| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: jajka

piątek, 04 września 2015

Najczęściej jadamy kalafiora z bułeczką tartą smażoną na maśle. Może się znudzić mimo, że pyszne. Wersja w zapiekance makaronowej już na blogu była ale poniższy kalafior to nowość nie tylko na blogu ale i na naszym stole. Gotowany kalafior pod sosem śmietanowym był strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis.


przepis na kalafior

*Kalafior pod sosem śmietanowym*

  • kalafior
  • marchew - 3 sztuki
  • masło - 1/3 kostki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 łyżki
  • wywar spod kalafiora - 4 chochle
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • szczypior
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • bazylia suszona
  • suszone pomidory - łyżeczka startych

Kalafior po obraniu ze zbędnych liści dzielimy na wygodne różyczki. Marchew obieramy i kroimy w grube plasterki. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewamy.

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie wytworzyły się grudki. Stopniowo dolewamy wodę spod kalafiora. W między czasie doprawiamy odrobiną gałki, sporą ilością białego lub w ostateczności czarnego pieprzu, suszoną bazylią i solą. Do tworzącego sie sosu dodajemy jeszcze starte pomidory. Gotujemy całość aż sos będzie miał odpowiednią gęstość.

przepis na kalafior

Kalafior podajemy z ziemniakami i ugotowanymi na twardo jajkami posypanymi szczypiorkiem.

piątek, 04 kwietnia 2014

Były bułeczki czosnkowe  jest i widoczna w tamtym wpisie  pasta śniadaniowa. Pyszna i ostra w smaku pasta jajeczna z rzodkiewkami i żółtym serem. Idealna na śniadanie także te z tak zwanych: romantycznych.

przepis na pastę jajeczną

*Pasta śniadaniowa*

  • jajka - 4 sztuki
  • rzodkiewki - pęczek
  • szczypiorek - pęczek
  • żółty ser - 15 dag
  • majonez domowy - 2 spore łyżki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

przepis na pastę jajeczną

Jajka gotujemy na twardo i obrane ze skorupek ścieramy na dużych oczkach tarki. Do jajek ścieramy na tych samych oczkach rzodkiewki i żółty ser. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek i łączymy wszystko majonezem.

przepis na pastę jajeczną

Wystarczy juz tylko doprawić solą i pieprzem by cieszyć się pyszną pastą sniadaniową doskonałą do domowego pieczywa.

niedziela, 24 lutego 2013

Dawno nie było przepisu na pasty do chleba. Dzisiejsze śniadanie urozmaiciliśmy sobie pastą jajeczną. Prosty dodatek do chleba lub bułek jeśli nie chcesz ryzykować, że Twoje jajko na miękko okaże się ... jajkiem na twardo.

przepis na pastę do chleba

*Pasta jajeczna*

  • jajka - 3 szt
  • ser żółty - 80 g
  • szynka wędzona - 80 g
  • majonez - 3 łyżeczki
  • mustzarda - 1 łyżeczka
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy jej zimną wodą - łatwiej odejdzie skorupka. Skorupki dzisiejszych jajek mogą doprowadzić do szału - masowa produkcja pozbawia je wapna. Częściej pękają i są bardzo kruche. Wędlinę i ser kroimy w małą kostkę. Szczypiorek siekamy drobno, a jajka ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy wszystkie składniki w misce łącząc je z pomocą domowego majonezu i ostrej musztardy.

przepis na pastę do chleba

Doprawiamy solidną szczyptą soli i sporą ilością świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Danie proste w przygotowaniu ale świetnie nadaje się na niedzielne wspólne śniadanie. ...i odpada wspomniany stres z gotowaniem jajek na miękko...

czwartek, 14 lutego 2013

Kolejny przepis na dietetyczne danie, które w ramach diety Vitalia przygotowywała sobie Aneta. Całkiem dobra rolada jajeczna z makrelą wędzoną. Przepis zainspirowany roladą ze słynnego bloga Dietetycznie Siostro troszkę przez Mamuśkę urozmaicony ale równie pyszny co oryginał.

przepis na makrelę

*Rolada jajeczna z makrelą*

  • makrela - 1 szt
  • papryka czerwona - 1szt
  • ogórek kiszony - 1 szt
  • czerwona cebula - pół sztuki
  • jajka - 4 szt
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • koperek - 1 łyżka
  • soda oczyszczona - pół łyżeczki
  • bazylia - pół łyżeczki
  • czosnek granulowany - pół łyżeczki
  • papryka słodka  - 1 łyżeczka
  • sól

 

Makrelę obieramy i usuwamy ości. Paprykę pieczemy w piekarniku aż skórka łatwo będzie odchodzić. Razem z innymi warzywami kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z mięsem ryby. Dodajemy natkę, koperek i mocno zagniatamy masę. Do smaku dodajemy sól i połowę łyżeczki papryki czerwonej mielonej.

Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy doprawiając bazylią, papryką słodką (połową łyżeczki) i granulowanym czosnkiem. Do jajecznej masy dokładamy powoli mieszając pianę z białek. Blaszkę (dno: 32cm x 21cm x 6cm )wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na niego masę jajeczną i pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Należy uważać by tego nietypowego omletu nie zrumienić zbyt mocno. Musi być elastyczny by łatwo się zwinął w roladę.

przepis na makrelę

Na jajecznym placku rozsmarowujemy makrelową pastę i zwijamy placek w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki. Roladę podajemy na zimno. W przepisie dietetycznych sióstr pisze, że można ją podawać z chrzanem. Ja ją jadłem z sosem musztardowo-koperkowym z IKEI i była przepyszna.