| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: szczaw

środa, 06 marca 2013

Tęsknota za latem, dostępem do świeżych polskich warzyw sprawia, że czas oczekiwania urozmaicamy sobie zupami warzywnymi. Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu jest genialna. Niestety dostępność liści szczawiu zimą jest niewielka musimy więc  skorzystać z produktu gotowego.

Na szczęście rynek w Polsce rozwija się dość szybko, a wymagania klientów zmuszają firmy do poprawiania swoich produktów. Sporo firm dzięki wspomnianemu wzrostowi wiedzy konsumentów jest udoskonalanych by zaspokoić popyt na dobre jakościowo produkty wstępnie przetworzone.

przepis na szczaw

W Dąbrowie mamy dostęp do produktów firm "Spichlerz" i "A to dobre" ... szczaw siekany tej pierwszej według mnie jest idealny gdy zima nie pozwala przygotować sobie podstawy do zupy szczawiowej samemu. 

*Zupa szczawiowa*

  • szczaw siekany (świeży 1 kilogram, w słoiczku 350ml)
  • marchewka - 2 szt
  • pietruszka - 2 szt
  • ryż biały - 100g
  • śmietana do zup 100ml
  • jajka - 2 szt
  • pieprz
  • sól

Jeśli mamy świeży szczaw - myjemy go i siekamy. Podsmażamy liście na łyżce masła aż zmiękną. Pamiętajcie by szczaw dobrze wypłukać z piasku. Chrzęst zupy nie jest przyjemny. Szczaw gotowy nie wymaga żadnej wstępnej obróbki. Ważne jedynie by kupować szczaw siekany, a nie mielony. Zupa na tym tylko zyska.

Przygotowujemy wywar na rosołowej porcji mięsa , w którym po usunięciu zaburzyn gotujemy pokrojone w kostkę warzywa. Gdy będą miękkie możemy dodać szczaw. W kubeczku hartujemy śmietanę dodając kilka łyżek zupy i dolewamy całość do garnka. Gotujemy jeszcze z 10 minut doprawiając zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem. W tym czasie taimy ryż i gotujemy jaja na twardo.

przepis n aszczaw

Zupę szczawiową należy podawać z jajkiem ze względu na dużą koncentrację rozpuszczalnych szczawianów w liściach szczawiu powodujących odkładanie się kamieni nerkowych. Jajka pomagają w zapobieganiu odkładania się owych kamieni.

11:47, srk76 , Strefa kuchni
Link