| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kebab

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Tytuł dzisiejszego wpisu może mi narobić wrogów wśród tureckich przyjaciół. Kebab z wieprzowiny w tym pięknym kraju jest nie do pomyślenia. Niestety - żyjemy w Polsce gdzie baranina raz, że jest praktycznie niedostępna to dwa jeśli już ją znajdziemy - cena powala z nóg. şiş kebab to zgodnie z tłumaczeniem pieczone mięso na szpikulcu i na tej podstawie wybrałem nazwę kebab wieprzowy.

Wczorajszy obiad był przepyszny i składał się z naszej wersji şiş kebab, pysznej i wyraźnej w smaku surówki z czerwonej kapusty oraz pieczonych na ostro kartofelków.

przepis na kebab

*Kebab wieprzowy*

  • szynka wieprzowa - 70 dag
  • papryczka chili
  • cebula
  • imbir
  • limonka
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Mięso mielimy dokładnie w maszynce. Siekamy do niego bardzo drobno cebulę i papryczkę chili. Pamiętamy o tym, że chili piecze dwa razy więc jeśli nasze organizmy mogą nie znieść ostrości jaką niesie ze sobą dobra chili, dodajemy jej albo mniej albo usuwamy jej nasionka.

przepis na kebab

Mieszamy mięso dokładnie i długo, dodając utartego imbiru - tak około 1 -2 cm. Ciągle mieszając i ugniatając wyciskamy sok z limonki. Pozostało nam jeszcze rozgnieść do masy czosnek i doprawić całość solą, pieprzem i papryką słodką. Gdy masa jest gładka i spójna robimy z mięsa kulki, które nabijamy na patyki do szaszłyków. Kulkę już na patyczku formujemy w typowe dla şiş kebab wałeczki. 

przepis na kebab

Kebaby obsmażamy na patelni grillowej z każdej strony na dość dużym ogniu by zamknąć mięso. Ideałem było by piec kebaby długo nad ogniem. W przypadku domowych kebabów musimy użyć domowego grilla w piekarniku. Kebaby pieką się więc jakieś 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym samym czasie możemy upiec kartofelki z dodatkiem czosnku i papryczki chili. Skapujący tłuszcz z kebabów nada ziemniakom pyszny smak.

Pozostaje zrobić jeszcze sos czosnkowy lub greckie tzatziki i możemy delektować się ostrym smakiem wieprzowych kebabów.