| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ryby

niedziela, 13 listopada 2016

Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że świeżo złowioną rybę można zjeść w odległości ponad 600 kilometrów od plaży we Władysławowie? Najpierw świeża ryba "zaatakowała" sklepy dziś można pysznego dorsza lub flądrę kupić ot tak u rybaka... Ryby u rybaka dostarczają  świeżą rybę z połowów od niedawna na nasz familijny stół i mogę ich usługi tylko polecić.

przepis na flądrę

Pierwsza przesyłka z zamówionym dorszem i flądrą dotarła do nas 48h po zamówieniu. Czasami trzeba poczekać dłużej co jest uzależnione od połowów ale warto bo mamy pewność, że ryba trafia do nas tuż po odłowie.

Ryby_od_rybaka_11

Przesyłka zabezpieczona w odpowiedni sposób zapewniła rybom niską temperaturę co jest istotne w transporcie było nie było z drugiego końca Polski.

Ryby u rybaka

Rybki zamknięte w próżniowych workach więc nie wymieszały się swoimi specyficznymi aromatami. Dorsz pachniał dorszem, a flądra flądrą.

ryby u rybaka

Nie dużo trzeba by bałtycka flądra mogła się pojawić na talerzu. Odrobina soli, pieprzu, obtoczenie w mące i krótkie smażenie na dobrej jakości oleju lub na klarowanym maśle. Gotowa w kilka minut.

przepis na flądrę

Nad dorszem też nie trzeba było długo się napracować, a jego delikatne mięso rozpływało się w ustach. Tym razem rynka trafiła do bułczanej panierki. Młody niekoniecznie lubi jeść ryby w formach restauracyjnych :)

przepis na dorsza

Reszta zakupionych ryb trafiła do zamrażalnika, a my już planujemy kolejne zakupy bo łosoś bałtycki z sieci rybaka bije norweskie łososie hodowlane o 5 długości boiska. 

 

poniedziałek, 17 lutego 2014

Ryba sama w sobie jest dobra i w zasadzie nie trzeba dużo z nią kombinować by czerpać przyjemność z jej spożywania. Tym razem jednak postanowiliśmy trochę podkręcić smak pieczonego dorsza. Serowa panierka z dużą ilością ziół spowodowała, że pieczony dorsz nabrał dodatkowych aromatów. Było pysznie, a rybka zamknięta pod serową skorupką była niesamowicie soczysta. Polecam ten sposób na dorsza.

przepis na dorsza

*Dorsz pieczony w serowej panierce*

  • dorsz filet - 0,5 kg
  • jajka - 2 sztuki
  • gęsta śmietana - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • imbir w proszku - 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • czosnek niedźwiedzi - 1 łyżka
  • suszone i blendowane płatki czosnku - 1 łyżeczka
  • cytryna
  • mąka
  • olej
  • ser tarty parmezan lub inny twardy dojrzewający

Szukajcie dobrego dorsza moi drodzy. Na rynku dostępne jest sporo ryb cały rok także mrożonych. Czasami  nie ma dostępu do świeżej niemrożonej ryby. Warto jednak się potrudzić i znaleźć sobie sklep, w którym dostaniecie porządny kawał dorsza. Gruby, otoczony cieniutką warstwą lodu i w odpowiednim białym kolorze. Warto spytać się czy ryba jest mrożona w systemie IQF ponieważ zapewnia to doskonałą jakość produktu. Ryby dostępne w handlowych molochach bym sobie odpuścił. Często zanim tam rybka trafi do sprzedaży sporo sobie po Polsce pojeździ i to nie zawsze idealnym transportem. Lepszej jakości rybę znajdziecie w małych ale za to sprawdzonych sklepach. My mamy szczęście i mamy takie miejsce w Dąbrowie Górniczej gdzie dorsz nawet mrożony jest doskonały.

przepis na dorsza

Mięso ryby kroimy na kawałki. Porządnie solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Rybę skrapiamy sporą ilością soku z cytryny. Wkładamy na godzinę do lodówki by dorsz skruszał. Możemy przygotować w tym czasie serową panierkę.

przepis na dorsza

Rozbite jajka, śmietanę, przyprawy i solidną porcję soli mieszamy ze startym serem. Parmezan jest przy okazji tego przepisu idealny ale nie ma najmniejszego problemu by użyć innego twardego sera - jak na przykład biedronkowego Starego Olendra. Osobiście go bardzo lubię. Całość dobrze wymieszana powinna utworzyć coś w rodzaju naleśnikowego ciasta. Kawałki ryby obtaczamy w mące, następnie w serowej panierce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.

piątek, 03 stycznia 2014

Gdy byłem dzieckiem wujek z Goczałkowic pokazał i nauczył mnie wędkarstwa. Jeszcze kiedyś wrócę do tego przyjemnego dla duszy zajęcia ale dziś muszą mi wystarczyć smakołyki, które znam z tamtych czasów. Opiekana ryba w occie była przednia letnimi wieczorami nad goczałkowickim Rontokiem. Wujek potrafił tak przyrządzić leszcza w occie, że ślina płynęła potokiem do ust już na sam widok odkręcanego słoika.

przepis na rybę opiekaną

Oczywiście dla zrobienia opiekanych ryb w zalewie octowej wystarczy wybrać się do najbliższego sklepu i zakupić nawet pospolitego morskiego mintaja. Jednak jeśli kiedyś będziecie mieli szansę zrobić to z jedną z popularniejszych ryb polskich jezior - leszczem to polecam szczególnie. Ich nawet nie trzeba filetować.

*Ryba opiekana w zalewie octowej*

  • ryba - 1,5 kg (mintaj, leszcz lub jakakolwiek inna)
  • cebula - 60 dag
  • woda - 2 litry
  • ocet - 3/4 szklanki
  • cukier - 5 łyżek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

 

Z wody, octu, cukru, kilku ziaren angielskiego ziela i kilku liści laurowych przygotowujemy zalewę. Należy  wszystko ze sobą przegotować. Ilość łyżeczek cukru musicie sami określić. Jeśli ktoś lubi mocniejszy octowy aromat zalewy samego cukru da oczywiście mniej. Z podanej ilości cukru wychodzi dość słodka rybka.

przepis na opiekaną rybę

Rybę kroimy w mniejsze kawałki. Kropimy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy kawałki ryby w mące, w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Opiekamy rybę z obu stron na złoto. Cebulę siekamy w piórka i szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryb. Do słoików lub innego na przykład płaskiego naczynia układamy warstwami ryby i porcje zeszklonej cebuli. Zalewamy całość gorącą zalewą octową i zamykamy szczelnie. Ostudzone pojemniki odkładamy na kilka dni do lodówki by ryba mogła się przegryźć zalewą a ewentualne ości rozmiękły na tyle by nie przeszkadzać nam w konsumpcji.

Tagi: przepisy ryby
12:46, srk76 , Strefa kuchni
Link
niedziela, 15 grudnia 2013

Czy można faszerować rybę? ...a czemu nie. Dziś będziemy faszerować tilapię serem i ogórkiem kiszonym. To całkiem przyjemny i łatwy sposób na urozmaicenie rybnych panierowanych kawałków.  Faszerowana ryba otrzymuje dzięki dodatkowym składnikom doskonałych aromatów i niepowtarzalnego smaku.

przepis na rybę

*Faszerowana tilapia*

  • tilapia - 4 świeże lub mrożone filety
  • cebula - 2 sztuki
  • ogórek kiszony
  • ser żółty - 10 dag
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • masło
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej

 

Na odrobinie oliwy z masłem podsmażamy  posiekane drobno cebule. Pod koniec dodajemy starty żółty ser. Doprawiamy całość uzyskanej pasty solą i pieprzem.

przepis na rybę

Filety kroimy na pół wzdłuż widocznej linii kręgosłupa. Nacieramy płaty solą, kropimy sokiem z cytryny i smarujemy dość grubo pastą serowo. Układamy plastry kiszonego ogórka. Nakładamy drugi płat ryby. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej dokładnie w tej kolejności. Smażymy rybę na oleju lub klarowanym maśle z obu stron aż się panierka zrumieni. Podajemy z frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i jakąś prostą w wykonaniu surówką.

czwartek, 12 września 2013

Dzieciaki suszą nam czasami głowę widząc reklamy w telewizji w temacie smakowitych chrupiących rybek. Gotowe rybne kotlety mielone w różnych formach, przeważnie mrożone smakują jak kawałki dykty lub tektury. Ryby warto jeść i to często więc rozwiązaniem jest kotlet mielony z dorsza.

przepis na rybę

Można je przygotować na różne atrakcyjne dla dzieci sposoby korzystając z metalowych foremek w kształcie gwiazdek lub rybek. Przy najbliższej okazji zaprezentuję zdjęcia takich zabawnych kotlecików. Dziś kotlet mielony z dorsza w tradycyjnej formie. Najważniejsze jest to że takie danie jest przygotowane ze składników, które sami kupiliśmy. 

*Kotlet mielony z dorsza*

  • dorsz świeży lub mrożony - 40 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • jajka - 1 sztuka
  • koperek - pół pęczka
  • cebula - 1 sztuka
  • cytryna
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

 

Wymyty porządny kawałek ryby suszymy na papierowym ręczniku. Kroimy dorsza na mniejsze kawałki by ułatwić sobie mielenie. To samo robimy z boczkiem wędzonym. Mielimy oba składniki w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy rozbite jajko i posiekaną drobno cebulkę.

przepis na rybę

Wyciskamy do miski sok z połówki cytryny. Można zetrzeć trochę  skórki dla podkręcenia owocowego aromatu. Pozostaje nam już tylko dodać posiekany koperek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jeżeli masa byłaby zbyt wodnista możemy zagęścić ją łyżką bułki tartej lub kaszy manny. Formujemy w rękach kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron tak by skórka stała się złota i chrupiąca.

Podana z samodzielnie zrobionymi frytkami i zdrową surówką z kapusty kiszonej doskonale zaspokoi głód naszych dzieciaków zamiast reklamowanych intensywnie w programach dla dzieci fastfoodowych śmieci.

 

czwartek, 27 grudnia 2012

Grudniowe święta bez karpia są dla mnie nie do pomyślenia. Chińska ryba, która się idealnie w Polsce zadomowiła ma swój odwieczny urok i nie potrafiłbym przerzucić się na inną wigilijną rybkę. Karp smażony bez żadnych fajerwerków jest potrawą idealną, wręcz boską. Uwielbiam jeść go na gorąco z kapustą i ziemniakami. Kocham pałaszować karpia na zimno gdy jego skóra lekko stwardnieje i stanie się przyjemnie gumowata.

W tym roku robiłem go tak jak mnie ojce uczyli...

przepis na rybę

*Karp smażony*

  • karp około 1,5kg
  • cebula 4 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • jajko

 

Tuszkę karpia bez głowy i płetw dzielę na tradycyjne dzwonki. Nigdy się specjalnie nie bawiłem w jego filetowanie. Zabawa z ośćmi ma swój urok i też w pewien sposób jest to tradycją. Dzięki temu rybkę je się powoli delektując się wartością karpiego mięsa. Z jednego karpia wychodzą mi 4 kawałki + 1 z ogona. Półtorakilowa ryba jest kulinarnie najlepsza. Ma już odpowiednią ilość mięsa, a nie ma jeszcze zbyt dużo tłuszczu. Przerośnięte karpie ponad 3 kilogramowe średnio nadają się na konsumpcję. Jako wędkarz często tak duże ryby wypuszczałem z powrotem do wody.

przepis na rybę

Opłukane w wodzie kawałki układam w misce wyłożonej cebulą, którą pokroiłem w piórka. Zakrywam mięso kolejną warstwą cebuli i odkładam na noc do lodówki. Cebula dawniej miała za zadanie usunąć specyficzny i mało atrakcyjny aromat mułu. Karp to bowiem ryba  żyjąca w zamulonych i płytkich stawach. Nie jest rybą bardzo aktywną, a pożywienia szuka przede wszystkim w zalegającym na dnie szlamie. Z tego powodu jej mięso otrzymuje w posagu ów mało przyjemny aromat. Cebula pomagała się go pozbyć.

W dzisiejszych czasach karp jest hodowany w betonowych basenach, żywiony proteinami i transportowany w aluminiowych wannach. Teoretycznie więc powinniśmy się cieszyć gdyż ryba straciła to czego człowiek tak bardzo w niej nie lubił. Jednak okazuje się, że ów stawowy aromat złagodzony cebulą był o niebo lepszy niż smak dzisiejszych sterylnie hodowanych rybek. Coś za coś moi drodzy. Bieganie z wędką za wigilijną naturalnie żyjącą rybą nie ma  bardzo sensu. Jednak tradycja obkładania cebulą pozostała więc robię to nadal. Są przepisy, które polecają taką cebulę potem usmażyć i podać do karpia. Dla mnie ona jest już bezwartościowa.

przepis na rybę

Tuż przed smażeniem rybę nacieram dość mocno solą i świeżo mielonym pieprzem. Kawałki panieruję z pomocą rozbełtanego jajka i bułki tartej. Smażę rybę na sporej ilości oleju. Odpowiednio filetowane kawałki można spokojnie smażyć w mniejszej ilości tłuszczu.

Bez tak przyrządzonego karpia nie wyobrażam sobie Wigilii. Powiem Wam w tajemnicy - na Nowy Rok zostawiłem sobie kilka kawałków do usmażenia. Cieszę się także  z tego, że Wiki odziedziczyła po mnie miłość do tego dania. Anetka wcina z młodym w Wigilię dorsza albo rosyjskiego morszczuka, a my delektujemy się karpiem.


niedziela, 25 listopada 2012

Jedzmy ryby ! W zgodzie z powyższym hasłem dziś przepis na rybę po grecku. Podobno żaden Grek nie zna przepisu na rybę po grecku, a tradycyjna polska ryba w warzywach przyjęła taką nazwę całkiem przypadkowo. Ryba po polsku czy ryba po grecku? ...a czy to ważne? Ważne że ryba i do tego dobra :)

Rosyjski mintaj idealnie pasuje do naszej lekkiej potrawy rybnej z warzywami. Jak każda dorszowata -  posiada pyszne i delikatne białe mięso o specyficznym morskim aromacie. Poławiana przez rosyjskie kutry na Morzu Beringa ryba jest ciut droższa od ogólnie dostępnych jednak o niebo lepsza. Pamiętajcie mniej lodu, a więcej ryby świadczy o lepszej jakości tego co zjemy :)

przepis na rybę

*Ryba po grecku*

  • filet mintaja 60-80 dag
  • cytryna
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • marchewka 6 sztuk
  • seler pół dużego
  • pietruszka korzeń 2 sztuki
  • por
  • cebula 
  • groszek konserwowy
  • koncentrat pomidorowy 120g
  • sól
  • pieprz kolorowy

 

Umyte dokładnie filety mintaja kroimy na spore kawałki. Nacieramy solą , kolorowym pieprzem i kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Umyte i obrane marchewki, pietruszki i seler ścieramy na największych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w talarki, a cebulkę siekamy drobno.

przepis na rybę

Kawałki ryby moczymy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Upieczoną rybę odkładamy na talerzyk. Następnie rumienimy posiekaną cebulkę i por. W złotej cebulce i pomidorowym koncentracie dusimy do miękkości starte warzywa i połowę puszki konserwowego groszku.  Doprawiamy całość solą i pieprzem.

przepis na rybę

W nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy warstwami usmażone ryby i uduszone warzywa. Naczynie trafia do piekarnika na 10 minut gdzie w temperaturze 180 stopni łączą się nam wszystkie wspaniałe aromaty. W piekarniku już smażą się przepyszne ziemniaczki w ziołowej posypce z którymi możemy rybkę po grecku podać. Tak przyrządzona ryba jest też doskonała jako zimna przekąska na świątecznym stole.

przepis na rybę

niedziela, 10 czerwca 2012

Dzisiaj na obiad ryba w boczku. Niedzielny ranek Ojca w kuchni zaowocował kulinarnymi fajerwerkami w postaci śniadania i obiadu. Gotowanie sprawia mi przyjemność ale pod jednym warunkiem. Nikt mi się w kuchni nie pląta. Po wygonieniu najbliższej rodziny z krainy garnków i przypraw Ojciec zabrał się do dania dnia czyli ryby w boczku z dodatkiem sosu śmietanowego.

przepis na rybę w boczku

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

*Ryba w boczku*

  • 1kg filetów rybnych ( my użyliśmy tilapii choć dorsz byłby perfekcyjną rybą do tej potrawy)
  • 8 długich plastrów boczku wędzonego
  • 10 dag tartego sera ( użyliśmy Złotego Mazura)
  • 2 łyżki oliwy  z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka świeża
  • oregano świeże ( sklep nas zawiódł w sobotę i musieliśmy użyć suszonego)
  • cytryna

przepis na rybę w boczku

*sos śmietanowy*

  • śmietana słodka - 5 łyżek
  • czosnek - 2 lub 3 ząbki
  • masło - 4 łyżki
  • oregano
  • pietruszka zielona

 

Filety nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną i oliwą. Każdy filet owijamy boczkiem wędzonym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obsypujemy  oregano i pietruszką. Całość należy pokryć utartym serem żółtym. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i naszą rybę dusimy w nim przez 20-25 minut. Ryba wypełnia się aromatem boczku i przypraw. My w tym czasie możemy przygotować sos śmietanowy.

przepis na rybę w boczku

Na patelni należy rozpuścić masło. Dodajemy oregano i zieloną pietruszkę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Chwilę nasze przyprawy muszą się podsmażyć. Po chwili dolewamy słodką śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Sosem należy oblać nasza rybę w naczyniu żaroodpornym na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika.

przepis na rybę w boczku

Rybę można podawać z ryżem i z gotowanymi warzywami. My dziś zjedliśmy ją z młodymi kartofelkami w koperku i pyszną sałatką z pomidora, cebuli, ogórka zielonego w odrobinie gęstej śmietany. Trudno nasze danie nazwać dietetycznym ale... no nie da się ciągle dbać o linię ;)

przepis na rybę w boczku

Życzymy smacznego !