| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: indyk

czwartek, 19 marca 2015

Prosty przepis na udziec z indyka w sosie pieczarkowym. Zjadłem ze smakiem i dopiero po czasie dowiedziałem się, że pyszne, delikatne mięso w gęstym sosie było kiedyś przedstawicielem drobiu, a nie świnką... Indycze mięso ma ciekawy, inny niż reszta drobiu smak. Polecam.

przepis na indyka

*Udziec z indyka*

  • udziec z indyka - 1,5kg
  • cebula - 3 sztuki
  • pieczarki - 30 dag
  • sól
  • pieprz
  • suszone grzyby zmielone - 1 łyżka

 

Mięso oddzielamy od kości i kroimy w gulaszowe kawałki. Cebulę i obrane pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy mięso by po chwili dodac warzywa. Smażymy aż się wszystko porządnie zarumieni. Podlewamy wodą tak aby płyn przykrył mięso. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i zmielonymi grzybami.

przepis na indyka

Dusimy całość około 20 minut do miękkości mięsa. Powstały sos zagęszczamy mąką lub w inny sobie znany sposób, a jest ich przecież kilka.

09:27, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 18 października 2014

Suchy indyk na talerzu? Nigdy więcej. Pierś  indyka wcale nie musi być sucha. Może być soczysta i przesiąknięta aromatem dodatków, z którymi była pieczona. Sos ma za zadanie jedynie podkreślić jej już i tak doskonały smak. Takiego indyka to ja mogę co niedziela pałaszować ze smakiem.

przepis na pierś z indyka

*Filet z indyka w paprykowym sosie*

  • pierś indycza - 1,2 kg
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • szpinak baby - 2 garście
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • szalotki - 3 sztuki
  • papryka słodka suszona
  • sól
  • pieprz
  • rękaw foliowy do pieczenia
  • wykałaczki

 

Filet z indyka rozcinamy na pół lub w inny sposób tworzymy wygodną dla farszu kieszeń. Nacieramy porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką suszoną papryką. Ważne by przyprawami pokryć całe mięso, a nie tylko otworzone wnętrze. Papryki kroimy częściowo w drobną, częściowo w większą kostkę. Małe kawałki trafią do środka indyka razem z obranymi z twardszych łodyżek listkami szpinaku. Do wnętrza piersi wkładamy też posiekany w plasterki czosnek. Zamykamy pierś i spinamy wykałaczkami. Wkładamy tak przygotowanego indyka do foliowego rękawa. Wrzucamy do worka  resztę kolorowej papryki i przecięte na pół szalotki.

Pieczemy mięso w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez 80 minut. Na 20 minut przed końcem rozcinamy worek by pierś się zrumieniła na wierzchu. Po tym czasie wyciągamy pierś na drewnianą deskę i pozwalamy jej chwile odpocząć. Mamy czas by przygotować paprykowy sos z tego co pozostało nam w rękawie. Przelewamy wszystko do garnuszka, blendujemy i redukujemy na małym ogniu. Zbyt rzadki sos można zagęścić śmietaną. nie jest tego zbyt wiele więc unikałbym mąki żeby nie zepsuć sobie smaku sosu.

Pokrojoną w plastry pierś indyka podajemy skropioną paprykowym sosem z pieczonymi ziemniakami i sałatką szwedzką własnej roboty.

...

ps ...niestety ale więcej zdjęć najnormalniej w świecie nie mam. Coś czuję, że Młody oprócz zrobienia świetnego zdjęcia do przepisu na pieczone ziemniaki zrobił przy okazji porządek w już istniejących w aparacie plikach.

 

piątek, 08 marca 2013

Dzisiaj przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Zdarzyło mi się raz będąc "słomianym wdowcem" kupić jakieś słoikowe pulpety znanej firmy. Od tamtego czasu wolę ich nie jeść wcale nawet jak najdzie mnie ochota niż zdecydować się na kolejny zakup gotowych pulpetów. Przygotowanie ich jest proste i szybkie więc jemy tylko domowe pulpety w pysznym sosie pomidorowym.

przepis na pulpety

*Pulpety w sosie pomidorowym*

  • mięso mielone - indycze 70 dag
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • jajko - 1szt
  • przecier pomidorowy - 500g
  • pietruszka zielona 
  • sól
  • pieprz
  • 200ml wody lub bulionu
  • czosnek
  • bazylia
  • bułka tarta - 1 łyżka

Filet z indyka mielimy. Masę mieszamy z jajkiem, posiekaną pietruszką. Dodajemy pokrojoną drobno połowę cebuli i rozgniecione ząbki czosnku. Wyrabiamy masę doprawiając całość solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

przepis na pulpety

Jeżeli uznamy, że masa  jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Wszystko zależy od jakości mięsa i jego zawartości wody. Formujemy z mięsa kulki, które należy obsmażyć na odrobinie oliwy lub oleju z każdej strony. Mięso puści jeszcze swoje soki więc nie musi być go na patelni na początku zbyt dużo. Nie smażymy ich też zbyt długo bo pulpety mają się jedynie zamknąć z każdej strony.

przepis na pulpety

Na pozostałym po mięsie tłuszczu rumienimy posiekaną drugą połowę cebuli. Złoty kolor da nam sygnał na dodanie przecieru pomidorowego. Jeśli nie mamy własnego domowej roboty, spokojnie możemy użyć dostępnych przecierów w kartonikach. Ich jakość z roku na rok się poprawia. Podlewamy przecier wodą lub bulionem i gotujemy do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Doprawiamy sos bazylią, szczyptą soli i cukrem. Ilość cukru zależna jest od kwasowości przecieru. Musicie sami znaleźć balans słodyczy i kwasu Waszego pomidorowego sosu.

przepis na pulpety

Pulpety podajemy z ryżem lub ziemniakami i sałatką z kiszonej kapusty. Formując mniejsze pulpety możemy je wykorzystać  do pysznego spaghetti. 

środa, 19 września 2012

Polski krupnik. Kolejne pyszne danie z kaszy. Tym razem z jęczmiennej - gryczane kotlety w wielu miejscach zrobiły karierę więc warto pociągnąć wątek krupy na naszym blogu. Krupa to właśnie kasza i stąd też wzięła się nazwa tej starej polskiej zupy gotowanej na mięsie z dodatkiem kaszy jęczmiennej. W dzisiejszych czasach gdy nasze stoły opanowały zboża z dalekiego wschodu - czytaj ryż - ważne jest by i krupa znalazła miejsce w polskim menu. Według mnie tydzień bez kaszy w jakiejkolwiek wersji jest tygodniem straconym tak dla smaku jak i dla zdrowia. Zapraszamy więc na krupnik.

przepis na krupnik

Potrzebujemy:

*Krupnik*

  • skrzydło z indyka
  • kasza jęczmienna drobna
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pietruszka zielona
  • sól
  • pieprz

 

Od jakiegoś czasu podstawę do zup robimy na indyczym skrzydle. Przede wszystkim dlatego, że masowa produkcja i konsumpcja  mięsa z kurczaków spowodowała, że ich jakość dramatycznie spadła. Indyk z racji mniejszej popularności nie został jeszcze tak mocno uprzemysłowiony. Producenci mięsa indyczego ustawieni pod płotem przez tańszą produkcję przemysłowej kury dbają mocniej o jakość by właśnie tym pozyskać klientów. Dodatkowo gdy spojrzymy w tabele wartości odżywczych i porównamy oba mięsa to indyk jest górą. Nie każdy co prawda lubi indycze mięso i jego smak ale wywar z indyczego skrzydła jako baza pod zupy sprawdza się doskonale.

Umyte skrzydło zalewamy zimną wodą i gotujemy je aż przestaną się pojawiać charakterystyczne zaburzyny, które skrupulatnie usuwamy z powierzchni wody. Brak brudnej pianki oznacza że możemy dodać warzywa. Wcześniej umyte, obrane i starte na najgrubszych oczkach tarki marchewki, seler i korzeń pietruszki czekały w miseczce na swój czas. Właśnie nadszedł - zapraszamy je do garnka. Dodajemy do nich liście laurowe i jedno lub dwa ziarenka angielskiego ziela. Gdy warzywa nam zmiękną i zaczną opadać na dno dosypujemy kaszę jęczmienną. Warto kaszę najpierw wypłukać. Zalewamy ją w miseczce wodą, mieszamy i odlewamy mętny płyn. Znów zalewamy, mieszamy i... tak aż po którymś mieszaniu woda będzie czysta. Tak przygotowaną kaszę dosypujemy do naszego garnka z zupą.

przepis na krupnik

Dziś ja gotowałem krupnik i pierwszym moim pytaniem było: ile kaszy sypać? Jak myślicie jaką usłyszałem odpowiedź? Na oko sypię... tak to jest gdy uczy nas gotować ktoś kto robi to już wiele lat i jest w tym doskonały. Z racji tego, że na blogu tekst na oko mile widziany nie jest przeszukałem internet, w którym znalazłem poradę: 2 litry wody pół szklanki kaszy. Tego się więc trzymamy moi drodzy.

Gotujemy krupnik na bardzo małym  ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Pozwalamy nabrać kaszy wszystkich aromatów przypraw, mięsa i warzyw. Po około 30 minutach pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i sporą ilością posiekanej zielonej natki pietruszki. Zupę podawać możemy z obranymi kawałkami indyczego mięsa. Jest szkoła, która podaje krupnik z ziemniakami krojonymi w kostkę. W takim przypadku musimy na 15 minut przed końcem gotowania zupy ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucić do garnka.

Treściwy, gorący i pyszny krupnik może być nawet obiadem jednodaniowym.