączone być nie powinny. Czy można połączyć tradycyjny polski barszcz czerwony  z genialnym smakiem śląskiego żurku? Można i my tak czasami robimy. Pyszny barszcz czerwony ugotowany na wiejskiej kiełbasie i wędzonych żeberkach podkręcony zakwasem na żurek śląski.Spróbujcie bo takie połączenie jest pyszne.

przepis na barszcz czerwony

*Barszcz czerwony na żurku*

  • buraki - 1 kg (najlepsze są buraki podłużne)
  • żeberka wędzone - 0,5 kg
  • kiełbasa wiejska - 30 dag
  • cebula
  • domowy zakwas na żurek - 400ml
  • śmietana do zup - 150 ml
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól

 

Żeberka zagotowujemy i po usunięciu pierwszych zaburzyn dodajemy pokrojone w kostkę obrane buraki. Dorzucamy do wywaru kilka liści laurowych i ziarenek angielskiego ziela i pozwalamy całości powoli się gotować. Kiełbasę kroimy w plastry i obsmażamy na patelni aż się zrumieni. W międzyczasie dodajemy na patelnię posiekaną w kostkę cebulę.

Gdy buraki zmiękną wrzucamy do zupy zrumienioną cebulę z kiełbasą. Dolewamy około 400ml zakwasu na żurek śląski. Wciskamy do wywaru dwa ząbki czosnku. Gotujemy całość doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec zabielamy zupę zahartowaną śmietaną i gotujemy jeszcze 5 minut, doprawiając posiekanym koperkiem. Barszcz podajemy na przykład z utłuczonymi  z dodatkiem odrobiny masła i mleka ziemniakami.

Przepis na domowy zakwas znajdziecie w przepisie na wielkanocny żurek ale można użyć też dobrej jakości żytnich żurków dostępnych w dobrych delikatesach lub u przysłowiowej "baby".

sobota, 01 czerwca 2013

Typowo wiosenna zupa - doskonały kapuśniak z młodej białej kapusty gotowany na żeberkach z dodatkiem przepysznej i aromatycznej wędzonki. Sekcja zup naszego blogu powolutku się zapełnia. Sporo osób o to w mailach prosi więc - frontem do czytelnika - kolejna zupa dodana.

przepis na zupę

*Kapuśniak z młodej kapusty*

  • kapusta młoda - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • ziemniaki - 1 kg
  • żeberka wędzone - 50 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • koperek - pęczek
  • pomidory krojone - 240g odsączonych
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • ocet
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka

 

Żeberka wędzone gotujemy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Kapustę szatkujemy i trafia do garnka gdy włoszczyzna zmięknie. Do zupy wrzucamy krojone i odsączone z zalewy pomidory, liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy całość doprawiając kminkiem, pieprzem i solą. Na patelni obsmażamy na dużym ogniu małe kostki boczku wędzonego, a gdy ich skórka zrobi się chrupiąca, dorzucamy je do zupy.

przepis na zupę

Pod koniec dodajemy posiekany koperek i zagęszczamy zupę mączna zasmażką, którą zrobimy tak:

Na suchej patelni smażymy około 1,5 łyżki maki aż kolor będzie złocisty. Ściągamy mąkę z ognia i dolewamy zimnej wody energicznie mieszając. Przez sitko przecieramy zasmażkę do zupy intensywnie ją mieszając. Do zupy można dodać odrobinę octu winnego.