| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kminek

czwartek, 14 listopada 2013

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa był kurczak w sosie. Delikatne mięso, gęsty i aksamitny sos rozlewający się na kładzionych łyżką kluseczkach z dodatkiem czerwonej kapusty lub domowych buraczków. Mogłem mieć z 10 lat gdy moja nieżyjąca już niestety babcia podawała mi takie pyszne domowe jedzenie. Aneta odtworzyła mi te smaki. Co prawda sos rozlewał się na kluskach śląskich ale   smakował idealnie jak ten babciny.

przepis na duszonego kurczaka

Zapraszam więc do smaków mojego dzieciństwa:

*Kurczak w sosie*

  • ćwiartka kurczaka - 3 sztuki
  • cebula - 2 większe sztuki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kminek mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka
  • oliwa lub olej
  • bulion

Z umytych kawałków kurczaka zdejmujemy skórę i kroimy każdą ćwiartkę na pół. Nacieramy kurczaka solą, pieprzem i oprószamy słodką papryką. Obsmażamy kawałki z każdej strony na rumiano na mocnym ogniu i odrobinie oliwy lub oleju. Obsmażone mięso przekładamy do brytfanny.

przepis na duszonego kurczaka

Na pozostałym po kurczaku tłuszczu rumienimy pokrojone w piórka cebule. Całość dorzucamy do mięsa i podlewamy bulionem aby przykrył nam mięso. Dusimy kurczaka około 30 minut z dodatkiem liści laurowych i angielskiego ziela. Gdy mięso zacznie odpadać od kości wyjmujemy je, a sos zagęszczamy mąką. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i zmielonym kminkiem redukując go chwilkę. Zamiast mąki można przetrzeć sos przez sitko - cebula powinna sos wystarczająco mocno zagęścić. My jednak lubimy jej kawałki w sosie.

przepis na duszonego kurczaka

Kurczaka podajemy na przykład ze śląskimi kluskami. Ich dziurki wypełnią się sosem i zatańczą na Waszych podniebieniach. Buraczki domowe na ciepło również są doskonałym dodatkiem do takiego kurczaka.

niedziela, 28 kwietnia 2013

Wiosna rozgościła się na dobre. Brakuje nam już tylko bazarku pełnego nowalijek. Wiosna kojarzy nam się od lat z młodą białą kapustą. Właśnie ona była w dzisiejszym seansie obiadowym główną gwiazdą na talerzu. Delikatna, soczysta, podkręcona kminkiem oraz słoninką kapusta to pierwszy zwiastun wiosny w naszym domowym menu. Zapraszamy.

przepis na białą kapustę

*Biała kapusta duszona*

  • kapusta biała młoda - 1 główka
  • marchew - 4 sztuki
  • krojone pomidory z puszki
  • boczek wędzony lub biała słonina - 30dag
  • cebula - 1 sztuka
  • kminek
  • koperek - pęczek
  • ocet 
  • sól
  • pieprz

 

Główkę  białej kapusty szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek lub słoninkę kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki. Gdy  zrobią się chrupkie, dorzucamy drobno posiekaną cebulę by ją zrumienić.

przepis na białą kapustę

Miękką kapustę odcedzamy na durszlaku. Do pustego garnka po kapuście wrzucamy wytopiony boczek lub słoninkę z tłuszczem. Wrzucamy kapustę, pomidory razem z zalewą, startą na dużych oczkach marchew i posiekany drobno koperek. Dusimy kapustkę na małym ogniu przyprawiając kminkiem, solą, pieprzem i odrobiną octu do smaku.

przepis na białą kapustę

Wystarczy  już tylko 10 minut by można było duszoną białą kapustę podawać do na przykład kotletów mielonych.