| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: łosoś

niedziela, 19 lipca 2015

Pierwsze od jakiegoś czasu danie na, które trzeba było poświęcić ciut więcej czasu i znacząco podnieść temperaturę wewnątrz mieszkania. Jednak warto było bo makaron z łososiem podany w gęstym śmietanowym sosie był na prawdę pyszny. 

przepis na łososia

*Farfalle z łososiem*

  • łosoś filet - 30 dag
  • pieczarki - 40 dag (małe)
  • makaron farfalle - 25dag
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polskie - 2 ząbki
  • cukinia - 1 mała sztuka
  • natka pietruszki
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • sól
  • pieprz

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Pieczarki kroimy na plasterki i dorzucamy do cebuli oraz czosnku. Podsmażamy dość mocno by grzyby się zrumieniły. Dorzucamy łososia pokrojonego w większą kostkę. Na patelnię musi trafić też pokrojona w kostkę cukinia. Uważajcie by nie przeciągnąć ryby. Łosoś nie może być przesuszony. Pora dodać śmietanę i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podlewamy odrobiną wody z makaronu. Dusimy całość kilka minut aż sos się zagęści. 

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odsączamy makaron ale odrobinę wody odlewamy - patrz wyżej. Na koniec danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

sobota, 25 października 2014

Standing party to coraz częściej sposób na spotkanie z przyjaciółmi czy znajomymi także w naszych polskich domach. Już dawno Polacy utracili możliwość częstego i długiego spotykania się w gronie najbliższych. Dawniej do rodzinnych lub przyjacielskich imprez przygotowywano się na kilka dni przed. Panie domu po kilkanaście godzin w kuchni kręciły śląskie kluski, piekły mięsa i przygotowywały domową wędlinę lub sałatki. Wszystko po to by goście czuli się co najmniej jak w u siebie w domu. W dzisiejszych czasach nie ma na to czasu.

przepis na łososia

Szybkie spotkania, szybkie jedzenie, często podłe bo kupne lub odgrzewane z mikrofali... są jednak potrawy które można przygotować szybko i łatwo ale z klasą. Przystawka w postaci mini szaszłyków z dodatkiem łososia i ananasa jest jednym z nich.

*Mini szaszłyki z łososia*

  • łosoś świeży filet - 60 dag
  • ananas - świeży kilka plastrów
  • cebula
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • koperek

 

Cebulę siekamy drobno z roztartym czosnkiem. Rozcieramy całość z solą i pieprzem dodając po chwili miód i jabłkowy ocet. Pokrojonego w kostkę łososia wsadzamy do marynaty i na 2 godziny odkładamy do lodówki.

przepis na łososia

Obrany ananas pozbawiony stwardniałego środka kroimy w plastry, a następnie w kostkę równą tej, w którą pokroiliśmy łososia. Na szaszłykowe krótkie patyczki lub dłuższe wykałaczki nabijamy na przemian kawałki łososia i ananasa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (190 stopni) przez 15 minut. Ewentualnie grillujemy na odpowiedniej patelni z każdej strony. Gotowe szaszłyki wykładamy na talerz i obwicie posypujemy posiekanym koperkiem.

Do tak przygotowanych szaszłyków wystarczą już tylko zapieczone w szpinaku plastry ziemniaków by zadowolić gości apetycznym posiłkiem w czasie gorącej rozmowy na aktualne tematy. Szklanka jabłkowego cydru lub kieliszek dobrego wina i wieczorne krótkie spotkanie pozostanie niezapomniane.

 

środa, 04 czerwca 2014

Szybkie i proste danie jednak wyraziste i bardzo smaczne. Sos śmietanowo-łososiowy podany z dobrze ugotowanym makaronem ma prawo się stać hitem biwaku. Niewiele potrzeba by stworzyć szybki i smaczny posiłek nawet jak mamy w czasie letnich eskapad ograniczony dostęp do świeżych produktów spożywczych. Puszkowanego łososia zawsze możemy mieć w swoim kulinarnym arsenale.

przepis na łososia z puszki

Firma Graal z Wejherowa poczęstowała nas swoim produktem i właśnie dzięki niej zapraszam Was dzisiaj na doskonałe kokardki z sosem śmietanowo-łososiowym.

*Sos śmietanowo-łososiowy*

  • łosoś w oleju Graal - 150g
  • makaron kokardki - 400g
  • pomidory krojone w zalewie - puszka 400g
  • świeży szpinak - 150g
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Na łyżkę oleju wrzucamy posiekane ząbki czosnku. Jak tylko zacznie unosić się charakterystyczny zapach a czosnek się zarumieni wrzucamy na patelnię posiekany szpinak i dobrze całość mieszamy. Jak tylko objętość liści szpianku zacznie się zmniejszać dorzucamy odsączone z zalewy pokrojone pomidory oraz rozdrobnionego i odsączonego z oleju łososia. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dusimy chwilę. Wystarczy już tylko zagęścić, powstający dzięki puszczającym sok pomidorom sos, śmietaną. Mieszamy i ewentualnie sos jeszcze doprawiamy.

przepis na łososia z puszki

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. Po odsączeniu przelewamy zimną wodą, żeby przestał się na durszlaku gotować. Zapobiegniemy powstaniu nieapetycznej papki. Makaron powinien teraz trafić na patelnię z sosem gdzie należy go z nim wymieszać. Podajemy makaron z gorącym sosem, odrobiną posiekanej natki lub bazylii i obserwujemy cieszących się jak dzieci domowników.