| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: makaron

środa, 27 lipca 2016

Zainspirowani restauracyjnymi przygodami na wakacjach dziarsko wróciliśmy do domowej kuchni. Na stole wylądował pyszny międzybrodzki pełnoziarnisty makaron i międzybrodzkie kurki ze zbocza Jaworzyny. Tym sposobem w kilka minut zajadaliśmy pyszny makaron z kurkami w śmietanowym sosie.

przepis na kurki

*Makaron z kurkami*

  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • małe opakowanie śmietany do sosów np 18 %
  • około 50 g startego sera typu parmezan lub gran padano
  • sól, pieprz .
  • świeże kurki - 30 dag
  • masło - łyżka

Najpierw należy przygotować grzyby, które lubią mieć między blaszkami sporo ziemi lub piasku. Można zalać je zimną wodą i odstawić na 20 minut. Można spróbować wyczyścić je szczoteczką do zębów podczas płukania. Grzyby siekamy nie za drobno by nie zaginęły gdzieś w sosie i makaronie.

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę. Dorzucamy kurki i posiekany czosnek. Dusimy całość aż odparuje większość wody. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wody z makaronu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu starty ser. Gdy się rozpuści mieszmy go z odsączonym makaronem i podajemy posypując odrobiną sera.

 

sobota, 29 sierpnia 2015

Szybki makaron dla zabieganych. Jak ktoś nie ma czasu na spędzanie godzin w kuchni to domowej roboty fastfood jest dla niego najwygodniejszy. Należymy do osób, którym wiecznie brakuje czasu i takie obiady to u nas codzienność. Dodajmy: pyszna codzienność.

przepis na makaron

*Penne w sosie brokułowo-boczkowym*

  • boczek wędzony - 30dag
  • brokuł - 1 sztuka
  • makaron penne - 30dag
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana do zup 18% - 200g
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

 

Boczek wędzony  kroimy w kostkę. Warto poświęcić trochę czasu na naukę rozpoznawania boczku wędzonego od malowanego. Unia Europejsko co prawda zaleca malowanie wyrobów zamiast ich wędzenie. Nawet był kiedyś pomysł na całkowity zakaz wędzenia dymem produktów spożywczych. Nie wiem jak się temat skończył ale mam nadzieję, że durne przepisy nie staną w parze z oszustami, którzy malowane produkty etykietują - "wędzone"

Wracamy do przygotowania pysznego dania bo czas goni, a ja się wymądrzam... pokrojony w kostkę boczek smażymy z dodatkiem posiekanej drobno cebuli na złoty kolor. Brokuła rozkładamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł nie może się rozlecieć i ma być ugotowany al dente. Tak przygotowane warzywo dodajemy na patelnię z boczkiem i cebulką.

Śmietanę łączymy z łyżką mąki i z dwiema chochelkami wody spod gotowanego brokuła. Mieszamy całość intensywnie by nie było w śmietanie grudek. Wlewamy przygotowany płyn na patelnię. Doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podgotowuje całość chwilę.

przepis na makaron

W międzyczasie gotujemy makaron również al dente, a ciut wody z odsączonego makaronu dodajemy do sosu. Mieszamy całość z makaronem i podajemy zgłodniałym domownikom. Wędzony boczek to świetne towarzystwo do zdrowego, zielonego brokuła.

czwartek, 08 stycznia 2015

W Sylwestra tym razem domówka więc sobie trzeba było samemu przygotować pyszności na stół. Sałatka makaronowa z dodatkiem sera feta udała się i była bardzo dobra. Wybaczcie brak ładnego zdjęcia ale Nowego Roku nie doczekała...a był taki plan...

przepis na sałatkę

Oto przepis:

*Sałatka makaronowa z fetą*

  • makaron kokardki - 150 g
  • feta (ewentualnie polski odpowiednik w postaci sera sałatkowego) - 270g
  • suszone pomidory z zalewy - 150 g
  • ogórek świeży - 150 g
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1/2 sztuki
  • oliwki bez pestek - kilka sztuk
  • pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
  • szczypior

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Fetę kroimy w kostkę. Pomidory suszone odsączone z zalewy w paski. W drobną kostkę kroimy świeże warzywa czyli ogórek, cebulę i paprykę. Oliwki siekamy w plasterki, a pyszne i soczyste pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystkie składniki mieszamy z przygotowanym sosem winegret. Do sałatki wystarczy już tylko posiekać szczypiorek.

przepis na sałatkę

Najprostszy przepis na sos winegret to 3 części oliwy z oliwek na 1 część octu winnego lub soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu do smaku porządnie wstrząśnięte w zamkniętym słoiczku. Sałatka powinna poleżeć kilka godzin w lodówce by warzywa puściły soki i wszystko się ładnie przegryzło.

 

08:02, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 17 października 2014

Sposobów na podanie piersi kurczaka jest jak bajek z tysiąca i jednej nocy... poniższy przepis jest jednym z nich. Tym razem pierś kurczaka będzie jedynie dodatkiem do gęstego, kremowego, pysznego sosu śmietanowo-pomidorowego. Mocno pomidorowy, dobrze doprawiony, delikatny, idealny do makaronów na tzw. szybkie domowe obiady.

przepis na sos

*Sos śmietanowo-pomidorowy*

  • przecier pomidorowy - 2 opakowania po 500 g
  • śmietana 30% do zup i sosów - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona suszona - 2 lub 3 łyżeczki
  • oregano suszone lub bazylia - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • pierś kurczaka - 1 podwójna sztuka
  • makaron czaniecki penne

Pierś kurczaka siekamy drobno. Żadne tam paski czy kostki. Siekamy porządnie ostrym nożem jak wołowinę na tatara. Na łyżce oliwy tak przygotowane mięso rumienimy na mocnym ogniu. Kurczak ma się przesmażyć, a nie poddusić. Przerzucamy mięso do wolnej miski, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno cebulkę. Po chwili ponownie na patelnię trafia przesmażona pierś kurczaka. Zalewamy całość gęstym i dobrej jakości przecierem pomidorowym. Przecierem nie koncentratem...

Doprawiamy suszoną papryką, bazylią lub oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nie żałujmy soli. Na patelni mamy słodycz cebuli, pomidorów i śmietany. Redukujący się powoli sos podlewamy śmietaną (można jej dać mniej jak kto lubi albo raczej nie lubi) i dusimy chwilę pod przykryciem. Jeśli by nam wyszedł sos zbyt gęsty można go podlać wodą spod ugotowanego al dente makaronu. Najlepsze będą makaronowe rurki  penne bo jak się wypełnią sosem to można zwariować ze szczęścia.

Dobrze jest przed podaniem udekorować danie bazylią lub chociaż zieloną pietruszką. Mnie do zdjęcia zabrakło świeżych ziół...niestety...


zBLOGowani.pl
środa, 04 czerwca 2014

Szybkie i proste danie jednak wyraziste i bardzo smaczne. Sos śmietanowo-łososiowy podany z dobrze ugotowanym makaronem ma prawo się stać hitem biwaku. Niewiele potrzeba by stworzyć szybki i smaczny posiłek nawet jak mamy w czasie letnich eskapad ograniczony dostęp do świeżych produktów spożywczych. Puszkowanego łososia zawsze możemy mieć w swoim kulinarnym arsenale.

przepis na łososia z puszki

Firma Graal z Wejherowa poczęstowała nas swoim produktem i właśnie dzięki niej zapraszam Was dzisiaj na doskonałe kokardki z sosem śmietanowo-łososiowym.

*Sos śmietanowo-łososiowy*

  • łosoś w oleju Graal - 150g
  • makaron kokardki - 400g
  • pomidory krojone w zalewie - puszka 400g
  • świeży szpinak - 150g
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Na łyżkę oleju wrzucamy posiekane ząbki czosnku. Jak tylko zacznie unosić się charakterystyczny zapach a czosnek się zarumieni wrzucamy na patelnię posiekany szpinak i dobrze całość mieszamy. Jak tylko objętość liści szpianku zacznie się zmniejszać dorzucamy odsączone z zalewy pokrojone pomidory oraz rozdrobnionego i odsączonego z oleju łososia. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dusimy chwilę. Wystarczy już tylko zagęścić, powstający dzięki puszczającym sok pomidorom sos, śmietaną. Mieszamy i ewentualnie sos jeszcze doprawiamy.

przepis na łososia z puszki

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. Po odsączeniu przelewamy zimną wodą, żeby przestał się na durszlaku gotować. Zapobiegniemy powstaniu nieapetycznej papki. Makaron powinien teraz trafić na patelnię z sosem gdzie należy go z nim wymieszać. Podajemy makaron z gorącym sosem, odrobiną posiekanej natki lub bazylii i obserwujemy cieszących się jak dzieci domowników.

 

czwartek, 21 listopada 2013

Banalny przepis na smaczne spaghetti. Uwielbiam włoską kuchnię. Jej prostota i doskonały mimo to smak urzeka od lat cały świat. Włoscy kucharze potrafią wyczarować cuda z zaledwie kilku składników. Wszelakie pasty rozsławiły włoską kuchnię a dzisiejszy przepis to nasza przeróbka najprostszego włoskiego spaghetti.

przepis na spaghetti

*Spaghetti polacco*

  • makaron spaghetti - 500 g
  • czosnek polski - 5 ząbków
  • olej roślinny ( użyliśmy ciekawej propozycji "Kujawskiego" - czosnek i bazylia)
  • papryczka chili - 1 ostra sztuka
  • sól morska
  • ser dojrzewający - olender
  • pietruszka natka - pół pęczka

 

Doskonałe danie do przygotowania w zaledwie 10 minut. Gotujemy makaron aby był al dente. Trafił nam się doskonały prezent prosto z Włoch więc dzisiejsze spaghetti choć odrobinę pachniało tym pięknym krajem. 

W tym czasie na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekane ząbki czosnku i papryczki chilli. Odkryliśmy ostatnio smakowe oleje Kujawskiego, które śmiało mogą konkurować z dostępnymi w Polsce oliwami. Czosnek nie może się spalić bo gorycz zdominuje smak spaghetti, które stanie się niejadalne. Specyficzny zapach smażonego czosnku da nam znać, że już ma dość.

przepis na spaghetti

Odcedzony makaron (może na nim pozostać trochę wody - danie będzie lepsze) dorzucamy na patelnię i mieszamy całość dosypując posiekana natkę pietruszki. Pozostało już tylko makaron dosolić morską solą, posypać bogato startym serem (biedronkowy Olender potrafi zaskoczyć smakiem) i delikatnie skropić po podaniu olejem smakowym lub oliwą.

Boskie jedzenie! ...ot takie nasze polskie spaghetti...

sobota, 17 sierpnia 2013

Kolejny przepis na sałatkę idealnie pasującą na domowe imprezy. Tym razem wykorzystamy makaron w kształcie ryżu. Bardzo apetyczna sałatka z ryżem makaronowym i jak zwykle prosta w przygotowaniu. Więcej przepisów na proste sałatki znajdziecie w odpowiedniej sekcji naszego bloga: sałatki i surówki.

przepis na sałatkę

*Sałatka z ryżem makaronowym*

  • makaron w kształcie ryżu - 15 dag
  • por - 1 sztuka biała część
  • szynka gotowana - 20 dag
  • kukurydza konserwowa - 250g
  • ogórki konserwowe - 6 sztuk
  • majonez domowy - 2 spore łyżki
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

 

Gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie makaron w kształcie ryżu. Odsączamy i przelewamy go zimną wodą by przestał się na sitku gotować. Ma zachować odpowiedni kształt i wyczuwalną w sałatce strukturę.

Por siekamy w połówki plasterków. Szynkę kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkami konserwowymi. Do sałatki powinna trafić już tylko odsączona z zalewy konserwowa kukurydza. Wszystko gotowe więc można sałatkę wymieszać z domowym majonezem i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

przepis na sałatkę

Szczypiorek jedynie zwieńczy dzieło przed podaniem. Sałatka powinna się przegryźć w lodówce na tyle by por zmiękł i zaostrzył całość.

 

wtorek, 09 kwietnia 2013

Kolejna wariacja w temacie szpinak. Proste, szybkie, tanie i bardzo dobre tagliatelle ze szpinakiem. Danie tak proste, że aż trudno coś do niego więcej dopisać. Tak więc dziś tylko przepis bez zbędnego lania wody ...osolonej wody.

przepis na tagliatelle

*Tagliatelle ze szpinakiem*

  • tagliatelle pełnoziarniste - 450g
  • szpinak brykiet - 450g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • pomidory suszone - 3 szt
  • parmezan - 100g
  • oliwa 
  • sól
  • pieprz kolorowy

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Pomidory zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Czosnek siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę lub dwie oliwy. Specyficzny zapach podpiekanego czosnku da nam znać że na patelnię winien trafić szpinak. Gdy uznamy, że szpinak jest już gotowy  trafia do niego ugotowany al dente i odsączony makaron. Mieszamy całość doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Pomidory siekamy w drobne paski i dorzucamy do już prawie gotowego dania. Wystarczą mu już tylko 2 minutki na patelni.

Makaron podajemy ze startym parmezanem lub innym twardym serem, których ostatnio się w naszych sklepach pojawia coraz więcej.

BTW ...jestem przeraźliwie ciekaw dlaczego w Polsce parmezan jest tak drogi. W Berlinie można go kupić w przeliczeniu na złotówki - 60pln/1kg ...w Polsce znaleźliśmy najtańszy za ...150pln/1kg - to już jest chyba lekka paranoja. Ktoś nas moi drodzy nabija zdrowo w butelkę.

środa, 03 kwietnia 2013

Przesyceni świątecznymi sałatkami, ciastami i wędlinami wybieramy dania najprostsze. Dziś prosty ale wyjątkowo smaczny makaron z cukinią i łososiem. Pomysł na danie podała nam Lubella, której farfalle dzisiaj przygotujemy. Chrupiąca cukinia, delikatny łosoś wędzony, a przede wszystkim suszone włoskie pomidory i parmezan tworzą genialne połączenie w smacznym posiłku.

przepis na farfalle

*Makaron z cukinią i łosoiem*

  • makaron pełnoziarnisty farfalle - 450g
  • cukinia baby - 2 sztuki
  • łosoś wędzony - 150g
  • suszone pomidory - 5 sztuk
  • pietruszka zielona - pęczek
  • parmezan (lub inny twardy ser)
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • bazylia
  • pieprz świeżo mielony kolorowy
  • sól

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na łyżeczce oliwy podsmażamy 5 ząbków posiekanego, polskiego czosnku. Gdy poczujemy charakterystyczny zapach smażonego czosnku dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Uważajcie by czosnku nie przypalić - jego gorycz zabije potrawę. Po około 5 minutach podsmażania cukinii, dorzucamy pokrojonego drobno łososia i  paseczki suszonych pomidorów.

przepis na farfalle

Mała uwaga dotycząca pomidorów. Jednogłośnie orzekliśmy w rodzinie, że zwykłe suszone pomidory  są o niebo lepsze od tych w zalewie. Od dziś będziemy używać  właśnie takich pomidorów do różnych makaronów.

Całość doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Pozostało już tylko odsączyć makaron, wrzucić go z powrotem do pustego garnka, dodać przygotowaną cukinię z dodatkami i porządnie wymieszać z posiekaną pietruszką. Makaron podajemy  posypany startym parmezanem.

przepis na farfalle

Już tylko kieliszek dobrego wina i cieszymy się pełnią smaku prostego domowego jedzenia.

poniedziałek, 11 marca 2013

...czyli ciekawa wariacja w temacie włoskich sosów do makaronu. Oryginalne  pesto to mieszanka bazylii, piniowych orzechów, doskonałej włoskiej oliwy i specyficznego aromatu parmezanu. Często zastanawialiśmy sie czy można te składniki zastąpić czymś bardziej swojskim i dostępnym na naszym polskim dość ubogim rynku. Najbardziej aromatyczna  roślina w polskim warzywniaku to pietruszka, a najłatwiej dostępne orzechy to ...ziemne. Nie pozostało więc nic innego jak zrobić zielone pesto właśnie z tych składników. Wyszło ciekawie... a biedronkowy Olender sprawdził się całkiem dobrze.

przepis na pesto

*Pietruszkowe pesto*

  • pietruszka zielona - 2 pęczki
  • czosnek - 3 ząbki
  • orzechy ziemne (fistaszki) - 80g obranych
  • olej rzepakowy 5 łyżek
  • ser dojrzewający - 3 łyżki

Umytą natkę wstępnie siekamy z czosnkiem. Wrzucamy całość do blendera. Trafiają tam także rozdrobnione kawałki orzechów ziemnych. Łatwo to zrobić - zbieramy obrane orzeszki do płóciennego woreczka i miażdżymy wałkiem kuchennym lub tłuczkiem. Wystarczy już tylko do pojemnika dodać oleju lub oliwy z oliwek, z dwie lub trzy łyżki startego sera i porządnie całość zmiksować.  Sos doprawiamy solą i pieprzem.

przepis na pesto

Pesto podajemy z makaronem. Przykładowo Tagliatelle będzie pasować jak znalazł. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody al'dente. Po odcedzeniu przerzucamy makaron  do pustego garnka. Dodajemy pesto i energicznie mieszamy makaron potrząsając garnkiem. Jeśli makaron byłby zbyt suchy - oliwa powinna mu pomóc. Porcję makaronu dodatkowo pruszymy sporą ilością utartego kwaskowatego sera.

Tak podany makaron warto podać z jakąś dobrą sałatką. Skoro wariujemy w temacie prawie włoskich sosów możemy powariować w temacie prawie greckiej sałatki. Oto ona:

*Sałatka a'la grecka*

  • roszponka - 500 g
  • pomidorki koktailowe - 250g
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • czerwona cebula - połówka lub jedna mała
  • ser typu feta - z Mlekowity najlepszy

przepis na sałatkę

Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka a pomidorki w na połówki. Ser typu feta natomiast w niezadużą kostkę. Mieszamy wszystko z roszponką i polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

*Dressing do sałatki*

  • oliwa - 6 łyżek
  • ocet winny - 2 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki - utarty
  • oregano - łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Sładniki dressingu mieszamy w zamkniętym specjalnie do tego przeznaczonym słoiczku i energicznie potrząsamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

...wszystko stanowi ciekawy i niezbyt drogi obiad. Wychodzi na to, że warto czasami powariować i nie szukać na siłę smaków w dalekich krajach.

 
1 , 2