| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sałatki

wtorek, 22 listopada 2016

Jedna z najpopularniejszych sałatek na wszelakiego rodzaju imprezach czy to rodzinnych czy dla przyjaciół. Sałatka Gyros z greckim aromatem intensywnych przypraw. ...aż dziwne, że jej jeszcze na blogu nie mamy. Przy okazji szóstych urodzin Dawida sałatka pojawiła się na stole i było pysznie.

przepis na sałatkę

*Sałatka Gyros*

  • pierś kurczaka - 3 pojedyncze filety
  • ketchup domowy
  • majonez domowy
  • ogórki konserwowe - 6 sztuk
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • kukurydza z puszki
  • kapusta pekińska - 1 sztuka

Kapustę siekamy. Ogórki i cebule kroimy w kostkę. Pierś kurczaka pokrojoną w kawałki nacieramy intensywnie mieszanką przypraw. Korzystamy albo z popularnych i dostępnych mieszanek albo przygotowujemy swoją z czerwonej papryki, soli, czarnego pieprzu, mielonej kolendry,oregano, tymianku, bazylii, rozmarynu i mięty. Mięso musi być mocno doprawione. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na mocnym ogniu i dobrze rozgrzanej oliwie. Ma się obsmażyć na złoto i nie udusić we własnych sokach.

W dużym szklanym pojemniku układamy warstwy sałatki:

mięso, domowy ketchup (thermomix), ogórki, cebula, kukurydza,domowy majonez (thermomix), ketchup, kapusta pekińska i odkładamy do lodówki. Sałatki nie mieszamy. Ma ładnie wyglądać na stole , a wymieszają ją sobie goście na własnych talerzach tuż po podaniu odpowiednimi kuchennymi długimi łyżkami do sałatek.

PS. w przepisie zostawiłem sobie miejsce na odnośniki do przepisów na domowy majonez i ketchup z naszego magicznego Thermomixa. Przepisy niedługo na blogu.

 

poniedziałek, 06 lipca 2015

Lipcowe upały nie służą smakoszom. Nasze organizmy bardziej oczekują wody i napojów niż jedzenia. Są jednak potrawy, które warto w upalne dni jeść. Orzeźwiająca sałatka z pomidorów jest tym co mimo 30 kilku stopni w cieniu jestem gotów jeść bez końca. Pomysł na jej wykonanie wpadł nam przy okazji oglądania naszego ulubionego kucharza z Wysp - Jamiego Olivera

przepis na sałatkę

*Orzeźwiająca sałatka pomidorowa*

  • pomidory koktajlowe różne kolory - 250g
  • oliwki - duże faszerowane papryką - 150g
  • cebula - mała sztuka
  • ser feta - 150g
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

Pomidory kroimy lub rozgniatamy do miski. Młoda cebulę siekamy w piórka. Ser feta kroimy w kostkę natomiast oliwki na plasterki. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa puszczą sok w kilka minut. Mamy czas na przygotowanie dressingu z oliwy i balsamicznego octu. 3 części oliwy mieszamy z jedną częścią octu. Mieszamy sałatkę z dressingiem i odstawiamy do lodówki by mocno się schłodziła.

Podajemy sałatkę jedynie z grillowanym kawałkiem chleba lub w ostateczności grzanką z tostera. Szybka letnia sałatka na gorące dni.

 

czwartek, 08 stycznia 2015

W Sylwestra tym razem domówka więc sobie trzeba było samemu przygotować pyszności na stół. Sałatka makaronowa z dodatkiem sera feta udała się i była bardzo dobra. Wybaczcie brak ładnego zdjęcia ale Nowego Roku nie doczekała...a był taki plan...

przepis na sałatkę

Oto przepis:

*Sałatka makaronowa z fetą*

  • makaron kokardki - 150 g
  • feta (ewentualnie polski odpowiednik w postaci sera sałatkowego) - 270g
  • suszone pomidory z zalewy - 150 g
  • ogórek świeży - 150 g
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1/2 sztuki
  • oliwki bez pestek - kilka sztuk
  • pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
  • szczypior

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Fetę kroimy w kostkę. Pomidory suszone odsączone z zalewy w paski. W drobną kostkę kroimy świeże warzywa czyli ogórek, cebulę i paprykę. Oliwki siekamy w plasterki, a pyszne i soczyste pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystkie składniki mieszamy z przygotowanym sosem winegret. Do sałatki wystarczy już tylko posiekać szczypiorek.

przepis na sałatkę

Najprostszy przepis na sos winegret to 3 części oliwy z oliwek na 1 część octu winnego lub soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu do smaku porządnie wstrząśnięte w zamkniętym słoiczku. Sałatka powinna poleżeć kilka godzin w lodówce by warzywa puściły soki i wszystko się ładnie przegryzło.

 

08:02, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 22 stycznia 2014

W końcu zima. Zasypało Dąbrowę Górniczą po pas. Skoro w końcu aura zdecydowała się dać nam trochę śniegu, warto sobie zrobić sałatkę zimową. Do lata i smaku prawdziwych polskich pomidorów daleko ...oj daleko. Z sentymentem wspominając każdego zimowego dnia aromat tego przepysznego warzywa robimy sobie co jakiś czas sałatkę pomidorową z pomidorków koktajlowych. W zasadzie już tylko one mają choć odrobinę tego co ma dojrzały w mocnym słońcu polski pomidor. Dodatek perłowej cebulki i oleju lnianego tworzy nam z nich doskonałą zimową sałatkę.

przepis na sałatkę

*Sałatka zimowa*

  • pomidorki koktajlowe - garść
  • cebulka perłowa z zalewy octowej - 2 łyżki
  • ser feta 125g
  • olej lniany
  • bazylia suszona
  • sól
  • pieprz

Pomidorki kroimy w połówki. Odsączamy z zalewy octowej 2 łyżki perłowej cebulki. Ser kroimy w niedużą kostkę. W słoiczku mieszamy olej i ocet z cebulki w stosunku 2:1 W klasycznym sosie z oliwą użyłbym 3 łyżek tłuszczu ale olej lniany ma mocny charakterystyczny, lekko orzechowy smak, który nie powinien zdominować sałatki.

przepis na sałatkę

Doprawiamy sos solidnie solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszoną bazylią i energicznie mieszamy wstrząsając zakręconym słoiczkiem. Polewamy dressingiem wymieszane pomidorki z cebulką i serem feta. Podajemy z pajdą razowego, słonecznikowego chleba.

sobota, 19 października 2013

Ulubiony przez większość Polaków produkt spożywczy - kapusta kiszona. Dla wielu narodów po prostu zepsuta. Dla Polaków i innych mieszkańców Północnej Europy kulinarne cudo oraz podstawowy składnik wielu dań. My lubimy ją  podać  zasmażaną na smalcu z cebulką. Doskonały dodatek do mięs w banalnie prostym przepisie.

przepis na kapustę kiszoną

*Kapusta kiszona zasmażana*

  • kapusta kiszona - 1 kg
  • cebula - 2 sztuki
  • kminek mielony - łyżeczka
  • liście laurowe - kilka sztuk
  • ziele angielskie - kilka sztuk
  • suszona włoszczyzna - 1 łyżka
  • pieprz
  • sól
  • cukier

Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i angielskiego ziela. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na kilku łyżkach smalcu wieprzowego w sporym rondlu. Do cebuli dorzucamy ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną. Doprawiam łyżką suszonej włoszczyzny, mielonym kminkiem, pieprzem, solą i odrobiną cukru. Zasmażamy całość pod przykryciem około 20 minut często mieszając i pilnując by kapusta się nie przypaliła.

przepis na kapustę kiszoną

Po przygotowaniu kapusta powinna się przez noc przegryźć w chłodnym miejscu lub lodówce. Wtedy będzie najlepsza. Ostatnio podawaliśmy kapustę do widocznego na zdjęciach pieczonego na soli kurczaka. Pychota!

środa, 11 września 2013

Odkryliśmy ostatnio podłużne buraki. Okazuje się, że ta odmiana jest doskonała do przygotowania buraczków domowych. Są tak słodkie, że możemy zrezygnować z dodawania do sałatki cukru. Doskonały dodatek do dań mięsnych i śląskich klusek. Bardzo apetyczny i bardzo zdrowy.

przepis na buraki

*Buraczki domowe*

  • buraki podłużne - 1 kg
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki 
  • sól
  • pieprz

przepis na buraki

Buraki gotujemy do miękkości. Skórka odchodzi z nich bardzo łatwo. Ścieramy buraki na małych oczkach tarki. Cebulkę siekamy drobno i dodajemy do startych buraczków. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i octem jabłkowym. Proste i pyszne.

BTW - na blogu mamy też przepis na genialne buraczki miodowo-imbirowe na które serdecznie zapraszam.

sobota, 17 sierpnia 2013

Kolejny przepis na sałatkę idealnie pasującą na domowe imprezy. Tym razem wykorzystamy makaron w kształcie ryżu. Bardzo apetyczna sałatka z ryżem makaronowym i jak zwykle prosta w przygotowaniu. Więcej przepisów na proste sałatki znajdziecie w odpowiedniej sekcji naszego bloga: sałatki i surówki.

przepis na sałatkę

*Sałatka z ryżem makaronowym*

  • makaron w kształcie ryżu - 15 dag
  • por - 1 sztuka biała część
  • szynka gotowana - 20 dag
  • kukurydza konserwowa - 250g
  • ogórki konserwowe - 6 sztuk
  • majonez domowy - 2 spore łyżki
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

 

Gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie makaron w kształcie ryżu. Odsączamy i przelewamy go zimną wodą by przestał się na sitku gotować. Ma zachować odpowiedni kształt i wyczuwalną w sałatce strukturę.

Por siekamy w połówki plasterków. Szynkę kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkami konserwowymi. Do sałatki powinna trafić już tylko odsączona z zalewy konserwowa kukurydza. Wszystko gotowe więc można sałatkę wymieszać z domowym majonezem i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

przepis na sałatkę

Szczypiorek jedynie zwieńczy dzieło przed podaniem. Sałatka powinna się przegryźć w lodówce na tyle by por zmiękł i zaostrzył całość.

 

środa, 24 lipca 2013

Dzisiejsza sałatka ziemniaczana idealnie nadaje się na upalne dni. Orzeźwiający smak świeżego ogórka doskonale komponuje się z polskim ziemniakiem w tej łatwej do przygotowania sałatce.

przepis na sałatkę

*Sałatka ziemniaczana z ogórkiem*

  • ziemniaki - 10 sztuk średniej wielkości
  • ogórek świeży - 20 dag
  • ogórek kiszony lub małosolny - 5 sztuk
  • cebula
  • szczypiorek - pęczek
  • majonez domowy -  3 łyżki
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Wybieraj do sałatek gatunki spójne nie rozgotowujące się i dające się pokroic w ładną kostkę po ugotowaniu. Ogórki świeże i kiszone (lub małosolne) kroimy w kosteczkę. Cebulę  siekamy w drobną kostkę i mieszamy z resztą warzyw.

przepis na sałatkę

Pozostaje już tylko dodać domowy majonez i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

 

środa, 29 maja 2013

Już niedługo polskie cudowne pomidory wrócą na kulinarną scenę. Sałatka z pomidorów i fety to doskonały, prosty sposób na zrobienie sobie dobrze w coraz przyjemniejsze i dłuższe dni. W połączeniu z mocno doprawionym chilli winegretem polskie pomidory pobudzą Was na wiosenno-letnie romantyczne wieczory sam na sam. To mogę zagwarantować.

przepis na sałatkę

*Sałatka z pomidorów i fety*

  • pomidory - 2 duże sztuki
  • ser feta  - 130g
  • cebula 1 sztuka
  • oliwa
  • mieszanka chilli (lub jedna ostra mała papryczka)
  • oliwki bez pestek
  • dymka
  • sól
  • pieprz
  • oregano świeże

Pomidor kroimy w grube kawałki a cebulę w piórka. Wrzucamy jedno i drugie do miseczki na 10 minut by sok z pomidorów lekko zmiękczył cebulę. Oliwki kroimy w paseczki i dodajemy do sałatki. Z 3 łyżek oliwy i jednej soku z limonki robimy w słoiczku winegret, który należy doprawić porcją chilli, szczyptą soli i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Wlewamy rozmieszany energicznie w słoiczku sos do pomidorów. Delikatnie je mieszamy i wykładamy na talerzach.

przepis na sałatkę

Wystarczy już tylko przybrać całość posiekaną dymką i świeżymi listkami oregano. Usmażone na oliwie lub grillowane nad ogniem grzanki natarte czosnkiem będą stanowiły doskonały dodatek do sałatki. ...chyba, że jedno z partnerów nie lubi czosnku. Wtedy nam się romantyczny wieczór pełen figli może zamienić w wieczór z fochem. Więc z czosnkiem ostrożnie moi drodzy...

 

niedziela, 28 kwietnia 2013

Wiosna rozgościła się na dobre. Brakuje nam już tylko bazarku pełnego nowalijek. Wiosna kojarzy nam się od lat z młodą białą kapustą. Właśnie ona była w dzisiejszym seansie obiadowym główną gwiazdą na talerzu. Delikatna, soczysta, podkręcona kminkiem oraz słoninką kapusta to pierwszy zwiastun wiosny w naszym domowym menu. Zapraszamy.

przepis na białą kapustę

*Biała kapusta duszona*

  • kapusta biała młoda - 1 główka
  • marchew - 4 sztuki
  • krojone pomidory z puszki
  • boczek wędzony lub biała słonina - 30dag
  • cebula - 1 sztuka
  • kminek
  • koperek - pęczek
  • ocet 
  • sól
  • pieprz

 

Główkę  białej kapusty szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek lub słoninkę kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki. Gdy  zrobią się chrupkie, dorzucamy drobno posiekaną cebulę by ją zrumienić.

przepis na białą kapustę

Miękką kapustę odcedzamy na durszlaku. Do pustego garnka po kapuście wrzucamy wytopiony boczek lub słoninkę z tłuszczem. Wrzucamy kapustę, pomidory razem z zalewą, startą na dużych oczkach marchew i posiekany drobno koperek. Dusimy kapustkę na małym ogniu przyprawiając kminkiem, solą, pieprzem i odrobiną octu do smaku.

przepis na białą kapustę

Wystarczy  już tylko 10 minut by można było duszoną białą kapustę podawać do na przykład kotletów mielonych.

 

 
1 , 2 , 3