| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: surówki

środa, 27 marca 2013

Ziemniaki się mogą znudzić jako dodatek do obiadu każdemu. Sposobów na podanie tego warzywa są setki ale my odkryliśmy niedawno całkiem fajny i nowy sposób. Sałatka ziemniaczana z dodatkiem octu balsamicznego pasuje nawet do najzwyklejszego kotleta.

przepis na sałatkę ziemniaczaną

*Balsamiczna sałatka ziemniaczana*

  • ziemniaki ugotowane - 1kg
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Ugotowane ziemniaki (najlepsze będą gatunki sałatkowe) kroimy w plastry. Cebule siekamy w piórka i mieszamy z ziemniakami. Natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy do sałatki. W słoiczku przygotowujemy dressing. Rozgniecione ząbki czosnku mieszamy z oliwą. Dodajemy ocet balsamiczny, zamykamy słoiczek i energicznie mieszamy nasz sos. Po otwarciu doprawiamy go solą, pieprzem i polewamy sałatkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Młody młócił takie kartofelki aż mu się uszy trzęsły.

wtorek, 26 marca 2013

Pyszna sałatka z selerem konserwowym biła podczas Świąt Bożego Narodzenia rekordy popularności i padały w mailach pytania czy seler musi być konserwowy. W tamtym przepisie seler powinien być konserwowy. Dziś za to prezentujemy surówkę z  selera w jego jak najbardziej naturalnej formie. Dodatek jabłka powinien zrównoważyć ostry smak tego aromatycznego  warzywa.

przepis na surówkę

Korzeń selera to bogactwo witamin i powinny go doceniać osoby walczące o zrzucenie zbędnych kilogramów przed zbliżającym się sezonem słonecznych kąpieli. Ilość kalorii jest w selerze symboliczna. Dodatkowo seler jest świetny na przedłużającą się w tym roku zimę. Ma właściwości antydepresyjne co pozwoli Wam tą upierdliwą porę roku przeżyć bez przykrych konsekwencji z brakiem słonecznego światła związanych.

*Surówka z selera*

  • seler - 1 sztuka
  • jabłka kwaskowe - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 125g
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek

Obrany seler ścieramy na drobnych oczka tarki. To samo robimy z obranymi jabłkami. Siekamy drobno koperek i dodajemy do selerowej masy. Podlewamy surówkę jogurtem naturalnym. Doprawiamy całość solidnie pieprzem i solą. Ostrość selera i kwaśny smak jabłek wymaga już tylko odrobiny cukru. Rewelacyjny i soczysty dodatek do obiadów w kilka minut.

niedziela, 27 stycznia 2013

Czerwona kapusta ma bardzo wyraźny ostry smak. Najczęściej podajemy ją gotowaną z dodatkiem  jabłka lub duszoną z boczkiem wędzonym jako tradycyjna modro kapusta do śląskich klusek i rolady. Tym razem wykorzystaliśmy naturalny smak kapusty czerwonej wzmacniając go sosem czosnkowym. Wyszło pysznie, a smak był zdecydowany.

przepis na surówkę

*Surówka z czerwonej kapusty*

  • połówka małej główki czerwonej kapusty
  • czosnek - 3 ząbki
  • jogurt naturalny 375 g
  • majonez - 2 łyżki
  • sól

Kapustę siekamy drobno i płuczemy na durszlaku pod bieżącą zimną wodą. Odkładamy do pojemnika i solidnie solimy. Kapusta po godzinie gotowa będzie do odsączenia. Usuwamy większość soku. Z jogurtu, domowego majonezu i utartego lub rozgniecionego czosnku tworzymy aromatyczny dressing.

przepis na surówkę

Mieszamy go dokładnie i polewamy kapustę. Sama surówka powinna poleżeć całą noc w lodówce by odpowiedni skruszeć. Należy więc surówkę zrobić dzień wcześniej.

niedziela, 09 grudnia 2012

Modro kapusta jest bardzo popularnym na Śląsku dodatkiem do tradycyjnego niedzielnego obiadu. Na tradycyjną śląską czerwoną kapustę przepis w linku powyżej. Dziś za to lekka kapusta czerwona z jabłkiem.

przepis na sałatkę

*Kapusta czerwona z jabłkiem*

  • pół główki czerwonej kapusty
  • winne jabłko
  • cebula
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Kapustę pozbawioną łykowatych wierzchnich liści siekamy i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 20 minut. Na grubych oczkach tarki ścieramy obrane jabłko, a cebulkę siekamy drobno. Najlepsze do kapusty są jabłka typu antonówka lub reneta.  Kapustę odcedzamy i studzimy. Składniki sałatki po chwili mieszamy i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem. 2 lub 3 łyżki winnego octu dodadzą kapuście odpowiedniej kwasowości.

przepis na sałatkę

Kapustę podajemy do wszelakich obiadowych dań. My dziś pałaszowaliśmy ją z kurczakiem i ziemniaczanym puree. Było pyszne - możecie mi wierzyć

poniedziałek, 29 października 2012

Chrupiąca surówka z białej kapusty do doskonały dodatek do wszelkich domowych obiadów. Świeże warzywa podane z delikatnym dressingiem zachęcą dzieci do smakowania tego co zdrowe i dobre.

przepis na surówkę

*Surówka z białej kapusty*

  • pół główki białej kapusty
  • biała część pora
  • marchew 2 sztuki
  • koperek - pół pęczka
  • duży jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

przepis na surówkę

Kapustę siekamy razem z porą, solimy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Odciskamy nadmiar soku, który kapusta puściła pod wpływem soli. Ścieramy do niej marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Jogurt mieszamy z majonezem i pieprzem. Tak zrobionym dressingiem polewamy surówkę  z białej kapusty. Najlepiej zrobić to przed podaniem.

Surówka doskonale komponuje się z tradycyjnymi kotletami lub smażonym kurczakiem ale też jest doskonałym dodatkiem do domowych hamburgerów.