| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: krem

wtorek, 17 listopada 2015

Babeczki jak babeczki ale krem ...mhmmm... Pyszny, czekoladowy, śmietankowy ...rewelacyjny dodatek do muffinek. Jedne z lepszych jakie jadłem mimo, że troszeczkę nam tym razem nam oklapły. Warto spróbować przygotować krem czekoladowy z poniższego przepisu.

przepis na krem czekoladowy

Tak na marginesie. Babeczki i doskonały do nich krem pojawiły się na naszym stole z jednego pięknego powodu: w kuchni pojawił się nowy pomocnik - robot Kenwood KMC050 z przystawkami. Za chwilkę o nim napiszę ale wróćmy do babeczek.

*Muffinki z kremem czekoladowym*

  • mąka pszenna - 100g
  • cukier - 180g
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 standardowe opakowanie
  • olej - 80 ml
  • mleko (ciepłe) 100ml
  • jajka - 2 sztuki
  • kakao - 50g
  • śmietana kremówka 36% - 500ml
  • cukier puder - 4 łyżki
  • czekolada gorzka - 150g

Jak się można domyślić z pierwszej części składników powstanie ciasto. Kakao mieszamy z ciepłym mlekiem i chłodzimy. Do chłodnego mleka dodajemy olej, jajka, cukier waniliowy i zwykły cukier. Całość dobrze mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia i miksujemy na gęstą masę. Napełniamy ciastem papilotki na 3/4 głębokości i pieczemy muffinki przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Jak z każdymi muffinkami musimy uważać by ani ich nie przepiec, ani nie dopiec, ani za szybko nie wyjąć z pieca ... choć nawet i to nam nie zagwarantuje, że babeczki nam nie opadną. Ociupinę szczęścia należało by do przepisu dodać oprócz innych składników.

przepis na krem czekoladowy

Przechodzimy do produkcji gwiazdy tego niebiańskiego koncertu na naszym podniebieniu. Na małym ogniu podgrzewamy w garnuszku śmietanę z pokruszoną czekoladą i cukrem pudrem. Po całkowitym rozpuszczeniu i wymieszaniu się składników odstawiamy masę do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Gęsty krem pakujemy do rękawa lub innego urządzenia do dekorowania (my użyliśmy specjalnej strzykawki) i ozdabiamy upieczone muffinki według uznania. Można je dodatkowo udekorować cukierkami ... a co tam ...cukru nigdy nie za wiele w słodyczach.

Jeszcze kilka słów o naszym pomocniku wprost w brytyjskich wysp. Prowadziliśmy z żoną długie rozmowy, którą maszyną do pomocy w kuchni wybrać. Jak się pewnie domyślacie rywalem Kenwooda był Kitchen Aid. Przeczytaliśmy kilka opinii użytkowników i jednego, i drugiego robota. Mimo początkowych chęci zainwestowania w amerykańskie cudo zdecydowaliśmy się jednak na wsparcie europejskiego przemysłu AGD. Dlaczego? ...napiszę krótko: cena. Jakość (przynajmniej ta na papierze) jednej i drugiej maszyny nie różni się zbyt wiele. Obie maszyny mają swoje wady i swoje zalety. Jednak podstawową zaletą KMC050 firmy Kenwood jest połączenie jakości wykonania z niższą ceną spowodowaną przede wszystkim brakiem różnych zaporowych ceł. Kolejnym "na plus" jest zestaw przystawek, za które w przypadku Kitchen Aid musielibyśmy wyłożyć kolejne kwoty. Robot sprawuje się świetnie, wyciska pyszne soki, radzi sobie z drożdżowym ciastem, świetnie uciera masło z pomocą silikonowej końcówki. Jedynym minusem na dziś jest maszynka do mięsa, która w żaden sposób nie radzi sobie z niektórymi rodzajami tłustszych mięs. Spróbujemy jeszcze naostrzyć odpowiednio nożyk i dziurkowany element maszynki tak jak zrobiliśmy to w poprzedniej. Moc robota jest na tyle duża, że nie wierzę by nie dało się maszynki do mięsa usprawnić.

KMC050 Chef Titanium

 W zestawie, który zakupiliśmy nie było jedynie misy do lodów, wyciskarki do owoców cytrusowych i końcówki do makaronu. Misa do produkcji lodów już została dopisana na przyszłoroczną  listę świątecznych prezentów.

Z czystym sumieniem mogę też polecić na blogu firmę, w której robot został zakupiony: ENERGY ALLEGRO Ich karta sprzedawcy mówi sama za siebie. Świetny kontakt i ekspresowa dostawa kurierem. Tego oczekuje się od sprzedawców na allegro.


 

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Jakoś za piernikiem nie przepadam i nigdy nie przepadałem za ciastami tego typu. Dość twarde kostki piernikowe przekładane powidłami i oblane czekoladą nigdy do mnie nie przemawiały. Piernik przekładany pysznym kremem z doskonałą czekoladowo-maślaną polewą całkowicie zmienił moje podejście do tych świątecznych, korzennych, mocno aromatycznych ciast. Taki piernik, a  w zasadzie piernikowy torcik to ja mogę cały rok!

przepis na świąteczny piernik

*Piernik przekładany kremem*

Ciasto:

  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 1,5 szklanki
  • jajka - 3 sztuki
  • miód - 3 łyżki
  • masło - 12,5 dag
  • soda oczyszczona - 3 łyżeczki
  • kakao - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 łyżeczka

Krem:

  • mleko - 1 litr
  • kasza manna - 0,5 szklanki
  • masło - 25 dag
  • cukier puder - 1,5 szklanki
  • wanilia - 1 laska

Polewa:

  • gorzka czekolada - 100 g
  • masło - 50 g

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jajka, przyprawę do piernika (użyliśmy gotowej z Prymatu), kakao, miód, sodę i przesianą mąkę ciągle wszystko mieszając na wolnych obrotach.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celcjusza bez termoobiegu. Uzyskane klejące się ciasto dzielimy na 3 części. Blachę prostokątną 38cmx11cm (dno) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy w niej z pomocą łopatki pierwszą część ciasta. Pieczemy każdy placek po 18 minut. Gdy piernikowe ciasta przestygną przecinamy je jeszcze na pół z pomocą ostrego noża lub gilotyny. W ten sposób uzyskamy 6 kawałków piernikowego ciasta.

Czas przygotować krem, którym je poprzekładamy. Gotujemy  na wolnym ogniu mleko, które należy przyprawić wyciągniętymi z pomocą noża ziarenkami wanilii i pozostałą po nich laską. Dodajemy do gotującego się mleka kaszę manną, a gdy się zagęści dorzucamy do garnka cukier puder. Całość należy dobrze wymieszać. Ściągamy z ognia garnek, usuwamy z niego laskę wanilii i czekamy aż się waniliowa kasza na mleku ostudzi zupełnie. Gdy to się stanie ucieramy masło i dodajemy do niego wystudzoną mleczną masę. Miksujemy całość na gładko.


przepis na piernik

Na sporym kawałku folii spożywczej układamy placek piernikowy i smarujemy go masą mleczną. Nakładamy kolejny placek, znów smarujemy masą i tak aż nam się skończą placki i masa. Zawijamy szczelnie przygotowany piernik w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dwa dni. Po tym czasie możemy przygotować polewę czekoladowo-maślaną. Idealnie pasuje do dekoracji piernika przekładanego mlecznym kremem.


przepis na piernik

W miseczce nad gorącą wodą rozpuszczamy 100 gram czekolady gorzkiej. Do płynnej czekolady dodajemy masło i mieszamy ją dokładnie. Tak przygotowaną polewą smarujemy cały oswobodzony z folii piernik łącznie z bokami. Dekorujemy wierzch wiórkami kokosowymi, cukierkową posypką lub na przykład prażonymi płatkami migdałowymi.  Odkładamy gotowy piernik do lodówki na dzień lub dwa.

przepis na piernik

Przepyszne ciasto chociaż proces jego przygotowania jest długi. Sadystycznie długi rzekłbym nawet ...nie wytrzymaliśmy do Świąt i spróbowaliśmy trochę wcześniej.

 

 

20:24, srk76 , Strefa kuchni
Link