| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: chleb

wtorek, 07 listopada 2017

Jeden z lepszych przepisów na chleb jakie przerobiliśmy na blogu. Chleb na maślance zwany też chleb z gara bo piecze się go w naczyniu. My to zrobiliśmy w naczyniu żarodopornym. Przepis przystosowany do thermomix'a ale spokojnie można go zrobić w normalny sposób używając tych samych składników. 

przepis na chleb z gara

 

*Chleb na maślance*

  • maślanka - 500g
  • drożdże świeże - 30g
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki
  • woda - 70g
  • mąka pszenna - 400g
  • mąka żytnia - 400g

Maślankę, drożdże i miód wymieszać w naczyniu miksującym 3min/37stopni/ob.1

Dodać pozostałe składniki i z użyciem interwału wyrobić na ciasto przez 3min. Pozostawiamy ciasto w naczyniu miksującym na pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy ponownie interwałem przez 1min.

przepis na chleb z gara

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni i wkładamy do niego puste naczynie żaroodporne z pokrywą lub specjalny garnek do pieczenia chleba jak mamy.

Wyrobione ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i formujemy bochenek. Nożem nacinamy wierzch. Wyciągamy rozgrzane naczynie żarodoporne i wkładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 210 stopni.

przepis na chleb z gara

Zdejmujemy pokrywę i pozostawiamy jeszcze na dziesięć minut by skórką się przypiekła.

 

sobota, 08 października 2016

Prosty w przygotowaniu doskonały chleb do rwania. Delikatny, mocno ziołowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Świetny do partyjki scrabble lub do seansu w domowym kinie. Mogę przepis  tylko polecić. ...chodzi za mną jego słodka wersja z czekoladą...

Chlebek można zrobić bez Thermomix'a. Wspomniałem o tym na końcu wpisu.

przepis na chleb do rwania

*Chleb do rwania*

  • natka pietruszki
  • bazylia świeża - połowa "doniczki"
  • pomidory suszone - 6 sztuk z zalewy
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 120g
  • sól - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - 300g
  • mąka pszenna - 600g
  • drożdże świeże - 40g
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 2 łyżeczki
  • olej - 40g

Składniki na ciasto wyrabiamy interwałem około 2 minut. Po wyjęciu z urządzenia należy je rozwałkować na cienki prostokąt, a naczynie umyć.

przepis na chleb do rwania

Pora przygotować ziołowo-pomidorową pastę. Zioła miksujemy z pomidorami, czosnkiem i cebulą na ustawieniach: czas= 8s, obroty= 5. Dodajemy masło i sól. Przecieramy całość na ustawieniach: czas= 25s, obroty= 6

przepis na chleb do rwania

Posmarowane pastą ciasto należy ciąć w pionowe paski +/- 5sm szerokości. Składamy każdy pasek w harmonijkę i układamy w tortownicy lub w blaszce do ciasta. Wcześniej tortownice dobrze jest wyściełać papierem do pieczenia. Chleb do rwania pieczemy 40minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na chleb do rwania

Chlebek łatwo przygotować bez Thermomixa. Wystarczy samemu wyrobić ciasto rozpuszczając wcześniej drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Pastę natomiast łatwo przygotować w zwykłym malakserze.

przepis na chleb do rwania

Po ostudzeniu jemy chleb rwąc sobie jego kawałki stąd też zabawna nazwa. Na ostatnim zdjęciu oprócz wina widzicie miseczkę z przygotowanym specjalnie dla chleba bazyliowym twarożkiem. ...ale to już w innym przepisie :)

 

 

niedziela, 20 kwietnia 2014

Spytacie... z czym jeść te wszystkie sałatki na waszym blogu? Odpowiemy... z chlebem!  Najlepiej z chlebem własnej domowej roboty. Dlatego też dziś przepis na pyszny domowy chleb z dynią. Doskonały, prosty ... wystarczy go sobie upiec. Przepis zainspirowany przez Projekt Matka Polka, do której serdecznie zapraszamy.

przepis na domowy chleb

*Chleb z dynią*

  • mąka orkiszowa razowa - 300 g
  • mąka pszenna - 150 g
  • letnia woda - 450 ml
  • drożdże instant - 7 g
  • otręby owsiane - 60 g
  • ziarna słonecznika - 100 g (i trochę na wierzch)
  • ziarna dyni - 50 g (i trochę na wierzch)
  • czarnuszka - 1 łyżeczka
  • sól - łyżka
  • cukier - łyżka
  • jajko

Łączymy suche składniki, które dokładnie mieszamy i dolewamy letniej wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce by drożdże troszkę nad ciastem popracowały. 20 minut powinno wystarczyć. Blaszkę 24x13x6 (dno + wysokość) smarujemy oliwą. Następnym razem użyjemy innej blaszki 22x9x8 by chleb był wyższy i bardziej przypominał kształtem chleby foremkowe w sklepach.

przepis na domowy chleb

Wypełniamy blaszkę ciastem, nakrywamy ściereczką i odstawiamy znów do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach smarujemy wierzch przyszłego chleba rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika, dyni i czarnuszki. Można także posypać chleb gruboziarnistą solą.

przepis na domowy chleb

Pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy chleb na 5 minut mokrą ściereczką by skórka delikatnie zmiękła. 

przepis na domowy chleb

Podany do sałatki lub choćby tylko z pojawiającymi się już nieśmiało nowalijkami będzie stanowił doskonałe śniadanie.

20:09, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 01 października 2013

Po wczorajszym dniu zastanawiam się czy już całkiem nie przejść na tzw. chleb domowy. Dom wypełniony aromatem pieczonego chleba. Puszysty i delikatny jednocześnie wyraźny i sycący. Świeży bochenek obsypany czarnuszką, ziarnami słonecznika i grubo ziarnistą solą morską. Pierwsze cięcie i  masło rozpuszczające się na świeżo odkrojonej kromce ... boskie! 

przepis na chleb

Pyszny chleb domowy z bardzo prostego przepisu. Bez zakwasu, bez długiego czekania i banalny w przygotowaniu. Po prostu chleb.

*Chleb domowy*

  • mąka pełnoziarnista - 1 kg
  • 700ml wody
  • słonecznik łuskany - 2 porządne garści
  • drożdże świeże - 5 dag
  • sól - 2 czubate łyżeczki

Z podanych ilości powinny wyjść dwa bochenki. Piekliśmy je w blaszce o wymiarach: 37x12x7 chociaż mniejsza będzie lepsza.

Drożdże należy rozpuścić w chłodnej wodzie. Suche składniki mieszamy w misce razem z jedną garścią łuskanego słonecznika. Dodajemy rozpuszczony drożdżowy zaczyn i wyrabiamy ciasto na jednolita masę o luźnej konsystencji. Przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.

przepis na chleb

Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i wykładamy w blaszkach wysmarowanych olejem roślinnym. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce a blaszki przykrywamy wilgotną ściereczką. Ciasto w blaszkach powinno podwoić swoją objętość. Oznaczać to będzie, że jest już gotowe do wypieku.

przepis na chleb

Wyrośnięty chleb należy nawilżyć z wierzchu wodą, obsypać ziarnami czarnuszki i drugą garścią słonecznika. Całość posypujemy też gruboziarnistą solą morską.

przepis na chleb

Dzięki temu skórka chleba nabierze doskonałego smaku podobnego temu jaki znacie z chlebów typu baltazar. Wkładamy do rozgrzanego już piekarnika i pieczemy około pół godziny. Temperatura wypieku to 220 stopni.

przepis na chleb

Przed wyjęciem chleba z pieca sprawdzamy patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest suche. Po wyjęciu układamy chleb na kratce i przykrywamy wilgotną ścierką by skórka delikatnie zmiękła - nie każdy lubi ranić dziąsła na mocno chrupiącym chlebie.

przepis na chleb

Stara szkoła mówi - nie jedz świeżego, gorącego drożdżowego chleba bo brzuch będzie bolał... kto by tam słuchał starej szkoły... masełko już czeka.