| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ser żółty

piątek, 17 listopada 2017

Długie zimowe wieczory przy grzanym winie, mroźne popołudnia, zabawy na śniegu ...walka organizmu z duszącym smogiem... ...no tak idzie zima! Na zimę najlepsza jest zapiekanka ziemniaczana z zaskakującym składnikiem. Ktoby pomyślał że można użyć w takim daniu ...kiełbasy...

przepis na zapiekankę ziemniaczaną

*Zapiekanka z kiełbasą*

  • kiełbasa - 300g
  • żółty ser starty - 150g
  • cebula - 150g
  • olej - 20g
  • ziemniaki plastry - 850g
  • woda - 600g
  • mleko - 120g
  • śmietana 30% - 50g
  • jajka - 2 sztuki
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • pieprz - szczypta świeżo mielonego
  • tymianek - łyżeczka lub dwie

 

Do naczynia miksującego wkładamy cebulę ćwiartki cebuli i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Siekamy całość 5s/obr.5 Dolewamy olej i dusimy 5m/120 stopni/obr.1 Po zakończeniu przekładamy do osobnego naczynia.

przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Ziemniaki układamy na dolnej i górnej części Varomy. Wlewamy do naczynia miksującego wodę i parujemy ziemniaki 20m/Varoma/obr.2 Ziemniaki odkładamy thermomix czyścimy.

Do naczynia miksującego wlewamy mleko, śmietanę, wbijamy jajka. Dodajemy sól, pieprz i przetarty w dłoniach tymianek. Na koniec do naczynia trafia połowa z porcji sera tartego. Miksujemy całość 10s/obr.4

przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Układamy na dnie plastry ziemniaków. Muszą szczelnie przykryć dno. Na ziemniaki układamy kiełbasę z cebulą. Kolejna warstwa ziemniaków. Zalewamy mieszanką mleczną i zasypujemy resztą żółtego, startego sera. Wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i zapiekamy bez pokrycia około 40 minut.

Po zapieczeniu pozwalamy zapiekance trochę ostygnąć by mogła stężeć i by łatwiej ją można było porcjować. Zimne piwko i poezja smaków...

 

 

niedziela, 15 czerwca 2014

Kiedyś spróbowałem zupy serowej i jakoś mi nie podeszła. Krem serowo-kalafiorowy okazał się o niebo lepszy. Gorący kalafiorowy krem ze sporym dodatkiem olendra, ementalera i aromatycznej gałki muszkatołowej ... delicje na talerzu w każdej łyżce.

przepis na zupę

*Krem serowo-kalafiorowy*

  • kalafior - 1 sztuka
  • ser olender - 150g
  • ser topiony - złoty ementaler 100g
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • włoszczyzna
  • bulion mięsny około 2 litrów

Kalafior gotujemy w bulionie z porcją włoszczyzny do miękkości. Wyciągamy warzywa z wody i blendujemy. Do zmiksowanych warzyw dolewamy wywar ciągle całość mieszając aż uzyskamy odpowiednią według nas konsystencję kremu. Krem doprawiamy solą, pieprzem i gałki muszkatołowej (ćwierć łyżeczki).

przepis na zupę

Do kremu dodajemy rozdrobniony złoty ementaler i większość startego olendra. Reszta sera razem z posiekanym koperkiem i jeszcze odrobiną gałki trafi na talerz tuż przed podaniem. Zupa się dzięki temu pysznie "ciągnie" :)

 

czwartek, 05 czerwca 2014

Sola to obok tilapii doskonała ryba do zapiekania. Spójne, nierozpadające się pod wpływem dłuższej obróbki mięso. Sola zapiekana pod serową kołderką w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków i cukinii prezentuje się i smakuje doskonale. 

przepis na rybę

*Sola zapiekana pod serową kołderką*

  • sola - 4 filety
  • żółty ser - 100g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • masło - 1 łyżeczka
  • suszone i zblendowane warzywa (domowa vegeta)
  • koperek siekany - 1 łyżka
  • cytryna
  • pieprz
  • sól
  • olej roślinny

 

Kawałki ryby kropimy solidnie sokiem z cytryny i doprawiamy solą. pieprzem i naszym nowym wynalazkiem - domową vegetą. Trafił nam się sklep ze zdrową żywnością, w której możemy kupić suszone warzywa. Wystarczy je tylko z odpowiednią ilością soli zblendować i popularna przyprawa trafia do słoiczka ale już bez konserwantów, wspomagaczy smaków i dwóch ton niepotrzebnej soli.

przepis na rybę

Naczynie żarodoporne smarujemy oliwą lub olejem roślinnym. Układamy kawałki ryby. Na rybę kładziemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość pruszymy serem, a na wierzch układamy łyżeczkę masła. Zapiekamy solę w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez około 40 minut.

przepis na rybę

Rybkę możemy podać z przygotowanymi specjalnie dla niej ziemniakami i cukinią. Ziemniaki należy pokroic w plstary. To samo robimy z cukinią. Układamy plasterki w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym (na przykład forma do tarty). Doprawiamy suszonymi warzywami, pieprzem, suszonymi przyprawami: tymiankiem, imbirem, bazylią i pietruszką.

przepis na ziemniaki

Zapiekamy tak przygotowane warzywa skropione oliwą w temperaturze 200 stopni około 35 minut (aż ziemniaki zmiękną)

poniedziałek, 17 lutego 2014

Ryba sama w sobie jest dobra i w zasadzie nie trzeba dużo z nią kombinować by czerpać przyjemność z jej spożywania. Tym razem jednak postanowiliśmy trochę podkręcić smak pieczonego dorsza. Serowa panierka z dużą ilością ziół spowodowała, że pieczony dorsz nabrał dodatkowych aromatów. Było pysznie, a rybka zamknięta pod serową skorupką była niesamowicie soczysta. Polecam ten sposób na dorsza.

przepis na dorsza

*Dorsz pieczony w serowej panierce*

  • dorsz filet - 0,5 kg
  • jajka - 2 sztuki
  • gęsta śmietana - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • imbir w proszku - 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • czosnek niedźwiedzi - 1 łyżka
  • suszone i blendowane płatki czosnku - 1 łyżeczka
  • cytryna
  • mąka
  • olej
  • ser tarty parmezan lub inny twardy dojrzewający

Szukajcie dobrego dorsza moi drodzy. Na rynku dostępne jest sporo ryb cały rok także mrożonych. Czasami  nie ma dostępu do świeżej niemrożonej ryby. Warto jednak się potrudzić i znaleźć sobie sklep, w którym dostaniecie porządny kawał dorsza. Gruby, otoczony cieniutką warstwą lodu i w odpowiednim białym kolorze. Warto spytać się czy ryba jest mrożona w systemie IQF ponieważ zapewnia to doskonałą jakość produktu. Ryby dostępne w handlowych molochach bym sobie odpuścił. Często zanim tam rybka trafi do sprzedaży sporo sobie po Polsce pojeździ i to nie zawsze idealnym transportem. Lepszej jakości rybę znajdziecie w małych ale za to sprawdzonych sklepach. My mamy szczęście i mamy takie miejsce w Dąbrowie Górniczej gdzie dorsz nawet mrożony jest doskonały.

przepis na dorsza

Mięso ryby kroimy na kawałki. Porządnie solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Rybę skrapiamy sporą ilością soku z cytryny. Wkładamy na godzinę do lodówki by dorsz skruszał. Możemy przygotować w tym czasie serową panierkę.

przepis na dorsza

Rozbite jajka, śmietanę, przyprawy i solidną porcję soli mieszamy ze startym serem. Parmezan jest przy okazji tego przepisu idealny ale nie ma najmniejszego problemu by użyć innego twardego sera - jak na przykład biedronkowego Starego Olendra. Osobiście go bardzo lubię. Całość dobrze wymieszana powinna utworzyć coś w rodzaju naleśnikowego ciasta. Kawałki ryby obtaczamy w mące, następnie w serowej panierce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.

wtorek, 11 lutego 2014

Czasami człowieka najdzie nieodparte pragnienie napchania się czymś sytym i w rozumieniu współczesnej medycyny niezdrowym. Doskonałym daniem na takie chwile słabości są krokiety z kiełbasą i  serem. Kaloryczna bomba podana z ostrym czosnkowym sosem... porządne męskie żarcie na najwyższym poziomie cholesterolu. Do tego szklanica dobrego i zimnego jak diabli piwa.

przepis na krokiety

*Krokiety z kiełbasą i serem*

  • kiełbasa - 40 dag
  • pieczarki - 50 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • ser żółty twardy - 20 dag
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mleko - 2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka duża lub 2 małe
  • woda - szklanka
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny grecki gęsty
  • czosnek polski
  • majonez domowy

 

Przygotowanie zaczynamy od sosu. Powinien się przegryźć przed podaniem w lodówce. Duży jogurt mieszamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku i dużą łyżką domowego majonezu. Ilość czosnku zależy od Waszych upodobań. Kolejnym etapem będzie usmażenie naleśników, w które zawiniemy nasz kiełbasiany farsz. Mleko mieszamy z wodą i rozbitym jajkiem. Szczypta soli i miksujemy powoli całość, dosypując mąki. Naleśniki smażymy na dobrej patelni smarowanej przed każdym użyciem słoninką.

Ostatni etap pracy to przygotowanie kalorycznego jak diabli farszu. Osobom na wszelakich dietach w tym momencie proponuje przeniesienie się do odpowiedniej sekcji dieta Vitalia  bo dalsze czytanie tego przepisu grozi zasłabnięciem przed monitorem.

przepis na krokiety

Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i solidnie podsmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając. Pieczarki należy pokroić w talarki i dorzucić do kiełbasy. Przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu i smażymy aż pieczarki staną się zrumienione. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do farszu starty, żółty ser. Mieszamy wszystko aż ser się rozpuści i utworzy nam się gęsta masa. Farszem smarujemy naleśniki. Zawijamy w krokiety. Moczymy każdy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy naleśniki z każdej strony na złoto i podajemy z gęstym, czosnkowym sosem.

...od razu ostrzegam - nie da się tego zjeść za dużo moi drodzy :D

niedziela, 15 grudnia 2013

Czy można faszerować rybę? ...a czemu nie. Dziś będziemy faszerować tilapię serem i ogórkiem kiszonym. To całkiem przyjemny i łatwy sposób na urozmaicenie rybnych panierowanych kawałków.  Faszerowana ryba otrzymuje dzięki dodatkowym składnikom doskonałych aromatów i niepowtarzalnego smaku.

przepis na rybę

*Faszerowana tilapia*

  • tilapia - 4 świeże lub mrożone filety
  • cebula - 2 sztuki
  • ogórek kiszony
  • ser żółty - 10 dag
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • masło
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej

 

Na odrobinie oliwy z masłem podsmażamy  posiekane drobno cebule. Pod koniec dodajemy starty żółty ser. Doprawiamy całość uzyskanej pasty solą i pieprzem.

przepis na rybę

Filety kroimy na pół wzdłuż widocznej linii kręgosłupa. Nacieramy płaty solą, kropimy sokiem z cytryny i smarujemy dość grubo pastą serowo. Układamy plastry kiszonego ogórka. Nakładamy drugi płat ryby. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej dokładnie w tej kolejności. Smażymy rybę na oleju lub klarowanym maśle z obu stron aż się panierka zrumieni. Podajemy z frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i jakąś prostą w wykonaniu surówką.