| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: spaghetti

czwartek, 21 listopada 2013

Banalny przepis na smaczne spaghetti. Uwielbiam włoską kuchnię. Jej prostota i doskonały mimo to smak urzeka od lat cały świat. Włoscy kucharze potrafią wyczarować cuda z zaledwie kilku składników. Wszelakie pasty rozsławiły włoską kuchnię a dzisiejszy przepis to nasza przeróbka najprostszego włoskiego spaghetti.

przepis na spaghetti

*Spaghetti polacco*

  • makaron spaghetti - 500 g
  • czosnek polski - 5 ząbków
  • olej roślinny ( użyliśmy ciekawej propozycji "Kujawskiego" - czosnek i bazylia)
  • papryczka chili - 1 ostra sztuka
  • sól morska
  • ser dojrzewający - olender
  • pietruszka natka - pół pęczka

 

Doskonałe danie do przygotowania w zaledwie 10 minut. Gotujemy makaron aby był al dente. Trafił nam się doskonały prezent prosto z Włoch więc dzisiejsze spaghetti choć odrobinę pachniało tym pięknym krajem. 

W tym czasie na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekane ząbki czosnku i papryczki chilli. Odkryliśmy ostatnio smakowe oleje Kujawskiego, które śmiało mogą konkurować z dostępnymi w Polsce oliwami. Czosnek nie może się spalić bo gorycz zdominuje smak spaghetti, które stanie się niejadalne. Specyficzny zapach smażonego czosnku da nam znać, że już ma dość.

przepis na spaghetti

Odcedzony makaron (może na nim pozostać trochę wody - danie będzie lepsze) dorzucamy na patelnię i mieszamy całość dosypując posiekana natkę pietruszki. Pozostało już tylko makaron dosolić morską solą, posypać bogato startym serem (biedronkowy Olender potrafi zaskoczyć smakiem) i delikatnie skropić po podaniu olejem smakowym lub oliwą.

Boskie jedzenie! ...ot takie nasze polskie spaghetti...

piątek, 12 kwietnia 2013

Pamiętacie scenę miłosną z bajki Walta Disney'a gdzie psi włóczęga całuje swoją wybrankę z wyższych sfer przy talerzu pysznego spaghetti z pulpecikami? Ja już zapomniałem ale wczorajszy obiad mi ją przypomniał. 

Wiosna powoli się rozpędza. Musimy więc rozpędzić także naszą miłość moi drodzy - włoskie spaghetti z pulpetami to doskonały start udanego wieczoru we dwoje. Zrobić je nie trudno więc zapraszam do kuchni.

przepis na spaghetti

*Spaghetti z pulpecikami*

  • makaron spaghetti razowy - 250g
  • łopatka wieprzowa - 60dag
  • cebula - 1szt
  • bazylia - świeża lub suszona
  • czosnek - 5 ząbków
  • krojone pomidory - puszka 
  • przecier pomidorowy w kartoniku 200g
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Dobrej jakości łopatkę mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z posiekaną drobno cebulą. Masę doprawiamy zmiażdżonymi 3 ząbkami czosnku, solą, świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. Wyrabiamy mięso rękami i formujemy z niego małe kulki, które obsmażamy z każdej strony na łyżce oliwy.

Z patelni na talerz przenosimy pulpety oraz odlewamy nadmiar tłuszczu, który się z nich wytopił. Na tak przygotowanej patelni podsmażamy 2 posiekane ząbki czosnku. Gdy czosnek zacznie specyficznie pachnieć dodajemy na patelnię krojone pomidory i przecier. Dusimy sos 10 minut  doprawiając  pieprzem, solą, bazylią i odrobiną cukru. Przekładamy do sosu pulpety i dusimy całość kolejne 15 minut.

przepis na spaghetti

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente i podajemy spaghetti z pysznymi pulpetami, aromatycznym sosem pomidorowym i startym na wierzch parmezanem.