| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ser camembert

sobota, 14 lipca 2012

Siostra z Mamuśką się relaksują nad zalewem żywieckim. Szereg atrakcji związanych z wakacyjnym weekendem ominął mnie niestety. Jak sobie pomyślę, że moje piękne delektują się smażoną rybą, oscypkiem z grilla, czystym powietrzem i przepięknymi widokami naszych polskich gór, to łza się Ojcu w oku kręci. Jakoś trzeba było ów smutek ukoić.  Dziewczyny pochłaniają oscypki - Ojciec sobie więc wsunie wieczorkiem opiekany camembert z selerowymi frytkami. Dodatek sałaty w sosie balsamicznym pomoże mi już zupełnie odgonić tęsknotę ;)

Do przygotowania kolacji słomianego wdowca potrzebujemy:

*Ser camembert opiekany*

  • 1 sztukę sera camembert - wybrałem na dziś Turka z zielonym pieprzem
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej roślinny

 

*Frytki selerowe*

  • Średni seler
  • olej roślinny

 

Przepis na mieszankę sałat w sosie balsamicznym podaję w kolejnym wpisie. Ser moczymy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Opiekamy go na głębszej patelni w roślinnym oleju. Trwa to zaledwie kilka minut. Wystarczy by bułka tarta stworzyła nam odpowiedniej jakości złotą skórkę. Seler obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na oleju z pomocą koszyczka do frytek aż nabiorą równie pięknego koloru jak skórka naszego sera. 

Ser podajemy z dodatkiem żurawiny. Przepyszne i proste danie gotowe w 20 minut. Ser rozpływa się na talerzu i w naszych ustach. Jeszcze tylko zimne piwo i wieczór bez tradycyjnego domowego gwaru nie musi być wcale taki zły.