| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: płatki żytnie

piątek, 30 maja 2014

Ubogo coś na blogu z deserami. Czas to zmienić, a granola to doskonały składnik deserów. Pyszna mieszanka zbóż, orzechów i miodu jest banalna w przygotowaniu. Można ją dość długo przechowywać by użyć w odpowiednim momencie. Nasz dzisiejszy deser oparł się właśnie na granoli. 

przepis na granolę

*Granola*

  • płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane i orkiszowe - 15 łyżek
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • słonecznik prażony - 2 łyżki
  • płatki migdałowe - 2 łyżki
  • orzechy laskowe - 2 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • masło - 1 łyżka

Masło topimy w garnuszku. Na patelni prażymy świeże ziarna słonecznika bez skorupek. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy składniki granoli. Użyliśmy mieszanki płatków dostępnych w dąbrowskim sklepie ze zdrową żywnością. Mieszamy je na blaszce z migdałowymi płatkami, kokosowymi wiórkami, posiakenymi na kawałki orzechami laskowymi. Doprawiamy granolę cynamonem i polewamy masłem oraz miodem. 

przepis na granolę

Całość należy podpiec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15 minut. Granolę po ostygnięciu możemy przechowywać w słoiku i używać do przyrządzania pysznych deserów. Takich jak ten na bazie jogurtu naturalnego z granolą i filecikami pomarańczy oraz plasterkami banana. 

piątek, 14 grudnia 2012

Pożywna zupa na zimowe dni? Tylko krupnik. Na taki najzwyklejszy mamy już na naszym blogu przepis, dziś natomiast krupnik owsiany. Sama nazwa wskazuje, że typową dla tej zupy krupę, czyli kaszę, zastąpimy płatkami owsianymi. Można oczywiście użyć innych płatków, na przykład żytnich (powiem Wam w tajemnicy przed Mamuśką, że z żytnich jest lepszy) lub jęczmiennych. Kwestia gustu i upodobań kulinarnych.

przepis na zupę krupnik

Zupa szybka, gęsta i pożywna. W sam raz na rozgrzewkę po saneczkowych szaleństwach z dzieciakami na zaśnieżonych górkach.

*Krupnik owsiany*

  • porcja rosołowa (drobiowa lub wołowa)
  • włoszczyzna 
  • kawałek słoniny
  • cebula
  • ziemniaki ok. 1 kg
  • płatki owsiane błyskawiczne - szklanka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek lub pietruszka zielona
  • śmietana do zup 18%

Na porcji rosołowej przygotowujemy bulion. Umyte mięso zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie usuwamy brudną pianę zwaną szumem. Następny krok to obranie ziemniaków i pokrojenie ich w kostkę.

Kiedy mięso będzie miękkie dokładamy ziemniaki i włoszczyznę. Używamy do takich zup startej na najgrubszych oczkach marchwi (2-3 sztuki), pietruszki w korzeniu (2szt), selera (kawałek, powiedzmy połówkę małego) i przekrojony na pół por. Por warto po przekrojeniu dokładnie wypłukać by oprócz płatków nie mieć w zupie piasku. Dorzucamy jeszcze ze dwa listki laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela i całą, obraną cebulę. Cebulę można oczywiście pokroić i zrumienić ale Siostra lubi to warzywo spałaszować w całości.

Mięso z ugotowanej zupy możemy rozdrobnić i podać jako dodatek do niej. Jednak my robimy inaczej. Wołowe mięso rosołowe przyda nam się na przykład na krokiety. Dla urozmaicenia krupniku możemy na przykład zrobić z kawałka słoninki skwarki i z nimi podać krupnik. Na prawdę fajny sposób - spróbujcie sami.

przepis na zupę krupnik

Wywar doprawiamy  pieprzem i solą. Na 2 minuty przed końcem wsypujemy szklankę płatków owsianych błyskawicznych. Płatki po ugotowaniu zagęszczą zupę do odpowiedniej konsystencji. Jeśli użyjemy innych płatków musimy sprawdzić jak długo powinny się one gotować i na tyle minut wcześniej dodać je do zupy. Pod koniec dodajemy zahartowaną śmietanę (opis hartowania w przepisie na krem z dyni).  Jeszcze tylko świeży posiekany koperek lub zielone liście pietruszki by pyszny, pożywny, gęsty krupnik owsiany był gotowy.

piątek, 06 lipca 2012

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Chińczycy na ta okazję (jak na wiele innych) uknuli takie o to przysłowie: "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi."

przepis na owsiankę z owocami

Do dziś ta maksyma odnajduje się w większości diet i sposobów na utrzymanie dobrej i zdrowej wagi. Owsianka z owocami ma wiele zalet i jest jednym z najlepszych sposobów na pożywne i zdrowe śniadanie. Nie wiem jak Wy ale ja nie potrafiłbym dnia rozpocząć od jajek na bekonie, kiełbasek i tostów z dżemem. Śniadanie oprócz tego, że ma nam dostarczyć niezbędnej energii do startu w nowy dzień nie może przecież nam leżeć odłogiem w żołądku do samego obiadu. Tak więc my dziś raczymy się najzwyklejszą owsianką z dodatkiem owoców i płatków żytnich. Płatki żytnie to bogactwo błonnika i składników mineralnych dbających o nasz mózg. Ich niewielka nawet ilość potrafi przedłużyć czas do następnego posiłku.

 

*Owsianka*

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 200ml mleka lub wody

Przygotowanie takiego śniadania to sprawa banalna i błyskawiczna. Tym bardziej, że używamy płatków nomen omen błyskawicznych. Gotujemy je na mleku lub wodzie około półtorej minuty. Po prostu zalewamy płatki płynem i po zagotowaniu się odczekujemy wspomnianą chwilę.

przepis na owsiankę z owocami

 Z racji tego że lato w pełni, a słoneczne owoce zalały nasze handlowe ryneczki, owsiankę wypełniamy tą odrobiną słońca :) Zaletą owoców jest też to, że do naszej owsianki nie musimy już dodawać żadnej innej słodyczy.


Smacznego i dobrego nowego dnia !