| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: boczek wędzony

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Na Śląsku  kapusta kiszona cieszy się od lat spora popularnością. Trudno się dziwić bo to tani ale jednocześnie doskonały produkt to tworzenia kulinarnych majstersztyków. Kapusta kiszona jest składnikiem ogromnej ilości tradycyjnych śląskich potraw. Jednak różnego rodzaju kapusty gotowane, zasmażane czy to z grzybami czy to ze wędzonym boczkiem są ulubionym daniem i to nie tylko Ślązaków.

przepis na kapustę kiszoną

Tym razem chcemy Wam zaprezentować kapustę kiszoną ze szpyrką przygotowaną przez naszą przyjaciółkę na pysznym, niedzielnym obiedzie w Chorzowie gdzie zostaliśmy zaproszeni. Przy okazji chcę napisać, że było pysznie i rodzinnie. Jak to na Śląsku.

*Kapusta kiszona ze szpyrką*

  • kapusta kiszona - 0,5 kg
  • wędzony boczek - 30 dag
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Kapustę gotujemy do miękkości z kilkoma sztukami liścia laurowego i angielskiego ziela. Boczek kroimy w słuszną kostkę i obsmażamy na sporym ogniu by stał się chrupki i nie stracił za dużo aromatu. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy do smaku cukru. Jak dużo to już zależy od tego jak kwaśną mamy kapustę kiszoną. Gdy kapusta będzie gotowa odlewamy wodę i łączymy  ze skwarkami czyli po śląsku szpyrką. Mieszamy całość doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Doskonały dodatek do tradycyjnych śląskich guminklyjzów lub tłuczonych ziemniaków i pieczonego w piwie kurczaka, który się już nie długo na blogu pojawi bo jest tego naprawdę wart.

środa, 30 października 2013

Z kiszonej kapusty można tworzyć w kuchni mnóstwo pysznych dań. Pyszny kapuśniak na wędzonce i wiejskiej kiełbasie, podany z utłuczonymi ziemniakami, okraszonymi odrobiną skwarek  to obok genialnego bigosu, symbol polskiej kuchni. Podobnie jak bigos, kapuśniak też smakuje najlepiej na drugi dzień.

przepis na kapuśniak

*Kapuśniak*

  • kiszona kapusta - pół kilograma
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • kość wędzona lub żeberka
  • wędzony boczek - 30 dag
  • kiełbasa wiejska - 30 dag
  • koncentrat pomidorowy - 80 g
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kminek mielony - pół łyżeczki

 

Kiszoną kapustę wrzucamy na zimną wodę razem z wędzoną kością lub porządnym kawałkiem żeberek. Dorzucamy kilka listków laurowych, kilka ziaren angielskiego ziela i gotujemy powoli na małym ogniu. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Jeżeli nasz boczek ma sporo tłustych przerośnięć obsmażamy go by wytopić nadmiar tłuszczu. Chudy boczek wystarczy tylko pokroić. Kiełbasę kroimy w plasterki i razem z posiekaną cebula smażymy na rumiano. 

Gdy kapusta trochę zmięknie dorzucamy do garnka starte na dużych oczkach warzywa - marchew i korzeń pietruszki. Następnie do wywaru trafia rumiana cebula  z kiełbasą i pokrojony w kostkę boczek wędzony. Przyprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem i koncentratem pomidorowym. Gotujemy całość aż kapusta zmięknie jak należy.

Zupę zagęszczamy mączną zasmażką. Łyżeczkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy do niej 2 czubate łyżki mąki. Energicznie mieszając rumienimy mąkę uważając by się nie spaliła. Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy odrobinę zimnej wody. Musimy zasmażkę dobrze mieszać by się nie zbryliła. Wody mamy dodać tyle by mąka osiągnełą "błotną" konsystencję. Tak uzyskaną zasmażkę dodajemy do zupy, którą należy dobrze wymieszać.

W garnuszku topimy na skwarki kawałek słoninki. Kapuśniak smakuje bowiem najlepiej z gałką utłuczonych ziemniaków, okraszonych chrupiącymi skwarkami. Polecam ten sposób podania.

 

sobota, 01 czerwca 2013

Typowo wiosenna zupa - doskonały kapuśniak z młodej białej kapusty gotowany na żeberkach z dodatkiem przepysznej i aromatycznej wędzonki. Sekcja zup naszego blogu powolutku się zapełnia. Sporo osób o to w mailach prosi więc - frontem do czytelnika - kolejna zupa dodana.

przepis na zupę

*Kapuśniak z młodej kapusty*

  • kapusta młoda - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • ziemniaki - 1 kg
  • żeberka wędzone - 50 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • koperek - pęczek
  • pomidory krojone - 240g odsączonych
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • ocet
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka

 

Żeberka wędzone gotujemy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Kapustę szatkujemy i trafia do garnka gdy włoszczyzna zmięknie. Do zupy wrzucamy krojone i odsączone z zalewy pomidory, liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy całość doprawiając kminkiem, pieprzem i solą. Na patelni obsmażamy na dużym ogniu małe kostki boczku wędzonego, a gdy ich skórka zrobi się chrupiąca, dorzucamy je do zupy.

przepis na zupę

Pod koniec dodajemy posiekany koperek i zagęszczamy zupę mączna zasmażką, którą zrobimy tak:

Na suchej patelni smażymy około 1,5 łyżki maki aż kolor będzie złocisty. Ściągamy mąkę z ognia i dolewamy zimnej wody energicznie mieszając. Przez sitko przecieramy zasmażkę do zupy intensywnie ją mieszając. Do zupy można dodać odrobinę octu winnego.

niedziela, 28 kwietnia 2013

Wiosna rozgościła się na dobre. Brakuje nam już tylko bazarku pełnego nowalijek. Wiosna kojarzy nam się od lat z młodą białą kapustą. Właśnie ona była w dzisiejszym seansie obiadowym główną gwiazdą na talerzu. Delikatna, soczysta, podkręcona kminkiem oraz słoninką kapusta to pierwszy zwiastun wiosny w naszym domowym menu. Zapraszamy.

przepis na białą kapustę

*Biała kapusta duszona*

  • kapusta biała młoda - 1 główka
  • marchew - 4 sztuki
  • krojone pomidory z puszki
  • boczek wędzony lub biała słonina - 30dag
  • cebula - 1 sztuka
  • kminek
  • koperek - pęczek
  • ocet 
  • sól
  • pieprz

 

Główkę  białej kapusty szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek lub słoninkę kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki. Gdy  zrobią się chrupkie, dorzucamy drobno posiekaną cebulę by ją zrumienić.

przepis na białą kapustę

Miękką kapustę odcedzamy na durszlaku. Do pustego garnka po kapuście wrzucamy wytopiony boczek lub słoninkę z tłuszczem. Wrzucamy kapustę, pomidory razem z zalewą, startą na dużych oczkach marchew i posiekany drobno koperek. Dusimy kapustkę na małym ogniu przyprawiając kminkiem, solą, pieprzem i odrobiną octu do smaku.

przepis na białą kapustę

Wystarczy  już tylko 10 minut by można było duszoną białą kapustę podawać do na przykład kotletów mielonych.

 

czwartek, 11 kwietnia 2013

Przepis na smalec byłby zbyt prosty więc dzisiejszy dodatek do chleba jest nieco bardziej urozmaicony. Smarowidło przygotowane ze słoniny, dobrej jakości boczku i doskonałej, aromatycznej kiełbasy toruńskiej pojawiło się w naszej lodówce za sprawą Anety.

przepis na smarowidło

Zachciało mi się czegoś tłustego i antydietetycznego ... niejeden fanatyk zdrowego żywienia rzekłby - trucizny i zapychacza żył.

Supermarkety pełne są różnych produktów o wdzięcznych nazwach - smarowidła staropolskie, babuni i inne mające przypomnieć nam, że tak się kiedyś jadało. Jeszcze ciepły ciemny chleb, kiszony ogórek i szczypta soli. Niestety to co w kupnych słoikach się znajduje może czasami wzbudzić  obrzydzenie gdy jakimś cudem dowiemy się czego producent użył do stworzenia swojego smarowidła. Zróbmy je więc sami - wyjdzie pewnie taniej, a na pewno zdrowiej.

*Smarowidło do chleba*

  • słonina - 60dag
  • boczek wędzony - 30dag
  • kiełbasa toruńska - 35dag
  • cebula - 1szt
  • czosnek polski- 3 ząbki
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy w garnuszku na niewielkim ogniu. Zwróćcie uwagę na kolor kupowanej słoniny - powinna być idealnie biała. Różowawe słoniny są może tańsze ale są kiepskiej jakości, a przy topieniu skwarki tańcują po całej kuchni od nadmiaru wody.  Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce do mięsa lub siekamy drobno. Zdejmujemy garnek z ognia i dorzucamy przygotowaną mięsną masę do wytopionego smalcu. Cebulę siekamy w drobna kostkę i ona również trafia do garnka. Smarowidło wraca nad palnik.

przepis na smarowidło

Mieszamy dokładnie całość drewnianą łyżką by mięso nie przywierało do dna garnka. Gdy cebula się zeszkli przyprawiamy smarowidło pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Zdejmujemy znów garnek z ognia by na koniec dorzucić posiekany drobno czosnek.

Po ostudzeniu przelewamy smarowidło do odpowiedniego pojemnika i zostawiamy na kilka godzin do skrzepnięcia. 

piątek, 11 stycznia 2013

Czasami gdy nie mamy pomysłu co zrobić z makaronem, którego przykładowo zostało nam po obiedzie za dużo, robimy z niego różnorodne zapiekanki. Zapiekanka z makaronem jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Szybkie i banalne w przygotowaniu danie,  a niezmiennie smaczne.

Zostało nam kilka dni temu trochę  makaronu więc Aneta postanowiła go wykorzystać w przepyszny sposób. Jej obiad był troszkę odchudzony, z niektórych składników - w końcu dieta - ale nam zrobiła go tak jak zapisane w starożytnych księgach: na bogato :)

przepis na zapiekankę

*Zapiekanka z makaronem*

  • makaron  wszelaki - 30 dag
  • ser żółty twardy - 15 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • cebula 1 sztuka
  • jajka 3 sztuki
  • cukinia 15 dag
  • papryka czerwona lub inna 15 dag
  • sól
  • pieprz

Boczek kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni aż się zrumieni, a tłuszcz wyraźnie wytopi. Dodajemy poszatkowaną drobno cebulę, która powinna nabrać złotego koloru. Do tak przygotowanej bazy dodajemy pokrojone warzywa. Lekko podduszone składniki mieszamy z ugotowanym makaronem. Gdy razowe kluski osiągną temperaturę reszty potrawy, wlewamy skłócone w kubeczku jajka. Mieszając całość dokładnie doprawiamy solą i pieprzem.

przepis na zapiekankę

Zasypujemy potrawę żółtym serem. Zapiekamy chwilę w piekarniku do momentu uzyskania odpowiadającej nam konsystencji żółtego sera i przed podaniem jeszcze raz mieszamy.

Ciągnąca się, pyszna zapiekanka makaronowa z jajkiem i boczkiem gotowa. 

piątek, 21 grudnia 2012

Co pamiętam ze służby zasadniczej? Oczywiście, że grochówkę. Zupa z grochu to wręcz symbol polskiej armii. Do dziś nie mogę zrozumieć ekip rywalizujących ze sobą w programie MasterCheef, które w konkursie na żołnierski obiad pominęły tą tradycyjną i typowo wojskową zupę.

Grochówka pułkowa ma jedną podstawową zasadę - tylko kucharz wie na czym ją ugotuje. Naoglądałem się na drużynce w żołnierskiej kuchni jak to nasi dzielni żołnierze w białych kitlach grochówę gotowali. Myślę, że nie jeden z Was drodzy czytelnicy woli się nie dowiedzieć. Jednak czy przez to grochówka była zła? Nie. Przez to była najlepsza!

przepis na grochówkę

Trafił nam się Dąbrowie interesujący sklep z doskonałym mięsem, boczkiem, słoniną i innymi produktami. Ceny ciut wyższe niż na tradycyjnym rynku ale jakość ... nie do opisania. Smalec z idealnie białej słoninki, przepyszny boczek, na którym tłuszczu trzeba poszukać. Rewelacja. Jak ktoś z Dąbrowy to piszcie na mail. Dam znać gdzie wspomniana masarnia funkcjonuje.

przepis na grochówkę

 

Boczek wieprzowy idealnie uwędzony stał się podstawą naszej grochówki. Co prawda uboższej w składniki od tradycyjnej wojskowej ale równie smacznej. Grochówka z najlepszych polskich produktów.

*Grochówka na wędzonce*

  • boczek surowy wędzony 40 dag
  • groch łuskany połówki 0,5 kg
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • ziemniaki 5 sztuk
  • czosnek 4 ząbki
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

Groch moczymy w zimnej wodzie na całą noc pamiętając o tym, że co najmniej podwoi on swoją objętość. Część boczku kroimy w kostkę. Resztę zostawiamy w całości. Będzie pyszna wędlina do chleba. Kostki jeśli zawierają sporo tłuszczu obsmażamy  na patelni. Jeśli pochodzą z tak cudownego kawałka jak ten na zdjęciu powyżej, nie potrzebują odtłuszczenia. Groch gotujemy w świeżej zimnej wodzie.

przepis na grochówkę

Gdy przestaną się wytwarzać zaburzyny, które skrzętnie zbieramy, dodajemy boczek (ten pokrojony i ten w całości), pokrojone  w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Do wywaru trafiają także ze 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Gdy warzywa zmiękną doprawiamy 4 startymi lub rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.

niedziela, 22 lipca 2012

Jajecznica - wydawać by się mogło, że to najprostsza z możliwych potraw. Czasami to jedyna rzecz jaką potrafi zrobić facet w kuchni. Niestety wcale nie jest powiedziane, że jajecznica zrobiona byle jak może się stać przyjemnością na śniadaniu lub kolacji. Panowie - nie wystarczy utłuc jajek na patelnię :)


Do przyrządzenia jajecznicy na boczku z pomidorem potrzebujemy:

*Jajecznica na boczku z pomidorem*

  • 20dag chudego boczku
  • pomidor
  • cebula
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz

Najważniejsze jest przestrzegać kolejności. Skwarki boczku muszą być chrupiące. Cebulka złocista dająca najlepszy aromat. Kawałki pomidora nie mogą się nam rozpuścić, a jajka muszą być odpowiednio ścięte. Tak więc:

1. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oleju roślinnego by się nam nie spiekły na węgle. Gdy skwarki boczkowe zaczynają nam na patelni wariować jak popcorn dostajemy sygnał by przejść do kolejnego etapu.

2.Pokrojona drobno cebula trafia do boczku. Smaży się na małym ogniu aż osiągnie odpowiedni kolor.


3. Pomidor krojony na niezbyt duże ale i nie za małe kawałki trafia na patelnię. Podsmażyć się winien tylko chwilkę. Nie powinien puścić zbyt dużo soku bo szlag trafi poprzednie etapy. Boczek zmięknie a cebula znów nasiąknie wodą. Powinien w zasadzie  osiągnąć tylko odpowiednią temperaturę całości.

4. Rozbijamy na patelnię jajka. Solimy i pieprzymy do smaku. Od tego momentu nie możemy spuścić z patelni oka. Jeśli będziemy smażyć za krótko w jajecznicy będziemy mieć mało apetyczne gluty. Jeśli za długo całość stanie się sucha i równie nieapetyczna. Jest to też jedyny moment by móc spróbować czy aby soli i pieprzu jest odpowiednia ilość.


Jajecznicę podajemy gorącą na przykład z grzankami natartymi czosnkiem i posmarowanymi świeżym masłem. Tak przyrządzona jajecznica na boczku wymiata. Sposób ten stosuję od kawalerskich czasów i niezmiennie działa ;)

 

 

niedziela, 10 czerwca 2012

Dzisiaj na obiad ryba w boczku. Niedzielny ranek Ojca w kuchni zaowocował kulinarnymi fajerwerkami w postaci śniadania i obiadu. Gotowanie sprawia mi przyjemność ale pod jednym warunkiem. Nikt mi się w kuchni nie pląta. Po wygonieniu najbliższej rodziny z krainy garnków i przypraw Ojciec zabrał się do dania dnia czyli ryby w boczku z dodatkiem sosu śmietanowego.

przepis na rybę w boczku

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

*Ryba w boczku*

  • 1kg filetów rybnych ( my użyliśmy tilapii choć dorsz byłby perfekcyjną rybą do tej potrawy)
  • 8 długich plastrów boczku wędzonego
  • 10 dag tartego sera ( użyliśmy Złotego Mazura)
  • 2 łyżki oliwy  z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka świeża
  • oregano świeże ( sklep nas zawiódł w sobotę i musieliśmy użyć suszonego)
  • cytryna

przepis na rybę w boczku

*sos śmietanowy*

  • śmietana słodka - 5 łyżek
  • czosnek - 2 lub 3 ząbki
  • masło - 4 łyżki
  • oregano
  • pietruszka zielona

 

Filety nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną i oliwą. Każdy filet owijamy boczkiem wędzonym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obsypujemy  oregano i pietruszką. Całość należy pokryć utartym serem żółtym. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i naszą rybę dusimy w nim przez 20-25 minut. Ryba wypełnia się aromatem boczku i przypraw. My w tym czasie możemy przygotować sos śmietanowy.

przepis na rybę w boczku

Na patelni należy rozpuścić masło. Dodajemy oregano i zieloną pietruszkę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Chwilę nasze przyprawy muszą się podsmażyć. Po chwili dolewamy słodką śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Sosem należy oblać nasza rybę w naczyniu żaroodpornym na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika.

przepis na rybę w boczku

Rybę można podawać z ryżem i z gotowanymi warzywami. My dziś zjedliśmy ją z młodymi kartofelkami w koperku i pyszną sałatką z pomidora, cebuli, ogórka zielonego w odrobinie gęstej śmietany. Trudno nasze danie nazwać dietetycznym ale... no nie da się ciągle dbać o linię ;)

przepis na rybę w boczku

Życzymy smacznego !