| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: przystawki

poniedziałek, 23 września 2013

Od dziecka uwielbiam sery pleśniowe. Te delikatne w smaku i zapachu jak brie czy camembert  jak i te ostrzejsze, mocno aromatyczne jak na przykład blue Castello - ser z niebieską pleśnią. Ser blue nadaje się to wielu potraw, a nawet sosów  ale najlepiej mi smakuje w wersji na ciepło. Dlatego  przepis na zapiekanki zawierające ser z niebieską pleśnią.

przepis na zapiekanki

Ciekawa kompozycja smaków podkreślona aromatem pleśniowego sera warta spróbowania.

*Zapiekanki z serem blue Castello*

  • bagietka
  • ser blue Castello - 100 gram 
  • suszone pomidory - garść
  • kapary w zalewie - garść odsączonych
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cebula - 1 duża sztuka
  • cukier - pół szklanki
  • masło - 3 łyżki
  • ocet winny czerwony - 300ml
  • papryczka chilli - ewentualnie
  • pieprz
  • sól

 

Rozpoczynamy od przygotowania pysznego delikatnie karmelowego sosu cebulowego. Trwa to najdłużej więc w trakcie gdy sos będzie się redukował zrobimy wszystko to co nam do stworzenia przepysznych zapiekanek potrzeba.

przepis na zapiekanki

W garnuszku rozpuszczamy pół szklanki cukru. Chociaż rozpuszczenie to za dużo powiedziane. Cukier ma puścić pierwsze "soki" - nie możemy dopuścić by zamienił się w karmel ponieważ sos po wystudzeniu nie ma nam się zamienić w lizaka. Gdy tylko zobaczymy pierwsze oznaki rozpuszczania się cukru dorzucamy do garnka 3 łyżki masła i posiekaną w piórka cebulę. Gdy masło się roztopi i temperatura ponownie wzrośnie dolewamy ocet winny. Gotujemy sos na bardzo małym ogniu aż się zredukuje - zrobi gęsty i ściemnieje.Może to zająć około 40 kilku minut.

przepis na zapiekanki

W między czasie przygotowujemy pastę którą wysmarujemy przeciętą wzdłuż na pół bagietkę. Siekamy drobno odsączone z zalewy kapary. Siekamy suszone pomidory. Starajcie się używać pomidorów suszonych, które nie mokły w żadnej zalewie. Według mnie takie suche mają dużo więcej aromatu i pozostało w nich więcej słońca. Siekamy także drobno dwa ząbki czosnku i mieszamy wszystko z łyżką oliwy z oliwek tworząc gęstą pastę. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Amatorzy ostrego jedzenia powinni użyć jeszcze dodatkowo solidnej porcji posiekanej świeżej papryczki chilli. Znajdą się wtedy na bułce wszystkie najważniejsze smaki. 

przepis na zapiekanki

Bagietki smarujemy grubo przygotowaną pastą. Na wierzch kruszymy ser blue Castello i całość polewamy sporą łyżką podgrzanego sosu cebulowego. Układamy bagietki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez chwilę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

przepis na zapiekanki

Słodycz pomidorów i karmelizowanej cebuli, kwaśność kaparów, aromatyczny ser z niebieską pleśnią i odrobina ostrego chilli powodują, że zwykła zapiekanka tańczy na podniebieniu. Boski fastfood...do tego talerz gęstego kremu z dyni i mamy pyszny posiłek na jesiennym stole.

Przepis trafił do konkursu kulinarnego więc prosimy o Wasze wsparcie:

 


poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Za sprawą vlogera z Kocham gotować i jego testu tatara z Sokołowa rozpętała się spora medialna afera. Producent wędlin i wyrobów mięsnych Sokołów postanowił wejść na drogę sądową by dochodzić swoich praw. Nie dziwię się firmie, że broni swojego wizerunku każdym sposobem, chociaż według mnie sąd to kiepska droga . Nie ma się jednak co oszukiwać - vloger sam napytał sobie biedy.

test tatara z Sokołowa

Afery związane z produktami mięsnymi lub wędlinami w naszym kraju co jakiś czas się pojawiają. W 2005 dziennikarze TVN rozpracowali nielegalne praktyki firmy Constar polegające na "odświeżaniu" przeterminowanej paczkowanej żywności. Nie tak dawno czytaliśmy o dodawaniu do produktów spożywczych soli drogowej. Jednak wspomniany wyżej test vblogera to ciut inna sprawa. Przede wszystkim Paweł Piotr Ogiński z Kocham gotować powinien przygotować się merytorycznie przed publikacją swojego video testu. Usmażenie surowego mięsa docelowo przeznaczonego na popularną potrawę tatar to karygodny błąd, a efekt jak na dołączonym screenie był do przewidzenia. Dlaczego? Ponieważ paczkowane mięso przeznaczone do spożycia w stanie surowym, a tak właśnie jada się tatara, musi być w odpowiedni sposób zabezpieczone. Zabezpiecza się je  azotynem sodu. Na etykiecie znajdziecie go po symbolem E250. Jest to środek konserwujący mięso, zabezpieczający je przed rozwojem groźnych dla ludzi bakterii. Do produktów mięsnych przeznaczonych do dłuższej obróbki cieplnej - gotowanie bądź smażenie - azotynu sodu się nie dodaje chyba, że chcemy uzyskać delikatnie różowy kolor gotowego produktu.

Peklowaliście kiedyś szynkę przed pieczeniem? Sól peklowa to sól z dodatkiem właśnie azotynu sodu. Znajdziecie ją w naszym przepisie na szynkę pieczoną. Ma ona spowodować, że po upieczeniu mięso szynki będzie miało naturalny ładny kolor. Nie jest to środek, który w małych ilościach zagraża  ludziom, a wręcz przeciwnie - pomaga zwalczyć bardzo szkodliwe bakterie. E250 jest używany od setek by nie napisać tysięcy lat w naszych domowych kuchniach. Wcześniej saletra teraz sól peklowa towarzyszy produkcji domowych wędlin. Tym samym usmażenie mięsa konserwowanego azotynem sodu dało vlogerowi efekt widoczny na zdjęciu.

Wynika  z powyższego iż vloger nie dopilnował by jego dość poważne oskarżenie miało odpowiednie podstawy, tym samym naraził się na prawne konsekwencje i konflikt z firmą, która postanowiła zawalczyć o swoje dobre imię. Czy firma robi to dobrze? To już temat na zupełnie inny wpis.

Cała tatarowa afera ma jednak swoje dobre strony dla takich blogów jak nasz. Poszukując informacji na temat tatara z Sokołowa ludzie mają szansę trafić na blogi gdzie podawane są  przepisy na przepysznego tatara. W życiu bym nie wpadł na pomysł kupowania gotowego półproduktu z jakiejkolwiek firmy. Na tatar kupuje się doskonałej jakości polędwicę wołową lub końską. Sieka drobno lub w ostateczności mieli. Do tego na jedną porcję żółtko, drobno posiekana cebulka i ogórek kiszony. Sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu doprawi to cudo kulinarne nazywane tatar. Prawdziwy przysmak wędrownych ludów z azjatyckich stepów  nie potrzebuje  do szczęścia żadnych substancji E250 czy też innych wzbogacających smak lub wygląd. W paczkowanych mięsach jest tego pełno i nawet jeśli one naszemu zdrowiu nie zagrażają lepiej ich unikać.

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Nie lubiłem szpinaku od dzieciństwa. Zielona papka na talerzu pojawiała się w związku z tym rzadko żeby nie powiedzieć: wcale się nie pojawiała. Związałem się z osobą, która szpinak uwielbia i powiem Wam szczerze udało się jej mnie do szpinaku przekonać. Co prawda ponad 10 lat starań ale efekt jak najbardziej pozytywny. Jestem w stanie zjeść szpinak w zapiekankach, zupie lub podany tak jak w dzisiejszym przepisie: szpinak w cieście francuskim.

przepis na szpinak

Pyszne paszteciki z doskonale doprawionym wnętrzem przygotowane z produktów dyskontu Biedronki. Mają chyba najlepszy szpinak mrożony w brykiecie, a ich gotowe ciasto francuskie pięknie wyrasta. Korzystamy więc często.

*Szpinak w cieście francuskim*

  • ciasto francuskie
  • szpinak mrożony w brykiecie
  • ser żółty tarty
  • czosnek
  • masło
  • jajko
  • pieprz
  • sól

 

Na patelni teflonowej rozpuszczamy ze dwie łyżki dobrego masła. Smażymy na nim drobno posiekany czosnek około minuty. Szybko dodajemy na patelnię zamrożone kawałki szpinaku. Czosnek przepalony bowiem gorzknieje. Warzywo dusi się na małym ogniu około 15-20 minut, a my możemy szpinak doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy utarty ser i mieszamy dokładnie całość  do uzyskania jednolitej pasty.

przepis na szpinak

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Łyżeczką nakładamy szpinakowy farsz a rogi ciasta zawijamy do środka. Wszystkie cztery rogi sklejamy dobrze na środku. Przygotowane paszteciki smarujemy z pomocą pędzelka solidnie rozbełtanym jajkiem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.

przepis na szpinak

Szpinak w cieście smakuje dobrze i na zimno i na ciepło z dobrej jakości sosem pomidorowym lub najzwyklejszym ketchupem.