| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: cukinia

sobota, 17 sierpnia 2013

Przepyszny paprykowy gulasz zwany z węgierskiego leczo to podstawowe danie w sierpniu gdy ilość papryki na ryneczku przyprawia o ślinotok jej wielbicieli. Należymy do owej grupy konsumentów więc nie mogło zabraknąć na blogu i tej potrawy. Polska wersja pysznego węgierskiego dania zbliżona jest bardziej do ratatouille ale w naszym domu odkąd pamiętam pyszny gulasz z papryki i swojskiej kiełbasy nazywany był leczo i niech tak zostanie.

przepis na leczo

*Leczo*

  • papryki różnokolorowe - 1 kg
  • pomidory - 1 kg
  • cukinia - 1 sztuka średniej wielkości
  • cebula - 2 sztuki
  • pieczarki - 40 dag
  • kiełbasa - 30 dag
  • parówki - 30 dag
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka - słodka lub ostra wedle upodobań
  • koncentrat pomidorowy - ewentualnie 2 łyżki

 

W sporym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju roślinnego. Wrzucamy na rozgrzany olej posiekane w piórka 2 cebule. Gdy zacznie się szklić dorzucamy do garnka pokrojone w plastry kiełbasy. Obsmażamy całość na sporym ogniu mieszając drewnianą łyżką. Do garnka należy teraz wkroić plastry pieczarek i piórka papryki.

przepis na leczo

Do zaczynających się dusić warzyw dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Ostatnim składnikiem będą pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz pokrojone w plastry parówki. Zmniejszamy ogień i pozwalamy się gulaszowi dusić kilkanaście minut. Doprawiamy leczo papryką, solą i pieprzem. Jeżeli kolor wywaru byłby niezadowalający można go poprawić 2 łyżkami koncentratu pomidorowego ale nie jest to konieczne.

przepis na leczo

Leczo powinno się po zakończonym duszeniu przegryźć porządnie. Najlepiej całą noc ale kto tyle wytrzyma. Podajemy gulasz z pajdą świeżego domowego chleba - tak lubię najbardziej.

środa, 03 kwietnia 2013

Przesyceni świątecznymi sałatkami, ciastami i wędlinami wybieramy dania najprostsze. Dziś prosty ale wyjątkowo smaczny makaron z cukinią i łososiem. Pomysł na danie podała nam Lubella, której farfalle dzisiaj przygotujemy. Chrupiąca cukinia, delikatny łosoś wędzony, a przede wszystkim suszone włoskie pomidory i parmezan tworzą genialne połączenie w smacznym posiłku.

przepis na farfalle

*Makaron z cukinią i łosoiem*

  • makaron pełnoziarnisty farfalle - 450g
  • cukinia baby - 2 sztuki
  • łosoś wędzony - 150g
  • suszone pomidory - 5 sztuk
  • pietruszka zielona - pęczek
  • parmezan (lub inny twardy ser)
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • bazylia
  • pieprz świeżo mielony kolorowy
  • sól

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na łyżeczce oliwy podsmażamy 5 ząbków posiekanego, polskiego czosnku. Gdy poczujemy charakterystyczny zapach smażonego czosnku dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Uważajcie by czosnku nie przypalić - jego gorycz zabije potrawę. Po około 5 minutach podsmażania cukinii, dorzucamy pokrojonego drobno łososia i  paseczki suszonych pomidorów.

przepis na farfalle

Mała uwaga dotycząca pomidorów. Jednogłośnie orzekliśmy w rodzinie, że zwykłe suszone pomidory  są o niebo lepsze od tych w zalewie. Od dziś będziemy używać  właśnie takich pomidorów do różnych makaronów.

Całość doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Pozostało już tylko odsączyć makaron, wrzucić go z powrotem do pustego garnka, dodać przygotowaną cukinię z dodatkami i porządnie wymieszać z posiekaną pietruszką. Makaron podajemy  posypany startym parmezanem.

przepis na farfalle

Już tylko kieliszek dobrego wina i cieszymy się pełnią smaku prostego domowego jedzenia.

niedziela, 17 marca 2013

Dział zupy na naszym blogu powoli się wypełnia. Zupa  z cukinii jest kolejnym pysznym kremem mającym nam przypominać zimowymi popołudniami, że na polskim niebie słońce też się pojawia.

przepis n azupę krem z cukinii

Zmęczyła nas ta zima okropnie  w tym roku. Niby łagodna ale strasznie upierdliwa, a skoki temperatur powodują, że co rusz chodzimy z katarem. Kremowe gęste zupy pomagają zapanować nad szybkim wychładzaniem się organizmu. Spróbujcie kremu z cukinii - nie dość że zdrowy to jeszcze pyszny.

*Zupa z cukinii*

  • cukinie baby - 3 sztuki
  • marchew - 1 szt
  • pietruszka korzeń - 1szt
  • ziemniaki - 0,5 kg
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka
  • ser dojrzewający
  • śmietanka 100ml

 

Dwie cukinie i inne warzywa kroimy w dość dużą kostkę i wrzucamy na przygotowany już z porcji rosołowej bulion. Gotujemy je do miękkości pod koniec dodając bazylię. Łyżeczkę lub dwie.

Wywar przelawamy przez sito i wszystkie stałe części miksujemy blenderem na gładką masę. Dolewamy powoli pozostały po gotowaniu warzyw płyn, ciągle mieszając, aż osiągniemy oczekiwaną gęstość kremu. Zupę doprawiamy solidnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na zupę krem z cukinii

Trzecią cukinię kroimy w plastry i grillujemy na łyżeczce oliwy doprawiając ją solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce, a pietruszkę siekamy drobno. Zupę z cukinii podajemy z grillowanym plastrami, udekorowaną pietruszką oraz śmietaną i posypaną startym serem. 

piątek, 11 stycznia 2013

Czasami gdy nie mamy pomysłu co zrobić z makaronem, którego przykładowo zostało nam po obiedzie za dużo, robimy z niego różnorodne zapiekanki. Zapiekanka z makaronem jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Szybkie i banalne w przygotowaniu danie,  a niezmiennie smaczne.

Zostało nam kilka dni temu trochę  makaronu więc Aneta postanowiła go wykorzystać w przepyszny sposób. Jej obiad był troszkę odchudzony, z niektórych składników - w końcu dieta - ale nam zrobiła go tak jak zapisane w starożytnych księgach: na bogato :)

przepis na zapiekankę

*Zapiekanka z makaronem*

  • makaron  wszelaki - 30 dag
  • ser żółty twardy - 15 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • cebula 1 sztuka
  • jajka 3 sztuki
  • cukinia 15 dag
  • papryka czerwona lub inna 15 dag
  • sól
  • pieprz

Boczek kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni aż się zrumieni, a tłuszcz wyraźnie wytopi. Dodajemy poszatkowaną drobno cebulę, która powinna nabrać złotego koloru. Do tak przygotowanej bazy dodajemy pokrojone warzywa. Lekko podduszone składniki mieszamy z ugotowanym makaronem. Gdy razowe kluski osiągną temperaturę reszty potrawy, wlewamy skłócone w kubeczku jajka. Mieszając całość dokładnie doprawiamy solą i pieprzem.

przepis na zapiekankę

Zasypujemy potrawę żółtym serem. Zapiekamy chwilę w piekarniku do momentu uzyskania odpowiadającej nam konsystencji żółtego sera i przed podaniem jeszcze raz mieszamy.

Ciągnąca się, pyszna zapiekanka makaronowa z jajkiem i boczkiem gotowa. 

czwartek, 03 stycznia 2013

Dobry szaszłyk nie jest zły. Oczywiście ten z grilla na świeżym powietrzu nie  może się równać do domowo wykonanego szaszłyku z elektrycznego piekarnika. Jednak przecież i zimą się nam może zachcieć szaszłyka. Jeśli nie mamy innej możliwości róbmy je także w domowym zaciszu. Do poniższych szaszłyków użyliśmy kawałków piersi kurczaka marynowanej w dwóch różnych marynatach.

przepis na szaszłyki

*Szaszłyk drobiowy*

  • pierś kurczaka 60dag
  • mix kolorowych papryk
  • cienki boczek w paskach
  • ogonówka 20 dag
  • cukinia
  • pieczarki - kilka sztuk
  • cebula
  • jogurt naturalny duży
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • papryka słodka suszona

Najpierw przygotować musimy marynaty do mięsa. Dzielimy kubek jogurtu na pół. W jednej misce jogurt mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy curry, pieprzem, solą i startymi dwoma ząbkami czosnku. W drugiej robimy dokładnie to samo tylko z dwiema łyżeczkami czerwonej papryki zamiast curry.

przepis na szaszłyki

Pierś kurczaka kroimy w niezbyt małą kostkę i wkładamy część do miski z marynatą curry, a część do miseczki z paprykowym sosem. Wystarczy kilka godzin ale polecam przetrzymać mięso w jogurcie całą noc.

przepis na szaszłyki

Na szaszłykowe patyczki nabijamy symetrycznie kawałki mięsa prosto z marynaty, plastry cukinii, cebuli, ćwiartki pieczarek, kawałki ogonówki i plasterki wędzonego boczku. Tak przygotowane szaszłyki obsmażamy na patelni do grillowania z każdej strony. Gdy szaszłyki uzyskają charakterystyczne ślady grillowania dalszą obróbkę zapewni nam piekarnik rozgrzany do 200 stopni. Rozkładamy w nim przekąskę nad zabezpieczoną papierem do pieczenia blaszką by tłuszcz kapiący z mięsa nie spalił się i nie uwędził nam szaszłyków. Obsypujemy solidnie solą i pieprzem i pieczemy jakieś 20 minut.

przepis na szaszłyki

Podaliśmy szaszłyki z glazurowaną marchewką - pyszna kombinacja - dzieciakom aż się uszy trzęsły.

wtorek, 03 lipca 2012

Co prawda temperatury jakie się przewalają przez Zagłębie robią z nas samych zapiekanki i odbierają apetyt ale jeść coś przecież trzeba. Dziś na obiad zapiekanka z kalafiorem i dodatkiem cukinii. Pyszne danie gotowe w pół godziny. Im mniej czasu spędzimy w kuchni w taki dzień jak dziś tym lepiej. Zapiekanka z kalafiorem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. 

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:

*Zapiekanka z kalafiorem*

  • 1 kalafior
  • 3/4 opakowania makaronu razowego - wybraliśmy penne
  • 30 dag cukinii
  • 40 dag chudej kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera
  • 100ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1 duża cebula
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Kalafior podzielony na różyczki gotujemy w posolonej wodzie. To samo robimy z makaronem. Uważamy jedynie by obu składników zapiekanki nie rozgotować. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni dodając pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię by tylko odrobinę zmiękła. Makaron układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Kolejna warstwa to obsmażona kiełbasa z cebulką i cukinia.  Ostatnia warstwa to różyczki kalafiora. Przyprawiamy całość naszymi ziołami, solą, papryką słodką i pieprzem. Zalewamy zapiekankę śmietanką słodką, a wierzch obsypujemy utartym serem.

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Zapiekamy nasze danie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Jak widać na poniższym zdjęciu Dawid uwielbia zapiekankę z kalafiorem i nie pozwolił się już od stołu na chwilę nawet odgonić :)

przepis na zapiekankę z kalafiorem

SMACZNEGO !

 UWAGA ! Komentuj wpisy korzystając  z konta Facebook bez konieczności zakładania nowego w gazeta.pl Zostaw po sobie ślad na naszym blogu - my lubimy naszych gości :)  

 

niedziela, 27 maja 2012

przepis ma zapiekanki z cukiniiKolejna lekka i zdrowa wersja fast-foodowej pyszności. Kto będąc dzieckiem nie uwielbiał zapiekanek prosto z odrapanych budek i przyczep kempingowych ? Ja kocham do dziś rozlewający się po pszennej bułce żółty ser zalany ketchupem z pieczarkowo-cebulowym wnętrzem. Tradycyjna zapiekanka ma oczywiście swoje wady. Dzieciak na to nie zwróci uwagi jednak dorosła osoba już wie, że na jedzenie należy patrzeć nie tylko pod kątem jego zalet ale i pod kątem wad. Ociekająca tłuszczem przydrożna zapiekanka mimo swoich legendarnych właściwości może nam poważnie zaszkodzić. Jak zadowolić dzieciaka i nas samych bez ryzyka pochłonięcia setek kilokalorii, starego tłuszczu i kilku kolonii salmonelli ? Przygotować jej lekką i odżywczą wersję. Dodam tylko, że przepyszną.

Bułka pszenna to mnóstwo zbędnej energii, która niespożytkowana trafia w nasze żyły i tkankę tłuszczową. Pozbądźmy się więc bułki. Cukinia to warzywo idealnie pasujące do naszych zapiekanek. Do przygotowania cudu kulinarnej sztuki dla 4 osób potrzebne nam będą:

 *Zapiekanki z cukinii*

  •  3 małe cukinie
  •  0,5 kilo chudego mięsa - filet z indyka pasuje idealnie
  •  puszka pomidorów bez skóry w zalewie - ewentualnie własnoręczne przygotowane pomidory
  •  3 ząbki czosnku
  •  ser mozzarella
  •  sól
  •  pieprz
  •  oliwa

przepis ma zapiekanki z cukiniiUmyte cukinie kroimy na połówki. Z pomocą łyżeczki drążymy z nich miąższ który odkładamy na talerzyk. Należy uważać by nie uszkodzić skóry cukinii. Łódki nie mogą być dziurawe. Na teflonowej patelni z pomocą odrobiny oliwy podsmażamy pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku. Pamiętajmy by go nie przesmażyć - czosnek lubi zgorzknieć podczas zbyt długiego procesu smażenia. Zmielone mięso z indyka dodajemy do czosnku. To samo z pozostałością miąższu cukinii i pomidorami bez skóry. Sok z pomidorów  również powinien trafić na patelnię. Mieszamy wszystko i dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Pieprz jak czosnek także nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej więc do potrawy powinien trafić jak najpóźniej. 

Uzyskany farsz przekładamy na duże sitko z małymi oczkami by odsączyć nadmiar płynów powstałych podczas duszenia. Farsz nie może być ani zbyt suchy ani za mokry. Wypełniamy nim nasze cukiniowe łódeczki i wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piekarniki z termoobiegiem będą mieć czas pieczenia zapewne krótszy. Ostatnią rzeczą jaką musimy zrobić przed pochłonięciem naszych dietetycznych zapiekanek to ser. Utartą mozarellą posypujemy nasze zapiekanki na 10 minut przed wyciągnięciem z piekarnika.

Zapiekanki można podać tradycyjnie z ketchupem lub jak ktoś lubi ze specjalnie przygotowanym sosem czosnkowym. Moja żona dietetyzuje się ostatnio z pomocą przepisów South Beach. Poniżej sos pasujący do owej diety:

 *Sos czosnkowy  South-Beach*

  •  2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  •  1 łyżka majonezu (unikajmy wersji light - pod pozorem lekkości majonezy te zawierają sporo innych dodatków niekorzystnych dla osób będących na diecie )
  •  1 ząbek czosnku

 

 

Czosnek zgnieść w prasce. Wymieszać go dokładnie z jogurtem i majonezem.

Osobiście lubię zapiekanki z dodatkiem 2 lub 3 młodych ziemniaków w koperku. W podobny sposób jak cukinie można faszerować także pieczarki. Stąd na zdjęciach są one  widoczne. Pieczarka bez problemu może się znaleźć także w farszu. W naszej rodzinie jednak Siostra ma wyjątkową zdolność chorowania po tych grzybach więc unikamy dodawania ich do potraw, które będzie jadła. Sami pieczarki z wielką chęcią konsumujemy.

 

Smacznego !