| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: zupa krem

środa, 13 listopada 2013

Kolejna pyszna zupa do naszej kolekcji. Gęsty i pożywny krem z kalafiora zagościł na naszym niedzielnym stole. Z dodatkiem gęstej śmietany i uprażonych pestek słonecznika - pyszna zupa z prostego przepisu.

przepis na zupę krem

*Krem z kalafiora*

  • kalafior - 1 duża sztuka
  • porcja rosołowa wołowa lub drobiowa
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • koperek pęczek
  • słonecznik pestki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana kwaśna gęsta do dekoracji

Mięso zagotowujemy z dodatkiem angielskiego ziela i liści laurowych. Gdy zbierzemy zaburzyny dodajemy rozdrobniony na różyczki kalafior i obrane warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa zmiękną odcedzamy wszystkie stałe części z zupy. Kalafior, marchewki i pietruszki trafić powinny do miksera gdzie zostaną zmielone na warzywny mus. Do zmiksowanych warzyw dolewamy powoli bulion ciągle całość mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję kremu. Całość wieńczy posiekany drobno koperek.

przepis na zupę krem

Na rozgrzanej patelni prażymy sporą garść słonecznikowych pestek, z którymi podamy pyszny krem z kalafiora. Zupy nie trzeba zabielać ale gęsta kwaśna śmietana doda jej odpowiedniego smaku.

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Marchew to warzywo uniwersalne. To surówki, sałatki warzywne, pyszne soki, zdrowe przekąski, a nawet składnik pysznych ciast. Niewiele warzyw można tak intensywnie wykorzystać jak marchew. Zupa marchewkowa w postaci gęstego kremu to kolejny sposób na przygotowanie tego pysznego warzywa.

przepis na zupę krem

Podana z chrupiącym boczkiem lub grzankami zaspokoi nie jednego głodomora.

*Zupa marchewkowa*

  • marchew 80dag
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - łyżka
  • imbir - 1 cm
  • bulion 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • curry - przyprawa 1 łyżeczka

 

Marchewkę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy w plasterki. Cebul siekamy drobno i razem z marchewką obsmażamy na łyżce masła. Wystarczy warzywom jakieś 10 minut by uwolnić z siebie to co najlepsze dla smaku kremowej zupy. Na porcji rosołowej z udziałem włoszczyzny i 3 ziemniaków gotujemy bulion. Po ugotowaniu mięso i warzywa usuwamy z garnka. Ziemniaki przydadzą nam się do zagęszczenia kremu.

przepis na zupę krem

Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy obsmażone marchewki i cebulę. Gotujemy marchew do miękkości. Całość przelewamy przez sito by przetrzeć marchew, cebulę i ziemniaki w mikserze. Do zmiksowanych warzyw dolewamy powoli bulion mieszając całość łyżką do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji. Wystarczy już tylko zupę podgotować przez około 3 minuty doprawiając startym imbirem, łyżeczką curry, pieprzem i solą.

przepis na zupę krem

Zupę podajemy z paskami chrupiącego cieniutkiego boczku. 

 

piątek, 08 lutego 2013

Dziś przepis na barszcz czerwony z pysznych polskich buraków. Gęsty bo podany w formie kremu i wzbogacony właściwościami antybiotycznymi czosnku i przeciwzapalnymi imbiru.

przepis na zupę krem

Zima w tym roku jest jak powiedział mój kolega - lekka ale upierdliwa. To fakt - skoki temperatur i częste zmiany aury  sprzyjają stanom grypowym. Na chorobę najlepsza gęsta i pożywna zupa. Przedstawiamy Wam więc tradycyjne polskie kresowe danie w całkiem ciekawej formie o właściwościach antygrypowych.

*Barszcz czerwony (krem)*

  • 80 dag buraków czerwonych (niewielkie sztuki)
  • mięso na bulion (drobiowa lub wołowa porcja rosołowa)
  • marchewka - 1 szt
  • pietruszka korzeń - 2 szt
  • cebula czerwona - 1 szt
  • imbir świeży - około 2 cm korzenia
  • śmietana do zup 100ml
  • czosnek 2 ząbki
  • majeranek - łyżka
  • sok z cytryny około 1 łyżeczki
  • pieprz kolorowy
  • sól

Mięso gotujemy w około 2 litrach wody do czasu aż przestaną się pokazywać zaburzyny, które usuwamy z powierzchni. Do garnka trafiają wtedy warzywa.  Pamiętajcie, że najwięcej słodyczy jest w burakach mniejszych. Gotujemy wszystko do miękkości. Warzywa wyławiamy do pojemnika, a mięso odkładamy do lodówki. Przyda się przykładowo na  krokiety.

Miksujemy wszystkie warzywa na gęstą masę. Do warzyw dolewamy powoli bulion, aż krem osiągnie odpowiednią gęstość. Zupę doprawiamy utartym imbirem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, majerankiem. Całość do smaku  potrzebuje jeszcze soli, pieprzu i wyciśniętego z cytryny soku. Tak około łyżeczki.

przepis na zupę krem

Gotujemy krem jeszcze chwilę zabielając go hartowaną śmietanką. Podajemy go z ugotowanymi ziemniakami w połówkach i dekorujemy posiekanym koperkiem. Dzieciaki pochłonęły po dwie miski zupy. Słodki smak małych buraczków podkreślony imbirem i czosnkiem wymiata - uwierzcie na słowo lub spróbujcie go zrobić sami.

środa, 02 stycznia 2013

Uwielbiam zupy w formie kremu. Było już kilka, które znajdziecie w sekcji zupy. Dzisiejsza zupa krem będzie z zielonego groszku. Mimo zimy dostępność tego warzywa jest spora. Jeśli sami nie mroziliśmy latem możemy skorzystać z dostępnych na rynku mrożonek.

przepis na zupę krem

*Krem z zielonego groszku*

  • groszek zielony 50dag
  • bulion 1,5 litra
  • marchewka
  • pietruszka
  • pieprz
  • sól
  • chleb na grzanki
  • oliwa z oliwek

 

Warzywa gotujemy w bulionie, który został nam na przykład po niedzielnym obiedzie. Gdy zmiękną odcedzamy i miksujemy na gładką pastę. Dolewamy wywar do uzyskania oczekiwanej gęstości kremu i doprawiamy całość pieprzem i solą.

przepis na zupę krem

Na teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę i na sporym ogniu co jakiś czas mieszając lub robiąc hoopy smażymy grzanki z pokrojonego w sporą kostkę chleba. Zupę podajemy z grzankami, a udekorować ją możemy zieloną cebulką. 

poniedziałek, 01 października 2012

Najlepszą zupę pomidorową robiła moja babcia. Do dziś z resztą robi. Taką tradycyjną z ryżem, pietruszką, na rosołowej porcji - pychota. My też robimy pomidorową ale nasza jest trochę inna. Wczorajszy krem z pomidorów z dodatkiem czerwonej papryki powalił mnie na łopatki. Pyszna letnia zupa na wspomnienie  tej przepięknej pory roku która właśnie mija.

przepis na krem z pomidorów

*Krem z pomidorów*

  • 1,2 kg pomidorów
  • 0,7 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 400ml bulionu
  • oliwa z oliwek
  • tymianek 3 gałązki
  • bazylia świeża pęczek liści
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • śmietana gęsta (ewentualnie)

 

Cebulę kroimy drobno i smażymy w dużym garnku aż się zeszkli na oliwie. Do garnka trafiają pokrojone pomidory i papryka. Mieszając podsmażamy całość aż pomidor puści sok. Miksujemy dokładnie pomidory i paprykę blenderem. Dolewamy wtedy bulion i przyprawiamy tymiankiem oraz bazylią. Zupa pyrka sobie z godzinkę na najmniejszym ogniu. Na ostatnie 10 minut do zupy trafia rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Zupę podajemy z drobnym makaronem - na przykład razowe muszelki. Można zupę zabielić ale uważajcie by jej nie skwasić.

przepis na krem z pomidorów

Gęsta zupa pełna zdrowych i słonecznych owoców. Szkoda że znów trzeba będzie czekać na dojrzałe i soczyste pomidory. Tego najbardziej nam chyba brak w długie zimowe wieczory, jesienne słoty i pierwsze wiosenne roztopy. Tak jak i temu panu:

 

wtorek, 11 września 2012

Sklepy wypełniły się kolorowymi dyniami. Nieodłączny symbol jesieni przywędrował do nas z gorących regionów Ameryki i rozgościł się także na naszych stołach. Najpopularniejszym posiłkiem zdaje się być przepysznej jakości zupa krem z dyni. Obok dyniowego dżemu i coraz popularniejszego w Polsce amerykańskiego święta duchów zupa krem jest dyniowym hitem. Przyrządzenie tej pożywnej i smacznej zupy jest proste.

przepis na zupę krem z dyni

Potrzebujemy kilku składników:

*Zupa krem z dyni*

  • 1kg miąższu dyni
  • włoszczyzna
  • porcja rosołowa lub skrzydło indyka
  • świeży imbir - około 1cm utartego korzenia lub pół łyżeczki suszonego
  • śmietana 30% do zup
  • pieprz
  • sól

 przepis na krem z dyni

Gotujemy warzywny bulion na naszej rosołowej porcji. Ostatnio coraz częściej zamiast porcji kurzego mięsa używamy solidnego skrzydła indyka. Smak i aromat bulionu uzyskanego z indyczego mięsa różni się co nie co od tradycyjnego kurzego rosołu. Jest według mnie intensywniejszy, a mięso o niebo lepsze. Jedzmy więc polskie indyki :)

przepis na zupę krem z dyni

Gdy  włoszczyzna zmięknie dodajemy wydrążony z dyni miąższ. Jeśli chcemy zachować dyńkową łepetynkę na Hellowen'owe szaleństwa naszych dzieciaków musimy się trochę namęczyć. Jeśli jednak amerykańska tradycja jest nam obojętna wystarczy dynię obrać grubo ze skóry i usunąć gąbczastą substancję z pestkami. Pozostały aromatyczny miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru. Gotujemy dynię do miękkości i rozdzielamy bulion od warzyw z pomocą sitka. W osobnym pojemniku miksujemy warzywa i dyniowy miąższ na gładką masę. Dolewamy bulion mieszając dokładnie do momentu oczekiwanej przez nas konsystencji. Krem z dyni zgodnie z nazwą musi być ... kremowy. Nie za rzadki, nie za gęsty - w sam raz.

przepis na zupę krem z dyni

Krem wraca nad palnik. Tak przygotowaną zupę musimy jeszcze doprawić solą, pieprzem i imbirem. Ostatni składnik to śmietana. Jeśli mamy dobrą śmietanę przeznaczoną do zup łączymy ją z kremem bez hartowania. Jeśli jednak obawiamy się że śmietana nam się zetnie hartujemy ją w kubeczku i dopiero dolewamy do naszego dania. Całość należy jeszcze delikatnie podgotować i obiadowe danie gotowe. Krem z dyni podawany jest najczęściej z grzankami lub ptysiowym groszkiem. Można także użyć pieczonych ziemniaczków pokrojonych w kostkę.

przepis na krem z dynii

niedziela, 29 lipca 2012

Gęsta i pożywna zupa jest dobra na wszystko. Gęsty i pożywny krem z brokułów jest przede wszystkim dobry na specjalne okazje. To akurat moja specjalność więc wszelkie rocznice i walentynki rozpoczynały się właśnie od tego. Dziś może nie było żadnej specjalnej okazji ale czy niedzielny,  wspólny, rodzinny obiad nie jest w dzisiejszych  czasach jednak okazją specjalną? 

przepis na zupę krem

Do przygotowania "Tajemniczej wyspy" potrzebujemy:

*Krem z brokułów*

  • 1 cały brokuł
  • 1 porcja rosołowa - z kury lub wołowiny
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwierć średniego selera
  • pół małego pora 
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do rosołu 
  • śmietana gęsta 
  • zielona pietruszka

 

Z podanych składników przygotowujemy brokułowy rosół który będzie podstawą naszego kremu. Po ugotowaniu i odpowiednim doprawieniu zupy przygotowujemy drugi garnek i durszlak lub duże sito. Wyciągamy większe kawałki warzyw i mięso. Porcja rosołowa z kury do niczego nam się już raczej nie przyda. Porcja wołowiny może po ostudzeniu trafić do zamrażalnika i czekać grzecznie aż się nam zachce pierogów lub krokietów. Przez sitko przelewamy wywar do drugiego garnka aby wszystkie drobiny  trafiły do miski z pozostałymi warzywami. Z pomocą blendera ucieramy warzywa na gładką masę bez grudek. Przenosimy je do podstawowego garnka i powoli dolewamy brokułowy rosół dokładnie mieszając. Płynu ma trafić tam tyle by krem nie był ani za gęsty ani za rzadki. Konsystencja tak przygotowanego kremu z brokułów jest idealna.

przepis na zupę krem

Zupę podajemy z warkoczykami z ciasta francuskiego lub grzankami ewentualnie  groszkiem ptysiowy i łyżką gęstej śmietany ozdobionej zieloną pietruszką. Krem możemy także podać z usmażonymi cząstkami ziemniaka. Dziś właśnie ten dodatek wypełnił talerze brokułowej "Tajemniczej wyspy" 

*Smażone kartofelki*

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • olej roślinny
  • pieprz
  • papryka
  • sól

 

przepis na krem z brokułów

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Nie możemy ich rozgotować więc zwróćmy uwagę jakich ziemniaków użyjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i złocimy na patelni z odrobiną oleju. Ziemniaki smażymy z cebulką często mieszając by równomiernie nabrały odpowiedniego koloru. Ziemniaki muszą być dość dobrze obsmażone by nie zdążyły zbyt szybko nasiąknąć w zupie. Pod koniec smażenia całość przyprawiamy papryką, pieprzem i odrobiną soli.

Smacznego !