| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sos śmietanowy

niedziela, 10 czerwca 2012

Dzisiaj na obiad ryba w boczku. Niedzielny ranek Ojca w kuchni zaowocował kulinarnymi fajerwerkami w postaci śniadania i obiadu. Gotowanie sprawia mi przyjemność ale pod jednym warunkiem. Nikt mi się w kuchni nie pląta. Po wygonieniu najbliższej rodziny z krainy garnków i przypraw Ojciec zabrał się do dania dnia czyli ryby w boczku z dodatkiem sosu śmietanowego.

przepis na rybę w boczku

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

*Ryba w boczku*

  • 1kg filetów rybnych ( my użyliśmy tilapii choć dorsz byłby perfekcyjną rybą do tej potrawy)
  • 8 długich plastrów boczku wędzonego
  • 10 dag tartego sera ( użyliśmy Złotego Mazura)
  • 2 łyżki oliwy  z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka świeża
  • oregano świeże ( sklep nas zawiódł w sobotę i musieliśmy użyć suszonego)
  • cytryna

przepis na rybę w boczku

*sos śmietanowy*

  • śmietana słodka - 5 łyżek
  • czosnek - 2 lub 3 ząbki
  • masło - 4 łyżki
  • oregano
  • pietruszka zielona

 

Filety nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną i oliwą. Każdy filet owijamy boczkiem wędzonym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obsypujemy  oregano i pietruszką. Całość należy pokryć utartym serem żółtym. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i naszą rybę dusimy w nim przez 20-25 minut. Ryba wypełnia się aromatem boczku i przypraw. My w tym czasie możemy przygotować sos śmietanowy.

przepis na rybę w boczku

Na patelni należy rozpuścić masło. Dodajemy oregano i zieloną pietruszkę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Chwilę nasze przyprawy muszą się podsmażyć. Po chwili dolewamy słodką śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Sosem należy oblać nasza rybę w naczyniu żaroodpornym na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika.

przepis na rybę w boczku

Rybę można podawać z ryżem i z gotowanymi warzywami. My dziś zjedliśmy ją z młodymi kartofelkami w koperku i pyszną sałatką z pomidora, cebuli, ogórka zielonego w odrobinie gęstej śmietany. Trudno nasze danie nazwać dietetycznym ale... no nie da się ciągle dbać o linię ;)

przepis na rybę w boczku

Życzymy smacznego !