| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: chilli

czwartek, 21 listopada 2013

Banalny przepis na smaczne spaghetti. Uwielbiam włoską kuchnię. Jej prostota i doskonały mimo to smak urzeka od lat cały świat. Włoscy kucharze potrafią wyczarować cuda z zaledwie kilku składników. Wszelakie pasty rozsławiły włoską kuchnię a dzisiejszy przepis to nasza przeróbka najprostszego włoskiego spaghetti.

przepis na spaghetti

*Spaghetti polacco*

  • makaron spaghetti - 500 g
  • czosnek polski - 5 ząbków
  • olej roślinny ( użyliśmy ciekawej propozycji "Kujawskiego" - czosnek i bazylia)
  • papryczka chili - 1 ostra sztuka
  • sól morska
  • ser dojrzewający - olender
  • pietruszka natka - pół pęczka

 

Doskonałe danie do przygotowania w zaledwie 10 minut. Gotujemy makaron aby był al dente. Trafił nam się doskonały prezent prosto z Włoch więc dzisiejsze spaghetti choć odrobinę pachniało tym pięknym krajem. 

W tym czasie na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekane ząbki czosnku i papryczki chilli. Odkryliśmy ostatnio smakowe oleje Kujawskiego, które śmiało mogą konkurować z dostępnymi w Polsce oliwami. Czosnek nie może się spalić bo gorycz zdominuje smak spaghetti, które stanie się niejadalne. Specyficzny zapach smażonego czosnku da nam znać, że już ma dość.

przepis na spaghetti

Odcedzony makaron (może na nim pozostać trochę wody - danie będzie lepsze) dorzucamy na patelnię i mieszamy całość dosypując posiekana natkę pietruszki. Pozostało już tylko makaron dosolić morską solą, posypać bogato startym serem (biedronkowy Olender potrafi zaskoczyć smakiem) i delikatnie skropić po podaniu olejem smakowym lub oliwą.

Boskie jedzenie! ...ot takie nasze polskie spaghetti...

środa, 29 maja 2013

Już niedługo polskie cudowne pomidory wrócą na kulinarną scenę. Sałatka z pomidorów i fety to doskonały, prosty sposób na zrobienie sobie dobrze w coraz przyjemniejsze i dłuższe dni. W połączeniu z mocno doprawionym chilli winegretem polskie pomidory pobudzą Was na wiosenno-letnie romantyczne wieczory sam na sam. To mogę zagwarantować.

przepis na sałatkę

*Sałatka z pomidorów i fety*

  • pomidory - 2 duże sztuki
  • ser feta  - 130g
  • cebula 1 sztuka
  • oliwa
  • mieszanka chilli (lub jedna ostra mała papryczka)
  • oliwki bez pestek
  • dymka
  • sól
  • pieprz
  • oregano świeże

Pomidor kroimy w grube kawałki a cebulę w piórka. Wrzucamy jedno i drugie do miseczki na 10 minut by sok z pomidorów lekko zmiękczył cebulę. Oliwki kroimy w paseczki i dodajemy do sałatki. Z 3 łyżek oliwy i jednej soku z limonki robimy w słoiczku winegret, który należy doprawić porcją chilli, szczyptą soli i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Wlewamy rozmieszany energicznie w słoiczku sos do pomidorów. Delikatnie je mieszamy i wykładamy na talerzach.

przepis na sałatkę

Wystarczy już tylko przybrać całość posiekaną dymką i świeżymi listkami oregano. Usmażone na oliwie lub grillowane nad ogniem grzanki natarte czosnkiem będą stanowiły doskonały dodatek do sałatki. ...chyba, że jedno z partnerów nie lubi czosnku. Wtedy nam się romantyczny wieczór pełen figli może zamienić w wieczór z fochem. Więc z czosnkiem ostrożnie moi drodzy...

 

wtorek, 28 maja 2013

Najprostsze danie można zmienić tak by stało się czymś atrakcyjnym tak dla oka jak i dla podniebienia. Ludzie często zachwycają się różnymi wykwintnymi potrawami, a przecież nawet zwykły kotlet mielony można zrobić tak by był cymes.

przepis na kotlety mielone

Oglądając ostatni odcinek "Ugotowanych" zadziwił mnie pewien pan, który postawił konkurentce zarzut iż jej śledź to taka banalna potrawa, a on spodziewał się jakiś fajerwerków kulinarnych. Sam w konkursie podał  duszone chorizo z krewetkami co trudno nawet do tanich petard zaliczyć, a co dopiero kulinarnych fajerwerków. To że coś jest z "zagranicy" nie oznacza wykwintności ani stylu, a śledzik dobrze przyrządzony i podany może stanowić genialną przystawkę. Tym bardziej, że promuje polską kuchnię w świecie.

Nie sztuką jest bowiem zrobić potrawę z kosmicznych składników - sztuką jest podać coś prostego tak aby miało całkiem nowy wymiar. Zapraszam więc na banalne kotlety mielone z niebanalnym wnętrzem.

*Kotlety mielone nadziewane*

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 90dag
  • jajka - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • ser feta lub typu feta - 80g
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwki bez pestek - 50g
  • suszone pomidory - 50g
  • bazylia świeża
  • papryka chilli - 1 sztuka'
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • słodka papryka suszona - pół łyżeczki
  • oliwa
  • limonka
  • sól
  • pieprz

Mielone mięso mieszamy z jajkiem i zgniecionymi lub startymi ząbkami czosnku. Podsypujemy 2 łyżkami bułki tartej, doprawiamy sola, pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.

przepis na kotlety mielone

Z papryczki chilli usuwamy nasionka i siekamy drobno. Dodajemy pokrojoną natkę zielonej pietruszki i listki bazylii. Cebulę kroimy w małą kostkę, a oliwki w paseczki. Wystarczy już tylko posiekać suszone pomidory, rozkruszyć ser fetę, dolać oliwy z oliwek i dokładnie całość wymieszać. Masę nadzienia doprawiamy solidną porcją soku z limonki, papryką słodką, pieprzem i świeżo zmielonym pieprzem. Oliwy powinno być w stosunku do soku z limonki 3:1 - to chyba najlepszy sposób na równowagę smaków.

przepis na kotlety mielone

Z mięsa formujemy placki, na których układamy łyżką farsz. Zwijamy placki zamykając brzegi i formujemy z mięsa okrągłe kotlety mielone. Obtaczamy mięso  w bułce tartej i smażymy z obu stron na smalcu lub oleju.

przepis na kotlety mielone

Farsz nada mięsu doskonały aromat i nie pozwoli go wysuszyć nawet jeśli byśmy przez przypadek kotlety przesmażyli. Podaliśmy to cudo z młodymi ziemniaczkami skąpanymi w maśle i koperku oraz delikatną sałatką z pomidora i ogórka. Całość stanowiła niby banalny ale jednak bardzo ciekawy dla kubków smakowych posiłek. Polecam.