| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ser camembert

sobota, 14 lipca 2012

Siostra z Mamuśką się relaksują nad zalewem żywieckim. Szereg atrakcji związanych z wakacyjnym weekendem ominął mnie niestety. Jak sobie pomyślę, że moje piękne delektują się smażoną rybą, oscypkiem z grilla, czystym powietrzem i przepięknymi widokami naszych polskich gór, to łza się Ojcu w oku kręci. Jakoś trzeba było ów smutek ukoić.  Dziewczyny pochłaniają oscypki - Ojciec sobie więc wsunie wieczorkiem opiekany camembert z selerowymi frytkami. Dodatek sałaty w sosie balsamicznym pomoże mi już zupełnie odgonić tęsknotę ;)

Do przygotowania kolacji słomianego wdowca potrzebujemy:

*Ser camembert opiekany*

  • 1 sztukę sera camembert - wybrałem na dziś Turka z zielonym pieprzem
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej roślinny

 

*Frytki selerowe*

  • Średni seler
  • olej roślinny

 

Przepis na mieszankę sałat w sosie balsamicznym podaję w kolejnym wpisie. Ser moczymy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Opiekamy go na głębszej patelni w roślinnym oleju. Trwa to zaledwie kilka minut. Wystarczy by bułka tarta stworzyła nam odpowiedniej jakości złotą skórkę. Seler obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na oleju z pomocą koszyczka do frytek aż nabiorą równie pięknego koloru jak skórka naszego sera. 

Ser podajemy z dodatkiem żurawiny. Przepyszne i proste danie gotowe w 20 minut. Ser rozpływa się na talerzu i w naszych ustach. Jeszcze tylko zimne piwo i wieczór bez tradycyjnego domowego gwaru nie musi być wcale taki zły.