| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: gorgonzola

niedziela, 27 października 2013

Przepisów na pierś kurczaka znajdziecie już na naszym blogu sporo. Dziś do sekcji pierś kurczaka dołączamy kolejny. Tym razem delikatną pierś kurczaka nafaszerujemy pysznościami. Słodka żurawina i aromatyczne pistacje połączone kremowym serem pleśniowym gorgonzola w delikatnym i soczystym mięsie. Pyszne danie podane na mocno czosnkowym szpinaku z pieczonymi, mocno ziołowymi kartofelkami. Boskie...

przepis na pierś kurczaka

*Pierś kurczaka faszerowana*

  • filet kurczaka pojedyńczy - 3 sztuki
  • gorgonzola - 200 g
  • żurawina suszona - 3 łyżki
  • pistacje - 100 g
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

 

Filety myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Nacieramy solidnie solą oraz pieprzem. Nacinamy mięso wzdłuż tworząc głęboką kieszonkę, którą wypełnimy farszem.

przepis na pierś kurczaka

Żurawinę moczymy około 5 minut natomiast  pistacje obieramy ze skorupek i miażdżymy w płóciennym woreczku. Mają być pokruszone na drobne kawałki ale nie starte na mączkę. Gorgonzolę kroimy w grubsze plasterki i wkładamy do kieszonek przygotowanych w każdej piersi z kurczaka. Kieszeń wypełniamy pomieszanymi z odsączoną żurawiną pistacjami. Zamykamy pierś kurczaka wykałaczkami na tyle szczelnie by ser z nich podczas pieczenia nie wypłynął.

przepis na pierś kurczaka

Obtaczamy przygotowane piersi w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z każdej strony na rumiano. Wystarczy już tylko wrzucić tak przygotowane faszerowane piersi do brytfanki i tuż przed podaniem podgrzać je przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.