| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: makrela wędzona

środa, 10 października 2012

Uwielbiamy pasty do chleba.Pasta z wędzonej makreli jest jedną z naszych ulubionych. Dość szybko nudzą się dzieciakom szynki, wędzonki, żółte sery. Mijają niestety ciepłe dni pełne kolorowych kanapek z dostępnych wszędzie i w przystępnej cenie pomidorów, papryk i innych letnich warzyw. Wędzona makrela jak nic nadaje się na przygotowanie pysznej pasty, której można później użyć do przygotowania śniadania bądź kolacji.



Zróbmy ją:

*Pasta z makreli*

  • 1 wędzona makrela
  • jajko
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • sól

 

Najtrudniejszym elementem przygotowania jest obranie makreli i usunięcie ości. Makrela jest rybą posiadające maleńkie ale niebezpieczne dla dzieci ości. Należy więc sumiennie ją z nich oczyścić rozdrabniając kawałki wędzonego mięsa w palcach. To najlepszy sposób na wychwycenie wszystkich ości.

Cebulkę kroimy bardzo drobno. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi. W między czasie gotujemy jajko na twardo. Składniki mieszamy w miseczce dodając majonez i musztardę ugniatając całość widelcem. Na koniec trafia do pasty posiekane jajko oraz pieprz i sól. Pasta gotowa w kilkanaście minut smakuje najlepiej z razowym chlebem lub uwielbianym w naszym domu chlebem typu Baltazar.