| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: surówki

środa, 27 marca 2013

Ziemniaki się mogą znudzić jako dodatek do obiadu każdemu. Sposobów na podanie tego warzywa są setki ale my odkryliśmy niedawno całkiem fajny i nowy sposób. Sałatka ziemniaczana z dodatkiem octu balsamicznego pasuje nawet do najzwyklejszego kotleta.

przepis na sałatkę ziemniaczaną

*Balsamiczna sałatka ziemniaczana*

  • ziemniaki ugotowane - 1kg
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Ugotowane ziemniaki (najlepsze będą gatunki sałatkowe) kroimy w plastry. Cebule siekamy w piórka i mieszamy z ziemniakami. Natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy do sałatki. W słoiczku przygotowujemy dressing. Rozgniecione ząbki czosnku mieszamy z oliwą. Dodajemy ocet balsamiczny, zamykamy słoiczek i energicznie mieszamy nasz sos. Po otwarciu doprawiamy go solą, pieprzem i polewamy sałatkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Młody młócił takie kartofelki aż mu się uszy trzęsły.

wtorek, 26 marca 2013

Pyszna sałatka z selerem konserwowym biła podczas Świąt Bożego Narodzenia rekordy popularności i padały w mailach pytania czy seler musi być konserwowy. W tamtym przepisie seler powinien być konserwowy. Dziś za to prezentujemy surówkę z  selera w jego jak najbardziej naturalnej formie. Dodatek jabłka powinien zrównoważyć ostry smak tego aromatycznego  warzywa.

przepis na surówkę

Korzeń selera to bogactwo witamin i powinny go doceniać osoby walczące o zrzucenie zbędnych kilogramów przed zbliżającym się sezonem słonecznych kąpieli. Ilość kalorii jest w selerze symboliczna. Dodatkowo seler jest świetny na przedłużającą się w tym roku zimę. Ma właściwości antydepresyjne co pozwoli Wam tą upierdliwą porę roku przeżyć bez przykrych konsekwencji z brakiem słonecznego światła związanych.

*Surówka z selera*

  • seler - 1 sztuka
  • jabłka kwaskowe - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 125g
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek

Obrany seler ścieramy na drobnych oczka tarki. To samo robimy z obranymi jabłkami. Siekamy drobno koperek i dodajemy do selerowej masy. Podlewamy surówkę jogurtem naturalnym. Doprawiamy całość solidnie pieprzem i solą. Ostrość selera i kwaśny smak jabłek wymaga już tylko odrobiny cukru. Rewelacyjny i soczysty dodatek do obiadów w kilka minut.

niedziela, 09 grudnia 2012

Modro kapusta jest bardzo popularnym na Śląsku dodatkiem do tradycyjnego niedzielnego obiadu. Na tradycyjną śląską czerwoną kapustę przepis w linku powyżej. Dziś za to lekka kapusta czerwona z jabłkiem.

przepis na sałatkę

*Kapusta czerwona z jabłkiem*

  • pół główki czerwonej kapusty
  • winne jabłko
  • cebula
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Kapustę pozbawioną łykowatych wierzchnich liści siekamy i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 20 minut. Na grubych oczkach tarki ścieramy obrane jabłko, a cebulkę siekamy drobno. Najlepsze do kapusty są jabłka typu antonówka lub reneta.  Kapustę odcedzamy i studzimy. Składniki sałatki po chwili mieszamy i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem. 2 lub 3 łyżki winnego octu dodadzą kapuście odpowiedniej kwasowości.

przepis na sałatkę

Kapustę podajemy do wszelakich obiadowych dań. My dziś pałaszowaliśmy ją z kurczakiem i ziemniaczanym puree. Było pyszne - możecie mi wierzyć

poniedziałek, 29 października 2012

Chrupiąca surówka z białej kapusty do doskonały dodatek do wszelkich domowych obiadów. Świeże warzywa podane z delikatnym dressingiem zachęcą dzieci do smakowania tego co zdrowe i dobre.

przepis na surówkę

*Surówka z białej kapusty*

  • pół główki białej kapusty
  • biała część pora
  • marchew 2 sztuki
  • koperek - pół pęczka
  • duży jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

przepis na surówkę

Kapustę siekamy razem z porą, solimy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Odciskamy nadmiar soku, który kapusta puściła pod wpływem soli. Ścieramy do niej marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Jogurt mieszamy z majonezem i pieprzem. Tak zrobionym dressingiem polewamy surówkę  z białej kapusty. Najlepiej zrobić to przed podaniem.

Surówka doskonale komponuje się z tradycyjnymi kotletami lub smażonym kurczakiem ale też jest doskonałym dodatkiem do domowych hamburgerów.