| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sos śmietanowy

niedziela, 10 czerwca 2012

Dzisiaj na obiad ryba w boczku. Niedzielny ranek Ojca w kuchni zaowocował kulinarnymi fajerwerkami w postaci śniadania i obiadu. Gotowanie sprawia mi przyjemność ale pod jednym warunkiem. Nikt mi się w kuchni nie pląta. Po wygonieniu najbliższej rodziny z krainy garnków i przypraw Ojciec zabrał się do dania dnia czyli ryby w boczku z dodatkiem sosu śmietanowego.

przepis na rybę w boczku

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

*Ryba w boczku*

  • 1kg filetów rybnych ( my użyliśmy tilapii choć dorsz byłby perfekcyjną rybą do tej potrawy)
  • 8 długich plastrów boczku wędzonego
  • 10 dag tartego sera ( użyliśmy Złotego Mazura)
  • 2 łyżki oliwy  z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka świeża
  • oregano świeże ( sklep nas zawiódł w sobotę i musieliśmy użyć suszonego)
  • cytryna

przepis na rybę w boczku

*sos śmietanowy*

  • śmietana słodka - 5 łyżek
  • czosnek - 2 lub 3 ząbki
  • masło - 4 łyżki
  • oregano
  • pietruszka zielona

 

Filety nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną i oliwą. Każdy filet owijamy boczkiem wędzonym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obsypujemy  oregano i pietruszką. Całość należy pokryć utartym serem żółtym. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i naszą rybę dusimy w nim przez 20-25 minut. Ryba wypełnia się aromatem boczku i przypraw. My w tym czasie możemy przygotować sos śmietanowy.

przepis na rybę w boczku

Na patelni należy rozpuścić masło. Dodajemy oregano i zieloną pietruszkę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Chwilę nasze przyprawy muszą się podsmażyć. Po chwili dolewamy słodką śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Sosem należy oblać nasza rybę w naczyniu żaroodpornym na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika.

przepis na rybę w boczku

Rybę można podawać z ryżem i z gotowanymi warzywami. My dziś zjedliśmy ją z młodymi kartofelkami w koperku i pyszną sałatką z pomidora, cebuli, ogórka zielonego w odrobinie gęstej śmietany. Trudno nasze danie nazwać dietetycznym ale... no nie da się ciągle dbać o linię ;)

przepis na rybę w boczku

Życzymy smacznego !