Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: śledzie

piątek, 14 października 2016

Thermomix pracuje w domowej kuchni pełną parą. Tym razem sprawdził się w przygotowaniu śledzi. Uwielbiamy śledzie na słodko co w niejednym przepisie na naszym blogu widać. Złota polska jesień i pyszne polskie jabłka. Doborowe towarzystwo dla pysznej rybki. Śledzie jesienne z jabłkiem bardzo nam smakowały. Na końcu wpisu znajdziecie sposób na przygotowanie śledzi bez maszyny Thermomix.

przepis na śledzie w oleju Thermomix

*Śledzie jesienne z jabłkiem*

  • matjas lub śledź a'la matjas - 500g
  • jabłka - 200g
  • cebula - 250g
  • cukier - 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty - 2 łyżeczki
  • goździki - kilka sztuk
  • gorczyca ziarna - 2 łyżeczki
  • ziele angielskie - 6 ziarenek
  • liść laurowy - 6 sztuk
  • kolendra nasiona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1/3 łyżeczki
  • olej - 300g
  • ocet winny - 4 łyżki

Śledzie moczymy w wodzie by pozbawić rybkę nadmiaru soli. Jak długo i czy będziemy podmieniać wodę zależy od nas i naszych preferencji smakowych. U nas moczyły się ze dwie godzinki. Po tym czasie śledzie kroimy w wygodne kawałki.

Jabłka obieramy. Drążymy gniazda nasienne i wrzucamy do misy ustawiając parametry: 4s/4,5obr Posiekane jabłka przekładamy do osobnego naczynia.

Cebulę siekamy z pomocą parametrów: 5s/4,5 obr. Przekładamy ją do innego naczynia. Do cebuli dodajemy 4 łyżki octu i 2 łyżki cukru. Wymieszane składniki odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odlewamy sok który cebula puściła.

Do naczynia miksującego wrzucamy pieprz, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i cynamon. Podgrzewamy przyprawy bez nałożonej miarki z pomocą parametrów: 7m/120stopni/1obr Kolejny krok to dolanie oleju do naczynia miksującego. Znów podgrzewamy tym razem na parametrach: 3m/50stopni/1obr

W międzyczasie układamy w przygotowanych słoikach śledzie na zmianę z miksem jabłka i cebuli. Całość zalewamy uzyskanym z przypraw i oleju płynem. Zamykamy słoiki, chłodzimy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni... co oczywiście jest najtrudniejszym etapem tego przepisu. Chyba jeszcze nigdy w naszym domu nic nie poleżało i się nie przegryzło  tyle ile powinno...

przepis na śledzie w oleju Thermomix

Wersja dla osób nie posiadających Thermomix:

Śledzie należy odmoczyć. Pokroić jabłka i cebulę w kostkę.  Cebulę mieszamy z octem i rozpuszczonym w nim cukrze. Przyprawy podgrzewamy w garnuszku lub na teflonowej patelni. Przekładamy do rondelka, zalewamy olejem i podgrzewamy do temperatury około 50 stopni.  W słoikach układamy warstwami pokrojone w wygodne kawałki śledzie i mieszankę cebuli z jabłkiem. Wcześniej odsączoną z powstałego po wymieszaniu z octem soku. Zalewamy całość zalewą z przypraw i oleju. Zamykamy słoiki i odstawiamy do przegryzienia.

 

21:05, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 27 listopada 2015

Przyzwyczajeni do podawania śledzi w różnych wersjach z olejem z niedowierzaniem trochę patrzyliśmy na przepis Magdy Gessler. Śledzie bez oleju? ... a jednak. Sok pomarańczowy, rodzynki i suszone śliwki zastąpiły tradycyjny olej i wyprowadziły polską rybkę na wyższy poziom smaku. To doskonała śledziowa sałatka na zbliżające się coraz szybciej Święta. Polecamy!

przepis na śledzie

*Śledzie w sosie pomarańczowym*

  • filet śledziowy a'la Matjas - 8 sztuk
  • śliwki suszone - 200g
  • rodzynki - 150g
  • cebula - 3 sztuki
  • sok z pomarańczy - 500ml
  • miód - 2 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • olej - łyżka
  • cytryna - 1 sztuka
  • ostra papryka suszona - 1/2 łyżeczki

 

Śledzie moczymy w wodzie lub mleku aż ich słony smak będzie dla nas odpowiedni. Wyciskamy z pomarańczy około 500ml soku. Mieszamy go z sokiem z jednej cytryny. Wymieszane soki należy zagotować dodając  miód, śliwki i rodzynki.

przepis na śledzie

Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Dokładamy cebulę do sosu. Sos doprawiamy ostrą papryką. Pokrojone w grubsze paski śledzie układamy w słoju przekładając każdą warstwę łyżką lub dwiema sosu. Odstawiamy śledzie do lodówki by mogły się przegryźć.

środa, 24 czerwca 2015

Dziś przepis na doskonałe śledzie w oleju z dodatkiem chrupiących warzyw. Przepis jak zwykle prosty ale efekt piorunujący. Dzięki odpowiedniemu doborowi dodatków uzyskujemy ciekawe połączenie smaków. Nawet chwilę trzeba się zastanowić czy jemy śledzia w oleju czy marynowanego...

przepis na śledzie w oleju

*Śledzie w oleju z warzywami*

  • śledź a'la Matjas - 8 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka konserwowa - mały słoik
  • ogórki konserwowe - kilka sztuk
  • papryka zielona świeża - 1/2 sztuki
  • olej
  • musztarda

Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Pozbędzię my się w ten sposób nadwyżki soli. Jak długo śledzie sa moczone zależy od nas i naszego smaku.

przepis na śledzie w oleju

Po wyjęciu i osuszeniu papierowym ręcznikiem smarujemy płaty sporą ilością musztardy od strony mięsa. Odstawiamy na godzinkę i kroimy w wygodne do układania warstwami w słoiku kawałki. 

przepis na śledzie w oleju

Cebulę siekamy w piórka. Papryki kroimy w paski. Ogórki natomiast w grubszą kostkę. Układamy wszystko warstwami w słoiku. Śledzie - cebula - papryki - ogórki i tak aż do wypełnienia słoika po brzeg.

przepis na śledzie w oleju

Zalewamy całość roślinnym olejem i pozostawiamy w spokoju przez około 2 dni ...co łatwe wcale nie jest.

środa, 25 marca 2015

Drugi przepis na zamarynowane śledzie. Wersja z sosem czosnkowym mnie osobiście mniej przypadła do gustu ale reszta rodzin była zachwycona. Sos czosnkowy dobrze się komponuje z marynowanymi śledziami i powiem szczerze ja bym nie wpadł na taką kombinację. Pewnie dlatego ja tylko robię zdjęcia ;)

przepis na marynowane śledzie


*Śledzie marynowane z sosem czosnkowym*

  • śledzie marynowane - 300g (w poprzednim wpisie znajdziecie składniki marynaty)
  • jogurt naturalny - mała 1 sztuka
  • majonez domowy - 3 łyżki
  • szczypiorek - pęczek
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • pieprz

W naczyniu mieszamy składniki sosu czosnkowego czyli przetarty czosnek, jogurt i majonez. Doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym i drobno posiekanym szczypiorkiem.

przepis na śledzie marynowane

Marynowane śledzie układamy w słoiku warstwami na przemian z porcją sosu. Zostawcie śledzie w lodówce na noc do porządnego przegryzienia się składników.

sobota, 21 marca 2015

Inspiracją do powstania tych śledzi były kupione śledziki w osiedlowym sklepiku. Połączenie marynowanych śledzi, cebulki i suszonych pomidorów tak nam zasmakowało, że Aneta postanowiła je odtworzyć. Wyszło przepysznie.

przepis na sledzie marynowane

UWAGA! W poniższym przepisie podaję marynatę na przygotowanie 60dag śledzi. Z tak zamarynowanych filetów zrobiliśmy później dwie porcję różnych śledzi: prezentowane poniżej śledzie z suszonymi pomidorami i zaprezentowane w kolejnym wpisie śledzie w sosie czosnkowym.

*Śledzie marynowane z suszonymi pomidorami*

Marynata na 60dag śledzi

  • woda - 1 i 1/2 szklanki
  • ocet - 1/2 szklanki
  • cukier - 100g
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • goździki - 1 łyżeczka
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 laska
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • śledź a'la matjas - 60dag
  • cebula - 1 sztuka

Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami

  • śledzie marynowane - 30 dag
  • cebula - 2 sztuki
  • suszone pomidory (suche nie z zalewy) - 8 połówek
  • olej

Najpierw nalezy śledzie zamarynować. Dzień wcześniej kroimy wymoczone w mleku lub w wodzie śledziowe filety. Kroimy je w wygodne kawałki. Cebulę kroimy w plastry.  Składniki na marynatę nalezy zagotować i ostudzić. Zalewamy w słoiku śledzie marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

przepis na śledzie marynowane

Na drugi dzień wyciągamy ze słoika około 30 dag marynowanych śledzi. Jak nam się trafi z niemi trochę gorczycy lub goździk to nawet lepiej. Suszone pomidory mielimy na proszek (ewentualnie większe drobiny jeśli nie są wyschniete na wiór). Cebule kroimy w drobną kostkę. Układamy w wygodnym słoiku lub naczyniu warstwy śledzi i cebuli. Każdą wartswę posypujemy sproszkowanymi pomidorami. Zalewamy całość olejem roślinnym. W zamkniętym słoiku sledzie powinny się przegryźć przynajmniej całą noc.

sobota, 14 marca 2015

Wiosna coraz bliżej i coraz bliżej Święta. Wczoraj wypróbowaliśmy nową sałatkę śledziową i na 100 procent trafi ona na nasz świąteczny stół w tegoroczną Wielkanoc. Orzeźwiająca sałatka z ogórkiem zielonym i konserwowym. Pyszna.

przepis na sałatkę śledziową

*Sałatka śledziowa z ogórkiem*

  • śledź a'la Matjas - 0,5 kg
  • ogórek świeży - 300 g
  • ogórek konserwowy - 2 duże
  • cebula - 1 sztuka
  • jabłko - 1/2 sztuki
  • śmietana 18% gęsta - 200 g
  • majonez domowy - 3 łyżki
  • koperek zielony - 3 łyżki
  • zalewa z ogórków konserwowych - 1/2 szklanki
  • sól
  • pieprz

Śledzie moczymy w mleku lub wodzie. Czas zależny jest od słoności śledzi i tego jaką moc soli akceptujemy na naszych kubkach smakowych. Wymoczone śledzie kroimy w paski. Obrane ze skórki ogórki oraz jabłko kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno. Mamy już wszystkie składniki na pyszną sałatkę. Warzywa i jabłko łączymy ze śledziami.

Majonez mieszamy ze śmietaną oraz zalewą z ogórków. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy do sosu posiekany koperek. W dużym słoju zalewamy sałatkę sosem i odstawiamy do lodówki. Przez noc sałatka powinna się dobrze przegryźć. 

 

wtorek, 30 grudnia 2014

Ciekawe połączenie solonej ryby ze słodkim burakiem. Sałatka śledziowa z burakami była hitem tegorocznego świątecznego stołu. Przepis funkcjonował w rodzinie Anetki już dawno temu ale dopiero w te Święta nasz domowy szef kuchni postanowił przygotować to kolorowe arcydzieło. Pięknie się sałatka warstwowa prezentowała na stole. Mnie się od razu skojarzyła z sernikiem na zimno :)

przepis na sałatkę

Buraki pięknie puściły sok i śledź otrzymał nowy ciekawy smak. Polecam na sylwestrową noc.

*Sałatka śledziowa z burakami*

  • śledź a'la Matjas - 5 filetów
  • buraki - 5 sztuk
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • ogórek kiszony - 3 sztuki
  • szczypior
  • majonez domowy - 250g
  • jogurt naturalny - 125g
  • sól
  • pieprz

 

Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku. Długość moczenia zależna od tego jak mocno soloną mamy rybkę. Ziemniaki i marchew gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Buraki gotujemy w osobnym garnku. Majonez mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

 

przepis na sałatkę

Śledzie kroimy w wygodne kawałki. Ugotowane i obrane warzywa oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Układamy w wygodnym naczyniu warstwami przygotowane składniki: ziemniaki - śledzie - cebula - sos - marchew - ogórki - sos - buraki - sos - szczypior drobno posiekany na wierzch. Odstawiamy sałatkę do lodówki na noc by buraki puściły sok.


przepis na sałatkę

Przed podaniem można sałatkę wymieszać lub zostawić tak jak ją zrobiliśmy. Wtedy pięknie  wygląda na stole, a każdy ją sobie sam na talerzu wymiesza.

środa, 26 listopada 2014

Przystawka ulubiona z dzieciństwa - rolmposy w zalewie octowej. Pisze poważnie: zawsze byłem pierwszy na rodzinnych imprezach do tak pysznie przyrządzonego śledzia. Mogłem ominąć słodki tort ale rolmposa nigdy. Tak więc gdy w słoiku po powrocie z pracy zobaczyłem czekające już na mnie rolmopsy poziom endorfin skoczył mi jak cholesterol po racuchach :)

przystawka ze śledzi

*Rolmopsy w zalewie octowej*

  • woda - 1 szklanka
  • ocet - pół szklanki
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • gorczyca - 1 łyżka
  • kolendra - 1 1/2 łyżeczki
  • cukier - czubata łyżka
  • goździki
  • musztarda
  • papryka czerwona
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • cebula
  • filet śledziowy a'la Matjas

przystawka ze śledzi

Wodę z octem i wszystkimi przyprawami musimy zagotować. Zalewę należy ostudzić. W tym czasie smarujemy filety śledziowe musztardą. Układamy na każdym podłużny pasek ogórka kiszonego, papryki czerwonej. Zawijamy filet w charakterystyczny dla rolmopsów rulon i wkładamy do słoika spięty wykałaczką.

przystawka ze śledzi

Do słoika należy jeszcze wkroić posiekaną w piórka lub talarki cebulę i zalewamy wszystko marynatą. Zamknięty słoik potrzebuje około 3 dni by rolmopsy w nim dojrzały do zjedzenia.

czwartek, 20 listopada 2014

W telewizji jeden z marketów reklamował się świątecznie już w Dzień Zaduszny więc nie będzie chyba nietaktem z mojej strony gdy i ja na naszym blogu rozpocznę gorący okres przedświąteczny. Zanim wrzucę zestawienie naszych najlepszych przepisów na wigilijny stół poczęstujemy Was porządnym śledziem. Śledź na ostro przygotowany z ostrą papryczką chilli będzie  tegorocznym hitem na naszym świątecznym stole. Warto spróbować tej trochę innej wersji tradycyjnego polskiego świątecznego śledzika.

przepis na śledzie

*Śledź na ostro*

  • filet a'la Matjas - 6 płatów
  • olej roślinny - 70 ml
  • cebula - 3 sztuki
  • papryczka chilli ostra - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 100g
  • liście laurowe - 3 sztuki
  • ziele angielski - 4 sztuki
  • cukier - 3 łyżki
  • rodzynki - 100g
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Śledzie moczymy w mleku. To dobry sposób na pozbawienie ryby zbyt dużej ilości soli. Długość moczenia zależy od stopnia nasycenia ryby solą.

Na rozgrzanym oleju roślinnym smażymy posiekaną w pióra cebulę. Dodajemy pokrojone drobno i pozbawione pestek chilli. Do rumieniącej się cebuli dorzucamy rodzynki, ziarna angielskiego ziela, laurowe liście i cukier. Karmelizujemy całość i dokładamy koncentrat pomidorowy oraz ocet jabłkowy. Wszystko smażymy przez chwilę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

przepis na śledzie

Gdy sos ostygnie zalewamy odsączone z mleka i pokrojone w kawałki śledzie. Najlepiej zrobić to w porządnym słoiku, który następnie odstawiamy na 2 lub 3 dni do lodówki. Wtedy będą gotowe na 100% choć wiem, że trudno się powstrzymać by nie spróbować wcześniej.

 

13:19, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 14 lutego 2014

Dobrze wspominam okres Zasadniczej Służby Zawodowej. Śledzie w śmietanie były jej przyjemną częścią. Trafiłem dobrze, sporo rzeczy się nauczyłem i sporo ludzi poznałem. Zdjęcie z ówczesnym Prezydentem RP i Jego osobiste podziękowanie za służbę do dziś stanowi przyjemną pamiątkę. Niewiele rzeczy dotyczących wojskowej kuchni wspominam dobrze bo  moja stawka żywieniowa za jeden dzień wynosiła coś ponad 5 złoty. Nietrudno się więc domyślić jak podłe żarcie wychodziło z pułkowej kuchni... Śledzi nikt w kompanii dla zasady nie jadł podobnie jak ogórków kiszonych.

przepis na śledzie

Ja śledzie uwielbiałem od dziecka więc kolacja złożona z płatu śledziowego, grubo siekanej cebuli i solidnej łychy  lekko tylko podejrzanej śmietany była czymś na co się czekało. Do śledzika polskiej armii ciężko się by mi było przyczepić ale i tak koledzy nie mogli się nadziwić, że jako  jedyny się nimi zajadałem. Choć wykonanie dania było toporne to jednak smak był.

przepis na śledzie

O ile wojskowe śledzie lubiłem to jednak domowy śledź w śmietanie to jest to co uwielbiam. Aneta śledzie robi pyszne więc dziś przepis na doskonałe śledzie w śmietanie. Zupełnie inne niż te proste, wojskowe.

*Śledzie w śmietanie*

  • śledź a'la matjas 500 g
  • cebula - 1 duża sztuka
  • jabłko kwaskowe twarde - 1 sztuka
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • śmietana gęsta 18% - 200g
  • pieprz
  • koperek

 

Śledzie moczymy godzinkę lub trochę dłużej jeśli mocno posolone. Cebulę, ogórki i jabłko kroimy w małą kostkę. Wymoczone płaty śledziowe kroimy w wygodne większe kawałki i mieszamy z pokrojonymi warzywami i jabłkiem.

przepis na śledzie

Dodajemy do całości gęstej śmietany i doprawiamy solidnie świeżo zmielonym pieprzem. Posiekany koperek zwieńczy dzieło i nada dodatkowego aromatu pysznym śledziom w śmietanie.

przepis na śledzie

Tak przygotowana sałatka powinna odpocząć w lodówce najlepiej całą noc. Podajemy śledzie  w śmietanie z chlebem ale u nas jada się je także na obiad z tłuczonymi ziemniakami. I tak je lubię najbardziej.

 

 
1 , 2