| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: rosół

wtorek, 11 września 2012

Sklepy wypełniły się kolorowymi dyniami. Nieodłączny symbol jesieni przywędrował do nas z gorących regionów Ameryki i rozgościł się także na naszych stołach. Najpopularniejszym posiłkiem zdaje się być przepysznej jakości zupa krem z dyni. Obok dyniowego dżemu i coraz popularniejszego w Polsce amerykańskiego święta duchów zupa krem jest dyniowym hitem. Przyrządzenie tej pożywnej i smacznej zupy jest proste.

przepis na zupę krem z dyni

Potrzebujemy kilku składników:

*Zupa krem z dyni*

  • 1kg miąższu dyni
  • włoszczyzna
  • porcja rosołowa lub skrzydło indyka
  • świeży imbir - około 1cm utartego korzenia lub pół łyżeczki suszonego
  • śmietana 30% do zup
  • pieprz
  • sól

 przepis na krem z dyni

Gotujemy warzywny bulion na naszej rosołowej porcji. Ostatnio coraz częściej zamiast porcji kurzego mięsa używamy solidnego skrzydła indyka. Smak i aromat bulionu uzyskanego z indyczego mięsa różni się co nie co od tradycyjnego kurzego rosołu. Jest według mnie intensywniejszy, a mięso o niebo lepsze. Jedzmy więc polskie indyki :)

przepis na zupę krem z dyni

Gdy  włoszczyzna zmięknie dodajemy wydrążony z dyni miąższ. Jeśli chcemy zachować dyńkową łepetynkę na Hellowen'owe szaleństwa naszych dzieciaków musimy się trochę namęczyć. Jeśli jednak amerykańska tradycja jest nam obojętna wystarczy dynię obrać grubo ze skóry i usunąć gąbczastą substancję z pestkami. Pozostały aromatyczny miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru. Gotujemy dynię do miękkości i rozdzielamy bulion od warzyw z pomocą sitka. W osobnym pojemniku miksujemy warzywa i dyniowy miąższ na gładką masę. Dolewamy bulion mieszając dokładnie do momentu oczekiwanej przez nas konsystencji. Krem z dyni zgodnie z nazwą musi być ... kremowy. Nie za rzadki, nie za gęsty - w sam raz.

przepis na zupę krem z dyni

Krem wraca nad palnik. Tak przygotowaną zupę musimy jeszcze doprawić solą, pieprzem i imbirem. Ostatni składnik to śmietana. Jeśli mamy dobrą śmietanę przeznaczoną do zup łączymy ją z kremem bez hartowania. Jeśli jednak obawiamy się że śmietana nam się zetnie hartujemy ją w kubeczku i dopiero dolewamy do naszego dania. Całość należy jeszcze delikatnie podgotować i obiadowe danie gotowe. Krem z dyni podawany jest najczęściej z grzankami lub ptysiowym groszkiem. Można także użyć pieczonych ziemniaczków pokrojonych w kostkę.

przepis na krem z dynii

niedziela, 29 lipca 2012

Gęsta i pożywna zupa jest dobra na wszystko. Gęsty i pożywny krem z brokułów jest przede wszystkim dobry na specjalne okazje. To akurat moja specjalność więc wszelkie rocznice i walentynki rozpoczynały się właśnie od tego. Dziś może nie było żadnej specjalnej okazji ale czy niedzielny,  wspólny, rodzinny obiad nie jest w dzisiejszych  czasach jednak okazją specjalną? 

przepis na zupę krem

Do przygotowania "Tajemniczej wyspy" potrzebujemy:

*Krem z brokułów*

  • 1 cały brokuł
  • 1 porcja rosołowa - z kury lub wołowiny
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwierć średniego selera
  • pół małego pora 
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do rosołu 
  • śmietana gęsta 
  • zielona pietruszka

 

Z podanych składników przygotowujemy brokułowy rosół który będzie podstawą naszego kremu. Po ugotowaniu i odpowiednim doprawieniu zupy przygotowujemy drugi garnek i durszlak lub duże sito. Wyciągamy większe kawałki warzyw i mięso. Porcja rosołowa z kury do niczego nam się już raczej nie przyda. Porcja wołowiny może po ostudzeniu trafić do zamrażalnika i czekać grzecznie aż się nam zachce pierogów lub krokietów. Przez sitko przelewamy wywar do drugiego garnka aby wszystkie drobiny  trafiły do miski z pozostałymi warzywami. Z pomocą blendera ucieramy warzywa na gładką masę bez grudek. Przenosimy je do podstawowego garnka i powoli dolewamy brokułowy rosół dokładnie mieszając. Płynu ma trafić tam tyle by krem nie był ani za gęsty ani za rzadki. Konsystencja tak przygotowanego kremu z brokułów jest idealna.

przepis na zupę krem

Zupę podajemy z warkoczykami z ciasta francuskiego lub grzankami ewentualnie  groszkiem ptysiowy i łyżką gęstej śmietany ozdobionej zieloną pietruszką. Krem możemy także podać z usmażonymi cząstkami ziemniaka. Dziś właśnie ten dodatek wypełnił talerze brokułowej "Tajemniczej wyspy" 

*Smażone kartofelki*

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • olej roślinny
  • pieprz
  • papryka
  • sól

 

przepis na krem z brokułów

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Nie możemy ich rozgotować więc zwróćmy uwagę jakich ziemniaków użyjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i złocimy na patelni z odrobiną oleju. Ziemniaki smażymy z cebulką często mieszając by równomiernie nabrały odpowiedniego koloru. Ziemniaki muszą być dość dobrze obsmażone by nie zdążyły zbyt szybko nasiąknąć w zupie. Pod koniec smażenia całość przyprawiamy papryką, pieprzem i odrobiną soli.

Smacznego !