| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: dynia

wtorek, 11 września 2012

Sklepy wypełniły się kolorowymi dyniami. Nieodłączny symbol jesieni przywędrował do nas z gorących regionów Ameryki i rozgościł się także na naszych stołach. Najpopularniejszym posiłkiem zdaje się być przepysznej jakości zupa krem z dyni. Obok dyniowego dżemu i coraz popularniejszego w Polsce amerykańskiego święta duchów zupa krem jest dyniowym hitem. Przyrządzenie tej pożywnej i smacznej zupy jest proste.

przepis na zupę krem z dyni

Potrzebujemy kilku składników:

*Zupa krem z dyni*

  • 1kg miąższu dyni
  • włoszczyzna
  • porcja rosołowa lub skrzydło indyka
  • świeży imbir - około 1cm utartego korzenia lub pół łyżeczki suszonego
  • śmietana 30% do zup
  • pieprz
  • sól

 przepis na krem z dyni

Gotujemy warzywny bulion na naszej rosołowej porcji. Ostatnio coraz częściej zamiast porcji kurzego mięsa używamy solidnego skrzydła indyka. Smak i aromat bulionu uzyskanego z indyczego mięsa różni się co nie co od tradycyjnego kurzego rosołu. Jest według mnie intensywniejszy, a mięso o niebo lepsze. Jedzmy więc polskie indyki :)

przepis na zupę krem z dyni

Gdy  włoszczyzna zmięknie dodajemy wydrążony z dyni miąższ. Jeśli chcemy zachować dyńkową łepetynkę na Hellowen'owe szaleństwa naszych dzieciaków musimy się trochę namęczyć. Jeśli jednak amerykańska tradycja jest nam obojętna wystarczy dynię obrać grubo ze skóry i usunąć gąbczastą substancję z pestkami. Pozostały aromatyczny miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru. Gotujemy dynię do miękkości i rozdzielamy bulion od warzyw z pomocą sitka. W osobnym pojemniku miksujemy warzywa i dyniowy miąższ na gładką masę. Dolewamy bulion mieszając dokładnie do momentu oczekiwanej przez nas konsystencji. Krem z dyni zgodnie z nazwą musi być ... kremowy. Nie za rzadki, nie za gęsty - w sam raz.

przepis na zupę krem z dyni

Krem wraca nad palnik. Tak przygotowaną zupę musimy jeszcze doprawić solą, pieprzem i imbirem. Ostatni składnik to śmietana. Jeśli mamy dobrą śmietanę przeznaczoną do zup łączymy ją z kremem bez hartowania. Jeśli jednak obawiamy się że śmietana nam się zetnie hartujemy ją w kubeczku i dopiero dolewamy do naszego dania. Całość należy jeszcze delikatnie podgotować i obiadowe danie gotowe. Krem z dyni podawany jest najczęściej z grzankami lub ptysiowym groszkiem. Można także użyć pieczonych ziemniaczków pokrojonych w kostkę.

przepis na krem z dynii