| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: śledzie

piątek, 14 października 2016

Thermomix pracuje w domowej kuchni pełną parą. Tym razem sprawdził się w przygotowaniu śledzi. Uwielbiamy śledzie na słodko co w niejednym przepisie na naszym blogu widać. Złota polska jesień i pyszne polskie jabłka. Doborowe towarzystwo dla pysznej rybki. Śledzie jesienne z jabłkiem bardzo nam smakowały. Na końcu wpisu znajdziecie sposób na przygotowanie śledzi bez maszyny Thermomix.

przepis na śledzie w oleju Thermomix

*Śledzie jesienne z jabłkiem*

  • matjas lub śledź a'la matjas - 500g
  • jabłka - 200g
  • cebula - 250g
  • cukier - 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty - 2 łyżeczki
  • goździki - kilka sztuk
  • gorczyca ziarna - 2 łyżeczki
  • ziele angielskie - 6 ziarenek
  • liść laurowy - 6 sztuk
  • kolendra nasiona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1/3 łyżeczki
  • olej - 300g
  • ocet winny - 4 łyżki

Śledzie moczymy w wodzie by pozbawić rybkę nadmiaru soli. Jak długo i czy będziemy podmieniać wodę zależy od nas i naszych preferencji smakowych. U nas moczyły się ze dwie godzinki. Po tym czasie śledzie kroimy w wygodne kawałki.

Jabłka obieramy. Drążymy gniazda nasienne i wrzucamy do misy ustawiając parametry: 4s/4,5obr Posiekane jabłka przekładamy do osobnego naczynia.

Cebulę siekamy z pomocą parametrów: 5s/4,5 obr. Przekładamy ją do innego naczynia. Do cebuli dodajemy 4 łyżki octu i 2 łyżki cukru. Wymieszane składniki odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odlewamy sok który cebula puściła.

Do naczynia miksującego wrzucamy pieprz, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i cynamon. Podgrzewamy przyprawy bez nałożonej miarki z pomocą parametrów: 7m/120stopni/1obr Kolejny krok to dolanie oleju do naczynia miksującego. Znów podgrzewamy tym razem na parametrach: 3m/50stopni/1obr

W międzyczasie układamy w przygotowanych słoikach śledzie na zmianę z miksem jabłka i cebuli. Całość zalewamy uzyskanym z przypraw i oleju płynem. Zamykamy słoiki, chłodzimy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni... co oczywiście jest najtrudniejszym etapem tego przepisu. Chyba jeszcze nigdy w naszym domu nic nie poleżało i się nie przegryzło  tyle ile powinno...

przepis na śledzie w oleju Thermomix

Wersja dla osób nie posiadających Thermomix:

Śledzie należy odmoczyć. Pokroić jabłka i cebulę w kostkę.  Cebulę mieszamy z octem i rozpuszczonym w nim cukrze. Przyprawy podgrzewamy w garnuszku lub na teflonowej patelni. Przekładamy do rondelka, zalewamy olejem i podgrzewamy do temperatury około 50 stopni.  W słoikach układamy warstwami pokrojone w wygodne kawałki śledzie i mieszankę cebuli z jabłkiem. Wcześniej odsączoną z powstałego po wymieszaniu z octem soku. Zalewamy całość zalewą z przypraw i oleju. Zamykamy słoiki i odstawiamy do przegryzienia.

 

21:05, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 30 grudnia 2014

Ciekawe połączenie solonej ryby ze słodkim burakiem. Sałatka śledziowa z burakami była hitem tegorocznego świątecznego stołu. Przepis funkcjonował w rodzinie Anetki już dawno temu ale dopiero w te Święta nasz domowy szef kuchni postanowił przygotować to kolorowe arcydzieło. Pięknie się sałatka warstwowa prezentowała na stole. Mnie się od razu skojarzyła z sernikiem na zimno :)

przepis na sałatkę

Buraki pięknie puściły sok i śledź otrzymał nowy ciekawy smak. Polecam na sylwestrową noc.

*Sałatka śledziowa z burakami*

  • śledź a'la Matjas - 5 filetów
  • buraki - 5 sztuk
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • ogórek kiszony - 3 sztuki
  • szczypior
  • majonez domowy - 250g
  • jogurt naturalny - 125g
  • sól
  • pieprz

 

Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku. Długość moczenia zależna od tego jak mocno soloną mamy rybkę. Ziemniaki i marchew gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Buraki gotujemy w osobnym garnku. Majonez mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

 

przepis na sałatkę

Śledzie kroimy w wygodne kawałki. Ugotowane i obrane warzywa oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Układamy w wygodnym naczyniu warstwami przygotowane składniki: ziemniaki - śledzie - cebula - sos - marchew - ogórki - sos - buraki - sos - szczypior drobno posiekany na wierzch. Odstawiamy sałatkę do lodówki na noc by buraki puściły sok.


przepis na sałatkę

Przed podaniem można sałatkę wymieszać lub zostawić tak jak ją zrobiliśmy. Wtedy pięknie  wygląda na stole, a każdy ją sobie sam na talerzu wymiesza.

środa, 26 listopada 2014

Przystawka ulubiona z dzieciństwa - rolmposy w zalewie octowej. Pisze poważnie: zawsze byłem pierwszy na rodzinnych imprezach do tak pysznie przyrządzonego śledzia. Mogłem ominąć słodki tort ale rolmposa nigdy. Tak więc gdy w słoiku po powrocie z pracy zobaczyłem czekające już na mnie rolmopsy poziom endorfin skoczył mi jak cholesterol po racuchach :)

przystawka ze śledzi

*Rolmopsy w zalewie octowej*

  • woda - 1 szklanka
  • ocet - pół szklanki
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • gorczyca - 1 łyżka
  • kolendra - 1 1/2 łyżeczki
  • cukier - czubata łyżka
  • goździki
  • musztarda
  • papryka czerwona
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • cebula
  • filet śledziowy a'la Matjas

przystawka ze śledzi

Wodę z octem i wszystkimi przyprawami musimy zagotować. Zalewę należy ostudzić. W tym czasie smarujemy filety śledziowe musztardą. Układamy na każdym podłużny pasek ogórka kiszonego, papryki czerwonej. Zawijamy filet w charakterystyczny dla rolmopsów rulon i wkładamy do słoika spięty wykałaczką.

przystawka ze śledzi

Do słoika należy jeszcze wkroić posiekaną w piórka lub talarki cebulę i zalewamy wszystko marynatą. Zamknięty słoik potrzebuje około 3 dni by rolmopsy w nim dojrzały do zjedzenia.

czwartek, 20 listopada 2014

W telewizji jeden z marketów reklamował się świątecznie już w Dzień Zaduszny więc nie będzie chyba nietaktem z mojej strony gdy i ja na naszym blogu rozpocznę gorący okres przedświąteczny. Zanim wrzucę zestawienie naszych najlepszych przepisów na wigilijny stół poczęstujemy Was porządnym śledziem. Śledź na ostro przygotowany z ostrą papryczką chilli będzie  tegorocznym hitem na naszym świątecznym stole. Warto spróbować tej trochę innej wersji tradycyjnego polskiego świątecznego śledzika.

przepis na śledzie

*Śledź na ostro*

  • filet a'la Matjas - 6 płatów
  • olej roślinny - 70 ml
  • cebula - 3 sztuki
  • papryczka chilli ostra - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 100g
  • liście laurowe - 3 sztuki
  • ziele angielski - 4 sztuki
  • cukier - 3 łyżki
  • rodzynki - 100g
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Śledzie moczymy w mleku. To dobry sposób na pozbawienie ryby zbyt dużej ilości soli. Długość moczenia zależy od stopnia nasycenia ryby solą.

Na rozgrzanym oleju roślinnym smażymy posiekaną w pióra cebulę. Dodajemy pokrojone drobno i pozbawione pestek chilli. Do rumieniącej się cebuli dorzucamy rodzynki, ziarna angielskiego ziela, laurowe liście i cukier. Karmelizujemy całość i dokładamy koncentrat pomidorowy oraz ocet jabłkowy. Wszystko smażymy przez chwilę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

przepis na śledzie

Gdy sos ostygnie zalewamy odsączone z mleka i pokrojone w kawałki śledzie. Najlepiej zrobić to w porządnym słoiku, który następnie odstawiamy na 2 lub 3 dni do lodówki. Wtedy będą gotowe na 100% choć wiem, że trudno się powstrzymać by nie spróbować wcześniej.

 

13:19, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 14 lutego 2014

Dobrze wspominam okres Zasadniczej Służby Zawodowej. Śledzie w śmietanie były jej przyjemną częścią. Trafiłem dobrze, sporo rzeczy się nauczyłem i sporo ludzi poznałem. Zdjęcie z ówczesnym Prezydentem RP i Jego osobiste podziękowanie za służbę do dziś stanowi przyjemną pamiątkę. Niewiele rzeczy dotyczących wojskowej kuchni wspominam dobrze bo  moja stawka żywieniowa za jeden dzień wynosiła coś ponad 5 złoty. Nietrudno się więc domyślić jak podłe żarcie wychodziło z pułkowej kuchni... Śledzi nikt w kompanii dla zasady nie jadł podobnie jak ogórków kiszonych.

przepis na śledzie

Ja śledzie uwielbiałem od dziecka więc kolacja złożona z płatu śledziowego, grubo siekanej cebuli i solidnej łychy  lekko tylko podejrzanej śmietany była czymś na co się czekało. Do śledzika polskiej armii ciężko się by mi było przyczepić ale i tak koledzy nie mogli się nadziwić, że jako  jedyny się nimi zajadałem. Choć wykonanie dania było toporne to jednak smak był.

przepis na śledzie

O ile wojskowe śledzie lubiłem to jednak domowy śledź w śmietanie to jest to co uwielbiam. Aneta śledzie robi pyszne więc dziś przepis na doskonałe śledzie w śmietanie. Zupełnie inne niż te proste, wojskowe.

*Śledzie w śmietanie*

  • śledź a'la matjas 500 g
  • cebula - 1 duża sztuka
  • jabłko kwaskowe twarde - 1 sztuka
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • śmietana gęsta 18% - 200g
  • pieprz
  • koperek

 

Śledzie moczymy godzinkę lub trochę dłużej jeśli mocno posolone. Cebulę, ogórki i jabłko kroimy w małą kostkę. Wymoczone płaty śledziowe kroimy w wygodne większe kawałki i mieszamy z pokrojonymi warzywami i jabłkiem.

przepis na śledzie

Dodajemy do całości gęstej śmietany i doprawiamy solidnie świeżo zmielonym pieprzem. Posiekany koperek zwieńczy dzieło i nada dodatkowego aromatu pysznym śledziom w śmietanie.

przepis na śledzie

Tak przygotowana sałatka powinna odpocząć w lodówce najlepiej całą noc. Podajemy śledzie  w śmietanie z chlebem ale u nas jada się je także na obiad z tłuczonymi ziemniakami. I tak je lubię najbardziej.

 

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Drugi konkurent w świątecznej rywalizacji śledziowej. Śledzie w oleju ze śliwką mają w sobie wszystko to czym pachną w Polsce Święta. Aromatyczny goździk, mocny i wyraźny śledź a'l Matias, słodka cebula i suszona polska śliwka. Pyszne śledzie na świątecznym stole. 

przepis na śledzie w oleju

*Śledzie w oleju ze śliwką*

  • śledź a'la Matias - 5 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • śliwki suszone - 5 sztuk
  • goździki - 6 sztuk
  • ziele angielskie - 6 sztuk
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • olej roślinny

Śledzie moczymy w zimnej i czystej wodzie jakieś 20 minut. Kroimy je w grubsze kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę i śliwki kroimy w paseczki. W wyparzonym słoiczku układamy warstwami: cebulę, śledzie, śliwki, 2 sztuki goździków, 2 ziarenka angielskiego ziela,  liść laurowy, cebula itd. Całość zalewamy olejem pod pokrywkę słoika i odkładamy zamknięte do lodówki na dobę lub dwie. Przed podaniem usunąć należy goździki bo przegryzienie aromatycznej główki do przyjemnych nie należy.

 

W tegoroczne święta na naszym rodzinnym stole konkurować będą dwa rodzaje śledzi w oleju. Z suszonymi pomidorami i z suszoną śliwką. Pierwsze przed Państwem wystąpią śledzie w oleju z suszonymi pomidorami.

przepis na śledzie w oleju

Jakiś czas temu przy przygotowywaniu jakiegoś makaronu użyliśmy suszonych pomidorów i zostały one już w familijnej kuchni. Używamy pomidorów kupowanych bez zalewy. Według nas takie są najlepsze i zachowują w sobie najwięcej włoskiego słońca. Połączenie włoskich suszonych pomidorów i tradycyjnego świątecznego śledzia w oleju okazał się doskonałym pomysłem.

przepis na śledzie w oleju

*Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami*

  • śledź a'la Matias - 5 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • suszone pomidory - 4 sztuki
  • ziele angielskie - 4 sztuki
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • olej roślinny

Śledzie moczymy w czystej zimnej wodzie jakies 20 minut i kroimy w wygodne kawałki. Cebulę obieramy i siekamy drobno w kostkę. Pomidory suszone kroimy na mniejsze części. W wyparzonym słoiczku układamy warstwy: cebulka, śledzie, pomidory, 2 sztuki liścia laurowego, 2 ziarenka angielskiego ziela, cebula, śledzie, pomidory itd.

przepis na śledzie w oleju

Całość zalewamy olejem roślinnym pod wieczko. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na dobę lub dwie.

 

piątek, 29 marca 2013

Kolejny świąteczny przepis. Tym razem na śledzie. Bez śledziowych sałatek sobie żadnych świąt nie wyobrażam. Tradycyjne śledzie w oleju urozmaiciliśmy w tym roku żurawiną i goździkami. Słodycz żurawiny zdziałała cuda - tak przygotowane śledzie są pyszne!

przepis na śledzie

*Śledzie z żurawiną*

  • śledzie a'la Matias - 60 dag
  • żurawina suszona - 15 dag
  • cebula - 4 szt
  • olej
  • goździki 
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • liść laurowy

 

Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Słyszałem, że śledziki moczą się czasami nawet całą noc. My ten proces przyspieszamy maksymalnie. Co jakiś czas podmieniając zimną wodę. W maksymalnie 45 minut śledzie będą gotowe do dalszej obróbki.

przepis na śledzie

Cebulę siekamy drobniuteńko, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka - żurawina - 3 goździki - kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liść laurowy - śledzie i tak aż wypełnimy słoik.

przepis na śledzie

Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie. 

niedziela, 23 grudnia 2012

Bez śledzi w oleju żadne święta się w naszym domu nie mogą odbyć. Delikatne mięso śledzia przyprawione w olejowej zalewie to przepyszny dodatek do świątecznych posiłków. Sposobów na przyrządzenie dobrego śledzika jest wiele. My stosujemy poniższy:

przepis na śledzie

 

*Śledzie w oleju*

  • 0,5kg śledzi a'la matjas
  • cebula czerwona 4szt
  • olej rzepakowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • goździki
  • pieprz czarny ziarenka
  • czosnek 4 ząbki

 

Śledzie moczymy na około dwie godziny w zimnej wodzie. Po godzinie spróbuj czy śledź przestał być mocno słony. Każdy śledź jest inny więc czas moczenia może się wahać. Odmoczone śledzie kroimy na kawałki.

przepis na śledzie

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Układamy wszystko w słoiku dbając o różnorodność warstw. Śledź, cebula, czosnek, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela, tyle samo goździków i pieprzu. Tak układamy warstwy  prawie pod pokrywkę. Zalewamy olejem aż przykryje całość i odstawiamy słoik do lodówki. Najlepsze śledzie są po około 4 dniach gdy wszystko się pięknie przegryzie.

    ...tylko kto by tam wytrzymał tyle dni...