| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ciasto drożdżowe

wtorek, 01 października 2013

Po wczorajszym dniu zastanawiam się czy już całkiem nie przejść na tzw. chleb domowy. Dom wypełniony aromatem pieczonego chleba. Puszysty i delikatny jednocześnie wyraźny i sycący. Świeży bochenek obsypany czarnuszką, ziarnami słonecznika i grubo ziarnistą solą morską. Pierwsze cięcie i  masło rozpuszczające się na świeżo odkrojonej kromce ... boskie! 

przepis na chleb

Pyszny chleb domowy z bardzo prostego przepisu. Bez zakwasu, bez długiego czekania i banalny w przygotowaniu. Po prostu chleb.

*Chleb domowy*

  • mąka pełnoziarnista - 1 kg
  • 700ml wody
  • słonecznik łuskany - 2 porządne garści
  • drożdże świeże - 5 dag
  • sól - 2 czubate łyżeczki

Z podanych ilości powinny wyjść dwa bochenki. Piekliśmy je w blaszce o wymiarach: 37x12x7 chociaż mniejsza będzie lepsza.

Drożdże należy rozpuścić w chłodnej wodzie. Suche składniki mieszamy w misce razem z jedną garścią łuskanego słonecznika. Dodajemy rozpuszczony drożdżowy zaczyn i wyrabiamy ciasto na jednolita masę o luźnej konsystencji. Przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.

przepis na chleb

Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i wykładamy w blaszkach wysmarowanych olejem roślinnym. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce a blaszki przykrywamy wilgotną ściereczką. Ciasto w blaszkach powinno podwoić swoją objętość. Oznaczać to będzie, że jest już gotowe do wypieku.

przepis na chleb

Wyrośnięty chleb należy nawilżyć z wierzchu wodą, obsypać ziarnami czarnuszki i drugą garścią słonecznika. Całość posypujemy też gruboziarnistą solą morską.

przepis na chleb

Dzięki temu skórka chleba nabierze doskonałego smaku podobnego temu jaki znacie z chlebów typu baltazar. Wkładamy do rozgrzanego już piekarnika i pieczemy około pół godziny. Temperatura wypieku to 220 stopni.

przepis na chleb

Przed wyjęciem chleba z pieca sprawdzamy patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest suche. Po wyjęciu układamy chleb na kratce i przykrywamy wilgotną ścierką by skórka delikatnie zmiękła - nie każdy lubi ranić dziąsła na mocno chrupiącym chlebie.

przepis na chleb

Stara szkoła mówi - nie jedz świeżego, gorącego drożdżowego chleba bo brzuch będzie bolał... kto by tam słuchał starej szkoły... masełko już czeka.