| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ciastka

niedziela, 19 lutego 2017

...oj dawno nie było żadnego wpisu. Trzeba zacząć nadrabiać braki. Zima się kończy, wiosna się zbliża coraz więcej w nas energii. Na początek trochę cukru na pobudzenie. Pyszne rogaliki topione z owocową marmoladą. Doskonałe, delikatne, rozpuszczające się w ustach delicje. Polecam. Pod podstawowym wpisem krótka instrukcja dla tych którzy Thermomix'a nie posiadają.

 Rogaliki_z_marmolad1

*Rogaliki topione*

  • masło - 200g
  • drożdże - 30g
  • cukier - 20g
  • mleko - 20g
  • jogurt naturalny - 130g
  • jajka - 2 sztuki plus jedno do posmarowania rogalików przed pieczeniem
  • mąka pszenna - 500g
  • marmolada owocowa
  • cukier puder
  • laska wanilii

Masło rozpuszczamy w naczyniu miksującym. Parametry: 90sec/50 stopni/2 obroty i przelewamy do miseczki. Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy. Parametry: 10sec/37 stopni/2 obroty. Do mleka dodajemy pokruszone świeże drożdże i mieszamy całość. Parametry: 10sec/2 obroty. Zostawiamy mieszankę w naczyniu na 10 minut

przepis na ciasteczka

Dodajemy do naczynia mąkę, jogurt, rozpuszczone masło, jajka, cukier i ziarenka z laski wanilii. Mieszamy z pomocą interwału dwie minuty. Wyciągamy ciasto na blat i formujemy w kulę. Szczelnie zamykamy w foliowym worku i wkładamy do miski z zimną wodą - stąd nazwa topione. "Topimy" ciasto 20 minut...

przepis na ciasteczka

Po tym czasie wyciągamy ciasto z woreczka i dzielimy na cztery części. Wałkujemy każdą w koło, które nożem dzielimy na 8 trójkątów. Można trójkątów zrobić więcej jeśli chcemy mieć rogaliki mniejsze. Nakładamy na trójkąty marmoladę i zawijamy w rogale. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki. Odstawiamy blaszkę na 20 minut do podrośnięcia ciasta i pieczemy przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

Rogaliki_z_marmolad_1

Wersja bez Thermomix'a:

Rozpuszczamy masło w garnuszku i studzimy. Podgrzewamy mleko tak by móc w nim rozpuścić drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Do ostudzonego mleka dodajemy wszystkie składniki z rozpuszczonym masłem i ziarenkami z laski wanilii i wyrabiamy na ciasto. Ciasto umieszczamy w szczelnie zamkniętym worku i topimy w misce z zimną wodą około 20 minut. Podzielone na cztery części ciasto rozwałkowujemy w koła. Koła natomiast nożem dzielimy na trójkąty, które smarujemy marmoladą i zwijamy w rogale. Ostawiamy rogale do wyrośnięcia na wyściełanej papierem blaszce i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

środa, 28 października 2015

Prosty przepis na ciasteczka do popołudniowej kawy. Bez zbędnych więc wstępów zapraszam na doskonałe, kruche ciastka z różaną marmoladą.

przepis na ciastka

*Kruche ciasteczka z marmoladą*

  • mąka pszenna - 150 g
  • masło - 110 g
  • cukier puder - 50 g
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • szczypta soli
  • marmolada różana

 

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Do ucieranej masy powoli dosypujemy mąkę i doprawiamy szczyptą soli.

przepis na ciastka

Na piekarnikową blachę wykładamy papier do pieczenia. Formujemy z utartego ciasta kulki wielkości groszka ptysiowego. Każdą kulkę rozpłaszczamy i na każdą dajemy pół łyżeczki marmolady. Ciastka na blaszce wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy w systemie góra-dół około 13 minut

przepis na ciastka

Po ostygnięciu ciasteczka są pysznie gotowe więc nie ma za dużo czasu na zaparzenie pysznej kawy z mlekiem. 

@edit

Robiliśmy je ostatnio w ciut inny sposób. Użyliśmy strzykawki dekoracyjnej by co nieco urozmaicić kształ ciasteczek. Teraz są i pyszne i ładne:

kruche_ciasteczka_41


przepis na ciasteczka

 

wtorek, 20 stycznia 2015

Dawno nie piekliśmy ciasteczek. Okazja się nadarzyła i znów dom wypełnił się zapachem pieczonego ciasta i owoców. Doskonałe, czekoladowe ciasteczka z żurawiną. Oczywiście jak to zwykle bywa było ich za mało. Tak było pysznie...

przepis na ciasteczka

*Ciasteczka z żurawiną*

  • mąka pszenna - 150 g
  • płatki owsiane - 75 g
  • masło - 125 g
  • cukier trzcinowy - 100 g
  • jajko - 1 sztuka
  • aromat waniliowy - kilka kropel
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • żurawina - 75 g
  • orzechy laskowe - 60 g
  • gorzka czekolada - 150 g

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Uwaga! Płatki nie powinny być błyskawiczne. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.

przepis na ciasteczka

Łączymy obie masy dodając startą czekoladę, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. Wyrabiamy całość rękami dodając kilka kropel aromatu waniliowego. Gotowe ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

przepis na ciasteczka

Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je dłonią. Układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 15 minut.

przepis na ciasteczka

Gorące nadal będą miękkie i dopiero po wystudzeniu stwardnieją i staną się kruche i chrupiące.

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Dzieciaki uparły się na muffinki. Decyzja szybka: chcecie sami sobie zróbcie. Oczy się Dawidowi i Wiktorii zaświeciły jak najlepszej jakości LEDy na kolejowej makiecie* Nie ma przecież nic lepszego od zrobienia klasycznego bałaganu w kuchni ze smacznym finałem. Tak więc mam zaszczyt Państwa zaprosić na doskonałe mocno kakaowe babeczki bananowe z orzechami laskowymi przygotowane przez młodszą ekipę naszego bloga.

przepis na babeczki

*Muffinki bananowo-kakaowe*

  • banany dojrzałe - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 250 g
  • olej - pół szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • kakao ciemne - 3 łyżki
  • soda - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • orzechy laskowe lub włoskie - 70 g

 

Składniki suche oprócz cukru mieszamy w misce. Obrane ze skóry banany blendujemy na gładką masę. Miksując na wolnych obrotach dodajemy do nich olej, jajka, cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Do miski powinny teraz trafić wymieszane wcześniej składniki suche czyli: mąka, soda, proszek do pieczenia i ciemne kakao. Całość miksujemy.

Do papierowych foremek na babeczki wkładamy łyżką ciasto. Powinno go być trochę więcej niż połowa foremki. Papierowe foremki powinny być ułożone w silikonowej formie. Dawno temu próbowaliśmy upiec muffinki tylko w papierkach... nie polecam chyba, że ktoś czerpie przyjemność z szorowania piekarnika. Wierzch babeczek posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Jak kto lubi.

Wkładamy formy do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 175 stopni pieczemy muffinki bananowe około 20 minut aż będą suche w środku co możemy sprawdzić z pomocą patyczka. Etap pracy z piekarnikiem polecam przeprowadzić pod szczególnym nadzorem by nie biegać potem w panice z rozwianym włosem, telefonem w jednej i pianką na oparzenia w drugiej dłoni.

Trudno się powstrzymać by po upieczeniu ciastka ostygły. Na prawdę trudno...

*makieta kolejowa i modelarstwo to moje nowe hobby więc we wpisach może się pojawiać sporo określeń z tym związanym ...choć spróbuję się opanować...

sobota, 31 maja 2014

Z muffinek jakie w życiu jadłem te najbardziej przypadły mi do gustu. Przepis na babeczki migdałowe musiał się więc na blogu pojawić. Oto on, dość zaskakujący jeśli chodzi o skład produktów ale warto zaryzykować i wgryźć się doskonałe migdałowe ciastko.

przepis na muffinki

*Babeczki migdałowe*

  • mąka tortowa - szklanka + 2 łyżki
  • masło - 150 g
  • cukier puder (trzcinowy) - szklanka
  • białka jaj - 6 sztuk
  • aromat migdałowy 
  • płatki migdałów

 

Rozpuszczamy w garnuszku masło i studzimy. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do niej mąkę i szklankę cukru pudru. Delikatnie mieszamy by piany nie połamać i powoli dodajemy rozpuszczone chłodne masło. Na koniec dodajemy małą łyżeczkę aromatu migdałowego. Zamiast aromatu można użyć esencji migdałowej. Dość łatwo znaleźć ją na allegro choc nie jest tania. Jednak różnica między aromatem migdałowym, a esencją jest spora. Podobnie jak między aromatem waniliowym, a waniliową esencją - kto spróbował ten wie.

przepis na muffinki

Do papilotek wkładamy porcję ciasta tak na 1/3 objętości papierowej foremki. Na środku układamy truskawkę i obsypujemy babeczkę płatkami migdałów. Pieczemy muffinki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celcjusza przez 35 minut. Gdy ostygną prószymy delikatnie cukrem pudrem.

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pyszne kruche minirogaliki z marmoladą, które upiekła Aneta niezbyt długo cieszyły nasze podniebienie. Coś mi się wydaje, że kolejny ich wypiek nastąpi szybko i nie z tak małej ilości składników. Genialne ciasteczka do kawy lub porannej herbaty z cytryną.

przepis na ciasteczka

*Mini rogaliki z marmoladą*

  • mąka pszenna - 350 g
  • masło - 200 g
  • cukier puder - 1/4 szklanki
  • żółtka jaj - 2 sztuki
  • śmietana gęsta - 1 łyżka
  • sól
  • marmolada

 

Mąkę przesiewamy i dodajemy pokrojone chłodne masło. Dosypujemy do miski cukier puder (użyliśmy trzcinowego), żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy szybko ciasto by go nie zagrzać za bardzo ciepłem naszych dłoni i zawijamy gotowe w folię spożywczą. Tak zapakowaną kulę chłodzimy w lodówce. Myślę, że półtorej godziny to wystarczający czas. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Cienki placek powinien być większy niż okrągły talerz, na podstawie którego wytniemy z ciasta koło. Tak przygotowaną formę kroimy podobnie jak pizzę na 8 trójkątów.

przepis na ciasteczka

Tuż nad podstawą każdego trójkąta układamy łyżeczkę marmolady. Zwijamy trójkąty,  a ich rożki zaginamy aby ciastko nabrało kształtu rogalika. Chyba niedługo odpalę kanał na You Tube bo opisać niektórych czynności nie sposób :)

Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy rogaliki w temperaturze 190 stopni Celcjusza około 20 minut tak aż się ciasteczka zrumienią. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

przepis na ciasteczka

Jak to powiedziała moja mama będąca u nas z wizytą: "Adam schowaj te ciastka bo zjem wszystkie" .. he he to prawda: poprostu rozpływają się w ustach. 

 

niedziela, 06 kwietnia 2014

Sobotniej słodyczy ciąg dalszy... genialne ciastka czekoladowe. Szybki sposób na przygotowanie przepysznych ciastek do kawy. Teoretycznie poniższe ciastka można długo przechowywać w odpowiednim dla ciastek pudełku ale ... ja nie wiem ile tych ciastek by trzeba było upiec by mogło zostać choć kilka do przechowania. Do dzisiejszej kawy ciastek już nie mamy...

przepis na ciastka

*Ciastka czekoladowe*

  • kakao ciemne - 100 g
  • czekolada deserowa - 200 g
  • jajka - 2 sztuki
  • masło - 200 g
  • cukier - 250 g
  • mąka pszenna - 150 g
  • maka  z pełnego przemiału - 150 g
  • sól - szczypta
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

Produkty sypkie takie jak mąka, soda, kakao i sól przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem dodając jajka. Łączymy składniki suche z maślaną masą i zagniatamy na ciasto. Czekoladę blendujemy lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy całość.

przepis na ciastka

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Odrywamy nie za duże kawałki ciasta, formujemy placuszki i układamy na blaszce w pewnej od siebie odległości. Ciastka w piecku jeszcze trochę sie powiększą. Pieczemy ciasteczka około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celcjusza.

Ciastka są pyszne bez jakichkolwiek dodatków ale ja już mam w głowie jakiś krem śmietankowy, którym by je można było przełożyć...

piątek, 26 lipca 2013

Smaczna muffinka nie musi być słodka oblana czekoladą lub wypełniona po brzegi pysznym budyniem. Wytrawne muffinki także mają swój kulinarny urok - dodatek dojrzewającego sera jedynie ten urok podkreśli.

przepis na muffinki

*Wytrawne muffiny serowe*

  • mąka pszenna - 450 g
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 250 ml
  • proszek do pieczenia - 2 i pół łyżeczki
  • olej - 125 ml
  • ser dojrzewający twardy - 100 g
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

W misce należy połączyć suche składniki, dodać szczyptę soli, pieprzu i suszonej bazylii. W drugiej misce łączymy skłądniki mokre czyli olej, mleko i jajka. Uzyskany płyn wlewamy do suchych skłądników i dokładnie mieszamy na gładką masę.

Wypełniamy ciastem foremki do muffinek w 3/4 wysokości. Do każdej dodaj kilka pokruszonych kawałeczków dojrzewającego sera. Pieczemy muffinki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut.

przepis na muffinki

Świeżutkie muffinki pałaszowaliśmy z posiekaną bardzo drobno i wymieszaną ze śmietaną rzodkiewką. Zdania w naszym domu na temat wytrawnych muffinek są podzielone. Mimo tego, że jestem niepoprawnym łasuchem tak podane ciastka bardzo mi smakowały. 

wtorek, 28 maja 2013

Dawno nie robiliśmy żadnych muffinek tak więc pora odkurzyć naszą silikonową formę  i zrobić coś delikatnego z budyniem w środku. Po prostu  coś  pysznego do kawy - muffinki z budyniem.  Kupne ciastka nam do filiżanki czarnego napoju już  nie smakują. Dobra kawa domaga się dobrych dodatków. Zróbmy sobie domowe babeczki.

przepis na muffinki

*Muffinki  z budyniem*

  • mąka pszenna - 40 dag
  • cukier - 15 dag + 2 łyżki (budyń)
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - opakowanie 15g
  • olej - 1/3 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 400ml + 1 szklanka
  • budyń waniliowy - opakowanie 

 

Z 400ml mleka odlać trochę do kubka i wymieszać w niej budyń z dwiema łyżeczkami cukru. Resztę zagotować. Rozpuszczony budyń wlać do gotującego się już mleka intensywnie mieszając aż się  zagęści. Wyłączamy ogień i można masę ostudzić.

przepis na muffinki

W misce mieszamy jajka, szklankę mleka i olej. W drugiej misce mieszamy suche składniki - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy suche składniki do mokrych i energicznie wyrabiamy ciasto z pomocą drewnianej łyżki. Gdy masa nabierze aksamitnej struktury jest gotowa do dalszej obróbki. Rozkładamy w formie silikonowej papierowe papilotki. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta - łyżeczkę budyniu i kolejną łyżkę ciasta.

przepis na muffinki

Muffinki pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku (góra, dół) przez około 25 minut. Ozdabiamy przygotowanym lukrem i cukiereczkami lub posypujemy zwykłym cukrem pudrem.

przepis na muffinki

Czerwony lukier widoczny na zdjęciu został zrobiony w ten sposób:

  • białko jajka
  • cukier puder - 150g
  • barwnik spożywczy - czerwony

Białko ucieramy z cukrem pudrem dodając kropelkę czerwonego barwnika, który należy dokładnie w lukrze rozmieszać. Babeczki smarujemy lukrem gdy zupełnie ostygną.

niedziela, 17 lutego 2013

Wczorajsze muffinki zostały ocenione przez naszą Ciocię Anię jako genialne ...więc z czystym sumieniem możemy polecić nasze kakaowe muffinki jako pyszny deser lub dodatek do popołudniowej kawy. Długo silikonowa forma do muffin czekała na swój debiut - oceńcie sami.

przepis na muffinki

*Muffinki czekoladowe*

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 1,5 szklanki
  • mleko - 0,5 szklanki
  • jajka - 4 szt
  • kostka margaryny mlecznej
  • kakao 3 łyżki
  • aromat rumowy - 1 szt (duża)
  • proszek do pieczenia - opakowanie 30g

W garnuszku rozpuszczamy margarynę dodając mleko, cukier, kakao i aromat rumowy. Całość należy podgrzać ale nie zagotować. Z rozpuszczonej masy odlewamy pół szklanki. Będziemy mieli polewę do muffinek.

przepis n amuffinki

Żółtka czterech jaj łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszając łyżką dolewamy kakaową masę. Całość należy dobrze rozmieszać i połączyć - można użyć miksera. Z białek dwóch jaj ubijamy sztywną pianę dodając odrobinę soli. Delikatnie mieszając ciasto dokładamy pianę tak by jej nie połamać.

przepis na muffinki

Do silikonowej formy wkładamy papilotki i wypełniamy je ciastem do połowy. Wkładamy do każdej kawałek ciemnej czekolady i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15 minut. Upieczone muffiny smarujemy z pomocą pędzelka pozostawioną kakaową polewą lub dekorujemy cukrem pudrem. 

przepis na muffinki

PS - pytanie do doświadczonych cukierników - jak zrobić by czekolada pozostała w połowie babeczki ?  ...za diabła rogatego nie mam pomysłu na ten trick, który robi tak fantastyczne wrażenie przy spożywaniu muffinek.

 
1 , 2