| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: bita śmietana

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Dawno dawno temu potrafiłem robić pięknie wyrastający biszkopt. Jakoś nie było okazji do kultywowania tej rodzinnej tradycji - ciasto w każdą niedzielę. Blog spowodował, że można by ją wprowadzić na nowo. "Akademia kulinarna" biedronkowego miesięcznika "Moje smaki życia" - spowodowała, że znów mi się zachciało piec biszkopt. Oto przepis na roladę biszkoptową  z truskawkami i bitą śmietaną z I części "Akademii kulinarnej"

przepis na biszkopt

*Rolada biszkoptowa z truskawkami*

  • mąka pszenna tortowa - 80g
  • jajka - 8 sztuk 
  • cukier puder - 100g
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 20g
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2x fix do śmietany
  • cukier - 3 łyżki
  • truskawki 25 sztuk

Żółtka oddzielamy od białek. Zostawiamy białko z 4 jaj na pianę. Ucieramy żółtka z 50 gramami cukru pudru i opakowaniem cukru waniliowego. Białka natomiast ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Mieszamy ją z resztą cukru pudru. Do utartych żółtek dodajemy porcjami raz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, a raz porcję piany z białek. Mieszamy delikatnie ciasto drewnianą łyżką w jednym kierunku.

Pamiętam, że według mojej mamy mieszanie ciasta w jedną stronę to gwarancja udanego biszkoptu. Nie wiem czy to przesąd czy też fizyczno-chemiczny trick ale jak za pierwszym razem się do tego nie dostosowałem to biszkopt miał po upieczeniu 2 centymetry. Od tamtej pory nie ryzykuję...

przepis na biszkopt

Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem i wylewamy na nią ciasto. Ma tworzyć prostokąt. Pieczemy ciasto około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gdy wierzch się ozłoci możemy sprawdzić ciasto patyczkiem. Suchy patyk - ciasto gotowe. 

przepis na biszkopt

Na blacie rozkładamy suchą ściereczkę i wykładamy na niej ciasto obracając całą blachę do góry nogami. Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia z pomocą na przykład noża. Na wierzch ciasta dajemy drugą ściereczkę tym razem wilgotną. Zapobiegnie to wysuszeniu ciasta i  zrobi je elastyczne by łatwo zwinąć roladę.

przepis na biszkopt

Gdy ciasto ostygnie możemy zrobić bitą śmietanę. Ubijamy kremówkę dodając po kilku chwilach śmietanfix - pomaga on utrzymać śmietanę w dobrej konsystencji i zapobiega podchodzeniu wodą. Połówki truskawek układamy równomiernie na biszkopcie. Wykładamy na wierzch bitą śmietanę i ostrożnie zwijamy roladę - od razu dodam, że nie jest to wcale łatwe. Gotową wystarczy posypać cukrem pudrem. Do lodówki i niech się chłodzi bo taka zimna jest najlepsza.

Następnym razem spróbuję zrobić ten biszkopt w tortownicy - zobaczymy czy uda mi się tak jak lata temu wstecz. Ten wyszedł całkiem niezły więc "Akademia kulinarna" ma chyba sens.

czwartek, 05 lipca 2012

Przepis na malinowy raj ? Proszę bardzo:

1. Kupić lub zebrać prosto z krzaka:

2. Umyć dokładnie i dobrze przebrać:

3. Śmietanę ubić z waniliowym cukrem:

4. Podawać schłodzone bez zbędnych udziwnień :)