| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: groch

piątek, 21 grudnia 2012

Co pamiętam ze służby zasadniczej? Oczywiście, że grochówkę. Zupa z grochu to wręcz symbol polskiej armii. Do dziś nie mogę zrozumieć ekip rywalizujących ze sobą w programie MasterCheef, które w konkursie na żołnierski obiad pominęły tą tradycyjną i typowo wojskową zupę.

Grochówka pułkowa ma jedną podstawową zasadę - tylko kucharz wie na czym ją ugotuje. Naoglądałem się na drużynce w żołnierskiej kuchni jak to nasi dzielni żołnierze w białych kitlach grochówę gotowali. Myślę, że nie jeden z Was drodzy czytelnicy woli się nie dowiedzieć. Jednak czy przez to grochówka była zła? Nie. Przez to była najlepsza!

przepis na grochówkę

Trafił nam się Dąbrowie interesujący sklep z doskonałym mięsem, boczkiem, słoniną i innymi produktami. Ceny ciut wyższe niż na tradycyjnym rynku ale jakość ... nie do opisania. Smalec z idealnie białej słoninki, przepyszny boczek, na którym tłuszczu trzeba poszukać. Rewelacja. Jak ktoś z Dąbrowy to piszcie na mail. Dam znać gdzie wspomniana masarnia funkcjonuje.

przepis na grochówkę

 

Boczek wieprzowy idealnie uwędzony stał się podstawą naszej grochówki. Co prawda uboższej w składniki od tradycyjnej wojskowej ale równie smacznej. Grochówka z najlepszych polskich produktów.

*Grochówka na wędzonce*

  • boczek surowy wędzony 40 dag
  • groch łuskany połówki 0,5 kg
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • ziemniaki 5 sztuk
  • czosnek 4 ząbki
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

Groch moczymy w zimnej wodzie na całą noc pamiętając o tym, że co najmniej podwoi on swoją objętość. Część boczku kroimy w kostkę. Resztę zostawiamy w całości. Będzie pyszna wędlina do chleba. Kostki jeśli zawierają sporo tłuszczu obsmażamy  na patelni. Jeśli pochodzą z tak cudownego kawałka jak ten na zdjęciu powyżej, nie potrzebują odtłuszczenia. Groch gotujemy w świeżej zimnej wodzie.

przepis na grochówkę

Gdy przestaną się wytwarzać zaburzyny, które skrzętnie zbieramy, dodajemy boczek (ten pokrojony i ten w całości), pokrojone  w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Do wywaru trafiają także ze 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Gdy warzywa zmiękną doprawiamy 4 startymi lub rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.