| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: jajka

piątek, 04 września 2015

Najczęściej jadamy kalafiora z bułeczką tartą smażoną na maśle. Może się znudzić mimo, że pyszne. Wersja w zapiekance makaronowej już na blogu była ale poniższy kalafior to nowość nie tylko na blogu ale i na naszym stole. Gotowany kalafior pod sosem śmietanowym był strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis.


przepis na kalafior

*Kalafior pod sosem śmietanowym*

  • kalafior
  • marchew - 3 sztuki
  • masło - 1/3 kostki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 łyżki
  • wywar spod kalafiora - 4 chochle
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • szczypior
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • bazylia suszona
  • suszone pomidory - łyżeczka startych

Kalafior po obraniu ze zbędnych liści dzielimy na wygodne różyczki. Marchew obieramy i kroimy w grube plasterki. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewamy.

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie wytworzyły się grudki. Stopniowo dolewamy wodę spod kalafiora. W między czasie doprawiamy odrobiną gałki, sporą ilością białego lub w ostateczności czarnego pieprzu, suszoną bazylią i solą. Do tworzącego sie sosu dodajemy jeszcze starte pomidory. Gotujemy całość aż sos będzie miał odpowiednią gęstość.

przepis na kalafior

Kalafior podajemy z ziemniakami i ugotowanymi na twardo jajkami posypanymi szczypiorkiem.

niedziela, 24 lutego 2013

Dawno nie było przepisu na pasty do chleba. Dzisiejsze śniadanie urozmaiciliśmy sobie pastą jajeczną. Prosty dodatek do chleba lub bułek jeśli nie chcesz ryzykować, że Twoje jajko na miękko okaże się ... jajkiem na twardo.

przepis na pastę do chleba

*Pasta jajeczna*

  • jajka - 3 szt
  • ser żółty - 80 g
  • szynka wędzona - 80 g
  • majonez - 3 łyżeczki
  • mustzarda - 1 łyżeczka
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy jej zimną wodą - łatwiej odejdzie skorupka. Skorupki dzisiejszych jajek mogą doprowadzić do szału - masowa produkcja pozbawia je wapna. Częściej pękają i są bardzo kruche. Wędlinę i ser kroimy w małą kostkę. Szczypiorek siekamy drobno, a jajka ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy wszystkie składniki w misce łącząc je z pomocą domowego majonezu i ostrej musztardy.

przepis na pastę do chleba

Doprawiamy solidną szczyptą soli i sporą ilością świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Danie proste w przygotowaniu ale świetnie nadaje się na niedzielne wspólne śniadanie. ...i odpada wspomniany stres z gotowaniem jajek na miękko...