| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ogórki kiszone

niedziela, 15 czerwca 2014

Sezon ogórkowy coraz bliżej. Małosolne już kiszą się w niejednej kuchni. Sporo gospodyń domowych już zaczyna szykować się do sezonu szorując szklane słoje, wecki i gliniane naczynia na kiszonki. My w tym roku też robimy porządek w piwnicy by móc zachomikować trochę lata na zimę. Zupa ogórkowa najlepiej smakuje właśnie zimą, a zrobiona z własnych przetworów jest najlepsza i bez porównania z zupami z koncentratów. Dzisiejszy przepis na ogórkową daje doskonały efekt zarówno zimę jak i w ogórkowym sezonie gdzy dostępnośc tego pysznego warzywa jest łatwa i powszechna.

przepis na zupę

*Zupa ogórkowa*

  • ogórki kiszone - 30 dag
  • woda z kiszenia ogórków - 1 szklanka
  • marchew młoda - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń młoda - 3 sztuki
  • koper - łyżka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • śmietana do zupy - 100ml
  • sól
  • pieprz
  • bulion mięsny - 2 litry

Ogórki ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze razem z obraną marchwią i pietruszką w korzeniu. Do gotującego się mięsnego bulionu wrzucamy przetarte warzywa i dolewamy szklankę wody spod ogórków.

przepis na zupę

Gotujemy około 20 minut doprawiając pieprzem i solą. Pod koniec dodajemy hartowaną śmietanę i zupa praktycznie gotowa. Podana z utajonym ryżem ... najlepsza.