| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sosy

piątek, 21 listopada 2014

Przy okazji wpisu na żeberka Jamiego na zdjęciu pojawiła się zielona sałata z gęstym sosem. Pora wyjaśnić co to za cudo bo pytacie w mailach. Oto przepis na sos do sałaty.

przepis na sos do sałaty

*Sos do sałaty*

  • sałata
  • gęsta kwaśna śmietana
  • musztarda - 2 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • koperek - 2 łyżki

Śmietanę mieszamy z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dwoma łyżkami posiekanego koperku. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i mieszamy z listkami umytej sałaty. Na zdjęciu widzicie masłową ale spokojnie można dodawać każdą inną, a rzymską to nawet polecam bo jej naturalna słodycz tylko podkręci czosnkowy sos.

Tagi: przepisy sosy
11:59, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 18 października 2014

Suchy indyk na talerzu? Nigdy więcej. Pierś  indyka wcale nie musi być sucha. Może być soczysta i przesiąknięta aromatem dodatków, z którymi była pieczona. Sos ma za zadanie jedynie podkreślić jej już i tak doskonały smak. Takiego indyka to ja mogę co niedziela pałaszować ze smakiem.

przepis na pierś z indyka

*Filet z indyka w paprykowym sosie*

  • pierś indycza - 1,2 kg
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • szpinak baby - 2 garście
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • szalotki - 3 sztuki
  • papryka słodka suszona
  • sól
  • pieprz
  • rękaw foliowy do pieczenia
  • wykałaczki

 

Filet z indyka rozcinamy na pół lub w inny sposób tworzymy wygodną dla farszu kieszeń. Nacieramy porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką suszoną papryką. Ważne by przyprawami pokryć całe mięso, a nie tylko otworzone wnętrze. Papryki kroimy częściowo w drobną, częściowo w większą kostkę. Małe kawałki trafią do środka indyka razem z obranymi z twardszych łodyżek listkami szpinaku. Do wnętrza piersi wkładamy też posiekany w plasterki czosnek. Zamykamy pierś i spinamy wykałaczkami. Wkładamy tak przygotowanego indyka do foliowego rękawa. Wrzucamy do worka  resztę kolorowej papryki i przecięte na pół szalotki.

Pieczemy mięso w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez 80 minut. Na 20 minut przed końcem rozcinamy worek by pierś się zrumieniła na wierzchu. Po tym czasie wyciągamy pierś na drewnianą deskę i pozwalamy jej chwile odpocząć. Mamy czas by przygotować paprykowy sos z tego co pozostało nam w rękawie. Przelewamy wszystko do garnuszka, blendujemy i redukujemy na małym ogniu. Zbyt rzadki sos można zagęścić śmietaną. nie jest tego zbyt wiele więc unikałbym mąki żeby nie zepsuć sobie smaku sosu.

Pokrojoną w plastry pierś indyka podajemy skropioną paprykowym sosem z pieczonymi ziemniakami i sałatką szwedzką własnej roboty.

...

ps ...niestety ale więcej zdjęć najnormalniej w świecie nie mam. Coś czuję, że Młody oprócz zrobienia świetnego zdjęcia do przepisu na pieczone ziemniaki zrobił przy okazji porządek w już istniejących w aparacie plikach.

 

piątek, 05 września 2014

Bitki w sosie cebulowym to najlepszy sposób na przygotowanie dania z szynki wieprzowej. Żeby nie było, że tylko Aneta w kuchni się męczy, a ja jedynie mędrkuje na blogu, dziś przepis na danie wykonane moimi rękami.  Proste w wykonaniu kawałki mięsa w pysznym gęstym sosie. Polecam z kluseczkami choć tych akurat w tą niedzielę mi się już robić nie chciało.

przepis na bitki wieprzowe

*Bitki w sosie cebulowym*

  • szynka wieprzowa - 1 kg
  • cebula - 4 duże sztuki
  • czosnek polski
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • estragon suszony - odrobina
  • bulion
  • sól
  • pieprz

 

Szynkę kroimy w półtora centymetrowe plastry. Powiem szczerze nie bawię się w cięcia po włóknach czy jak to tam się zwie. Tnę nożem jak leci. Z szynki usuwam jedynie stwardniałą błonkę, która się czasami nam może trafić. Tłuszczyku nie ruszam bo w tłuszczyku jest smak. Jak ktoś się boi kalorii to zapraszam na kotlety z ciecierzycy...

Jak sama nazwa wskazuje mięso trzeba rozbić. Używam do tego odpowiedniego tłuczka i grubszej folii spożywczej żeby nie zachlapać kuchni. Za pierwszym razem tłukłem bez i siedziałem potem godzinę czyszcząc siebie, podłogę i stojące obok  sprzęty AGD... Natomiast żeby nie denerwować sąsiadów w niedzielny poranek, pod deskę kładę sobie zawsze gruby ręcznik jako specyficzny tłumik.

przepis na bitki wieprzowe

Mięso trzeba dobrze rozbić by było mięciutkie po przyrządzeniu. Byle by go nie zmiażdżyć na tatar. Nacieramy kawałki przygotowaną z oliwy (oleju), ząbku czosnku, soli i pieprzu marynatą. Odkładamy w misce na godzinkę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i pozwalamy mu nabrać kuchennej temperatury. Słyszałem, że nie powinno się obsmażać zimnego mięsa bo zamiast się szybko karmelizować, dusi się na patelni. Mięso należy  obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Odkładamy mięso na talerzyk, a na patelni  szklimy szybko cebulę posiekaną w piórka.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (olejem) układamy warstwami cebulę, mięso, ciutkę przetartego w dłoniach estragonu, cebulę, mięso, estragon... Podlewamy całość kilkoma chochelkami niedzielnego rosołu (ewentualnie przygotowanym specjalnie na tą okazję bulionem) Jak nie mamy nic takiego pod ręką to od biedy można mięso podlać wodą tylko, że sos na tym sporo straci. Dorzucamy do naczynia kilka listków laurowych i kilka ziarenek angielskiego ziela. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy mięso i skręcamy go do 180 stopni. Dusimy mięso około 1,5 godziny chociaż po godzinie warto już zajrzeć do środka i jeżeli mięso jest miękkie, a płyn porządnie zmętniał możemy sobie dać spokój z duszeniem.


przepis na bitki wieprzowe

Wyjmujemy mięso, liście laurowe, ziela angielskie. Resztę blendujemy lub przecieramy przez sitko. Przetarty sos będzie bardziej gładki i aksamitny. Na zdjęciu widzicie wersję na blender. Jak kto lubi to może nawet cebuli nie przecierać tylko, że sos trzeba będzie wtedy inaczej zagęścić. Można sos jeszcze ewentualnie doprawić. Szczególnie gdy zamiast bulionu lub rosołu użyliśmy do podlania wody.

 

piątek, 07 lutego 2014

Tytułowe cudo przywiozła Aneta z pracy. Jej koleżanka taką oto musztardę robi i poczęstowała nas dając równocześnie przepis. Napiszę tak: w życiu bym nie wpadł na to by z gruszek zrobić musztardę. Jednak po degustacji z wędliną, a także z owsianymi nuggetsami z czystym sumieniem mogę ten ciekawy produkt na blogu polecić. Znajdziemy musztardę z gruszek  na sklepowej półce ale można ją zrobić samodzielnie więc nie ma co po sklepach biegać. Zróbcie ją sami.

przepis na musztardę

*Musztarda z gruszek*

  • gruszki - 2,5 kg
  • gorczyca - 12 łyżek
  • cukier - 8 łyżek
  • sól - 4 łyżeczki
  • ocet - 1 szklanka
  • goździki - 8 sztuk
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • pieprz - 20 ziaren

Gruszki obieramy ze skórek, usuwamy ogonki i kroimy na połówki lub ćwiartki. Owoce należy piec około godziny w temperaturze 190 stopni Celcjusza. Ostudzone przecieramy przez sitko. W moździerzu ucieramy  ziarna pieprzu, goździki i listki laurowe. Mieszankę przypraw należy zagotować z octem i ostudzić. Masę gruszkową ucieramy z cukrem, solą i zmielonymi ziarnami gorczycy. Do przygotowanej masy dolewamy ostudzonego octu. Dolewamy powoli ciągle mieszając aż uzyskamy musztardową konsystencję. Gotową musztardę rozlewamy do słoiczków. Musztarda przed podaniem na stół powinna poleżakować kilka dni.

Powyższego przepisu nie będziemy udoskonalać bo jakość musztardy przygotowana przez Anety koleżankę jest dla nas doskonała. Od Was zależy jak sobie ją urozmaicicie, a przypuszczam, że można z nią sporo poeksperymentować.

 

czwartek, 14 listopada 2013

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa był kurczak w sosie. Delikatne mięso, gęsty i aksamitny sos rozlewający się na kładzionych łyżką kluseczkach z dodatkiem czerwonej kapusty lub domowych buraczków. Mogłem mieć z 10 lat gdy moja nieżyjąca już niestety babcia podawała mi takie pyszne domowe jedzenie. Aneta odtworzyła mi te smaki. Co prawda sos rozlewał się na kluskach śląskich ale   smakował idealnie jak ten babciny.

przepis na duszonego kurczaka

Zapraszam więc do smaków mojego dzieciństwa:

*Kurczak w sosie*

  • ćwiartka kurczaka - 3 sztuki
  • cebula - 2 większe sztuki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kminek mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka
  • oliwa lub olej
  • bulion

Z umytych kawałków kurczaka zdejmujemy skórę i kroimy każdą ćwiartkę na pół. Nacieramy kurczaka solą, pieprzem i oprószamy słodką papryką. Obsmażamy kawałki z każdej strony na rumiano na mocnym ogniu i odrobinie oliwy lub oleju. Obsmażone mięso przekładamy do brytfanny.

przepis na duszonego kurczaka

Na pozostałym po kurczaku tłuszczu rumienimy pokrojone w piórka cebule. Całość dorzucamy do mięsa i podlewamy bulionem aby przykrył nam mięso. Dusimy kurczaka około 30 minut z dodatkiem liści laurowych i angielskiego ziela. Gdy mięso zacznie odpadać od kości wyjmujemy je, a sos zagęszczamy mąką. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i zmielonym kminkiem redukując go chwilkę. Zamiast mąki można przetrzeć sos przez sitko - cebula powinna sos wystarczająco mocno zagęścić. My jednak lubimy jej kawałki w sosie.

przepis na duszonego kurczaka

Kurczaka podajemy na przykład ze śląskimi kluskami. Ich dziurki wypełnią się sosem i zatańczą na Waszych podniebieniach. Buraczki domowe na ciepło również są doskonałym dodatkiem do takiego kurczaka.

środa, 25 września 2013

Kulinarne rewolucje Magdy Gessler przypomniały nam genialny smak z dzieciństwa. Kremowy sos chrzanowy na delikatnym mięsie gotowanej, wołowej pręgi. Uwielbiałem gdy niedzielny obiad rozpoczynał się od aromatycznego wołowego rosołu, a kończył na pysznej wołowinie oblanej gęstym i kremowym sosem chrzanowym. Tamto wspomnienie wróciło wczoraj i chyba zagości w naszym domowym menu ponownie.

 przepis na sos chrzanowy

Jak widać Magda Gessler potrafi przeprowadzić rewolucje kulinarne nie tylko w restauracjach ale i domowych kuchniach - żeby było jak u mamy.

*Sos chrzanowy*

  • chrzan świeżo tarty - 180g
  • żółtko
  • śmietana 30% - 200g
  • mąka pszenna - 1 czubata łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

 przepis na sos chrzanowy

Masło rozpuszczamy w garnuszku i dorzucamy czubatą łyżkę mąki. Podsmażamy chwilę mąkę energicznie mieszając by nie zrobiły się grudki. Dolewamy 200g śmietany i całość musimy zagotować. Po zagotowaniu się zmniejszamy ogień i dodajemy świeżo starty chrzan. Wyciskamy do sosu około łyżeczki cytryny i doprawiamy sos solą o raz białym pieprzem. Gotujemy sos na małym ogniu przez chwilę. Pozostało już jedynie dodać rozbełtane żółtko i gotujemy sos chrzanowy aż zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.

przepis na sos chrzanowy

Tak przygotowany sos doskonale nadaje się do gotowanej w warzywnym wywarze wołowiny. Pręga jest do tego najlepsza - delikatne, kleiste mięso podkręcone chrzanowym sosem w towarzystwie gęstych domowych buraczków ucieszy nie jedno podniebienie.

piątek, 06 września 2013

Zbliżająca się jesień zawitała na blogu knedlami ze śliwkami. Tym razem sos grzybowy przypomni Wam, że lato mamy już praktycznie za sobą. Pyszny, gęsty, a zarazem delikatny sos grzybowy ze świeżych podgrzybków, podany z ziemniaczanymi pampuchami. Zapraszamy:

przepis na sos grzybowy

*Sos grzybowy*

  • podgrzybek świeży (lub prawdziwek) - 20 dag przebranych
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - łyżka
  • śmietana do zup i sosów
  • sól
  • pieprz
  • bulion - pół litra

 

Grzybki opłukujemy z piasku i resztek leśnego runa. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dorzucamy pokrojone w dużą kostkę grzyby. Całość obsmażamy na sporym ogniu często mieszając. Dolewamy pół litra mięsnego lub warzywnego bulionu. Pozwalamy się grzybkom dusić aż sos zgęstnieje. Pomagamy mu w tym kilkoma łyżkami śmietany. Doprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem i sporą ilości soli, którą grzyby uwielbiają.

przepis na sos grzybowy

Sos grzybowy doskonale się nadaje do mięs, dań myśliwskich ale i do zwykłych klusek śląskich. Można także zrobić ulubione przez nasze dzieciaki pampuchy ziemniaczane. Robi się je identycznie jak wspomniane kluski śląskie ale zamiast gotować smaży się kluski na głębszym oleju. Pyszne!

przepis na sos grzybowy


poniedziałek, 02 września 2013

Doskonały sos do ryżu lub na przykład placków ziemniaczanych. Gęsty słodko-kwaśny sos paprykowo-pomidorowy. Jest bazą do tworzenia wielu innych sosów. Na przykład dodatek konserwowego bambusa i świeżego ananasa stworzy nam pyszny azjatycki sos do ryżu. Solidna porcja chili lub morelowej papryki habanero i kolendry da nam sos meksykański.

przepis na sos paprykowy

W smaku podobny do słoikowych dań znanych z kampanii popularnej firmy przetwórstwa warzywno-owocowego. Jednak wielokrotnie smaczniejszy i co najważniejsze pozbawiony wszelakich dodatków, których lepiej w zdrowej diecie unikać.

*Sos paprykowo-pomidorowy*

  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • pomidory lima - 4-5 sztuk
  • cebula - 1 duża sztuka
  • cukinia - 1 mała lub pół dużej
  • papryczka chilli - 1 ostra 8cm sztuka
  • czosnek polski - 4-5 ząbków
  • bazylia świeża - kilka świeżych gałązek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny czerwony
  • papryka czerwona suszona (może być wędzona)
  • cukier brązowy

 

Na rozgrzanej patelni i dwóch łyżkach oliwy obsmażamy na złoty kolor piórka cebuli. Gdy cebula zacznie się rumienić dorzucamy posiekany drobno czosnek. Charakterystyczny zapach smażonego czosnku da nam znać że na patelnię powinna trafić posiekana papryczka chilli i pokrojone w piórka papryki. Jak ktoś lubi ostrą jazdę polecam chilli posiekać z pestkami.

przepis na soso paprykowy

Gdy papryka odrobinę zmięknie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Obsmażamy całość na sporym ogniu przez chwilę, podlewając 4 łyżkami octu winnego i doprawiając solą, pieprzem. Solidna porcja suszonej papryki podkręci smak i poprawi kolor sosu.  Gdy warzywa będą dobrze obsmażone, a najtwardsza z nich papryka zmięknie na tyle, że zacznie puszczać sok dorzucamy pokrojone pomidory. Lima będzie doskonałym pomidorem do tego sosu. Jej słodycz złagodzi ostry smak chili i kwas uzyskany z octu winnego.

przepis na sos paprykowy

Przykrywamy patelnię, skręcamy ogień i pozwalamy warzywom przegryźć się jak należy. Po 15-20 minutach możemy delikatnie z pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść większe kawałki warzyw by wycisnąć z nich jak najwięcej miąższu tym samym zagęścimy sos bez zbędnych dodatków.  Pozostało już jedynie doprawić sos ostatecznie solą, pieprzem, ewentualnie brązowym cukrem jeśli lima okazała by się zbyt mało słodka. Jeszcze chwila duszenia już bez przykrycia i pyszny sos gotowy. Polecam go przed podaniem ostudzić, a następnie jeszcze raz podgrzać.

 

poniedziałek, 11 marca 2013

...czyli ciekawa wariacja w temacie włoskich sosów do makaronu. Oryginalne  pesto to mieszanka bazylii, piniowych orzechów, doskonałej włoskiej oliwy i specyficznego aromatu parmezanu. Często zastanawialiśmy sie czy można te składniki zastąpić czymś bardziej swojskim i dostępnym na naszym polskim dość ubogim rynku. Najbardziej aromatyczna  roślina w polskim warzywniaku to pietruszka, a najłatwiej dostępne orzechy to ...ziemne. Nie pozostało więc nic innego jak zrobić zielone pesto właśnie z tych składników. Wyszło ciekawie... a biedronkowy Olender sprawdził się całkiem dobrze.

przepis na pesto

*Pietruszkowe pesto*

  • pietruszka zielona - 2 pęczki
  • czosnek - 3 ząbki
  • orzechy ziemne (fistaszki) - 80g obranych
  • olej rzepakowy 5 łyżek
  • ser dojrzewający - 3 łyżki

Umytą natkę wstępnie siekamy z czosnkiem. Wrzucamy całość do blendera. Trafiają tam także rozdrobnione kawałki orzechów ziemnych. Łatwo to zrobić - zbieramy obrane orzeszki do płóciennego woreczka i miażdżymy wałkiem kuchennym lub tłuczkiem. Wystarczy już tylko do pojemnika dodać oleju lub oliwy z oliwek, z dwie lub trzy łyżki startego sera i porządnie całość zmiksować.  Sos doprawiamy solą i pieprzem.

przepis na pesto

Pesto podajemy z makaronem. Przykładowo Tagliatelle będzie pasować jak znalazł. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody al'dente. Po odcedzeniu przerzucamy makaron  do pustego garnka. Dodajemy pesto i energicznie mieszamy makaron potrząsając garnkiem. Jeśli makaron byłby zbyt suchy - oliwa powinna mu pomóc. Porcję makaronu dodatkowo pruszymy sporą ilością utartego kwaskowatego sera.

Tak podany makaron warto podać z jakąś dobrą sałatką. Skoro wariujemy w temacie prawie włoskich sosów możemy powariować w temacie prawie greckiej sałatki. Oto ona:

*Sałatka a'la grecka*

  • roszponka - 500 g
  • pomidorki koktailowe - 250g
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • czerwona cebula - połówka lub jedna mała
  • ser typu feta - z Mlekowity najlepszy

przepis na sałatkę

Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka a pomidorki w na połówki. Ser typu feta natomiast w niezadużą kostkę. Mieszamy wszystko z roszponką i polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

*Dressing do sałatki*

  • oliwa - 6 łyżek
  • ocet winny - 2 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki - utarty
  • oregano - łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Sładniki dressingu mieszamy w zamkniętym specjalnie do tego przeznaczonym słoiczku i energicznie potrząsamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

...wszystko stanowi ciekawy i niezbyt drogi obiad. Wychodzi na to, że warto czasami powariować i nie szukać na siłę smaków w dalekich krajach.

sobota, 20 października 2012

Połączenie ostrej musztardy i słodkiego aromatycznego miodu tworzy niepowtarzalny sos doskonały do wielu potraw. Sos miodowo-musztardowy gościł u nas podczas przyrządzania sałatki z kurczakiem. Zróbmy go:

przepis na sos miodowo-musztardowy

*Sos miodowo-musztardowy*

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka soku  z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz 

przepis na sos miodowo-musztardowy

Oliwę mieszamy z musztardą i miodem. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos prezentujemy dziś na chrupiącej prostej sałatce warzywnej. Zielona papryka pokrojona w piórka, rzodkiewka cieniutko pokrojona w plasterki i starta na największych oczkach marchewka doprawiona solą i kolorowym pieprzem tworzą pyszny podkład pod sos miodowo-musztardowy. Wegetariańska przekąska podana z pomidorem i natartymi czosnkiem grzankami stała się lekką kolacją przed dzisiejsza imprezą. Polecamy...i pamiętajcie sos trafia na sałatki tuż przed podaniem.