| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sałatki

wtorek, 22 listopada 2016

Jedna z najpopularniejszych sałatek na wszelakiego rodzaju imprezach czy to rodzinnych czy dla przyjaciół. Sałatka Gyros z greckim aromatem intensywnych przypraw. ...aż dziwne, że jej jeszcze na blogu nie mamy. Przy okazji szóstych urodzin Dawida sałatka pojawiła się na stole i było pysznie.

przepis na sałatkę

*Sałatka Gyros*

  • pierś kurczaka - 3 pojedyncze filety
  • ketchup domowy
  • majonez domowy
  • ogórki konserwowe - 6 sztuk
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • kukurydza z puszki
  • kapusta pekińska - 1 sztuka

Kapustę siekamy. Ogórki i cebule kroimy w kostkę. Pierś kurczaka pokrojoną w kawałki nacieramy intensywnie mieszanką przypraw. Korzystamy albo z popularnych i dostępnych mieszanek albo przygotowujemy swoją z czerwonej papryki, soli, czarnego pieprzu, mielonej kolendry,oregano, tymianku, bazylii, rozmarynu i mięty. Mięso musi być mocno doprawione. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na mocnym ogniu i dobrze rozgrzanej oliwie. Ma się obsmażyć na złoto i nie udusić we własnych sokach.

W dużym szklanym pojemniku układamy warstwy sałatki:

mięso, domowy ketchup (thermomix), ogórki, cebula, kukurydza,domowy majonez (thermomix), ketchup, kapusta pekińska i odkładamy do lodówki. Sałatki nie mieszamy. Ma ładnie wyglądać na stole , a wymieszają ją sobie goście na własnych talerzach tuż po podaniu odpowiednimi kuchennymi długimi łyżkami do sałatek.

PS. w przepisie zostawiłem sobie miejsce na odnośniki do przepisów na domowy majonez i ketchup z naszego magicznego Thermomixa. Przepisy niedługo na blogu.

 

wtorek, 19 stycznia 2016

Wpadła nam ostatnio w ręce wędzona pierś z kurczaka i jakoś nie mieliśmy koncepcji co z niej smakowitego zrobić. Wiktoria podsunęła nam pomysł na sałatkę z wędzonym kurczakiem i propozycja została przyjęta. Nasza pierwsza sałatka z tego typu produktem i pewnie nie ostatnia bo smak wędzonego kurczaka do sałatek pasuje. Niedługo tez zaczyna się w mojej rodzinie okres diet wszelakich i pewnie to dość zdrowo przygotowane wstępnie mięso znajdzie stałe miejsce na listach zakupów.

przepis na sałatkę

*Sałatka z wędzonym kurczakiem*

  • pierś wędzona - 1 sztuka (pojedyncza) - 30dag
  • ogórki konserwowe - 10 sztuk
  • seler konserwowy - 250g
  • majonez domowy - około 150 ml
  • kukurydza konserwowa - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz

Pierś wędzoną i ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy z odsączoną z zalewy kukurydzą i konserwowym selerem. Przeciskamy przez praskę do majonezu czosnek i sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na sałatkę

Mieszamy składniki sałatki i pozwalamy się im przegryźć w lodówce całą noc lub chociaż kilka godzin.

poniedziałek, 23 listopada 2015

Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich tych co nie lubią w sałatkach majonezu. Sałatka szwabska wg Magdy Gessler okazała się strzałem w dziesiątkę i trudno się było od niej oderwać. Sos użyty do tej sałatki przeniesiemy na pewno na inne. Zapraszam.

przepis na sałatkę

*Sałatka szwabska*

  • mortaldela - 250g
  • pomidorki koktailowe - 250g
  • papryka konserwowa - 6 płatów
  • ogórek konsewowy - 6 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • musztarda - 4 łyżki
  • oliwa lub olej - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz

 

Mortadelę kroimy w podłużne paseczki. Cebulę siekamy w pióra. Resztę składników w dość grubą kostkę.

przepis na sałatkę

Składniki na sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zalewamy sałatkę. Jak każda tak i sałatka szwabska lubi się przegryźć i puścić soki. Dajmy jej chociaż godzinę w lodówce pod przykryciem.

13:43, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 29 października 2015

Sałatek mamy już tak dużo, że jak by się tak człowiek uparł to by mógł z przepisów jakąś małą książkę wydać. Jednak sałatek nigdy nie za wiele tym bardziej, że zbliżają się sałatkowe żniwa więc na nasz stół trafia kolejna. Sałatka curry z kurczakiem.

przepis na sałatkę

Osobiście nie przepadam za przyprawą typu curry. Nieodmiennie mi się ona kojarzy z produktami Mr.Hamburgera i tym paskudnym ,żółtym, lejącym się z każdej szczeliny pudełka sosem. ...fuuuu... Jednak sałatka przygotowana z piersi kurczaka, ryżu, ananasa, zaostrzona porem bardzo mi smakowała.  Mimo, że w jej składzie znajdziecie przyprawę curry praktycznie nie da się jej w żaden sposób porównać z tamtym paskudnym fast foodem.

*Sałatka curry z kurczakiem*

  • pierś kurczaka - 300g
  • ryż - 150g
  • ananas - 1 puszka
  • kukurydza - 1 puszka
  • por - biała część
  • majonez domowy - około 7 łyżek
  • przyprawa curry - 3 łyżki
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

 

przepis na sałatkę

Ryż taimy w osolonej wodzie na sypko i odstawiamy do ostudzenia. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy papryką czerwoną, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do marynowanego kurczaka dodajemy jeszcze 1 łyżkę curry i odkładamy do lodówki. Pozostałe dwie łyżki curry mieszamy z majonezem.

przepis na sałatkę

Por kroimy w cienkie talarki, ananasa odsączonego z sok kroimy w kostkę. Odcedzamy z zalewy kukurydzę. Mięso po półgodzinnym marynowaniu smażymy na patelni aż osiągną złoty kolor. Wszystkie składniki po ostygnięciu łączymy razem i mieszamy całość z majonezem.

czwartek, 15 października 2015

Kolejna wariacja w temacie sałatka warstwowa. Ugotowany al dente brokuł okazał się dobrym dodatkiem do takiej sałatki. Zbliżające się powolutku rodzinne spotkania podczas wszelakich świąt czy to listopadowych czy grudniowych są dobrą okazją do poznania nowych smaków i zaskoczenia swojej rodziny kolorowym stołem.

przepis na sałatkę

*Sałatka warstwowa z brokułami*

  • brokuł - 1 sztuka duża
  • jajka - 5 sztuk
  • kukurydza - 1 puszka
  • fasolka czerwona - 1 puszka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • makaron w kształcie ryżu - 15 dag
  • ser żółty - 15 dag
  • ogórek konserwowy - 7 sztuk
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek lub koperek - pęczek
  • majonez domowy - około 500ml
  • jogurt naturalny - 150 g

 

Brokuł rozdzielamy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Makaron również gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy na durszlaku przelewając zimną.

przepis na sałatkę

Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Odcedzamy z zalewy kukurydzę i fasolkę. Ścieramy ser na dużych oczkach. Majonez mieszamy z jogurtem doprawiając sos solą i pieprzem. Obrane jajka siekamy. Większe różyczki brokuła możemy przekroić na mniejsze kawałki.

przepis na sałatkę

W sporym naczyniu układamy warstwami przygotowane wcześniej produkty na sałatkę. Każdą warstwę polewamy sosem. Wierzch posypujemy bogato koperkiem lub szczypiorkiem.

przepis na sałatkę

Przed podaniem mieszamy.

piątek, 17 lipca 2015

...upały wracają! W taką pogodę jeść się nie chce i nie chce się przesiadywać w kuchni. Tak więc szybki przepis na pyszną sałatkę z kuskusem. Jak zwykle proste ale bardzo smaczne danie ocierające się nawet o przymiotnik: dietetycznie.

przepis na sałatkę

*Sałatka z kuskusem*

  • kuskus - 150g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidor - 3 sztuki
  • cebula - 1/2 sztuki
  • oliwki z zalewy - garść
  • feta - 150g
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • avocado - 1 dojrzała sztuka
  • koperek 
  • pietruszka - natka

 

Kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem według przepisu na opakowaniu. Pomidory, paprykę, ser i obrane avocado kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w pióra. Oliwki kroimy w plasterki. Koperek i pietruszkę siekamy drobno. Mieszamy całość warzyw z ostudzonym kuskusem. Zalewamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

przepis na sałatkę

 

 

poniedziałek, 06 lipca 2015

Lipcowe upały nie służą smakoszom. Nasze organizmy bardziej oczekują wody i napojów niż jedzenia. Są jednak potrawy, które warto w upalne dni jeść. Orzeźwiająca sałatka z pomidorów jest tym co mimo 30 kilku stopni w cieniu jestem gotów jeść bez końca. Pomysł na jej wykonanie wpadł nam przy okazji oglądania naszego ulubionego kucharza z Wysp - Jamiego Olivera

przepis na sałatkę

*Orzeźwiająca sałatka pomidorowa*

  • pomidory koktajlowe różne kolory - 250g
  • oliwki - duże faszerowane papryką - 150g
  • cebula - mała sztuka
  • ser feta - 150g
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

Pomidory kroimy lub rozgniatamy do miski. Młoda cebulę siekamy w piórka. Ser feta kroimy w kostkę natomiast oliwki na plasterki. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa puszczą sok w kilka minut. Mamy czas na przygotowanie dressingu z oliwy i balsamicznego octu. 3 części oliwy mieszamy z jedną częścią octu. Mieszamy sałatkę z dressingiem i odstawiamy do lodówki by mocno się schłodziła.

Podajemy sałatkę jedynie z grillowanym kawałkiem chleba lub w ostateczności grzanką z tostera. Szybka letnia sałatka na gorące dni.

 

sobota, 27 czerwca 2015

Prosta, małoskładnikowa sałatka na domowe imprezki. Połączenie wyraźnych przypraw z delikatnym ogórkiem i smażonym kurczakiem powoduje, że nie można przestać podjadać.

przepis na sałatkę

*Sałatka makaronowa z  kurczakiem*

  • makaron w kształcie ryżu - 25 dag
  • pierś z kurczaka - 1 duża sztuka
  • ogórki świeże - 1/2 kg
  • majonez domowy - 150g 
  • czosnek - 2 ząbki
  • koperek - pęczek
  • przyprawa typu gyros (ziele angielskie, rozmaryn, majeranek,jałowiec, chili, kurkuma, goździki)
  • sól
  • pieprz

 

Pierś kroimy w kostkę i nacieramy przyprawami. Można użyć gotowej mieszanki typu Gyros lub skomponować własną w możdzierzu. Obsmażamy mięso na patelni by się zarumieniło ale uważamy by go nie wysuszyć na wiór. Można też cały przyprawiony filet zgrillować i dopiero pokroić wygodne kawałki.

przepis na sałatkę

Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Obrane ogórki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem. Ostudzone mięso, makaron i majonezowy sos mieszamy razem. Do sałatki dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie dodajemy jeszcze mieszanki przypraw. Wkładamy do lodówki by składniki ładnie się przegryzły.

czwartek, 21 maja 2015

W poprzednim przepisie wspominałem o lekkiej wiosennej sałacie podanej z sosem winegret. Oto przepis na to lekkie ale smaczne danie.

przepis na winegret

*Wiosenna sałata z sosem winegret*

  • mieszanka sałat
  • ser mozzarella - 1 kulka
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • rzodkiewki - kilka sztuk
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidor
  • czerwony ocet winny - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - rozgnieciony
  • musztarda dijon - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa - około 3 łyżek

Warzywa kroimy w kostkę. Podobnie robimy z mozzarellą. Mieszamy wszystko z dostępnym na rynku ulubionym mixem sałat.

przepis na winegret

W miseczce ucieramy trzepaczką składniki na sos dolewając powoli oliwę z oliwek lub roślinny olej rzepakowy. Tak przygotowanym winegretem polewamy przygotowaną sałatkę i delikatnie całość mieszamy

 

13:35, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 08 stycznia 2015

W Sylwestra tym razem domówka więc sobie trzeba było samemu przygotować pyszności na stół. Sałatka makaronowa z dodatkiem sera feta udała się i była bardzo dobra. Wybaczcie brak ładnego zdjęcia ale Nowego Roku nie doczekała...a był taki plan...

przepis na sałatkę

Oto przepis:

*Sałatka makaronowa z fetą*

  • makaron kokardki - 150 g
  • feta (ewentualnie polski odpowiednik w postaci sera sałatkowego) - 270g
  • suszone pomidory z zalewy - 150 g
  • ogórek świeży - 150 g
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1/2 sztuki
  • oliwki bez pestek - kilka sztuk
  • pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
  • szczypior

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Fetę kroimy w kostkę. Pomidory suszone odsączone z zalewy w paski. W drobną kostkę kroimy świeże warzywa czyli ogórek, cebulę i paprykę. Oliwki siekamy w plasterki, a pyszne i soczyste pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystkie składniki mieszamy z przygotowanym sosem winegret. Do sałatki wystarczy już tylko posiekać szczypiorek.

przepis na sałatkę

Najprostszy przepis na sos winegret to 3 części oliwy z oliwek na 1 część octu winnego lub soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu do smaku porządnie wstrząśnięte w zamkniętym słoiczku. Sałatka powinna poleżeć kilka godzin w lodówce by warzywa puściły soki i wszystko się ładnie przegryzło.

 

08:02, srk76 , Strefa kuchni
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5