| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sos czosnkowy

wtorek, 11 lutego 2014

Czasami człowieka najdzie nieodparte pragnienie napchania się czymś sytym i w rozumieniu współczesnej medycyny niezdrowym. Doskonałym daniem na takie chwile słabości są krokiety z kiełbasą i  serem. Kaloryczna bomba podana z ostrym czosnkowym sosem... porządne męskie żarcie na najwyższym poziomie cholesterolu. Do tego szklanica dobrego i zimnego jak diabli piwa.

przepis na krokiety

*Krokiety z kiełbasą i serem*

  • kiełbasa - 40 dag
  • pieczarki - 50 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • ser żółty twardy - 20 dag
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mleko - 2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka duża lub 2 małe
  • woda - szklanka
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny grecki gęsty
  • czosnek polski
  • majonez domowy

 

Przygotowanie zaczynamy od sosu. Powinien się przegryźć przed podaniem w lodówce. Duży jogurt mieszamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku i dużą łyżką domowego majonezu. Ilość czosnku zależy od Waszych upodobań. Kolejnym etapem będzie usmażenie naleśników, w które zawiniemy nasz kiełbasiany farsz. Mleko mieszamy z wodą i rozbitym jajkiem. Szczypta soli i miksujemy powoli całość, dosypując mąki. Naleśniki smażymy na dobrej patelni smarowanej przed każdym użyciem słoninką.

Ostatni etap pracy to przygotowanie kalorycznego jak diabli farszu. Osobom na wszelakich dietach w tym momencie proponuje przeniesienie się do odpowiedniej sekcji dieta Vitalia  bo dalsze czytanie tego przepisu grozi zasłabnięciem przed monitorem.

przepis na krokiety

Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i solidnie podsmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając. Pieczarki należy pokroić w talarki i dorzucić do kiełbasy. Przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu i smażymy aż pieczarki staną się zrumienione. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do farszu starty, żółty ser. Mieszamy wszystko aż ser się rozpuści i utworzy nam się gęsta masa. Farszem smarujemy naleśniki. Zawijamy w krokiety. Moczymy każdy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy naleśniki z każdej strony na złoto i podajemy z gęstym, czosnkowym sosem.

...od razu ostrzegam - nie da się tego zjeść za dużo moi drodzy :D

środa, 27 lutego 2013

Aneta na diecie musi ich niestety unikać. Placki ziemniaczane smażone na solidnej porcji tłuszczu odpadają gdy człowiek chce się lekko odżywiać. Jej placki z cukinii i selera pieczone w piekarniku bez udziału tłuszczu są pyszne ale nie ma to jak porcja porządnych placków ziemniaczanych. Takich z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

przepis na placki ziemniaczane

*Placki ziemniaczane*

  • ziemniaki 2 kg
  • czosnek 3 ząbki
  • jajko - 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

 

Obrane ziemniaki ścieramy, w zależności tego jak lubimy, na większych lub małych oczkach tarki. Osobiście preferuję placki ziemniaczane starte na większych. Utarte kartofle przekładamy do sitka, pieluchy lub gazy. Delikatnie dociskając usuwamy z masy nadmiar płynu. Nie chodzi o wyciśnięcie ziemniaków jak w przepisie na kartacze lub szare kluski ale masa ziemniaczana nie może być zbyt mokra. Unikniemy dodawania mąki, która jest obecna  w wielu przepisach na placki.

przepis na placki ziemniaczane

Dodajemy do odsączonej masy jajko, starte 3 ząbki czosnku i doprawiamy solidnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Placki ziemniaczane smażymy na oleju roślinnym z obu stron.

środa, 07 listopada 2012

Brak pomysłu na prosty i tani obiad ? Dziś rozwiązanie - danie tak proste w przyrządzeniu, że każdy lubiący brokuły może je zrobić w trochę ponad 30 minut. Najczęściej jadaliśmy brokuły lub kalafiory z masełkiem i uprażoną bułka tartą jednak od czasu gdy poznaliśmy sos czosnkowy to właśnie on stał się dodatkiem do ugotowanych brokułów.

przepis na brokuły

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru by zachował zielony piękny, kolor. Gotujemy go al dente - musi być lekko chrupiący, a nie rozlazły. Sos czosnkowy przygotowujemy z :

*Sos czosnkowy*

  • jogurt naturalny duży
  • czosnek 2 ząbki
  • majonez 1 łyżka

Składniki mieszamy dokładnie i polewamy różyczki brokuła. Danie podajemy z pieczonymi kartofelkami:

 

*Pieczone kartofelki*

  • ziemniaki 2 kg
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • majeranek świeży
  • papryka czerwona suszona

przepis na brokuły

Nieobrane ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Nie obieramy ich bo to co najlepsze w ziemniaku tkwi tuż pod jego skórką. Obieranie usuwa z ziemniaków znaczny procent wartości odżywczych. Należy ziemniaki jedynie dokładnie umyć, a podczas krojenia możemy usunąć wszelkie uszkodzenia skórki i oczka. Ćwiartki ziemniaka kąpiemy w łyżce lub dwóch oliwy i doprawiamy przyprawami oprócz soli. Układamy kartofelki w blaszce na papierze do pieczenia i smażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut na dolnej półce. Po około 15 minutach łopatką musimy przemieszać ziemniaki, posolić i blaszkę ustawić na wyższej półce pod grzałką lub w środku. Ewentualnie włączyć termoobieg. 

środa, 17 października 2012

Cena brokuła leci na łeb więc korzystajmy. Sałatkę z brokuła już kiedyś Wam prezentowałem. Pyszna rzecz. Wczorajszy deszczowy wieczór spędziliśmy w kuchni przygotowując jej jajeczną wersję. Najlepszym dodatkiem do sałatki z brokułami jest moi drodzy francuska czosnkowa bagietka i to ona będzie gwiazdą dzisiejszego wpisu.

przepis na sałatkę z brokułami i bagietkę czosnkową

Przygotowanie prostej przekąski nie zabierze Wam wiele czasu.

*Bagietka czosnkowa*

  • francuska bagietka
  • 3 łyżki masła
  • czosnek
  • pietruszka zielona
  • żółty ser
  • pieprz
  • sól

Zapewne nie raz będąc w hipermarkecie lub innym sklepie, w którym znajduje się piec do podpiekania pieczywa byliście doprowadzeni do szaleństwa zapachami wydobywającymi się z takiego diabelskiego urządzenia. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Zapach świeżego pieczywa jest jednym z agresywniejszych i zniewalających ludzki umysł zapachów. Sieci sklepów o tym dobrze wiedzą i stanowiska takie wyrosły jak grzyby po deszczu w praktycznie każdym jednym lokalu handlowym. Nawet maleńkie spożywczaki osiedlowe inwestują w piece do podpiekania na wpół zrobionego pieczywa. Taka inwestycja zwraca im się dość szybko. Klienci pobudzeni zapachem pieczywa są bardziej skorzy do wydawania większej ilości pieniędzy na produkty spożywcze.

Nasze wizyty w  delikatesach często kończyły się zakupem czosnkowych lub ziołowych bagietek. Oczywiście cena tego specjału ustawiona jest dość wysoko ale kto się powstrzyma gdy przez nos przeleci zapach cudownej chrupiącej bułeczki z wilgotnym wnętrzem od czosnkowego masła? No kto?  ...tylko ten kto sobie potrafi takie cudo zrobić sam, a do sklepu na zakupy nie chodzi głodny. Pamiętajcie by na większe zakupy w hipermarketach jechać po solidnym posiłku. Zaoszczędzicie ... wierzcie mi.

Bagietkę kupić możemy wszędzie, a jej cena jest niewygórowana więc pozostaje nam stworzenie z niej aromatycznej bułeczki do naszej pysznej jesiennej sałatki. Świeże masło ucieramy z posiekaną pietruszką. Ząbek czosnku roztarty na miazgę wypełni masło aromatem, który tak nas korcił w sklepowej hali. Doprawiamy masełko solą i pieprzem. Bagietkę dzielimy na kilka wygodniejszych części i nacinamy pod skosem do połowy. Wnętrze nacięcia wypełniamy czosnkowym masłem i małym plasterkiem żółtego sera. Tak przygotowane bagietki musimy jedynie podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Termoobieg przyspieszy ten proces, a bułka osiągnie odpowiednią temperaturę i chrupkość znacznie szybciej. Myślę że 5 góra 8 minut to wystarczający czas ale to już do sprawdzenia w Waszych piekarnikach. Bułka nie może być w piecu zbyt długo bo stwardnieje i nie będzie tym co nas tak nęci podczas zakupów.

przepis na bagietkę czosnkową

Jak już wspomniałem uwielbiamy sałatki. Czosnkowe lub ziołowe bułki to idealny dodatek do solidnej porcji zdrowej sałatki. Zróbcie więc sobie korzystając z niskich cen brokuła sałatkę właśnie z tego warzywa.

*Sałatka z brokułami*

  • brokuł
  • 3 jajka
  • cebula
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • kiszony ogórek
  • kukurydza konserwowa
  • sól
  • pieprz

*Sos czosnkowy lekki*

  • jogurt naturalny 0% tłuszczu
  • łyżeczka majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, który zachowa kolor warzywa. Różyczki brokuła muszą być ugotowane al dente by nie rozsypywały się w sałatce. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w spore kawałki. Cebulę siekamy drobno i dodajemy pokrojony w kostkę pomidor. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z odsączoną  kukurydzą konserwową. Sól i pieprz doprawi sałatkę, a lekki sos czosnkowy podkreśli walory smakowe zgromadzony w niej  warzyw. Królewska kolacja ale pamiętajcie ... jemy tylko do 18:00 ... :)

poniedziałek, 23 lipca 2012

Uwielbiamy desery - słodkie owoce w lodowym towarzystwie, przykryte gęstą bitą śmietaną, posypane słodką posypką lub orzeszkami....mmmmhmm... aż ślinka cieknie na samą myśl.

Jednak pomidory ? Czy wyście Familijni powariowali ? Z pomidorów ? Deser ? ...a ja się pytam grzecznie, a co w tym dziwnego ? Prawdziwy, polski naturalnie wyhodowany i dojrzewający na słońcu pomidor jest słodszy od niejednego owocu. Jednak dzisiejsza potrawa z pomidora na słodko podana nie jest choć znalazłem w sieci jeden całkiem ciekawy przepis. Z resztą kto powiedział, że deser musi być słodki ? Ważne, że dzieciaki ów kulinarny wynalazek potraktują jako deser i coś czego mogłyby nie tknąć,  tak podane skonsumują szybko i z przyjemnością.

przepis na deser z pomidorów

Do przygotowania naszych pomidorów potrzebujemy kilku składników. Oto one:

*Deser z pomidorów*

  • 4 średnie, mocno dojrzałe pomidory
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • ser żółty twardy - kawałek do starcia 15dag

 

Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Jogurt mieszamy z czosnkiem i doprawiamy majonezem. Pokrojone  w kawałki pomidory rozkładamy w odpowiednich szklankach do deserów  i zalewamy przygotowanym sosem. Na wierzch dodajemy sporą ilość drobno startego żółtego sera i ozdabiamy listkami bazylii. Podajemy delikatnie schłodzony. Tak przygotowany deser z pomidorów znika z prędkością światła w brzuchach dzieciaków. Zalet mnóstwo: wprowadzamy do organizmów naszych dzieci wszystkie najważniejsze składniki. Naturalne antybiotyki z czosnku i mnóstwo witamin. Wad żadnych no może poza chwilowym zapachem czosnku ale to można przecież łatwo zneutralizować.

Dzieci uwielbiają nowości i dziwne niespodzianki, a tak podana sałatka z pomidorów jest i dziwna i nowa :) Co nie zmienia jednego - jest równie pyszna jak podana w tradycyjny sałatkowy sposób.Dodatkową zaletą takiego podania jest tworzący się na spodzie szklanki przepyszny miks z sosu czosnkowego, drobnych cząstek żółtego sera i pomidorowego soku. Po wczorajszym dniu zastanawiam się nad opatentowaniem tego rodzaju napoju. Nic tylko butelkować i sprzedawać za grube pieniądze.

 przepis na deser z pomidorów

Odpowiednio większa ilość składników da nam przepyszną przystawkę na urodzinowe lub świąteczne stoły. Jeśli tylko Mamuśka przygotuje kiedyś ową pierwszorzędną sałatkę dodam na blogu pełny przepis i oczywiście zdjęcia.

 

czwartek, 07 czerwca 2012

Brokuł - przepyszne warzywo wybierane w Polsce coraz częściej zamiast tak swojskiego kalafiora. Jeśli mam być szczery brokuł zawsze stał wyżej w moim menu od kalafiora. Krem z brokułów z grzaneczkami, na który przepis pewnie się u nas pojawi to według mnie najlepsza zupa. Dziś jednak spodziewamy się  gości już po obiedzie także brokuł trafi ale do... sałatki.

Do przyrządzenia późno-wiosennej sałatki z brokułami potrzebujemy:

  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek świeży
  • 3 ogórki kiszone 
  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • 15 dag twardego żółtego sera; może być popularna gouda
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Gotowanie brokuła

Sałatkę podamy z pysznym sosem czosnkowym. Na porcję sałatki uzyskaną z powyższych składników potrzebujemy:

  • 6 łyżek stołowych jogurtu naturalnego; 0% mile widziany 
  • 3 łyżki majonezu; zwykły - majonezy w wersji light to zbiór składników, których nasz organizm nie potrzebuje
  • 2 ząbki czosnku - czosnek nie może zdominować smaku brokuła i innych warzyw

Składniki sosu wystarczy dokładnie wymieszać. 

Brokuł gotujemy w wodzie z odrobiną cukru i soli do słusznej miękkości. Uważać należy by go nie przegotować. Nie ma nic gorszego w sałatce niż rozgotowana zielonkawa paćka. Kawałki brokuła muszą dominować w zestawie warzyw i sosu. Resztę warzyw i ser w tym czasie kroimy w kostkę, nie za drobną. Mieszamy je dodając odsączoną dokładnie kukurydzę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do przygotowanych warzyw i sera dodajemy różyczki brokuła. Mieszamy z przyrządzonym sosem uważając by ich nie zniszczyć.


Życzymy smacznego tym którzy się skuszą na pyszną sałatkę z brokułami !

 

@edit  inny sposób na sałatkę z brokułami znajdziecie w nowym wpisie Bagietka czosnkowa do sałatki z brokułami Zapraszamy !

 

niedziela, 27 maja 2012

przepis ma zapiekanki z cukiniiKolejna lekka i zdrowa wersja fast-foodowej pyszności. Kto będąc dzieckiem nie uwielbiał zapiekanek prosto z odrapanych budek i przyczep kempingowych ? Ja kocham do dziś rozlewający się po pszennej bułce żółty ser zalany ketchupem z pieczarkowo-cebulowym wnętrzem. Tradycyjna zapiekanka ma oczywiście swoje wady. Dzieciak na to nie zwróci uwagi jednak dorosła osoba już wie, że na jedzenie należy patrzeć nie tylko pod kątem jego zalet ale i pod kątem wad. Ociekająca tłuszczem przydrożna zapiekanka mimo swoich legendarnych właściwości może nam poważnie zaszkodzić. Jak zadowolić dzieciaka i nas samych bez ryzyka pochłonięcia setek kilokalorii, starego tłuszczu i kilku kolonii salmonelli ? Przygotować jej lekką i odżywczą wersję. Dodam tylko, że przepyszną.

Bułka pszenna to mnóstwo zbędnej energii, która niespożytkowana trafia w nasze żyły i tkankę tłuszczową. Pozbądźmy się więc bułki. Cukinia to warzywo idealnie pasujące do naszych zapiekanek. Do przygotowania cudu kulinarnej sztuki dla 4 osób potrzebne nam będą:

 *Zapiekanki z cukinii*

  •  3 małe cukinie
  •  0,5 kilo chudego mięsa - filet z indyka pasuje idealnie
  •  puszka pomidorów bez skóry w zalewie - ewentualnie własnoręczne przygotowane pomidory
  •  3 ząbki czosnku
  •  ser mozzarella
  •  sól
  •  pieprz
  •  oliwa

przepis ma zapiekanki z cukiniiUmyte cukinie kroimy na połówki. Z pomocą łyżeczki drążymy z nich miąższ który odkładamy na talerzyk. Należy uważać by nie uszkodzić skóry cukinii. Łódki nie mogą być dziurawe. Na teflonowej patelni z pomocą odrobiny oliwy podsmażamy pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku. Pamiętajmy by go nie przesmażyć - czosnek lubi zgorzknieć podczas zbyt długiego procesu smażenia. Zmielone mięso z indyka dodajemy do czosnku. To samo z pozostałością miąższu cukinii i pomidorami bez skóry. Sok z pomidorów  również powinien trafić na patelnię. Mieszamy wszystko i dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Pieprz jak czosnek także nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej więc do potrawy powinien trafić jak najpóźniej. 

Uzyskany farsz przekładamy na duże sitko z małymi oczkami by odsączyć nadmiar płynów powstałych podczas duszenia. Farsz nie może być ani zbyt suchy ani za mokry. Wypełniamy nim nasze cukiniowe łódeczki i wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piekarniki z termoobiegiem będą mieć czas pieczenia zapewne krótszy. Ostatnią rzeczą jaką musimy zrobić przed pochłonięciem naszych dietetycznych zapiekanek to ser. Utartą mozarellą posypujemy nasze zapiekanki na 10 minut przed wyciągnięciem z piekarnika.

Zapiekanki można podać tradycyjnie z ketchupem lub jak ktoś lubi ze specjalnie przygotowanym sosem czosnkowym. Moja żona dietetyzuje się ostatnio z pomocą przepisów South Beach. Poniżej sos pasujący do owej diety:

 *Sos czosnkowy  South-Beach*

  •  2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  •  1 łyżka majonezu (unikajmy wersji light - pod pozorem lekkości majonezy te zawierają sporo innych dodatków niekorzystnych dla osób będących na diecie )
  •  1 ząbek czosnku

 

 

Czosnek zgnieść w prasce. Wymieszać go dokładnie z jogurtem i majonezem.

Osobiście lubię zapiekanki z dodatkiem 2 lub 3 młodych ziemniaków w koperku. W podobny sposób jak cukinie można faszerować także pieczarki. Stąd na zdjęciach są one  widoczne. Pieczarka bez problemu może się znaleźć także w farszu. W naszej rodzinie jednak Siostra ma wyjątkową zdolność chorowania po tych grzybach więc unikamy dodawania ich do potraw, które będzie jadła. Sami pieczarki z wielką chęcią konsumujemy.

 

Smacznego ! 

 

 

poniedziałek, 12 marca 2012

Po zimowych kulinarnych szaleństwach i typowo polskim odkładaniu tłuszczu na zapas nadszedł czas wiosennej walki z kaloriami. Ciepłe dni już tuż tuż, a stan mięśnia brzusznego wskazuje na ewidentne braki jakiegokolwiek ruchu na świeżym powietrzu. Co tu dużo pisać - człowiek zjeść lubi, a żarcie typu fast-food ma ten wielki plus, że jest  dobre i szybkie. Zdrowe już specjalnie nie jest ale czy ktoś z boską tortillą w ręku  myśli o tym czy on jest zdrowy czy nie ? Ja na pewno nie.

Lekka tortilla z kurczakiem i warzywami (dietetyczne burritos)

przepis na tortillę z kurczakiem
W ramach diety i walki o usunięcie zbędnych po zimowych  kilogramów Młoda znajduje w sieci co rusz to jakieś ciekawe przepisy na dietetyczne jedzenie. Paradoksalnie ograniczając ilość kalorii i nie zawsze koniecznych nam do życia składników nie musimy rezygnować  z rzeczy, które lubimy. Był swego czasu ciekawy program na jednym z "babskich" kanałów gdzie urocze Brytyjki tworzyły kulinarne cuda z niewielką ilością kalorii. I tak placek ziemniaczany przestawał być tłustym kawałkiem przerobionego ziemniaka, a stawał się pysznym daniem z rozsądną ilością kalorii. Praktycznie każdy jeden fast-foodowy wymysł można przerobić tak by po spożyciu go nie mieć ani wyrzutów sumienia z wypełnienia się niepotrzebną energią ani żył zapchanych cholesterolem. Są sposoby na zdrowe "szybkie żarcie" a oto jeden z nich:


Lekka tortilla z kurczakiem i warzywami (dietetyczne burritos)


Myślicie, że co w kebabie czy burritos ( w Polsce często zwanym mylnie tortillą) ma największy dla naszego organizmu ładunek kalorii ? Jeśli się ktoś tym nie interesuje to nie zgadnie, że gotowe placki  to aż 125 kalorii sztuka. Teraz wyobraźcie sobie że połowa usmażonej piersi z kurczaka ma ciut mniej. Dla mnie to był pewnego rodzaju szok. Trochę mąki i tłuszczu a po drugiej stronie kawał było nie było mięcha, a jaka różnica. Wystarczy więc uciec ze zwykłej mąki pszennej oraz smalcu, który jest używany do wyrobu placka by jego kaloryczność poleciała na łeb i szyję. My do naszych tortilli użyjemy mąki razowej i łyżki oleju roślinnego.


Składniki:


*Placki tortilla (sztuk 4)*

  •  30 dag mąki razowej
  •  150 ml wody
  •  1 łyżeczka soli
  •  1 łyżka oleju


*Farsz warzywny*


przepis na tortillę z kurczakiemWedług uznania i pomysłu. Na warzywach oszczędzać nie trzeba bo energia z nich jest od lat uznana za zdrową. Można użyć praktycznie wszystkiego. Meksykanie uwielbiają rośliny strączkowe i mączne więc ich burittos wypełnione jest fasolą i kukurydzą. My używamy mniej "wybuchowych" warzyw czyli ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, sałata (czasami lodowa jak już jej cena zachęci po zimowo-inflacyjnych szaleństwach), cebula ( duuuużo cebuli), rzodkiewki i co tam nam jeszcze do ręki wpadnie... w sobotnim burritos użyliśmy  pysznych, aromatycznych i pachnących już wiosną koktajlowych pomidorków cherry.


*Wkład mięsny*


-Dwie piersi z kurczaka bez skóry

  • sól
  • pieprz
  • przyprawy do smaku


*Dip czyli po naszemu sos*

 

  • jogurt naturalny
  • czosnek (duuuużo czosnku)


przepis na tortillę z kurczakiemNasze dietetyczne burritos w razowej tortilli to jedzenie typu fast-food więc zgodnie z nazwą musimy je robić dość szybko :) Placki nie lubią leżeć zbyt długo - kupne tortille  dają radę i parę miesięcy ale gdy coś jest zdrowe z reguły ma krótki okres przydatności. Kupny placek tortilli to morze przeciwutleniaczy, konserwantów, enzymów i innych spożywczych śmieci, które co prawda przedłużają życie produktu ale już niekoniecznie przedłużają nasze życie. Wyrobione tortille należy jak najszybciej usmażyć, a te z kolei jak najszybciej  pochłonąć. Nie jest to specjalnie trudne bo zapachy roznoszące się po kuchni i domu zachęcają do szybkiego działania celem  wypełnienia żołądka :)


Jogurt naturalny wypełniamy naturalnym aromatem czosnku wyciśniętego przez praskę i ewentualnie innych naszych ulubionych przypraw. Dokładnie mieszamy by ani gram jogurtu nie pozostał bez przyprawy.


przepis na tortillę z kurczakiemDwie piersi z kurczaka kroimy w niezbyt małe kawałki. Piersi można dzień wcześniej ładnie zamarynować ale to zwiększa ilość niechcianych kalorii. Wystarczy więc natrzeć je czosnkiem, solą i papryką  ewentualnie użyć dostępnym ostatnio w szerokiej gamie mieszanek przypraw (na przykład meksykańskiej). Warto wydać ciut więcej na dobrej jakości mieszankę bo różnice dostępnych na rynku przypraw są diametralne. Pierś pokrojoną w kostkę obsmażamy na teflonowej patelni bez udziału tłuszczu. To co tkwi w piersi wystarczy nam w zupełności do tego by mięso nie było suche, a ilość kalorii w oczywisty sposób nam się nie podniesie. 


przepis na tortillę z kurczakiemWarzywa powinniśmy mieć już pokrojone i przygotowane na osobnym talerzu. W czasie gdy mięso nabiera złotego koloru zabieramy się za produkcję tortilli. Mąkę mieszamy z woda, olejem i solą. Wyrabiamy elastyczne jednak niezbyt miękkie ciasto. Dzielimy całość na 4 równe części i po kolei z pomocą wałka zwanego ze śląskiego nudelkulą tworzymy koła wielkości naszej teflonowej patelni do naleśników. Placek smażymy bez tłuszczu z jednej i drugiej strony. Należy wyczuć moment gdy tortilla jest już gotowa. Zbyt długie przesmażenie może spowodować, że zrobi nam się meksykański krakers, a to się do naszego burritos słabo nadaje.


Usmażony placek wypełniamy równomiernie warzywami i mięsem. Zalewamy całość sosem i zwijamy tortille w specyficzny rulon. Spożywcza folia aluminiowa pomoże nam rulonik ładnie utrzymać. Nasze dietetyczne burritos w razowej tortilli gotowe ! 

przepis na tortillę z kurczakiemSzybkie, tanie i w porównaniu z "budkowymi" kebabami czy burritos w przemysłowych tortillach o niebo  mniej kaloryczne i bardziej zdrowe. Można zgrzeszyć nawet podczas diety :)


...smacznego...