Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sosy

poniedziałek, 25 września 2017

...no kto nie kocha ketchupu? Przyzna się ktoś? Domowy ketchup próbowaliśmy robić już kilka razy. Nie udawało się nam do czasu zakupu thermomix'a. ...a i to nie pomogło od razu bo wypróbowaliśmy trzy przepisy na pomidorowy gęsty sos do wszystkiego. Udało się za trzecim razem... mogę z dumą zaprezentować i polecić dalej. Domowy ketchup ... ze 20 słoików w piwnicy już czeka na zimowe wieczory, frytki i hamburgery.

przepis na ketchup

*Domowy ketchup*

  • pomidory - 1kg (lima)
  • papryka czerwona - 180g
  • cebula - 130g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • gorczyca - 10 ziaren
  • pieprz czarny - 10 ziaren
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • papryka słodka suszona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • miód - 80g
  • ocet zwykły lub z czerwonego wino - 60g

 

przepis na ketchup

Warzywa siekamy 5s/obr.7. Dodajemy 50g octu i gotujemy 40m/Varoma.obr.2 z użyciem koszyczka. Po tym czasie dodajemy resztę octu oraz przyprawy i miód (ewentualnie cukier) Ponownie gotujemy 15-20m/Varoma/obr.2 Po sygnale wyjmujemy koszyczek, zakładamy miarkę i miksujemy całość 10s/obr.10 Wypełniamy słoiczki, które po zamknięciu odwracamy do góry nogami. Po ostygnięciu ketchup gotowy do wypełnienia nim spiżarki.

przepis na ketchup

...choć pierwsze partie zawsze zostają pożarte przez dzieciaki jeszcze w ten sam dzień :)

przepis na ketchup

BTW mała uwaga - do przetworów najlepszy jest pomidor lima. Jakość ketchupu jest zależna od pomidora jakiego użyjemy.

przepis na ketchup

Na marketowe szklarniaki lepiej nie tracić czasu, a ketchup robić wtedy gdy pomidory są najlepsze.

 

 

 

czwartek, 21 kwietnia 2016

Odkąd w domu zawitał szybkowar aromaty z naszej kuchni budzą zazdrość sąsiadów. Jedno za drugim dania lądują na stole do oceny domowników. Poniższym postanowiliśmy się podzielić już dziś ale planujemy utworzyć osobną sekcję dla potraw z szybkowaru. Chyba nie jadłem miększej pręgi wołowej, a przygotowanie gulaszu zajęło Anetce jakieś ... 35 minut... aż się wierzyć nie chce ale jestem naocznym świadkiem tego cudu.

przepis na dania z szybkowaru

Oto przepis:

*Gulasz z pręgi wołowej*

  • pręga wołowa - 1kg
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka suszona słodka - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • woda 
  • olej

Pręgę kroimy w większą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki. Do rozgrzanego, otwartego szybkowaru dajemy małą ilość oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy 5 minut. Dorzucamy cebulę, czosnek i przyprawy. Podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy wody aż przykryje mięso. Zamykamy szybkowar. Zwiększamy płomień. Gdy pierwsza para pojawi się w zaworze zakładamy regulator ciśnienia. Gdy zacznie pyrkac jak parowóz zmniejszamy płomień i odliczamy 25 minut. Po tym czasie zgodnie z procedurą wypuszczamy parę, ściągamy regulator, przykrywkę i delektujemy się mięciutką wołowiną w sosie własnym. 

przepis na dania z szybkowaru

Używamy szybkowaru firmy Hawkins Futura 5 litrów. Mogę go z czystym sumieniem już dziś polecać.

poniedziałek, 09 listopada 2015

Dzisiaj męskie gotowanie. Mamuśka zrobiła sobie wolny weekend od domowego jedzenia. Poleruje i wzdycha do nowego nabytku w naszej kuchni, o którym już nie długo przy okazji przepisu na babeczki z czekoladowym kremem. Lubię gotować więc wyręczanie mojej pięknej żony w kuchni to w zasadzie przyjemność. Cała nasza rodzina uwielbia śląskie kluski, a jak mają być kluski to musi być i doskonały do nich sos. W związku z tym znajdziecie dzisiaj na naszym blogu pyszny sos pieczeniowy ze śliwką. Taka moja mięsna wariacja z owocową nutą.

przepis na sos pieczeniowy

*Sos pieczeniowy ze śliwką*

  • pieczeń wieprzowa od szynki - około 1kg (może być karczek)
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 5 ząbków
  • mąka
  • ziele angielskie
  • owoce jałowca
  • liść laurowy
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek
  • bazylia suszona
  • kminek mielony
  • pieprz
  • sól
  • oliwa lub olej
  • śliwki suszone - kilka sztuk

Przepis banalny i nie może się nie udać więc zachęcam innych panów, którzy kuchni do tej pory unikali. Możecie swoje panie pozytywnie zaskoczyć. Tuż po niedzielnym śniadaniu warto odpalić zestaw włoszczyzny i mięs na rosół bo co nieco porządnego bulionu się przyda. Od biedy można rozpuścić we wrzątku kostkę drobiową lub wołową.

Pieczeń kroimy w kawałki usuwając niepotrzebny tłuszcz lub twardawe błony. Dobrej jakości pieczeń takich niespodzianek raczej nie ma ale jakby ktoś z Was robił ten przepis z karkówką to już ta informacja może być przydatna. Nacieramy pocięte w wygodną kostkę (taka 3 na 2 cm) mięso solą, pieprzem i czerwoną papryką. Nie żałujcie przypraw to odpadnie Wam doprawianie sosu. Odkładamy mięso na godzinę do lodówki. Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące. Można to zrobić na żywioł wrzucając całe mięso do miski z mąką i porządnie je tam wymieszać.

Smażymy z każdej strony na sporym ogniu z udziałem oleju lub innego tłuszczu. Mięso ma się jedynie pozamykać. Przekładamy usmażone kawałki do miski, a na pozostałym po mięsie tłuszczu smażymy cebulę posiekaną w piórka. Dorzucamy do niej przeciśnięte 3 ząbki czosnku i dość intensywnie podsypujemy mielonym kminkiem. Kilka porządnych szczypt kminku rozwiąże problemy, które lubią się przy udziale cebuli wydarzać po obiedzie w naszym układzie trawiennym.

W brytfannie lub naczyniu żaroodpornym rozkładamy warstwami cebulę i mięso. Całość podlewamy bulionem tak by nad płynem pozostała co najwyżej jedna warstwa mięsa. Dorzucamy między warstwami liście laurowe, angielskie ziela, suszone owoce jałowca i pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku. Podsypujemy majerankiem i bazylią. Przykrywamy naczynie i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Skręcamy do 180 stopni i dusimy wszystko około 45 minut.

przepis na sos pieczeniowy

Po tym czasie wyciągamy mięso z powstałego sosu. usuwamy listki laurowe i kuleczki przypraw. Blendujemy sos dodając posiekane drobno suszone śliwki. Wrzucamy z powrotem mięso i już bez przykrycia sos powinien dojrzeć na małym ogniu kilka minut. Doprawiamy ostrą papryką i ewentualnie innymi przyprawami ale tak by nie zadusić owocowej nuty śliwek. Sos powinien być gęsty sam z siebie bo użyliśmy mąki do obtaczania mięsa i zblendowaliśmy cebulę. Jak by było inaczej to odrobina gęstej śmietany do sosów powinna temat zakończyć.

Teraz już tylko zalać sosem dziurki pysznych śląskich klusek, na szybko poddusić jakieś buraczki na maśle i stół zastawić pysznym jedzeniem.

 

 

piątek, 25 września 2015

W poprzednim wpisie zapewne zauważyliście, że oprócz paprykowego sosu na desce stał jeszcze jeden. Ten pyszny śliwkowy kolor mógł sugerować tylko jedno: sos śliwkowy do mięs i wędlin. Bez zbędnego rozpisywania się na jego temat podaję przepis na doskonały dodatek do dań lub intensywną bazę smakową do innych bardziej skomplikowanych sosów.

przepis na sos śliwkowy

*Sos śliwkowy do mięs i wędlin*

  • śliwki węgierki - 1 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • imbir - 1,5 cm
  • czosnek - 2 ząbki
  • cukier - 125g
  • ocet - 1/2 szklanki
  • sól - 1 łyżka

Śliwki pozbawiamy pestek, a papryczki chilli gniazd nasienny. Z nimi sos byłby zbyt ostry ... no chyba, że ktoś lubi...Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wszystko blendujemy i przekładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu około półtorej godziny. Po tym czasie dodajemy cukier, ocet, sól i gotujemy jeszcze z 10 minut. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut.

Podobnie jak sos paprykowy używamy go do do domowych wędlin lub jako intensywny dodatek do innych sosów. Warto kilka słoików z letnim smakiem przechować na zimowe często ponure dni.

Przepis zaczerpnęliśmy z doskonałej strony: www.chleby.info na którą serdecznie i naszych czytelników zapraszam.

Jeśli znudziły Wam się musztardy, tatarskie sosy i inne dodatki do wędlin to dobrze trafiliście. Za chwilę zaprezentuję Wam pyszny, aromatyczny, ostry sos paprykowy do mięs i wędlin. W banalny sposób zachowacie na zimę kilka letnich smaków.

przepis na sos

*Sos paprykowy do  mięs i wędlin*

  • papryka - 1,5 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • cukier - 250g
  • ocet - 0,75 szklanki
  • olej - 1 szklanka
  • czosnek - 1 główka
  • sól - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • liście laurowe - 2 sztuki

Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pamiętajcie, że paprykę łatwiej kroić w mniejsze kawałki od strony miąższu niż skórki. Wkładamy pokrojone warzywa do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Paprykę teraz należy odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać w malakserze.

Przekładamy paprykę do garnka, dodajemy zgnieciony czosnek, cukier, ocet, olej, koncentrat i przyprawy. Wszystko należy zagotować i dusić około godziny aż zgęstnieje. Pastę przekładamy do słoików, zamykamy jeszcze gorące i odwracamy do góry dnem.

przepis na sos

Sos możemy przechowywać  w piwnicy lub w lodówce. Na zimno można nim smarować wędliny na chlebie, na gorąco można go podawać do grillowanej karkówki albo możemy go stosować na przykład jako dodatkowy składnik naszych sosów do makaronu. Sposobów na wykorzystanie paprykowego sosu jest wiele.

niedziela, 13 września 2015

Zieloną sałatę najczęściej jemy ze śmietaną i octem. W moim domu jadało się ją ze słodką śmietaną lub ze słodzonym sokiem z cytryny. Ucieszyłem się więc na wieść, że powstaje słodka wersja sosu do sałaty. Oczywiście Aneta nie była by sobą, gdyby sosu nie zaostrzyła i tak oto powstał słodko-ostry sos do sałaty. Taki nasz mały kompromis.

przepis na sos do sałaty

*Słodko-ostry sos do sałaty*

  • sałata masłowa
  • rzodkiewki - kilka sztuk
  • pomidory - 2 sztuki
  • ogórek gruntowy - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 200g
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Warzywa kroimy w mniejsze kawałki, sałatę rwiemy palcami. Składniki na sos mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem tak by nie zabić smaku miodu. Polewamy sałatę sosom tuż przed podaniem. 

Tagi: przepisy sosy
19:20, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 04 września 2015

Najczęściej jadamy kalafiora z bułeczką tartą smażoną na maśle. Może się znudzić mimo, że pyszne. Wersja w zapiekance makaronowej już na blogu była ale poniższy kalafior to nowość nie tylko na blogu ale i na naszym stole. Gotowany kalafior pod sosem śmietanowym był strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis.


przepis na kalafior

*Kalafior pod sosem śmietanowym*

  • kalafior
  • marchew - 3 sztuki
  • masło - 1/3 kostki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 łyżki
  • wywar spod kalafiora - 4 chochle
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • szczypior
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • bazylia suszona
  • suszone pomidory - łyżeczka startych

Kalafior po obraniu ze zbędnych liści dzielimy na wygodne różyczki. Marchew obieramy i kroimy w grube plasterki. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewamy.

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie wytworzyły się grudki. Stopniowo dolewamy wodę spod kalafiora. W między czasie doprawiamy odrobiną gałki, sporą ilością białego lub w ostateczności czarnego pieprzu, suszoną bazylią i solą. Do tworzącego sie sosu dodajemy jeszcze starte pomidory. Gotujemy całość aż sos będzie miał odpowiednią gęstość.

przepis na kalafior

Kalafior podajemy z ziemniakami i ugotowanymi na twardo jajkami posypanymi szczypiorkiem.

czwartek, 21 maja 2015

W poprzednim przepisie wspominałem o lekkiej wiosennej sałacie podanej z sosem winegret. Oto przepis na to lekkie ale smaczne danie.

przepis na winegret

*Wiosenna sałata z sosem winegret*

  • mieszanka sałat
  • ser mozzarella - 1 kulka
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • rzodkiewki - kilka sztuk
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidor
  • czerwony ocet winny - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - rozgnieciony
  • musztarda dijon - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa - około 3 łyżek

Warzywa kroimy w kostkę. Podobnie robimy z mozzarellą. Mieszamy wszystko z dostępnym na rynku ulubionym mixem sałat.

przepis na winegret

W miseczce ucieramy trzepaczką składniki na sos dolewając powoli oliwę z oliwek lub roślinny olej rzepakowy. Tak przygotowanym winegretem polewamy przygotowaną sałatkę i delikatnie całość mieszamy

 

13:35, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 19 maja 2015

Delikatny. Mocno pomidorowy. Pyszny sos do makaronu przygotowany w kilka minut. Z takim przepisem nigdy więcej nie kupicie gotowego dania czy sproszkowanej bazy, którą wciskają nam tysiącami reklam "szefowie kuchni" producentów odparowanej żywności.

przepis na sos do makaronu

*Lekki sos pomidorowy do makaronu*

  • mielone mięso indyka - 500g
  • passata pomidorowa - 0,7 litra
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • seler naciowy - 1 łodyga
  • cukinia mała - 1 sztuka
  • pieczarki - 200g
  • bulion drobiowy - 200 ml
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • pieprz
  • sól
  • oliwa lub olej roślinny

Patelnię kropimy oliwą. Rumienimy na niej posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek. Dorzucamy zmielone mięso indycze i smażymy na sporym ogniu rozbijając tworzące się z mięsa grudki. Na patelnię trafić  powinny pokrojone  w kostkę cukinia, seler naciowy i pieczarki. Mieszając często zawartość patelni dolewamy  bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy całość solą, pieprzem i bazylią.

przepis na sos do makaronu

Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy sos do odpowiedniej gęstości na małym ogniu. 20 minut powinno wystarczyć by można było podać pyszny i lekki sos z ugotowanym al dente w dobrze osolonej wodzie makaronem.

przepis na sos do makaronu

Na zdjęciu pyszne razowe penne.

wtorek, 21 kwietnia 2015

Delikatne mięso podane z pysznym serowym sosem. Mała wariacja na temat tego czym uraczyła nas niedawno kuchnia Pubu Spencer w Katowicach. Dodam, że kuchnia na wysokim poziomie. Zdjęcia potraw tam zaserwowanych znaleźć można było na naszej stronie facebook'owej. ...ale do rzeczy. Polędwiczka wieprzowa to teoretycznie mięso, którego nie da się zepsuć. Nic bardziej mylnego. Każde mięso, a szczególnie te delikatne można po prostu przedobrzyć na wiele sposobów. Dlatego też poniższy przepis to minimalizm w pełni tego słowa znaczeniu.

przepis na polędwicę wieprzową

*Polędwiczka wieprzowa z sosem serowym*

  • polędwica wieprzowa - 500g
  • papryka słodka suszona
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • olej lub oliwa

Polędwiczki nacieramy przyprawami i wstawiamy do lodówki na godzinkę. Wyjętą z lodówki na półgodziny przed smażeniem polędwicę obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie. Mięso ma się jedynie pozamykać. Położona na olej polędwica prosto z lodówki szybko schłodziła by tłuszcz, a tym samym mięso zamiast szybko opiec się zaczęło by się na nim dusić.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy kilka plastrów masła. Kładziemy na nich polędwicę i układamy na niej kolejnych kilka plasterków masła. Pieczemy mięso około 25 minut. Po wyciągnięciu dajemy mu odpocząć z 5 minut zanim pokroimy je w plastry.

*Sos serowy*

  • mleko - 100 ml
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ser typu lazur - 100 g
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dosypujemy mąkę, energicznie całość mieszając. Powoli dodajemy mleko. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy pokruszony lazur i śmietanę. Ciągle mieszając doprawiamy gałką, białym pieprzem i solą. Jeśli zbyt mocno sos się zredukuje można dodać mleka by go upłynnić. Na potrzebę zdjęcia sos mamy gęstniejszy niż w zasadzie być powinien.

przepis na polędwicę wieprzową

Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry i podajemy z serowym sosem w towarzystwie karmelizowanych miodem buraczków. Pieczone z całym czosnkiem ziemniaczki to już tylko dodatek dla łasuchów takich jak ja :)

 
1 , 2 , 3