| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: Pizza

piątek, 04 marca 2016

Pozwoliłem sobie dzisiejszy przepis na pizzę nazwać tradycyjna włoska pizza bo spośród wszystkich przepisów na włoskie placki ten jest najbardziej zbliżony do oryginału. Chrupkie i cienkie ciasto, prostota składników, doskonały sos i genialny smak - pizza najlepsza jaką do tej pory jadłem.

przepis na włoską pizzę

*Tradycyjna włoska pizza*

 

  • maka pszenna - 350g
  • drożdże suche - 7g
  • cukier - 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • oliwa
  • woda letnia - 250ml

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Do misy wsypujemy suche składniki. Wlewamy wodę z drożdżami i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut przykryte lnianą ściereczką. Ciasto przekładamy do drugiej miski wysmarowanej oliwą i wyrabiamy do formy kuli. Dzielimy ciasto na porcje każda około 150g. Plus minus 4 porcje z podanych składników. Formujemy kule i nakrywamy folią spożywczą. Ciasto musi teraz wyrosnąć, a zajmie mu to około 45 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni.

przepis na włoską pizzę

Na blachę układamy papier do pieczenia. Każdą kulę dajemy na stolnicę wysypaną mąką. Spłaszczamy kulę na placek i wałkujemy na pół centymetra.

przepis na włoską pizzę

Smarujemy ciasto sosem pomidorowym:

  • pomidory z puszki
  • bazylia
  • czosnek
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Zblendowane pomidory doprawiamy (najlepiej świeżą) bazylią, czosnkiem i przyprawami wedle uznania. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

przepis na włoską pizzę

Na wysmarowane sosem placki układamy szynkę prosciutto (ewentualnie szwarcwaldzka) i ser mozzarela (dwie kulki pocięte na plastry lub tarty) Specjalnie nie piszę w składnikach jakie obłożenie powinno na pizzę trafić bo to już zależy od tego jaką chcemy wykonać.

przepis na włoską pizzę

Pieczemy pizzę w piekarniku około 10-15 minut. Trzeba ciasto obserwować by się nie przypaliło. Przed podaniem układamy na plackach rukolę, która doskonale zaostrzy smak pizzy.

przepis na włoską pizzę

Smacznego!

 

piątek, 09 maja 2014

Sposobów na ciasto, z którego zrobimy pyszną pizzę na naszym blogu można znaleźć już kilka. Jest wersja skomplikowana zawierająca mnóstwo składników jak w przepisie na pizzę z salami. Jest wersja uproszczona na polskich stołach dość klasyczna, puszysta i chrupiąca jak w przepisie na pizzę margaritha. Dziś bez kozery mogę napisać, że podam najlepszy przepis na domowe ciasto na pizzę. To była najlepsza pizza jaką ostatnio jadłem - pizza wegetariańska

przepis na pizzę

*Pizza wegetariańska*

Ciasto

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • drożdże instant - 1 łyżka 
  • sól - 1 łyżka
  • ciepła woda - 0,5 litra
  • mąka pszenna - 4 i pół szklanki (szklanka 250ml)

Sos pomidorowy

  • pomidory niekrojone - 2 puszki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bazylia - 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Obłożenie

  • pieczarki - 20 dag
  • szpinak świeży - solidny pęczek
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól
  • masło
  • ser mozzarella - 30 dag

Pracę rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Ciasto musi 4 godziny leżakować w lodówce więc dobrze jest ten etap zaliczyć jeszcze za nim nasze żołądki będą się głośno domagać gorącej pizzy. 

przepis na pizzę

Suche składniki na ciasto oprócz mąki mieszamy i zalewamy ciepłą wodą oraz łyżką oliwy. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce by zaczyn się spienił. Jakieś 20 minut powinno wystarczyć. Do zaczynu mieszając dodajemy mąkę. Najpier drewnianą łyżką a potem dłonią wyrabiamy ciasto. Nie bójcie się, że będzie się trochę kleić i nie dosypujcie większej ilości mąki. Kiedy uda nam się uformować w miarę stabilną kulę musimy wysmarować miskę oliwą włożyć do niej ciasto i odstawić do wspomnianej lodówki na 4 godziny. Drożdże muszą pracować powoli to nie przepis na pyszną ale pulchną drożdżówkę.

przepis na pizzę

Mamy czas by przygotować sos pomidorowy. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory z obu puszek razem z zalewą. Dobre pomidory znaleźliśmy ostatnio w jednym z dyskontów reklamowanmych przez dwóch znanych kucharzy. Można oczywiście użyć świeżych polskich ale ochota na pizzę nachodzi nas też czasem wtedy kiedy są niedostępne. Do sosu miażdżymy jeszcze w prasce 3 ząbki czosnku. Sól, pieprz i możemy sos dusić. Gdy sos się zredukuje blendujemy go dodając bazylię. Pyszny pomidorowy sos gotowy. Z podanych składników wychodzi go sporo i jeśli by nam go zostało po obłożeniu dwóch placków możemy go spokojnie zamrozić ... u nas się nie udało. Za dużo go podjadaliśmy czekając na ciasto.

przepis na pizzę

Czas na obłożenie, które w tym przypadku było proste, skromne ...i przepyszne. Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Do mięknących pieczarek dodajemy posiekany szpinak i wciskamy 4 ząbki czosnku. Porządnie solimy i dusimy aż szpinak z pieczarkami stworzą swego dość spójną masę.

przepis na pizzę

Ciasto wyrzucamy z miski na oprószony mąką blat. Ręce również prószymy mąką i wyrabiamy jeszcze raz ciasto. Dzielimy je na pół. Formujemy w dłoniach cienki placek z pogrubionymi brzegami.  Placek trafia na wysmarowaną oliwą i oprószoną mąką blachę piekarnika. Placek do żądanego kształtu formujemy rękami wysmarowanymi odrobiną oliwy. Ciasto smarujemy z wierzchu oliwą by sos pozostał na pizzy i w nią nie wsiąknął.  Kolistymi ruchami rozprowadzamy na placku pomidorowy sos. Sypiemy startą mozzarellę. Układamy łyżką  pieczarki ze szpinakiem. Można wierzch pizzy skropić oliwą.

przepis na pizzę

Pieczemy pizzę w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku (góra-dół) przez 10 minut. Jeśli Wasz piekarnik maksymalnie grzeje do 220 stopni musicie wyczuć czas pieczenia. Im krócej ale w wyższej temperaturze tym lepiej dla pizzy. 250 stopni eliminuje też z przepisu papier do pieczenia bo w Polsce nie znaleźliśmy takiego, który by wytrzymał więcej niż 220 stopni. Woleliśmy więc nie ryzykować.

PS na zdjęciach dobrze widoczna jest oprócz pysznej pizzy nasza, a szczególnie Anety pasja ...i będzie więcej. Smacznego!

sobota, 21 grudnia 2013

Jak już wspominałem lubię włoską kuchnię za jej prostotę i doskonały smak. Pizza margaritha, która stała się ambasadorem tego pięknego kraju na świecie jest kwintesencją tego o czym piszę. Prosty przepis, minimalna ilość składników i doskonały smak cieszący nasze zmysły jeszcze długo po konsumpcji. Zjeść taką pizzę w małej  pizzerii gdzieś na prowincji włoskiej Campanii lub przy stoliku stojącym na gwarnej uliczce Neapolu to takie moje małe marzenie. Z tych realnych do spełnienia. Przyjdzie na to czas ale dziś zróbmy sobie margarithę w domu.

przepis na pizzę

*Pizza margaritha*

  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • letnia woda - 1 szklanka
  • sól - łyżeczka
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek lub olej - 3 łyżki
  • drożdże - 5 dag
  • mozzarella w kulce - 3 sztuki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pomidory świeże polskie lub włoskie z puszki (ewentualnie z kartonu)
  • bazylia

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże z  cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Do płynu dolewamy olej lub oliwę z oliwek. Rozmieszany zaczyn odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlewamy go do mąki i wyrabiamy intensywnie ciasto. Początkowo dość mocno klei się do dłoni ale nie przejmujmy się tym. Gdy przestanie zamieni się w aksamitną i delikatną masę doskonałą do przygotowania pizzy.

przepis na pizzę

Blachę piekarnika smarujemy olejem lub oliwą i posypujemy  mąką. Jeszcze na stolnicy delikatnie rozciągamy ciasto i nakładamy je na blachę. Rozmasowujemy ciasto na blasze tak by wypełniło ją całą, a na brzegu pojawił się charakterystyczny dla włoskich placków rant. Rant zabezpieczy zawartość pizzy przed wypłynięciem podczas pieczenia. Powierzchnię ciasta smarujemy oliwą lub olejem. Całość dość gęsto nakłuwamy widelcem.

przepis na pizzę

Aby przygotować tradycyjną włoską margarithę  powinniśmy zrobić doskonały sos pomidorowy. My od jakiegoś czasu ułatwiamy sobie ten etap używając tylko świeżych polskich pomidorów lub doskonałej jakości włoskich tomat bez skóry, które można dostać już na naszym lokalnym rynku bez żadnego problemu. Delikatnie posiekane pomidory równomiernie rozkładamy na pszennym placku i posypujemy posiekaną bazylią lub jej przetartą w dłoniach suszoną wersją. Obrany czosnek siekamy drobno i rozrzucamy na pizzy. Kulki mozzarelli odsączone z zalewy kroimy w plastry i układamy na pomidorach. Całość  dość intensywnie posolić solą morską i odrobiną świeżo mielonego, kolorowego pieprzu.

przepis na pizzę

Piekarnik rozgrzany już do 250 stopni Celcjusza więc możemy wkładać pizzę na pierwszą półkę od dołu i piec jakieś 15 minut. Na 5 minut przed końcem można wyłączyć dolną grzałkę jeśli spód już się dobrze przypiekł. Sprawdzamy to delikatnie podnosząc pizzę łopatką.

przepis na pizzę

Pizzę jeszcze gorącą kroimy specjalnym nożem i podajemy na przykład z sosem czosnkowym lub najzwyklejszym ketchupem. Chociaż powiem szczerze sama w sobie bez zbędnych dodatków margaritha jest doskonała czy to na ciepło czy już na zimno.


 

środa, 20 lutego 2013

Uwielbiamy pizzę! Góralska dostępna w pizzerii Dominium wymiata pod każdym względem jednak  pizza domowa z przepysznym sycylijskim salami jest równie dobra. Dodatkowo robiony  i pieczony w domu boski placek pozostawia po sobie pyszny aromat jeszcze kilka godzin.

przepis na pizzę

Sposobów na przyrządzenie ciasta jest wiele. My stosujemy od lat jeden z nich.

*Pizza z salami*

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąką razowa - 1 szklanka
  • cukier - łyżka
  • sól - łyżeczka
  • płatki owsiane (lub żytnie) - 2 garści
  • czosnek granulowany - łyżeczka
  • oregano suszone - łyżeczka
  • papryka słodka - łyżeczka
  • papryka czerwona - 1 szt
  • cebula czerwona - 1 szt
  • pieczarki - 40 dag
  • salami sycylijskie (aromatyczne i twarde) - 10 dag
  • ser żółty - 30 dag

Mieszamy suche składniki dokładnie w misce. Potrzebujemy teraz drożdżowy zaczyn by móc  z nich przygotować ciasto.

  • ciepła woda - 1 szklanka
  • drożdże - 5 dag
  • olej - 3 łyżki
  • cukier - szczypta

 Rozkruszone drożdże zalewamy wodą. Mieszamy dodając cukier i olej. Zalewamy suchą mieszankę drożdżowym zaczynem i mieszamy dokładnie łyżką aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie gotowe do wyrabiania wykładamy je z miski na stolnicę i solidnie nad nim pracujemy rękami. Odkładamy wyrobione ciasto do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i ustawiamy na przykład w pobliże ciepłego kaloryfera. Czekamy aż drożdże zrobią z nim swoje.

przepis na pizzę

W tym czasie możemy przygotować szybki sos pomidorowy. Ideałem jest długo gotowany sos ze świeżych pomidorów i listków świeżutkiej bazylii. Jednak zimowa pora nie sprzyja takiemu gotowaniu. Możemy więc przygotować sos z dobrej jakości koncentratu lub przecieru.

  • koncentrat pomidorowy - 5 łyżek
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - łyżeczka
  • zioła prowansalskie
  • oregano suszone
  • sól
  • pieprz kolorowy

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników do uzyskania pomidorowej pasty którą będziemy smarować placki na mini pizzę z salami.

przepis na pizzę

Pozostało nam przygotowanie obłożenia pizzy - w zasadzie każdy lubi inaczej. My używamy do tego najprostszych składników i dobrej jakości salami. To ono daje ten aromat i smak znany z dobrych pizzerii. Kroimy w piórka paprykę i cebulę. Pieczarki kroimy w talarki i obsmażamy na maśle z dodatkiem soli i gałązką rozmarynu aż zmiękną i nabiorą złotego koloru. 

przepis na pizzę

Ciasto wyrosło jak należy - możemy więc przystąpić do przygotowywania spodów do pizzy. Smarujemy ręce oliwą co ułatwi układanie ciasta. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, tak by 4 sztuki zmieściły się na blasze piekarnika wyściełanej papierem do pieczenia. Formujemy palcami kręgi pozostawiając lekko zgrubiony brzeg.

przepis na pizzę

Zrobione placki smarujemy mokrymi od oliwy rękami - zapobiegnie do łączeniu się ciasta z sosem pomidorowym. Odmierzamy 1-2 łyżki sosu na każdy placek i rozsmarowujemy go na nim. Posypujemy placki startym serem do pizzy i układamy na nich obłożenie. Całość posypujemy jeszcze na koniec ziołami. Można oczywiście zrobić jeden solidny placek i potem go kroić ale z wygody wolimy robić po prostu kilka mniejszych.

przepis na pizzę

Pizza smaży się w piecu rozgrzanym do 200 stopni około 15-20 minut. Podajemy ją z sosem czosnkowy i na przykład pysznymi frytkami z selera.

przepis na pizzę

Boskie żarcie aż się uszy dzieciakom trzęsą.