Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ryby

niedziela, 13 listopada 2016

Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że świeżo złowioną rybę można zjeść w odległości ponad 600 kilometrów od plaży we Władysławowie? Najpierw świeża ryba "zaatakowała" sklepy dziś można pysznego dorsza lub flądrę kupić ot tak u rybaka... Ryby u rybaka dostarczają  świeżą rybę z połowów od niedawna na nasz familijny stół i mogę ich usługi tylko polecić.

przepis na flądrę

Pierwsza przesyłka z zamówionym dorszem i flądrą dotarła do nas 48h po zamówieniu. Czasami trzeba poczekać dłużej co jest uzależnione od połowów ale warto bo mamy pewność, że ryba trafia do nas tuż po odłowie.

Ryby_od_rybaka_11

Przesyłka zabezpieczona w odpowiedni sposób zapewniła rybom niską temperaturę co jest istotne w transporcie było nie było z drugiego końca Polski.

Ryby u rybaka

Rybki zamknięte w próżniowych workach więc nie wymieszały się swoimi specyficznymi aromatami. Dorsz pachniał dorszem, a flądra flądrą.

ryby u rybaka

Nie dużo trzeba by bałtycka flądra mogła się pojawić na talerzu. Odrobina soli, pieprzu, obtoczenie w mące i krótkie smażenie na dobrej jakości oleju lub na klarowanym maśle. Gotowa w kilka minut.

przepis na flądrę

Nad dorszem też nie trzeba było długo się napracować, a jego delikatne mięso rozpływało się w ustach. Tym razem rynka trafiła do bułczanej panierki. Młody niekoniecznie lubi jeść ryby w formach restauracyjnych :)

przepis na dorsza

Reszta zakupionych ryb trafiła do zamrażalnika, a my już planujemy kolejne zakupy bo łosoś bałtycki z sieci rybaka bije norweskie łososie hodowlane o 5 długości boiska. 

 

sobota, 12 września 2015

Dietetyczna wersja pieczonej ryby nie musi być ani nudna ani niesmaczna. Dorsz pieczony na warzywach smakował nam bardzo i raczej na stałe zapisał się w naszym domowym menu.

przepis na dorsza

*Dorsz pieczony na warzywach*

  • dorsz - 450g
  • papryka - 2 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • koperek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • parmezan, gran padano lub inny twardy ser
  • oliwa

Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą. Doprawiamy intensywnie pieprzem i solą. Mieszamy rękami i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na przykład w jednorazowym pojemniku do zapiekania. Na wierzchu warzyw układamy skropione sokiem z cytryny i natarte solą oraz pieprzem kawałki ryby. Całość posypujemy pietruszką i zamykamy naczynie.

przepis na dorsza

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy rybę przez około 45 minut. 10 minut przed zdejmujemy pokrywkę, posypujemy tartym serem i zapiekamy na złoto. Co prawda my podaliśmy rybę z ziemniakami i pyszna sałatą ale spokojnie można zjeść ją tylko z pysznymi warzywami, na których ją piekliśmy.

sobota, 21 marca 2015

Inspiracją do powstania tych śledzi były kupione śledziki w osiedlowym sklepiku. Połączenie marynowanych śledzi, cebulki i suszonych pomidorów tak nam zasmakowało, że Aneta postanowiła je odtworzyć. Wyszło przepysznie.

przepis na sledzie marynowane

UWAGA! W poniższym przepisie podaję marynatę na przygotowanie 60dag śledzi. Z tak zamarynowanych filetów zrobiliśmy później dwie porcję różnych śledzi: prezentowane poniżej śledzie z suszonymi pomidorami i zaprezentowane w kolejnym wpisie śledzie w sosie czosnkowym.

*Śledzie marynowane z suszonymi pomidorami*

Marynata na 60dag śledzi

  • woda - 1 i 1/2 szklanki
  • ocet - 1/2 szklanki
  • cukier - 100g
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • goździki - 1 łyżeczka
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 laska
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • śledź a'la matjas - 60dag
  • cebula - 1 sztuka

Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami

  • śledzie marynowane - 30 dag
  • cebula - 2 sztuki
  • suszone pomidory (suche nie z zalewy) - 8 połówek
  • olej

Najpierw nalezy śledzie zamarynować. Dzień wcześniej kroimy wymoczone w mleku lub w wodzie śledziowe filety. Kroimy je w wygodne kawałki. Cebulę kroimy w plastry.  Składniki na marynatę nalezy zagotować i ostudzić. Zalewamy w słoiku śledzie marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

przepis na śledzie marynowane

Na drugi dzień wyciągamy ze słoika około 30 dag marynowanych śledzi. Jak nam się trafi z niemi trochę gorczycy lub goździk to nawet lepiej. Suszone pomidory mielimy na proszek (ewentualnie większe drobiny jeśli nie są wyschniete na wiór). Cebule kroimy w drobną kostkę. Układamy w wygodnym słoiku lub naczyniu warstwy śledzi i cebuli. Każdą wartswę posypujemy sproszkowanymi pomidorami. Zalewamy całość olejem roślinnym. W zamkniętym słoiku sledzie powinny się przegryźć przynajmniej całą noc.

poniedziałek, 08 września 2014

Jedzmy ryby! Makrelę na pewno znacie bo jest to rybka dość często w Polsce konsumowana. Problem polega na tym, że znamy ją przede wszystkim wędzoną z past śniadaniowych. Czas to zmienić bo ryba ta ma doskonałe w smaku mięso także po upieczeniu. Poniższy przepis na makrelę z piekarnika stworzył się wczoraj na niedzielny obiad. Reszta rodziny wcinała pieczonego łososia w koperkowym masełku, a Ojciec eksperymentował ze świeżą makrelą. Okazało się, że warto było spróbować.

przepis na rybę

*Makrela z piekarnika* 

  • makrela świeża cała - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • pietruszka zielona - kilka gałązek
  • cytryna

Gordon Ramsey robił kiedyś makrelę na ostro z grilla ale ja chciałem najpierw poznać tą pyszną rybkę. Dlatego też wszelakie przyprawy ograniczyłem do niezbędnego minimum.

Makrela została pozbawiona głowy i płetw, wypatroszona i wyfiletowana. Pozbycie się ości jest dziecinnie proste. Mięso ryby jest dość tłuste, delikatne i niezbyt spójne więc wyjęcie kręgosłupa i większych ości nie było skomplikowane. Mniejsze ostki znikną podczas pieczenia. Rybka została natarta solą z wierzchu. Środek mocno skropiłem sokiem z cytryny, wypełniłem pastą z masła, soli i świeżo mielonego pieprzu. Do rybki wsadziłem też kilka gałązek zielonej pietruszki.

przepis na rybę

Wystarczy już tylko zamknąć szczelnie makrelę w folii aluminiowej i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Pod koniec pieczenia otwieramy folię by skórka i ogonek mogły się przyrumienić. Polecam wszystkim wielbicielom ryb.

 

12:25, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 05 czerwca 2014

Sola to obok tilapii doskonała ryba do zapiekania. Spójne, nierozpadające się pod wpływem dłuższej obróbki mięso. Sola zapiekana pod serową kołderką w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków i cukinii prezentuje się i smakuje doskonale. 

przepis na rybę

*Sola zapiekana pod serową kołderką*

  • sola - 4 filety
  • żółty ser - 100g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • masło - 1 łyżeczka
  • suszone i zblendowane warzywa (domowa vegeta)
  • koperek siekany - 1 łyżka
  • cytryna
  • pieprz
  • sól
  • olej roślinny

 

Kawałki ryby kropimy solidnie sokiem z cytryny i doprawiamy solą. pieprzem i naszym nowym wynalazkiem - domową vegetą. Trafił nam się sklep ze zdrową żywnością, w której możemy kupić suszone warzywa. Wystarczy je tylko z odpowiednią ilością soli zblendować i popularna przyprawa trafia do słoiczka ale już bez konserwantów, wspomagaczy smaków i dwóch ton niepotrzebnej soli.

przepis na rybę

Naczynie żarodoporne smarujemy oliwą lub olejem roślinnym. Układamy kawałki ryby. Na rybę kładziemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość pruszymy serem, a na wierzch układamy łyżeczkę masła. Zapiekamy solę w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez około 40 minut.

przepis na rybę

Rybkę możemy podać z przygotowanymi specjalnie dla niej ziemniakami i cukinią. Ziemniaki należy pokroic w plstary. To samo robimy z cukinią. Układamy plasterki w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym (na przykład forma do tarty). Doprawiamy suszonymi warzywami, pieprzem, suszonymi przyprawami: tymiankiem, imbirem, bazylią i pietruszką.

przepis na ziemniaki

Zapiekamy tak przygotowane warzywa skropione oliwą w temperaturze 200 stopni około 35 minut (aż ziemniaki zmiękną)

poniedziałek, 12 maja 2014

Łosoś to chyba obok dorsza najlepsza z łatwo dostępnych w Polsce ryb do przyrządzania szybkich i smacznych dań. Łosoś zapiekany pod serem jest właśnie takim daniem.  Podany z pyszną sałatką ze szparagów pasuje idealnie na majowe popołudnia przy stole.

przepis na łososia

*Łosoś zapiekany pod serem*

  • łosoś filet - 0,5 kg
  • ser mozzarella - 150 g
  • oliwa z oliwek
  • masło 
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • koperek

 

Łososia pozbawiamy skóry jeśli posiada i dzielimy na mniejsze wygodne do podania kawałki. Naczynie żaroodporne należy wysmarować oliwą. Możemy w nim teraz ułożyć kawałki łososia. Skrapiamy solidnie rybę sokiem z cytryny.

przepis na łososia

Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Prószymy fileciki posiekanym drobno koperkiem i posypujemy bogato startą mozzarellą.

przepis na łososia

Na każdy kawałek tak przygotowanego do zapiekania łososia układamy kawałek masła. Zapiekamy rybę w temperaturze 200 stopni Celcjusza plus minus 20 minut.

przepis na łososia

Prosty i smaczny przepis. Polecam.

poniedziałek, 17 lutego 2014

Ryba sama w sobie jest dobra i w zasadzie nie trzeba dużo z nią kombinować by czerpać przyjemność z jej spożywania. Tym razem jednak postanowiliśmy trochę podkręcić smak pieczonego dorsza. Serowa panierka z dużą ilością ziół spowodowała, że pieczony dorsz nabrał dodatkowych aromatów. Było pysznie, a rybka zamknięta pod serową skorupką była niesamowicie soczysta. Polecam ten sposób na dorsza.

przepis na dorsza

*Dorsz pieczony w serowej panierce*

  • dorsz filet - 0,5 kg
  • jajka - 2 sztuki
  • gęsta śmietana - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • imbir w proszku - 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • czosnek niedźwiedzi - 1 łyżka
  • suszone i blendowane płatki czosnku - 1 łyżeczka
  • cytryna
  • mąka
  • olej
  • ser tarty parmezan lub inny twardy dojrzewający

Szukajcie dobrego dorsza moi drodzy. Na rynku dostępne jest sporo ryb cały rok także mrożonych. Czasami  nie ma dostępu do świeżej niemrożonej ryby. Warto jednak się potrudzić i znaleźć sobie sklep, w którym dostaniecie porządny kawał dorsza. Gruby, otoczony cieniutką warstwą lodu i w odpowiednim białym kolorze. Warto spytać się czy ryba jest mrożona w systemie IQF ponieważ zapewnia to doskonałą jakość produktu. Ryby dostępne w handlowych molochach bym sobie odpuścił. Często zanim tam rybka trafi do sprzedaży sporo sobie po Polsce pojeździ i to nie zawsze idealnym transportem. Lepszej jakości rybę znajdziecie w małych ale za to sprawdzonych sklepach. My mamy szczęście i mamy takie miejsce w Dąbrowie Górniczej gdzie dorsz nawet mrożony jest doskonały.

przepis na dorsza

Mięso ryby kroimy na kawałki. Porządnie solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Rybę skrapiamy sporą ilością soku z cytryny. Wkładamy na godzinę do lodówki by dorsz skruszał. Możemy przygotować w tym czasie serową panierkę.

przepis na dorsza

Rozbite jajka, śmietanę, przyprawy i solidną porcję soli mieszamy ze startym serem. Parmezan jest przy okazji tego przepisu idealny ale nie ma najmniejszego problemu by użyć innego twardego sera - jak na przykład biedronkowego Starego Olendra. Osobiście go bardzo lubię. Całość dobrze wymieszana powinna utworzyć coś w rodzaju naleśnikowego ciasta. Kawałki ryby obtaczamy w mące, następnie w serowej panierce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.

piątek, 03 stycznia 2014

Gdy byłem dzieckiem wujek z Goczałkowic pokazał i nauczył mnie wędkarstwa. Jeszcze kiedyś wrócę do tego przyjemnego dla duszy zajęcia ale dziś muszą mi wystarczyć smakołyki, które znam z tamtych czasów. Opiekana ryba w occie była przednia letnimi wieczorami nad goczałkowickim Rontokiem. Wujek potrafił tak przyrządzić leszcza w occie, że ślina płynęła potokiem do ust już na sam widok odkręcanego słoika.

przepis na rybę opiekaną

Oczywiście dla zrobienia opiekanych ryb w zalewie octowej wystarczy wybrać się do najbliższego sklepu i zakupić nawet pospolitego morskiego mintaja. Jednak jeśli kiedyś będziecie mieli szansę zrobić to z jedną z popularniejszych ryb polskich jezior - leszczem to polecam szczególnie. Ich nawet nie trzeba filetować.

*Ryba opiekana w zalewie octowej*

  • ryba - 1,5 kg (mintaj, leszcz lub jakakolwiek inna)
  • cebula - 60 dag
  • woda - 2 litry
  • ocet - 3/4 szklanki
  • cukier - 5 łyżek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

 

Z wody, octu, cukru, kilku ziaren angielskiego ziela i kilku liści laurowych przygotowujemy zalewę. Należy  wszystko ze sobą przegotować. Ilość łyżeczek cukru musicie sami określić. Jeśli ktoś lubi mocniejszy octowy aromat zalewy samego cukru da oczywiście mniej. Z podanej ilości cukru wychodzi dość słodka rybka.

przepis na opiekaną rybę

Rybę kroimy w mniejsze kawałki. Kropimy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy kawałki ryby w mące, w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Opiekamy rybę z obu stron na złoto. Cebulę siekamy w piórka i szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryb. Do słoików lub innego na przykład płaskiego naczynia układamy warstwami ryby i porcje zeszklonej cebuli. Zalewamy całość gorącą zalewą octową i zamykamy szczelnie. Ostudzone pojemniki odkładamy na kilka dni do lodówki by ryba mogła się przegryźć zalewą a ewentualne ości rozmiękły na tyle by nie przeszkadzać nam w konsumpcji.

Tagi: przepisy ryby
12:46, srk76 , Strefa kuchni
Link
niedziela, 15 grudnia 2013

Czy można faszerować rybę? ...a czemu nie. Dziś będziemy faszerować tilapię serem i ogórkiem kiszonym. To całkiem przyjemny i łatwy sposób na urozmaicenie rybnych panierowanych kawałków.  Faszerowana ryba otrzymuje dzięki dodatkowym składnikom doskonałych aromatów i niepowtarzalnego smaku.

przepis na rybę

*Faszerowana tilapia*

  • tilapia - 4 świeże lub mrożone filety
  • cebula - 2 sztuki
  • ogórek kiszony
  • ser żółty - 10 dag
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • masło
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej

 

Na odrobinie oliwy z masłem podsmażamy  posiekane drobno cebule. Pod koniec dodajemy starty żółty ser. Doprawiamy całość uzyskanej pasty solą i pieprzem.

przepis na rybę

Filety kroimy na pół wzdłuż widocznej linii kręgosłupa. Nacieramy płaty solą, kropimy sokiem z cytryny i smarujemy dość grubo pastą serowo. Układamy plastry kiszonego ogórka. Nakładamy drugi płat ryby. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej dokładnie w tej kolejności. Smażymy rybę na oleju lub klarowanym maśle z obu stron aż się panierka zrumieni. Podajemy z frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i jakąś prostą w wykonaniu surówką.

czwartek, 12 września 2013

Dzieciaki suszą nam czasami głowę widząc reklamy w telewizji w temacie smakowitych chrupiących rybek. Gotowe rybne kotlety mielone w różnych formach, przeważnie mrożone smakują jak kawałki dykty lub tektury. Ryby warto jeść i to często więc rozwiązaniem jest kotlet mielony z dorsza.

przepis na rybę

Można je przygotować na różne atrakcyjne dla dzieci sposoby korzystając z metalowych foremek w kształcie gwiazdek lub rybek. Przy najbliższej okazji zaprezentuję zdjęcia takich zabawnych kotlecików. Dziś kotlet mielony z dorsza w tradycyjnej formie. Najważniejsze jest to że takie danie jest przygotowane ze składników, które sami kupiliśmy. 

*Kotlet mielony z dorsza*

  • dorsz świeży lub mrożony - 40 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • jajka - 1 sztuka
  • koperek - pół pęczka
  • cebula - 1 sztuka
  • cytryna
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

 

Wymyty porządny kawałek ryby suszymy na papierowym ręczniku. Kroimy dorsza na mniejsze kawałki by ułatwić sobie mielenie. To samo robimy z boczkiem wędzonym. Mielimy oba składniki w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy rozbite jajko i posiekaną drobno cebulkę.

przepis na rybę

Wyciskamy do miski sok z połówki cytryny. Można zetrzeć trochę  skórki dla podkręcenia owocowego aromatu. Pozostaje nam już tylko dodać posiekany koperek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jeżeli masa byłaby zbyt wodnista możemy zagęścić ją łyżką bułki tartej lub kaszy manny. Formujemy w rękach kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron tak by skórka stała się złota i chrupiąca.

Podana z samodzielnie zrobionymi frytkami i zdrową surówką z kapusty kiszonej doskonale zaspokoi głód naszych dzieciaków zamiast reklamowanych intensywnie w programach dla dzieci fastfoodowych śmieci.

 

 
1 , 2