| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: salami

środa, 20 lutego 2013

Uwielbiamy pizzę! Góralska dostępna w pizzerii Dominium wymiata pod każdym względem jednak  pizza domowa z przepysznym sycylijskim salami jest równie dobra. Dodatkowo robiony  i pieczony w domu boski placek pozostawia po sobie pyszny aromat jeszcze kilka godzin.

przepis na pizzę

Sposobów na przyrządzenie ciasta jest wiele. My stosujemy od lat jeden z nich.

*Pizza z salami*

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąką razowa - 1 szklanka
  • cukier - łyżka
  • sól - łyżeczka
  • płatki owsiane (lub żytnie) - 2 garści
  • czosnek granulowany - łyżeczka
  • oregano suszone - łyżeczka
  • papryka słodka - łyżeczka
  • papryka czerwona - 1 szt
  • cebula czerwona - 1 szt
  • pieczarki - 40 dag
  • salami sycylijskie (aromatyczne i twarde) - 10 dag
  • ser żółty - 30 dag

Mieszamy suche składniki dokładnie w misce. Potrzebujemy teraz drożdżowy zaczyn by móc  z nich przygotować ciasto.

  • ciepła woda - 1 szklanka
  • drożdże - 5 dag
  • olej - 3 łyżki
  • cukier - szczypta

 Rozkruszone drożdże zalewamy wodą. Mieszamy dodając cukier i olej. Zalewamy suchą mieszankę drożdżowym zaczynem i mieszamy dokładnie łyżką aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie gotowe do wyrabiania wykładamy je z miski na stolnicę i solidnie nad nim pracujemy rękami. Odkładamy wyrobione ciasto do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i ustawiamy na przykład w pobliże ciepłego kaloryfera. Czekamy aż drożdże zrobią z nim swoje.

przepis na pizzę

W tym czasie możemy przygotować szybki sos pomidorowy. Ideałem jest długo gotowany sos ze świeżych pomidorów i listków świeżutkiej bazylii. Jednak zimowa pora nie sprzyja takiemu gotowaniu. Możemy więc przygotować sos z dobrej jakości koncentratu lub przecieru.

  • koncentrat pomidorowy - 5 łyżek
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - łyżeczka
  • zioła prowansalskie
  • oregano suszone
  • sól
  • pieprz kolorowy

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników do uzyskania pomidorowej pasty którą będziemy smarować placki na mini pizzę z salami.

przepis na pizzę

Pozostało nam przygotowanie obłożenia pizzy - w zasadzie każdy lubi inaczej. My używamy do tego najprostszych składników i dobrej jakości salami. To ono daje ten aromat i smak znany z dobrych pizzerii. Kroimy w piórka paprykę i cebulę. Pieczarki kroimy w talarki i obsmażamy na maśle z dodatkiem soli i gałązką rozmarynu aż zmiękną i nabiorą złotego koloru. 

przepis na pizzę

Ciasto wyrosło jak należy - możemy więc przystąpić do przygotowywania spodów do pizzy. Smarujemy ręce oliwą co ułatwi układanie ciasta. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, tak by 4 sztuki zmieściły się na blasze piekarnika wyściełanej papierem do pieczenia. Formujemy palcami kręgi pozostawiając lekko zgrubiony brzeg.

przepis na pizzę

Zrobione placki smarujemy mokrymi od oliwy rękami - zapobiegnie do łączeniu się ciasta z sosem pomidorowym. Odmierzamy 1-2 łyżki sosu na każdy placek i rozsmarowujemy go na nim. Posypujemy placki startym serem do pizzy i układamy na nich obłożenie. Całość posypujemy jeszcze na koniec ziołami. Można oczywiście zrobić jeden solidny placek i potem go kroić ale z wygody wolimy robić po prostu kilka mniejszych.

przepis na pizzę

Pizza smaży się w piecu rozgrzanym do 200 stopni około 15-20 minut. Podajemy ją z sosem czosnkowy i na przykład pysznymi frytkami z selera.

przepis na pizzę

Boskie żarcie aż się uszy dzieciakom trzęsą.