| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: śmietana

piątek, 17 października 2014

Sposobów na podanie piersi kurczaka jest jak bajek z tysiąca i jednej nocy... poniższy przepis jest jednym z nich. Tym razem pierś kurczaka będzie jedynie dodatkiem do gęstego, kremowego, pysznego sosu śmietanowo-pomidorowego. Mocno pomidorowy, dobrze doprawiony, delikatny, idealny do makaronów na tzw. szybkie domowe obiady.

przepis na sos

*Sos śmietanowo-pomidorowy*

  • przecier pomidorowy - 2 opakowania po 500 g
  • śmietana 30% do zup i sosów - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona suszona - 2 lub 3 łyżeczki
  • oregano suszone lub bazylia - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • pierś kurczaka - 1 podwójna sztuka
  • makaron czaniecki penne

Pierś kurczaka siekamy drobno. Żadne tam paski czy kostki. Siekamy porządnie ostrym nożem jak wołowinę na tatara. Na łyżce oliwy tak przygotowane mięso rumienimy na mocnym ogniu. Kurczak ma się przesmażyć, a nie poddusić. Przerzucamy mięso do wolnej miski, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno cebulkę. Po chwili ponownie na patelnię trafia przesmażona pierś kurczaka. Zalewamy całość gęstym i dobrej jakości przecierem pomidorowym. Przecierem nie koncentratem...

Doprawiamy suszoną papryką, bazylią lub oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nie żałujmy soli. Na patelni mamy słodycz cebuli, pomidorów i śmietany. Redukujący się powoli sos podlewamy śmietaną (można jej dać mniej jak kto lubi albo raczej nie lubi) i dusimy chwilę pod przykryciem. Jeśli by nam wyszedł sos zbyt gęsty można go podlać wodą spod ugotowanego al dente makaronu. Najlepsze będą makaronowe rurki  penne bo jak się wypełnią sosem to można zwariować ze szczęścia.

Dobrze jest przed podaniem udekorować danie bazylią lub chociaż zieloną pietruszką. Mnie do zdjęcia zabrakło świeżych ziół...niestety...


zBLOGowani.pl
sobota, 13 lipca 2013

Pojawiły się wreszcie polskie jagody - pierwsza myśl to oczywiście pierogi z jagodami. Jak coś zostanie zrobi się pyszny koktajl ale pierogi to podstawa. Dodatek gęstej delikatnie posłodzonej śmietany i mamy na talerzu to co wszystkie głodne misie lubią najbardziej.

przepis na pierogi

*Pierogi z jagodami*

  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • olej - 3 łyżki
  • jagody
  • śmietana gęsta
  • cukier

Do przesianej mąki dodajemy olej i mieszając wlewamy powoli gorącą prawie wrzącą wodę. Gdy opadnie temperatura ciasta zaczynamy je wyrabiać rękami. Musi być elastyczne i nieklejące. Z wyrobionego ciasta tworzymy płat o grubości kilku milimetrów i z pomocą szklanki wycinamy kółka.

przepis na pierogi

Na każde kółeczko układamy około łyżki jagód. Zawijamy pieróg i sklejamy brzegi z pomocą widelca lub palcami. Układamy pierogi na blacie delikatnie podsypanym mąką.

przepis na pierogi

Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody pilnując by wrzątek nie hulał. Delikatnie mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką. Pyszne pierogi z jagodami będą gotowe kilka minut od wypłynięcia. Podajemy je z gęstą śmietaną, którą należy wymieszać z odrobiną cukru.