| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: makaron

środa, 27 lipca 2016

Zainspirowani restauracyjnymi przygodami na wakacjach dziarsko wróciliśmy do domowej kuchni. Na stole wylądował pyszny międzybrodzki pełnoziarnisty makaron i międzybrodzkie kurki ze zbocza Jaworzyny. Tym sposobem w kilka minut zajadaliśmy pyszny makaron z kurkami w śmietanowym sosie.

przepis na kurki

*Makaron z kurkami*

  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • małe opakowanie śmietany do sosów np 18 %
  • około 50 g startego sera typu parmezan lub gran padano
  • sól, pieprz .
  • świeże kurki - 30 dag
  • masło - łyżka

Najpierw należy przygotować grzyby, które lubią mieć między blaszkami sporo ziemi lub piasku. Można zalać je zimną wodą i odstawić na 20 minut. Można spróbować wyczyścić je szczoteczką do zębów podczas płukania. Grzyby siekamy nie za drobno by nie zaginęły gdzieś w sosie i makaronie.

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę. Dorzucamy kurki i posiekany czosnek. Dusimy całość aż odparuje większość wody. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wody z makaronu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu starty ser. Gdy się rozpuści mieszmy go z odsączonym makaronem i podajemy posypując odrobiną sera.

 

sobota, 29 sierpnia 2015

Szybki makaron dla zabieganych. Jak ktoś nie ma czasu na spędzanie godzin w kuchni to domowej roboty fastfood jest dla niego najwygodniejszy. Należymy do osób, którym wiecznie brakuje czasu i takie obiady to u nas codzienność. Dodajmy: pyszna codzienność.

przepis na makaron

*Penne w sosie brokułowo-boczkowym*

  • boczek wędzony - 30dag
  • brokuł - 1 sztuka
  • makaron penne - 30dag
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana do zup 18% - 200g
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

 

Boczek wędzony  kroimy w kostkę. Warto poświęcić trochę czasu na naukę rozpoznawania boczku wędzonego od malowanego. Unia Europejsko co prawda zaleca malowanie wyrobów zamiast ich wędzenie. Nawet był kiedyś pomysł na całkowity zakaz wędzenia dymem produktów spożywczych. Nie wiem jak się temat skończył ale mam nadzieję, że durne przepisy nie staną w parze z oszustami, którzy malowane produkty etykietują - "wędzone"

Wracamy do przygotowania pysznego dania bo czas goni, a ja się wymądrzam... pokrojony w kostkę boczek smażymy z dodatkiem posiekanej drobno cebuli na złoty kolor. Brokuła rozkładamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł nie może się rozlecieć i ma być ugotowany al dente. Tak przygotowane warzywo dodajemy na patelnię z boczkiem i cebulką.

Śmietanę łączymy z łyżką mąki i z dwiema chochelkami wody spod gotowanego brokuła. Mieszamy całość intensywnie by nie było w śmietanie grudek. Wlewamy przygotowany płyn na patelnię. Doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podgotowuje całość chwilę.

przepis na makaron

W międzyczasie gotujemy makaron również al dente, a ciut wody z odsączonego makaronu dodajemy do sosu. Mieszamy całość z makaronem i podajemy zgłodniałym domownikom. Wędzony boczek to świetne towarzystwo do zdrowego, zielonego brokuła.

niedziela, 19 lipca 2015

Pierwsze od jakiegoś czasu danie na, które trzeba było poświęcić ciut więcej czasu i znacząco podnieść temperaturę wewnątrz mieszkania. Jednak warto było bo makaron z łososiem podany w gęstym śmietanowym sosie był na prawdę pyszny. 

przepis na łososia

*Farfalle z łososiem*

  • łosoś filet - 30 dag
  • pieczarki - 40 dag (małe)
  • makaron farfalle - 25dag
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polskie - 2 ząbki
  • cukinia - 1 mała sztuka
  • natka pietruszki
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • sól
  • pieprz

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Pieczarki kroimy na plasterki i dorzucamy do cebuli oraz czosnku. Podsmażamy dość mocno by grzyby się zrumieniły. Dorzucamy łososia pokrojonego w większą kostkę. Na patelnię musi trafić też pokrojona w kostkę cukinia. Uważajcie by nie przeciągnąć ryby. Łosoś nie może być przesuszony. Pora dodać śmietanę i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podlewamy odrobiną wody z makaronu. Dusimy całość kilka minut aż sos się zagęści. 

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odsączamy makaron ale odrobinę wody odlewamy - patrz wyżej. Na koniec danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

czwartek, 08 stycznia 2015

W Sylwestra tym razem domówka więc sobie trzeba było samemu przygotować pyszności na stół. Sałatka makaronowa z dodatkiem sera feta udała się i była bardzo dobra. Wybaczcie brak ładnego zdjęcia ale Nowego Roku nie doczekała...a był taki plan...

przepis na sałatkę

Oto przepis:

*Sałatka makaronowa z fetą*

  • makaron kokardki - 150 g
  • feta (ewentualnie polski odpowiednik w postaci sera sałatkowego) - 270g
  • suszone pomidory z zalewy - 150 g
  • ogórek świeży - 150 g
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1/2 sztuki
  • oliwki bez pestek - kilka sztuk
  • pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
  • szczypior

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Fetę kroimy w kostkę. Pomidory suszone odsączone z zalewy w paski. W drobną kostkę kroimy świeże warzywa czyli ogórek, cebulę i paprykę. Oliwki siekamy w plasterki, a pyszne i soczyste pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystkie składniki mieszamy z przygotowanym sosem winegret. Do sałatki wystarczy już tylko posiekać szczypiorek.

przepis na sałatkę

Najprostszy przepis na sos winegret to 3 części oliwy z oliwek na 1 część octu winnego lub soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu do smaku porządnie wstrząśnięte w zamkniętym słoiczku. Sałatka powinna poleżeć kilka godzin w lodówce by warzywa puściły soki i wszystko się ładnie przegryzło.

 

08:02, srk76 , Strefa kuchni
Link
poniedziałek, 29 grudnia 2014

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tagliatelle ze szpinakiem. Tak podany makaron był przepyszny i postanowiliśmy temat powtórzyć zmieniając jednak przepis. Makaron ze szpinakiem w sosie serowo śmietanowym smakuje mi jeszcze bardziej. Co ciekawe dzieciakom także.

przepis na makaron

*Makaron ze szpinakiem*

  • makaron - 250g
  • szpinak - 450g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ser pleśniowy lazur - 100g
  • śmietana 18% - 150g
  • pomidory suszone (takie nie w zalewie) - 4 sztuki
  • pierś kurczaka - 200g
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ser do starcia (parmezan, dziugas, olender)

przepis na makaron

Pierś kurczaka siekamy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni. Dorzucamy posiekane suszone pomidory. Na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Łączymy składniki z obu patelni z pomocą rozdrobnionego lazura i śmietany. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na makaron

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Makaron wrzucamy do szpinaku, podlewamy odrobiną wody spod makaronu. Mieszamy całość i podajemy oprószone jakimś twardym serem dojrzewającym. Kielich czerwonego wina i kolacja jak się patrzy.

przepis na makaron

Dawid wcinał aż mu się uszy trzęsły. Niech mi ktoś powie, że dzieciaki nie lubią szpinaku i pleśniowego sera...

 

piątek, 17 października 2014

Sposobów na podanie piersi kurczaka jest jak bajek z tysiąca i jednej nocy... poniższy przepis jest jednym z nich. Tym razem pierś kurczaka będzie jedynie dodatkiem do gęstego, kremowego, pysznego sosu śmietanowo-pomidorowego. Mocno pomidorowy, dobrze doprawiony, delikatny, idealny do makaronów na tzw. szybkie domowe obiady.

przepis na sos

*Sos śmietanowo-pomidorowy*

  • przecier pomidorowy - 2 opakowania po 500 g
  • śmietana 30% do zup i sosów - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona suszona - 2 lub 3 łyżeczki
  • oregano suszone lub bazylia - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • pierś kurczaka - 1 podwójna sztuka
  • makaron czaniecki penne

Pierś kurczaka siekamy drobno. Żadne tam paski czy kostki. Siekamy porządnie ostrym nożem jak wołowinę na tatara. Na łyżce oliwy tak przygotowane mięso rumienimy na mocnym ogniu. Kurczak ma się przesmażyć, a nie poddusić. Przerzucamy mięso do wolnej miski, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno cebulkę. Po chwili ponownie na patelnię trafia przesmażona pierś kurczaka. Zalewamy całość gęstym i dobrej jakości przecierem pomidorowym. Przecierem nie koncentratem...

Doprawiamy suszoną papryką, bazylią lub oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nie żałujmy soli. Na patelni mamy słodycz cebuli, pomidorów i śmietany. Redukujący się powoli sos podlewamy śmietaną (można jej dać mniej jak kto lubi albo raczej nie lubi) i dusimy chwilę pod przykryciem. Jeśli by nam wyszedł sos zbyt gęsty można go podlać wodą spod ugotowanego al dente makaronu. Najlepsze będą makaronowe rurki  penne bo jak się wypełnią sosem to można zwariować ze szczęścia.

Dobrze jest przed podaniem udekorować danie bazylią lub chociaż zieloną pietruszką. Mnie do zdjęcia zabrakło świeżych ziół...niestety...


zBLOGowani.pl
czwartek, 21 sierpnia 2014

Szybkie życie, szybkie dania, szybka kuchnia. Fast food ze smakiem czyli penne z sosem pomidorowym. Łatwe w przygotowaniu danie na szybki obiad między jednym spotkaniem biznesowym, a drugim.

przepis na makaron

*Penne z sosem pomidorowym*

  • makaron penne - 300 g
  • przecier pomidorowy - 500ml
  • filet z kurczaka - 300 g
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski  - 2 ząbki
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty

 

Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso kurczaka  drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Smażymy całość chwilę i dodajemy pomidorowy, gęsty przecier.

przepis na makaron

Dusimy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i suszoną bazylią przetartą w dłoniach (ewentualnie posiekana świeża). Dusimy jeszcze 5 minut i podajemy z odsączonym z wody, ugotowanym al dente makaronem. Wierzch dania prószymy startym żółtym serem.

czwartek, 10 lipca 2014

Gorące początki lata wyganiają z kuchni. Wpadamy tam tylko by zrobić coś lekkiego i pożywnego na szybko. Pyszne razowe farfalle z warzywami okraszone startym Gran Padano rozgościły się na familijnym stole. Było pysznie i lekko. Latem tak najlepiej.

przepis na makaron

*Farfalle z warzywami*

  • makaron farfalle razowy - porcja na cztery osoby
  • bakłażan - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • marchew - 3 sztuki
  • papryka żółta - 2 małe sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • pomidory z zalewy - 2 puszki
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • bazylia - pół pęczka świeżej
  • oliwa z oliwek (w Lidlu greckie dni więc znów mamy oliwę którą lubię)
  • ser twardy Gran Padano
  • sól
  • pieprz

 

Na rozgrzaną oliwę trafić muszą pokrojone w słupki marchewki. Resztę warzyw kroimy w dużą kostkę lub paski. Cebulę siekamy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko powinno się pięknie poddusić na patelni.

przepis na makaron

Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą i posiekaną drobno bazylię. Dusimy około 10 minut doprawiając całośc solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na makaron

Podajemy z ugotowanym al dente makaronem i posypane startym serem.

środa, 04 czerwca 2014

Szybkie i proste danie jednak wyraziste i bardzo smaczne. Sos śmietanowo-łososiowy podany z dobrze ugotowanym makaronem ma prawo się stać hitem biwaku. Niewiele potrzeba by stworzyć szybki i smaczny posiłek nawet jak mamy w czasie letnich eskapad ograniczony dostęp do świeżych produktów spożywczych. Puszkowanego łososia zawsze możemy mieć w swoim kulinarnym arsenale.

przepis na łososia z puszki

Firma Graal z Wejherowa poczęstowała nas swoim produktem i właśnie dzięki niej zapraszam Was dzisiaj na doskonałe kokardki z sosem śmietanowo-łososiowym.

*Sos śmietanowo-łososiowy*

  • łosoś w oleju Graal - 150g
  • makaron kokardki - 400g
  • pomidory krojone w zalewie - puszka 400g
  • świeży szpinak - 150g
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Na łyżkę oleju wrzucamy posiekane ząbki czosnku. Jak tylko zacznie unosić się charakterystyczny zapach a czosnek się zarumieni wrzucamy na patelnię posiekany szpinak i dobrze całość mieszamy. Jak tylko objętość liści szpianku zacznie się zmniejszać dorzucamy odsączone z zalewy pokrojone pomidory oraz rozdrobnionego i odsączonego z oleju łososia. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dusimy chwilę. Wystarczy już tylko zagęścić, powstający dzięki puszczającym sok pomidorom sos, śmietaną. Mieszamy i ewentualnie sos jeszcze doprawiamy.

przepis na łososia z puszki

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. Po odsączeniu przelewamy zimną wodą, żeby przestał się na durszlaku gotować. Zapobiegniemy powstaniu nieapetycznej papki. Makaron powinien teraz trafić na patelnię z sosem gdzie należy go z nim wymieszać. Podajemy makaron z gorącym sosem, odrobiną posiekanej natki lub bazylii i obserwujemy cieszących się jak dzieci domowników.

 

czwartek, 21 listopada 2013

Banalny przepis na smaczne spaghetti. Uwielbiam włoską kuchnię. Jej prostota i doskonały mimo to smak urzeka od lat cały świat. Włoscy kucharze potrafią wyczarować cuda z zaledwie kilku składników. Wszelakie pasty rozsławiły włoską kuchnię a dzisiejszy przepis to nasza przeróbka najprostszego włoskiego spaghetti.

przepis na spaghetti

*Spaghetti polacco*

  • makaron spaghetti - 500 g
  • czosnek polski - 5 ząbków
  • olej roślinny ( użyliśmy ciekawej propozycji "Kujawskiego" - czosnek i bazylia)
  • papryczka chili - 1 ostra sztuka
  • sól morska
  • ser dojrzewający - olender
  • pietruszka natka - pół pęczka

 

Doskonałe danie do przygotowania w zaledwie 10 minut. Gotujemy makaron aby był al dente. Trafił nam się doskonały prezent prosto z Włoch więc dzisiejsze spaghetti choć odrobinę pachniało tym pięknym krajem. 

W tym czasie na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekane ząbki czosnku i papryczki chilli. Odkryliśmy ostatnio smakowe oleje Kujawskiego, które śmiało mogą konkurować z dostępnymi w Polsce oliwami. Czosnek nie może się spalić bo gorycz zdominuje smak spaghetti, które stanie się niejadalne. Specyficzny zapach smażonego czosnku da nam znać, że już ma dość.

przepis na spaghetti

Odcedzony makaron (może na nim pozostać trochę wody - danie będzie lepsze) dorzucamy na patelnię i mieszamy całość dosypując posiekana natkę pietruszki. Pozostało już tylko makaron dosolić morską solą, posypać bogato startym serem (biedronkowy Olender potrafi zaskoczyć smakiem) i delikatnie skropić po podaniu olejem smakowym lub oliwą.

Boskie jedzenie! ...ot takie nasze polskie spaghetti...

 
1 , 2