| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: śmietana

piątek, 04 września 2015

Najczęściej jadamy kalafiora z bułeczką tartą smażoną na maśle. Może się znudzić mimo, że pyszne. Wersja w zapiekance makaronowej już na blogu była ale poniższy kalafior to nowość nie tylko na blogu ale i na naszym stole. Gotowany kalafior pod sosem śmietanowym był strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis.


przepis na kalafior

*Kalafior pod sosem śmietanowym*

  • kalafior
  • marchew - 3 sztuki
  • masło - 1/3 kostki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 łyżki
  • wywar spod kalafiora - 4 chochle
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • szczypior
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • bazylia suszona
  • suszone pomidory - łyżeczka startych

Kalafior po obraniu ze zbędnych liści dzielimy na wygodne różyczki. Marchew obieramy i kroimy w grube plasterki. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewamy.

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie wytworzyły się grudki. Stopniowo dolewamy wodę spod kalafiora. W między czasie doprawiamy odrobiną gałki, sporą ilością białego lub w ostateczności czarnego pieprzu, suszoną bazylią i solą. Do tworzącego sie sosu dodajemy jeszcze starte pomidory. Gotujemy całość aż sos będzie miał odpowiednią gęstość.

przepis na kalafior

Kalafior podajemy z ziemniakami i ugotowanymi na twardo jajkami posypanymi szczypiorkiem.

piątek, 17 października 2014

Takich ziemniaków nie jedliście! Ziemniaki faszerowane boczkiem zrobiły w niedzielę furorę na naszym rodzinnym stole. Pysznym indykiem się tak nie zajadaliśmy jak tymi pieczonymi pod kołderką z parmezanu ziemniakami . Przepis polecam mimo, że do lekkich  ten ziemniak pieczony nie należy.

przepis na ziemniaki

*Ziemniaki faszerowane boczkiem*

  • ziemniaki całe, umyte
  • boczek wędzony - cieniusieńkie plastry
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ser parmezan (lub inny twardy)
  • śmietana gęsta 18%
  • oliwa z oliwek

Wybieramy ziemniaki nie za duże i nie za małe. Myjemy dokładnie szczoteczką do paznokci. Nacinamy co pół centymetra mniej więcej do połowy. Powstałe szczeliny wypełniamy kawałkami plastrowanego boczku lub na przykład szynki szwarcwaldzkiej.

przepis na ziemniaki

Każdy ziemniak układamy na papierze do pieczenia na dużej blaszce. Polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, solą i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Pieczemy w piekarniku około godzinę w temperaturze 200 stopni.

przepis na ziemniaki

Na 10 minut przed końcem wyciągamy blachę z pieca i na każdy ziemniak nakładamy łyżką mieszankę gęstej śmietany i startego drobno parmezanu. Proporcji nie podaje każdy sobie sam organoleptycznie oceni ile potrzebuje na odpowiednią ilość posiadanych ziemniaków. Pasta ma być po prostu gęsta. Ziemniaki trafiają z powrotem do piekarnika by ser się zrumienił.

*ciekawostka - zdjęcie surowych ziemniaków strzelił nasz ledwo 4 letni Dawidek ... no normalnie nie mogłem go nie dodać do przepisu. Tak mu to fajnie wyszło. Prawda?

Sposobów na podanie piersi kurczaka jest jak bajek z tysiąca i jednej nocy... poniższy przepis jest jednym z nich. Tym razem pierś kurczaka będzie jedynie dodatkiem do gęstego, kremowego, pysznego sosu śmietanowo-pomidorowego. Mocno pomidorowy, dobrze doprawiony, delikatny, idealny do makaronów na tzw. szybkie domowe obiady.

przepis na sos

*Sos śmietanowo-pomidorowy*

  • przecier pomidorowy - 2 opakowania po 500 g
  • śmietana 30% do zup i sosów - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona suszona - 2 lub 3 łyżeczki
  • oregano suszone lub bazylia - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • pierś kurczaka - 1 podwójna sztuka
  • makaron czaniecki penne

Pierś kurczaka siekamy drobno. Żadne tam paski czy kostki. Siekamy porządnie ostrym nożem jak wołowinę na tatara. Na łyżce oliwy tak przygotowane mięso rumienimy na mocnym ogniu. Kurczak ma się przesmażyć, a nie poddusić. Przerzucamy mięso do wolnej miski, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno cebulkę. Po chwili ponownie na patelnię trafia przesmażona pierś kurczaka. Zalewamy całość gęstym i dobrej jakości przecierem pomidorowym. Przecierem nie koncentratem...

Doprawiamy suszoną papryką, bazylią lub oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nie żałujmy soli. Na patelni mamy słodycz cebuli, pomidorów i śmietany. Redukujący się powoli sos podlewamy śmietaną (można jej dać mniej jak kto lubi albo raczej nie lubi) i dusimy chwilę pod przykryciem. Jeśli by nam wyszedł sos zbyt gęsty można go podlać wodą spod ugotowanego al dente makaronu. Najlepsze będą makaronowe rurki  penne bo jak się wypełnią sosem to można zwariować ze szczęścia.

Dobrze jest przed podaniem udekorować danie bazylią lub chociaż zieloną pietruszką. Mnie do zdjęcia zabrakło świeżych ziół...niestety...


zBLOGowani.pl
piątek, 14 lutego 2014

Dobrze wspominam okres Zasadniczej Służby Zawodowej. Śledzie w śmietanie były jej przyjemną częścią. Trafiłem dobrze, sporo rzeczy się nauczyłem i sporo ludzi poznałem. Zdjęcie z ówczesnym Prezydentem RP i Jego osobiste podziękowanie za służbę do dziś stanowi przyjemną pamiątkę. Niewiele rzeczy dotyczących wojskowej kuchni wspominam dobrze bo  moja stawka żywieniowa za jeden dzień wynosiła coś ponad 5 złoty. Nietrudno się więc domyślić jak podłe żarcie wychodziło z pułkowej kuchni... Śledzi nikt w kompanii dla zasady nie jadł podobnie jak ogórków kiszonych.

przepis na śledzie

Ja śledzie uwielbiałem od dziecka więc kolacja złożona z płatu śledziowego, grubo siekanej cebuli i solidnej łychy  lekko tylko podejrzanej śmietany była czymś na co się czekało. Do śledzika polskiej armii ciężko się by mi było przyczepić ale i tak koledzy nie mogli się nadziwić, że jako  jedyny się nimi zajadałem. Choć wykonanie dania było toporne to jednak smak był.

przepis na śledzie

O ile wojskowe śledzie lubiłem to jednak domowy śledź w śmietanie to jest to co uwielbiam. Aneta śledzie robi pyszne więc dziś przepis na doskonałe śledzie w śmietanie. Zupełnie inne niż te proste, wojskowe.

*Śledzie w śmietanie*

  • śledź a'la matjas 500 g
  • cebula - 1 duża sztuka
  • jabłko kwaskowe twarde - 1 sztuka
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • śmietana gęsta 18% - 200g
  • pieprz
  • koperek

 

Śledzie moczymy godzinkę lub trochę dłużej jeśli mocno posolone. Cebulę, ogórki i jabłko kroimy w małą kostkę. Wymoczone płaty śledziowe kroimy w wygodne większe kawałki i mieszamy z pokrojonymi warzywami i jabłkiem.

przepis na śledzie

Dodajemy do całości gęstej śmietany i doprawiamy solidnie świeżo zmielonym pieprzem. Posiekany koperek zwieńczy dzieło i nada dodatkowego aromatu pysznym śledziom w śmietanie.

przepis na śledzie

Tak przygotowana sałatka powinna odpocząć w lodówce najlepiej całą noc. Podajemy śledzie  w śmietanie z chlebem ale u nas jada się je także na obiad z tłuczonymi ziemniakami. I tak je lubię najbardziej.

 

sobota, 13 lipca 2013

Pojawiły się wreszcie polskie jagody - pierwsza myśl to oczywiście pierogi z jagodami. Jak coś zostanie zrobi się pyszny koktajl ale pierogi to podstawa. Dodatek gęstej delikatnie posłodzonej śmietany i mamy na talerzu to co wszystkie głodne misie lubią najbardziej.

przepis na pierogi

*Pierogi z jagodami*

  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • olej - 3 łyżki
  • jagody
  • śmietana gęsta
  • cukier

Do przesianej mąki dodajemy olej i mieszając wlewamy powoli gorącą prawie wrzącą wodę. Gdy opadnie temperatura ciasta zaczynamy je wyrabiać rękami. Musi być elastyczne i nieklejące. Z wyrobionego ciasta tworzymy płat o grubości kilku milimetrów i z pomocą szklanki wycinamy kółka.

przepis na pierogi

Na każde kółeczko układamy około łyżki jagód. Zawijamy pieróg i sklejamy brzegi z pomocą widelca lub palcami. Układamy pierogi na blacie delikatnie podsypanym mąką.

przepis na pierogi

Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody pilnując by wrzątek nie hulał. Delikatnie mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką. Pyszne pierogi z jagodami będą gotowe kilka minut od wypłynięcia. Podajemy je z gęstą śmietaną, którą należy wymieszać z odrobiną cukru.



wtorek, 14 maja 2013

Gołąbki z ziemniakami, które prezentowałem w poprzednim wpisie udusiliśmy w sosie śmietanowym przygotowanym na pysznej wędzonce. Rewelacyjny smak sosu podkreślił walory tamtej pysznej potrawy z Podkarpacia. Oto przepis:

przepis na sos śmietanowy


*Sos śmietanowy*

  • boczek wędzony - 30dag
  • cebula - 3 sztuki
  • śmietana 30% - 100ml
  • woda - 600ml
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • maka pszenna

 

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju lub smalcu z pokrojoną w piórka cebulą. Gdy pojawią się chrupiące skwarki odlewamy nadmiar tłuszczu. W zamian dolewamy wody i całość zagotowujemy. Pod kilku minutach gotowania dolewamy zahartowaną śmietankę i doprawiamy sos majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na sos śmietanowy

Sos można zagęścić na kilka sposobów. Na przykład przetrzeć do niego cebulę z sosu lub zamoczyć piętkę chleba. Można też zagęścić sos mąką.

przepis na sos śmietanowy

Sos nadaje się do wielu potraw. Dusiliśmy w nim wspomniane gołabki ale placki ziemniaczane  z nim były równie pyszne.

-----------------------------------

Życzymy smacznego i zapraszamy po więcej. Znajdziecie nas na Facebook więć polecam nas tam subskrybować.