| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: koperek

sobota, 14 maja 2016

Biały aromatyczny krem ze szparagów. Rewelacyjna zupa podana z grzanką i koperkiem zaspokoi głód nawet wybrednych. Prosty i smaczny przepis.

przepis na zupę krem

*Krem z białych szparagów*

  • szparagi - 500g
  • bulion drobiowy lub warzywny - 1 litr
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • koperek - pęczek
  • śmietana - 125ml
  • sól
  • pieprz

Pokrojone ziemniaki oraz szparagi zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości przyprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładko. Warto jeszcze przetrzeć krem przez sito bo białe szparagi lubią mieć włókna, których byśmy sobie w zupie nie życzyli. Dodajemy zahartowaną śmietanę, dorzucamy sporo posiekanego koperku i delektujemy się doskonałym kremem.

środa, 29 października 2014

Barszcz ukraiński to jedna z bardziej popularnych zup z zagranicy, która się w naszym kraju przyjęła tak dobrze i bez specjalnych zmian w jej składzie. W Polsce najpopularniejsza jest wersja z białą fasolą i właśnie taki barszcz ukraiński zaprezentujemy Wam dzisiaj.

przepis na barszcz

Inaczej zwany: barszcz czernihowski, pyszny, aromatyczny mocno regionalny po prostu doskonały i jak to nasi sąsiedzi ze wschodu mawiają ХОРОШОГО БОРЩУ ЗАБАГАТО НЕ БУВАЄ ... to prawda! Pysznego barszczu nigdy nie jest na stole za dużo. Ten ze zdjęcia zniknął jak kamfora.  Podany z gęstą śmietaną, dużą ilością koperku lub z tłuczonymi ziemniakami barszcz ukraiński mówi sam za siebie.

*Barszcz ukraiński*

  • żeberka wędzone - 60 dag
  • buraki - 1,2 kg
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • seler - mały cały lub większego kawałek
  • kapusta włoska - ćwiartka główki
  • biała fasola (puszkowana 400g)
  • ocet jabłkowy
  • śmietana do zup
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło
  • koperek pęczek

Na żeberkach gotujemy wywar aż do usunięcia wszystkich zaburzyn. Obrane warzywa ścieramy na największych oczkach tarki. Z obowiązku dodam, że jest szkoła krojąca warzywa w słupki. My przy okazji większości zup wolimy warzywa zetrzeć. Raz: wygoda, dwa: czas przygotowania dania jest krótszy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim starte wcześniej warzywa.

Po 5 minutach na patelni warzywa dojrzeją do połączenia się z mięsnym wywarem. Razem z nimi do zupy powinny trafić przyprawy więc wrzucamy do garnka kilka liści laurowych, kilka ziarenek angielskiego ziela. Porządnie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Tajemnym składnikiem Ukraińców jest w barszczu czosnek więc musimy przecisnąć przez praskę do garnka co najmniej  dwa ząbki mocnego, polskiego czosnku. Jakiegoś zagranicznego wynalazku lepiej dać kilka więcej by barszcz nabrał odpowiedniej mocy urzędowej. W niektórych regionach Ukrainy dodaje się do zupy jeszcze pomidory lub ich przecier ale to tak jako ciekawostkę Wam podaję bo nasz przepis pomidorów nie zawiera. Gotujemy wszystko aż warzywa staną się miękkie.

przepis na barszcz

Na sam koniec do zupy dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, odrobinę octu jabłkowego dla zachowania pięknego koloru i zahartowaną  śmietanę. Gotujemy całość jeszcze jakieś 10 minut i podajemy z łyżką gęstej śmietany i porcją posiekanego koperku. Tłuczone ziemniaki ze skwarkami też będą dobrym dodatkiem do ukraińskiego barszczu.

 

sobota, 25 października 2014

Standing party to coraz częściej sposób na spotkanie z przyjaciółmi czy znajomymi także w naszych polskich domach. Już dawno Polacy utracili możliwość częstego i długiego spotykania się w gronie najbliższych. Dawniej do rodzinnych lub przyjacielskich imprez przygotowywano się na kilka dni przed. Panie domu po kilkanaście godzin w kuchni kręciły śląskie kluski, piekły mięsa i przygotowywały domową wędlinę lub sałatki. Wszystko po to by goście czuli się co najmniej jak w u siebie w domu. W dzisiejszych czasach nie ma na to czasu.

przepis na łososia

Szybkie spotkania, szybkie jedzenie, często podłe bo kupne lub odgrzewane z mikrofali... są jednak potrawy które można przygotować szybko i łatwo ale z klasą. Przystawka w postaci mini szaszłyków z dodatkiem łososia i ananasa jest jednym z nich.

*Mini szaszłyki z łososia*

  • łosoś świeży filet - 60 dag
  • ananas - świeży kilka plastrów
  • cebula
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • koperek

 

Cebulę siekamy drobno z roztartym czosnkiem. Rozcieramy całość z solą i pieprzem dodając po chwili miód i jabłkowy ocet. Pokrojonego w kostkę łososia wsadzamy do marynaty i na 2 godziny odkładamy do lodówki.

przepis na łososia

Obrany ananas pozbawiony stwardniałego środka kroimy w plastry, a następnie w kostkę równą tej, w którą pokroiliśmy łososia. Na szaszłykowe krótkie patyczki lub dłuższe wykałaczki nabijamy na przemian kawałki łososia i ananasa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (190 stopni) przez 15 minut. Ewentualnie grillujemy na odpowiedniej patelni z każdej strony. Gotowe szaszłyki wykładamy na talerz i obwicie posypujemy posiekanym koperkiem.

Do tak przygotowanych szaszłyków wystarczą już tylko zapieczone w szpinaku plastry ziemniaków by zadowolić gości apetycznym posiłkiem w czasie gorącej rozmowy na aktualne tematy. Szklanka jabłkowego cydru lub kieliszek dobrego wina i wieczorne krótkie spotkanie pozostanie niezapomniane.

 

piątek, 14 lutego 2014

Dobrze wspominam okres Zasadniczej Służby Zawodowej. Śledzie w śmietanie były jej przyjemną częścią. Trafiłem dobrze, sporo rzeczy się nauczyłem i sporo ludzi poznałem. Zdjęcie z ówczesnym Prezydentem RP i Jego osobiste podziękowanie za służbę do dziś stanowi przyjemną pamiątkę. Niewiele rzeczy dotyczących wojskowej kuchni wspominam dobrze bo  moja stawka żywieniowa za jeden dzień wynosiła coś ponad 5 złoty. Nietrudno się więc domyślić jak podłe żarcie wychodziło z pułkowej kuchni... Śledzi nikt w kompanii dla zasady nie jadł podobnie jak ogórków kiszonych.

przepis na śledzie

Ja śledzie uwielbiałem od dziecka więc kolacja złożona z płatu śledziowego, grubo siekanej cebuli i solidnej łychy  lekko tylko podejrzanej śmietany była czymś na co się czekało. Do śledzika polskiej armii ciężko się by mi było przyczepić ale i tak koledzy nie mogli się nadziwić, że jako  jedyny się nimi zajadałem. Choć wykonanie dania było toporne to jednak smak był.

przepis na śledzie

O ile wojskowe śledzie lubiłem to jednak domowy śledź w śmietanie to jest to co uwielbiam. Aneta śledzie robi pyszne więc dziś przepis na doskonałe śledzie w śmietanie. Zupełnie inne niż te proste, wojskowe.

*Śledzie w śmietanie*

  • śledź a'la matjas 500 g
  • cebula - 1 duża sztuka
  • jabłko kwaskowe twarde - 1 sztuka
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • śmietana gęsta 18% - 200g
  • pieprz
  • koperek

 

Śledzie moczymy godzinkę lub trochę dłużej jeśli mocno posolone. Cebulę, ogórki i jabłko kroimy w małą kostkę. Wymoczone płaty śledziowe kroimy w wygodne większe kawałki i mieszamy z pokrojonymi warzywami i jabłkiem.

przepis na śledzie

Dodajemy do całości gęstej śmietany i doprawiamy solidnie świeżo zmielonym pieprzem. Posiekany koperek zwieńczy dzieło i nada dodatkowego aromatu pysznym śledziom w śmietanie.

przepis na śledzie

Tak przygotowana sałatka powinna odpocząć w lodówce najlepiej całą noc. Podajemy śledzie  w śmietanie z chlebem ale u nas jada się je także na obiad z tłuczonymi ziemniakami. I tak je lubię najbardziej.

 

piątek, 10 maja 2013

Uwielbiam sos koperkowy z jajkiem na twardo ale zupa koperkowa podana z zacierką stoi na wyższym stopniu podium w rywalizacji typowo wiosennych dań. Ugotujmy więc pyszną zupę koperkową. Niech wiosna zagości nam w domu.

przepis na zupę koperkową

 

*Zupa koperkowa*

  • koperek - 3 pęczki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • śmietanka słodka - 100ml
  • pieprz
  • sól
  • porcja rosołowa

 

Na porcji rosołowej gotujemy mięsny wywar. Gdy mięso zmięknie i usuniemy już wszystkie zaburzyny dodajemy posiekany koperek i starte większych oczkach warzywa. Gotujemy około 10 minut po czym zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Doprawiamy całość pieprzem i solą.

 

przepis na zupę koperkową

 

 

 

Zupie wystarczy już tylko chwila gotowania by można było napełniać miski.

 

Podajemy ją na przykład z zacierką domowej roboty. Można ewentualnie użyć gotowych zacierek makaronowych szeroko dostępnych na rynku. Postaram się dołożyć w przyszłości przepis na babciną zacierkę jak się patrzy.

09:00, srk76 , Strefa kuchni
Link

Powolutku "ryneczek" wypełnia się nowalijką. Pierwsze koperki, szczypiorki, botwinka i inne pyszności czas więc zacząć wprowadzać w tegoroczne menu. Na pierwszy ogień pyszna zupa z botwinki podana z gotowanymi ziemniakami.

przepis na botwinkę

*Botwinka*

  • pęczek botwiny
  • burak czerwony 2 lub 3 sztuki
  • śmietana słodka 100ml
  • koperek - pół pęczka
  • sól
  • pieprz
  • ocet do smaku
  • porcja rosołowa

 

Na porcji rosołowej gotujemy mięsny wywar. Na gotowy płyn wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę 2 lub 3 małe buraki i buraczki z botwinki.  Pierwsze pęczki botwinki mają za małe bulwy by uzyskać atrakcyjny kolor zupy stąd w przepisie dodatkowe buraki.

Gdy zmiękną dodajemy do zupy pokrojone łodygi i liście botwinki, które nadadzą zupie genialnego aromatu. Właśnie w świeżych, wiosenny liściach tkwi cała tajemnica botwinki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz octem. Zabielamy zupę zahartowaną śmietanką i podsypujemy posiekanym koperkiem. Wystarczy ją już tylko chwilę podgotować.

przepis na botwinkę

Zupę podajemy z całymi gotowanymi ziemniakami lub na przykład jajkiem na twardo.